Jon Sníh

upraveno 31. března 2011 v Postavy a bytosti
Teorie o původu Jona Sněha. Kdo byli jeho rodiče? Je to bastard, který dosáhl vrcholu, nebo mu v žilách koluje královská krev a může tak vystoupat ještě výš? Je jednou z tří dračích hlav, které spasí Západozemí?
GRRM v rozhovorech prozradil, že o původu Jona se dozvíme více v posledních třech dílech ságy. Je tedy pravděpodobné, že jeho původ bude hrát v příběhu svou roli.

Víme, že Jon se narodil osm až devět měsíců před Daenerys a ta se...

Číst celý článek zde
1235753

Komentáře

• upraveno 17. srpna 2011
    Během sedmi let dějepisu jsem třikrát slyšela staré Řecko. 20. století, potažmo od Velké války a dál, jsem slyšela jedenkrát. U nás na škole to období učitele buď nebavilo, a tak jej probíhali dost svižně (po druhé světové válce už mám jen mlhu a matnou vzpomínku na dokument o nějakém maďarském povstání), nebo to byli zatvrzelí komunisti vzpomínající na staré dobré časy.

Přitom pro jakékoli dřívější období jsme měli neuvěřitelný záběr co do obsahu látky. Na to 20. stol. prostě už mnohdy nezbyl vůči osnovám čas.
  • VenaVena Stannis the Mannis!!!
    upraveno 17. srpna 2011
    @sarven: Ale ale, to je strasne, ze ? Tobe treba prijde zvlastni, ze cech neslysel o lidicich, me zase prijde zvlastni, ze 99% absolventu zakladnich skol neumi ani pipnout cizim jazykem, ktery si vybrali. 90% absolventu strednich skol to neumi o nic lepe. S matikou to bude jeste mnohem horsi, vetsina lidi zvladne tak maximalne par zakladnich matematickych operaci. Tolik k tomu tvemu minimalnimu rozhledu, ktery je mimochodem mnohem vic k nicemu, nez rozhled mnohem rozsahlejsi v ramci nejakeho konkretniho oboru.

@chrochta: Ale ono to neni jenom o problemu systemu skolniho vzdelavani, clovek se nejlepe nauci to, co ho bavi. Pokud jsem v dejepise spal, tak proto, ze me to nebavilo. Treba v matice, chemii a fyzice spali vsichni ostatni a ja poslouchal.
    Sethi: To je problém, o tom jsem se s profesorem bavili, že většina učitelů ze základních a středních škol se druhé polovině 20. století vyhýbá jako čert kříži. Ale zase pokud člověk není línej, tak v televizi dávají pořád nějaké ty dokumenty a nebo se může prostě mrknout na wikipedii - to dnes už není problém, neříkám, aby si hned hledal nějakou odbornou publikaci, to spíš, pokud by byl opravdu zvědaví, ale pro běžného člověka to není nutné.
    Dějepis na školách je problém i v tom, že se tam nutí si pamatovat fakta a nikdo se žáků neptá proč se to tak stalo a podobně. Dokud se to nezmění, tak bude dějepis dále jen otravným předmětem pro žáky, a pak není divu, že si z něho nic nepamatují.
    Vena: Znám spoustu lidí z technických oborů, kteří tohle normálně vědí (i ty Tudorovce). A jak už řekl sarven, Lidice (a chtělo by to i Ležáky) by každý obyvatel ČR měl znát. Vymlouvat se na obor je směšné. Nikdo netvrdí, že bys měl znát všechny podrobnosti, od toho jsou tu historikové, ale minimálně znát ten pojem a nějak si ho zařadit.
    upraveno 17. srpna 2011
    @Olorin: Ja se na nic nevymlouvam. Klidne priznam, ze me ceska historie vubec nezajima a celej dejepis na zakladce jsem prospal. Tady jde o to, ze pozdej (na stredni) nebyl nikdo, kdo by mi to do hlavy vecpal. Kde mam tedy ty informace sebrat ?
    Vena: Bohužel pak nezbývá než se dovzdělat sám. Stačí se kouknout na nějaký ten dokument, nebo občas poslouchat Český rozhlas Leonardo.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 17. srpna 2011
    Kde mam tedy ty informace sebrat ?
    No, na to jsi měl právě tu povinnou školní docházku. Že jsi některý předmět prospal a promrhal tak daně svých starších spoluobčanů je další ostuda, kterou bych se na Tvém místě radši nechlubila.
    To, že někdo ignoruje českou historii mi přijde spíš smutné než strašné. Chápu, ne každého to musí nutně bavit, ale aspoň nějaký základní přehled by snad člověk mít mohl. A jak už tady bylo zmiňováno, existuje spousta různých pořadů a dokumentů, které to bezbolestně člověku nacpou do hlavy.
    upraveno 17. srpna 2011
    @Olorin: Ja se radeji podivam na dokument, ktery me zajima a ktery mi do budoucna neco da.

