Jon Sníh
Teorie o původu Jona Sněha. Kdo byli jeho rodiče? Je to bastard, který dosáhl vrcholu, nebo mu v žilách koluje královská krev a může tak vystoupat ještě výš? Je jednou z tří dračích hlav, které spasí Západozemí?
GRRM v rozhovorech prozradil, že o původu Jona se dozvíme více v posledních třech dílech ságy. Je tedy pravděpodobné, že jeho původ bude hrát v příběhu svou roli.
Víme, že Jon se narodil osm až devět měsíců před Daenerys a ta se...
Číst celý článek zde
GRRM v rozhovorech prozradil, že o původu Jona se dozvíme více v posledních třech dílech ságy. Je tedy pravděpodobné, že jeho původ bude hrát v příběhu svou roli.
Víme, že Jon se narodil osm až devět měsíců před Daenerys a ta se...
Číst celý článek zde
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
Přitom pro jakékoli dřívější období jsme měli neuvěřitelný záběr co do obsahu látky. Na to 20. stol. prostě už mnohdy nezbyl vůči osnovám čas.
@chrochta: Ale ono to neni jenom o problemu systemu skolniho vzdelavani, clovek se nejlepe nauci to, co ho bavi. Pokud jsem v dejepise spal, tak proto, ze me to nebavilo. Treba v matice, chemii a fyzice spali vsichni ostatni a ja poslouchal.
Dějepis na školách je problém i v tom, že se tam nutí si pamatovat fakta a nikdo se žáků neptá proč se to tak stalo a podobně. Dokud se to nezmění, tak bude dějepis dále jen otravným předmětem pro žáky, a pak není divu, že si z něho nic nepamatují.
@Nevada: A kdo nedelal to same ? Na zakladni skole ? Proboha, vis vubec co rikas ? A kdyz rikam, ze jsem cely dejepis prospal, tak to prehanim, myslel jsem, ze to z meho prispevku vyplyva. A netahej sem promrhane dane, ja si tento system nevymyslel.
Docela by me zajimalo, na co se specializujete vy, kdyz nedokazete respektovat neci nezajem o nejaky obor.
A ano, je mi jasné, že jsi nespal na každé hodině. A ty daně k tomu prostě patří. Nic není zadarmo, ani to školství. A když pominu úzkou skupinu privátních škol, tak to tak funguje v celém vyspělém světě. Ostatně, jednou je taktéž budeš platit (jestli už neplatíš).
Pravdaže nie každý je ultra uvedomelý, aby na ZŠ fungoval plnohodnotne, a teoreticky viem pochopiť ak niekoho nebaví dejepis (iba teoreticky :)), ale zaráža ma že v prostredí v ktorom si sa k tomu automaticky nedostaneš.
a to že ťa niečo nebaví je síce tvoja vec, ale rovnako aj tak dôsledky toho. ono asi dosť záleží aj na tom koľko máš rokov, ale ak som dobre zachytil tak určite ďaleko cez 20. ...
Považuji za samozřejmý biblický přehled (kdo to byl Ježíš, Jidáš, Mojžíš apod.), a přitom ve škole se to moc neučí.
PS: Každý opravdový odborník zná minulost svého oboru. I matematik by ji měl znát. Znáš ji ty?
Střední škola by měla nauku prohloubit, místo zase stejného opakování, kdo to byl homo habilis a kdy byla založena Karlova univerzita, by se mělo probrat méně věcí, ale důležitějších, a 20. století je naprosto zásadní, protože nás jeho historie ovlivňuje ještě dnes. A jak pak má někdo rozumět situaci na blízkém východě nebo v Indii a Pákistánu dnes, když ani neví, jak tyhle problémy začaly?
Ovšem, když už někdo všeobecným přehledem nedisponuje, je dobré, když se s tím smíří a nevyužívá střípky, které kdesi pochytil, k podpoře svých názorů. Občas vzpomenu na jednoho chlapce, který ve vzrušené internacionálně-politické debatě v restauračním zařízení vykřikl: "Co kdy udělali Slováci pro odboj? Kde byli, když Gabčík s Kubišem stříleli na Heydricha?" :-)))
@sarven: Nenachazim se v prostredi, ve kterem by se ke me tyto informace dostaly. Ceskym filmum i kniham se tak nejak vyhybam. A daleko pres dvacet mi neni :)
@Ben Nevis: To jsme na tom stejne, vetsinou se po filmu, ktery byl natocen na zaklade nejake skutecne udalosti (historie etc), zajimam o nejake extra informace. Ale jak rikam, ceske filmy me moc neberou a v zahranicnich filmech neni namet "lidice" zrovna popularni.
@Olorin: Ale tak jsem to nemyslel. Mluvim o tom, kde mam ty informace sebrat, kdyz se prede mnou objevi nejaky termin, ktery v hlave nemam. Nekdo je lenoch v dejepise, nekdo v matice, nekdo v cizim jazyce, nekdo ve vsem. Jestlize ty jsi nebyl lenoch v nicem, pak jses dobrej, ale ne kazdy je holt tak dobrej, lidskou povahu nezmenis. Samozrejmne.
@Tyna: Ja jsem podle me nadprumerne iniciativni clovek, mnohe veci jsem se naucil uplne sam (cizi jazyk navic, znalosti z oblasti informatiky etc) ve svem volnem case zatimco ostatni chlastaly po hospodach. Filmy sleduju (byt ne ty ceske), v cesku ziju cely svuj zivot a presto se ke me informace o lidicich nikdy nedostaly. Pravdepodobne bude vic veci z ceske historie, ktere nevim. Takze jsem asi ignorant, no. Za dva roky budu ignorant s titulem. Navzdy ignorantem, ach jo :)
V této bohulibé instituci by ses ostatně také mohl dozvědět, jaké úpravy našeho mateřského jazyka zavedl Jan Hus (týpek skutečně zapálený do své práce, kvůli kterému máme volno 6. července) v knize Orthographia Bohemica, a pak bychom mohli zasvěceně probrat, proč ti tak vadí, že je neužíváš :-)))
@Thule: Noviny, seznam, centrum ani nic podobneho nectu. Na TV se nedivam. Me zajima veda a technika, a kdyz uz nejake vseobecne aktuality, tak ze sveta.
Chudak Jon, takhle ho zahazet :/ , aby jsme s tim OT prestali.
Jinak k tomuto OT mám na jazyku mnoho, ale je mi líto to rozebírat u Jona. Co takhle založit nové téma?
Nevíte někdo, o kolik je Jon mladší než Robb? Kdyby tu byl jen minimální rozdíl a podařilo se nám zmapovat pohyb Neda během rebélie, mohli bychom dostat matku/rodiče.(to jen abychom se vrátili k tématu)
Ale jinak souhlas s Venou, nechme už chudáka Jona...
K Jonovi: Je fakt že kdyby zemřel, o jeho rodičích se už asi nedozvíme (a když jo, tak už bude pozdě). Proto si myslím, že se z toho (bohužel) prostě nějak dostane a, jak říkám, na konci usedne na železný trůn po boku Daenerys...
Právě proto jsem se měsíc nezapojoval do diskuzí, a teď mi to takhle ulítne, ještě jednou se moc omlouvám.