@Nevada: A kdo nedelal to same ? Na zakladni skole ? Proboha, vis vubec co rikas ? A kdyz rikam, ze jsem cely dejepis prospal, tak to prehanim, myslel jsem, ze to z meho prispevku vyplyva. A netahej sem promrhane dane, ja si tento system nevymyslel.

Docela by me zajimalo, na co se specializujete vy, kdyz nedokazete respektovat neci nezajem o nejaky obor.
    upraveno 17. srpna 2011
    @Nevada: A kdo nedelal to same ? Na zakladni skole ? Proboha, vis vubec co rikas ? A kdyz rikam, ze jsem cely dejepis prospal, tak to prehanim, myslel jsem, ze to z meho prispevku vyplyva. A netahej sem promrhane dane, ja si tento system nevymyslel.
    Bez urážky, ale vím co říkám. Opravdu mi přijde jako ostuda, když někdo nemá ponětí o Lidicích. Neznalost osudu Anny Boleynové pochopím bez problémů. Ten obecný rozhled prostě k životu patří, i když ho zavrhuješ. Aspoň základní znalosti české historie prostě ke vzdělání patří. Stejně tak se ohradím proti lidem, kteří mi třeba na CSFD napíší, že "by sem chtěl viměnit nejaký flm". Princip je stejný.
    A ano, je mi jasné, že jsi nespal na každé hodině. A ty daně k tomu prostě patří. Nic není zadarmo, ani to školství. A když pominu úzkou skupinu privátních škol, tak to tak funguje v celém vyspělém světě. Ostatně, jednou je taktéž budeš platit (jestli už neplatíš).
    2 Vena: áno všetko čo si napísal je smutné. pri matematike to ani nie je o operáciach, ako o logickom myslení. ale nijak to nemení, že nepoznať Lidice (Ležáky) je zarážajúce a IMHO prejav ignorantstva.
    Pravdaže nie každý je ultra uvedomelý, aby na ZŠ fungoval plnohodnotne, a teoreticky viem pochopiť ak niekoho nebaví dejepis (iba teoreticky :)), ale zaráža ma že v prostredí v ktorom si sa k tomu automaticky nedostaneš.

a to že ťa niečo nebaví je síce tvoja vec, ale rovnako aj tak dôsledky toho. ono asi dosť záleží aj na tom koľko máš rokov, ale ak som dobre zachytil tak určite ďaleko cez 20. ...
    Vzdělávat se dá různě, třeba z beletrie nebo filmů. Když se dívám na béčko o templářích, tak si na internetu pak přečtu informace, jak to bylo doopravdy.
    Považuji za samozřejmý biblický přehled (kdo to byl Ježíš, Jidáš, Mojžíš apod.), a přitom ve škole se to moc neučí.
    Vena: Sám ses ptal, když máš ty informace brát, a když jsem ti napsal kde, tak napíšeš, že se na to stejně nepodíváš? Inu, komu není rady, tomu není pomoci. :-/
    A kdo nedelal to same ? Na zakladni skole ?
    Jestli jste byli banda lenochů, tak to pardon, u nás byl dějepis velice oblíbený, ale prosím nezevšeobecňovat.

PS: Každý opravdový odborník zná minulost svého oboru. I matematik by ji měl znát. Znáš ji ty?
    Já pro to pochopení mám - nevinil bych jedince, ale společnost. Štve mě právě třeba přístup k výuce dějepisu. 20. století je prostě tabu, 90 % učitelů se do toho bojí šlápnout, je jim to nepříjemné.
    to je preto, že ten odstup je ešte dosť malý, na druhú stranu tá tona informácii o 20. storočí je úplne všade.
    Alek: Ona i kompetence většiny učitelů je dosti pochybná, o tom, že často učí již překonanou látku, ani nemluvě. Zbytečné je také to, že se výuka dějepisu neustále opakuje. Na ZŠ se probere celá látka a na SŠ se to zase celé opakuje - nechápu proč?
    Střední škola by měla nauku prohloubit, místo zase stejného opakování, kdo to byl homo habilis a kdy byla založena Karlova univerzita, by se mělo probrat méně věcí, ale důležitějších, a 20. století je naprosto zásadní, protože nás jeho historie ovlivňuje ještě dnes. A jak pak má někdo rozumět situaci na blízkém východě nebo v Indii a Pákistánu dnes, když ani neví, jak tyhle problémy začaly?
    presne tak. tie dva zopakované cykly dejepisu sú úplna hlúposť, svojho času som bol súčasťou experimentu, kde sme zmenili spôsob učenia dejepsiu a myslím, že to dávalo zmysel, ale už sa za tým zatvorila voda... možno inokedy.
    Docela by me zajimalo, na co se specializujete vy, kdyz nedokazete respektovat neci nezajem o nejaky obor.
    Domnívám se, že jsou věci, které prostě patří k všeobecnému přehledu a pokud je člověk nezná, je považován za ...hm... ignoranta (omlouvám se). A to proto, že to neznamená pouze to, že prospal dějepis na základce, ale i to, že se vyhýbal jakékoliv kultuře, nečetl knihy, nesledoval filmy, nechodil na výstavy a tak. Při vší úctě, žít v Česku a nikdy neslyšet o Lidicích podle mě vyžaduje obdivuhodný talent... nebo lhostejnost :-)

Ovšem, když už někdo všeobecným přehledem nedisponuje, je dobré, když se s tím smíří a nevyužívá střípky, které kdesi pochytil, k podpoře svých názorů. Občas vzpomenu na jednoho chlapce, který ve vzrušené internacionálně-politické debatě v restauračním zařízení vykřikl: "Co kdy udělali Slováci pro odboj? Kde byli, když Gabčík s Kubišem stříleli na Heydricha?" :-)))

upraveno 17. srpna 2011
    @Nevada: Ja ho nezavrhuju, me nezajima. To znamena, ze co jsem se nedozvedel na ZS, to se sam nesnazim vypatrat, pokud me to vylozene nezajima. Mam holt mezery, klidne me nazivejte ignorantem, nechapu ale, proc tak usuzujete na zaklade jednoho odvetvi.

@sarven: Nenachazim se v prostredi, ve kterem by se ke me tyto informace dostaly. Ceskym filmum i kniham se tak nejak vyhybam. A daleko pres dvacet mi neni :)

@Ben Nevis: To jsme na tom stejne, vetsinou se po filmu, ktery byl natocen na zaklade nejake skutecne udalosti (historie etc), zajimam o nejake extra informace. Ale jak rikam, ceske filmy me moc neberou a v zahranicnich filmech neni namet "lidice" zrovna popularni.

@Olorin: Ale tak jsem to nemyslel. Mluvim o tom, kde mam ty informace sebrat, kdyz se prede mnou objevi nejaky termin, ktery v hlave nemam.
    Jestli jste byli banda lenochů, tak to pardon, u nás byl dějepis velice oblíbený
    Nekdo je lenoch v dejepise, nekdo v matice, nekdo v cizim jazyce, nekdo ve vsem. Jestlize ty jsi nebyl lenoch v nicem, pak jses dobrej, ale ne kazdy je holt tak dobrej, lidskou povahu nezmenis.
    PS: Každý opravdový odborník zná minulost svého oboru. I matematik by ji měl znát. Znáš ji ty?
    Samozrejmne.

@Tyna: Ja jsem podle me nadprumerne iniciativni clovek, mnohe veci jsem se naucil uplne sam (cizi jazyk navic, znalosti z oblasti informatiky etc) ve svem volnem case zatimco ostatni chlastaly po hospodach. Filmy sleduju (byt ne ty ceske), v cesku ziju cely svuj zivot a presto se ke me informace o lidicich nikdy nedostaly. Pravdepodobne bude vic veci z ceske historie, ktere nevim. Takze jsem asi ignorant, no. Za dva roky budu ignorant s titulem. Navzdy ignorantem, ach jo :)
    Takze jsem asi ignorant, no. Za dva roky budu ignorant s titulem. Navzdy ignorantem, ach jo :)
    No, pokud by ti to nějak zásadně vadilo, vždycky můžeš navštívit příslušné oddělení v knihovně.

V této bohulibé instituci by ses ostatně také mohl dozvědět, jaké úpravy našeho mateřského jazyka zavedl Jan Hus (týpek skutečně zapálený do své práce, kvůli kterému máme volno 6. července) v knize Orthographia Bohemica, a pak bychom mohli zasvěceně probrat, proč ti tak vadí, že je neužíváš :-)))
    upraveno 17. srpna 2011
    :o)))
    K Lidicům a Ležákům: Stačí si občas přečíst noviny, Seznam, Centrum, kouknout na zprávy v TV a určitě někdy si jich člověk musí všimnout. Každoročně je jejich výročí kdy se tam sejde prezident a spol. A jak už tady padlo, Lidice patří ke všeobecnýmu přehledu.
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    upraveno 17. srpna 2011
    Joj, člověk chvilku odejde a hned takový zábavy :). Venovi gratuluji, protože je jeden z asi deseti Čechů, kteří nikdy neslyšeli o Lidicích :) - toto není urážka, ale vtip, protože mě opravdu překvapilo, že se někomu za 20 let života nedoneslo nic o Lidicích (Ležákách atd.). Mě ve škole taky dějepis nějak obzvláště nebral, ale i tak mám alespoň nějaký přehled o naší (alespoň nedávné) historii. Nedokážu vyjmenovat všechna česká knížata, ani bych pravděpodobně nevyjmenovala všechny prezidenty popořadě, ale o Lidicích mi říkali už na základce... Jo a obor, který studuji není dějepis, to jen tak pro pořádek :)
    upraveno 17. srpna 2011
    @Tyna: Me nevadi, ja je jen neuzivam, nemam na ne klavesnici, jak uz jsem nekde psal :p

@Thule: Noviny, seznam, centrum ani nic podobneho nectu. Na TV se nedivam. Me zajima veda a technika, a kdyz uz nejake vseobecne aktuality, tak ze sveta.

Chudak Jon, takhle ho zahazet :/ , aby jsme s tim OT prestali.
    Tyna: De Orthographia Bohemica

Jinak k tomuto OT mám na jazyku mnoho, ale je mi líto to rozebírat u Jona. Co takhle založit nové téma?

Nevíte někdo, o kolik je Jon mladší než Robb? Kdyby tu byl jen minimální rozdíl a podařilo se nám zmapovat pohyb Neda během rebélie, mohli bychom dostat matku/rodiče.(to jen abychom se vrátili k tématu)
    V této bohulibé instituci by ses ostatně také mohl dozvědět, jaké úpravy našeho mateřského jazyka zavedl Jan Hus
    Ehm, jméno Husa se na technických a (zejména informatických) školách nevyslovuje. Toho pána by všichni programátoři nejraději upálili ještě jednou kdyby to šlo :-)

Ale jinak souhlas s Venou, nechme už chudáka Jona...
    Přesné věkové rozdíly bohužel neznáme, takže tohle nevyšpekulujem...
    upraveno 17. srpna 2011
    Tak pojedem nanovo? Doprdeleuž, dávejte si pozor na spoilery z páté knihy!
    Jěště já přispěju s dovolením k dějepisnému tématu: Dějepis je samozdřejmě můj nejoblíbenější předmět a na nedostatek informací o 20. stol. si nemůžu stěžovat, spíš naopak :-). To je vždycky stoletá válka - 1 hod., Napoleon - 2 hod., 1. sv. válka - 5 hodin, 2. sv válka - 10 hodin. Ale nejhorší ze všeho je, že jakmile se třeba jen okrajově dotknem židů, hned je to "tak vytáhněte si papír, uděláme si kratičký přehled dějin židů" (kratičký = doděláváme ještě další hodinu). A takových listů o dějinách židů (od pogrom k holocaustu) máme přes rok třeba pět :-).

K Jonovi: Je fakt že kdyby zemřel, o jeho rodičích se už asi nedozvíme (a když jo, tak už bude pozdě). Proto si myslím, že se z toho (bohužel) prostě nějak dostane a, jak říkám, na konci usedne na železný trůn po boku Daenerys...
    To Nevda: Opravdu promiň, já si to neuvědomil. Omlouvám se :-(.
    Právě proto jsem se měsíc nezapojoval do diskuzí, a teď mi to takhle ulítne, ještě jednou se moc omlouvám.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.