Jon Sníh

upraveno 31. března 2011 v Postavy a bytosti
Teorie o původu Jona Sněha. Kdo byli jeho rodiče? Je to bastard, který dosáhl vrcholu, nebo mu v žilách koluje královská krev a může tak vystoupat ještě výš? Je jednou z tří dračích hlav, které spasí Západozemí?
GRRM v rozhovorech prozradil, že o původu Jona se dozvíme více v posledních třech dílech ságy. Je tedy pravděpodobné, že jeho původ bude hrát v příběhu svou roli.

Víme, že Jon se narodil osm až devět měsíců před Daenerys a ta se...

Číst celý článek zde
2456753

Komentáře

• flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 12. srpna 2011
    Jsem antifanoušek Dany. It is known. Ale co se Viseryse týče, nezbývá než souhlasit. I když ten její odsudek "drakovi oheň neublíží" ve mě taky nevzbuzuje zrovna sympatie. V Tanci nehodlá vědět nic, co by její úhel pohledu nabouralo.
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    upraveno 12. srpna 2011
    Já jenom, že tak trochu káže vodu a pije víno.
    A kdo ne?
  • upraveno 12. srpna 2011
    Že jí chce/chtěl zabít eee protože je??

Ne, že ...hm... nezabránil vraždě Aeryse.
    Jsem antifanoušek Dany. It is known.
    To já ji mám celkem ráda. Je to i možná schopná vladařka. Jenom mě tak napadlo, že když ona nemohla vystát vlastního bratra, který prostě otravoval, dává to situaci s jejich otcem Aerysem do zvláštní perspektivy :-)
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 12. srpna 2011
    Nechci se Daenerys zastávat, ale Viserys dělal mnohem víc, než jen otravoval.
    Fascinující bylo obzvlášť její tvrzení, že "dračí krev" se nemůže nakazit žádnou chorobu. Velká jarní nevolnost jí zřejmě nic neříká.

Škoda, že Tanec a Hostina nevyšly jako jedna kniha, srovnání kapitol Dany a Cersei mohlo tvořit zábavnou paralelu. Myslím, že mají společného víc než to, že jsou obě ženy.

Začínám věřit tomu, že Jon je opravdu synem Eddarda (případně Brandona) a Ašary. Lyanna s Rhaegarem měli také dítě, to vzala Ašara, nafingovala svou smrt a s nemluvnětem prchla přes moře, maskujíc se coby septa Lemore. Falešný Aegon je tedy vlastně Rhaegarův syn. A skutečný Aegon se doposud skrývá, bude nám představen v příští knize.
    upraveno 12. srpna 2011
    To už mi připomíná scénu androidího seriálu, co se na něj dívá Kryton:
    BROOK: Co máš na srdci, Kelly?
    KELLY: Ten večer jsem nebyla se Simone. Strávila jsem noc s Garym.
    BROOK: Se svým bývalým manželem Garym, mým obchodním rivalem? O čem to mluvíš?
    KELLY: Mluvím o Brookovi mladším.
    BROOK: Co je s naším Brookem?
    KELLY: Není to tvoje androidě.
  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    upraveno 12. srpna 2011
    No řekl bych že pravý Aegon bude Jon. To si myslí i ostatní většinově, ale možná !!!POZOR ŠÍLENÁ TEORIE!!! je Jon synem Lyanny a Rhaegera (časově by to odpovídalo) a ne Nedův (vysvětlovalo by to proč Ned nechtěl mluvit o jeho původu) a i to že má starkovské rysy kdežto Eddardovi děti mají spíše rysy Tullyů (Kromě Aryi samozřejmě) a on by odpovídal na tu kombinaci ohně a ledu protože s kym by mohl ned(předpokládejmě že on je ta ledová část) mít dítě kdo by byl tím ohněm. nikdo mě totiž nenapadá.Třeba (ale to už je jen domněnka) by mohl být dvojčetem falešného Aegona.
    upraveno 12. srpna 2011
    Everett Young: Mno, to jsi začerňovat nemusel, páč to, že je Jon syn Lyanny a Rhaegara je nejprofláklejší teorie vůbec.
    Předem se omlouvám za tenhle příspěvek, protože to bude spíš spam než cokoli jinýho ale mě to prostě nedá:
    flanker.27: "Android potká androida. Z androida se stane chameleon. Android ztratí chameleona, chameleon se přemění na slizku, android získá slizku, slizka potká slizku a odejdou spolu, android ztratí slizku, chameleona i androida. Kolikrát jsme už viděli tenhle příběh?"

BTW to že Jon je veskutčnosti Aegon je podle mě už celkem dost překombinovany :) Synem Lyanny a Rhaegera si osobně myslim, že asi bude, ale už tak se mi to ztdá nakombinovany až dost... :)
  • upraveno 13. srpna 2011
    Everett Young: Vždyť ta teorie je i v anotaci k diskusi, je nejdiskutovanější, takže proč spoiler??? :-D
    upraveno 13. srpna 2011
    ZoiD: "A ještě něco, mýlíte se, budeme spolu, jenom ... každý jinde."
  • upraveno 13. srpna 2011
    Povězte mi... těch jmen je moc... kdo je to Ašara? (pokud se už oběvila mimo aDwD)
    upraveno 13. srpna 2011
    Ašara Dayne - sestra Meče jitra, rytíře královské gardy, kterého zabil Ned.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 13. srpna 2011
    Ašara se s Nedem potkali na turnaji v Harennově, kde se do sebe zřejmě zakoukali - podle vyprávění Reedových, když cestovali s Branem na sever.
  • upraveno 14. srpna 2011
    Martin by mohol raz napisat ten turnaj v H. Nieco medzi silarilionom a stratenymi pribehmi...
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    upraveno 14. srpna 2011
    Mě by zajímalo, jek se tak dobře spřátelili Jon a Benjen. To jezdil strýček tak často na Zimohrad?
    Pro Hlídku bylo udržení dobrých vztahů se Starky důležité, tak tam asi Benjena často vysílali, aby je utužoval, nehledě k tomu, že diplomatické kvality oblíbeného bratra lorda ze Zimohradu byly při projednávání žádostí a proseb k nezaplacení.
    To už je takový paradox, že ty strýčky, který vídáme zřídka (třeba jednou za 5 let) můžeme mít vůbec nejradši. Ale předpokládám, že Benjen jezdil třeba každý rok - viz Olorin.
    Ale teď v tanci, když se mohla tu a tam něco dozvědět od Barristana (a byla to velká představa jejích uctívačů) víceméně na jakoukoli jeho připomínku na téma Západozemí reaguje stylem "všechno vim všechno znám"
    Blbost :-) Sem tam se zeptala a bylo z toho vynikající vyprávění s velkými odhaleními - úprk Barristana z KP nebo třeba love interest Aeryse.
    Léto: A skutečný Aegon se doposud skrývá, bude nám představen v příští knize.
    Já bych se bez něj teda obešel, klidně bych ho Tywinovi přišil. Ale zbytek vidím podobně, Lemore je hodně zajímavá postava. Myslíte, že má někde od sukněma Úsvit? :-)
    Blbost :-) Sem tam se zeptala a bylo z toho vynikající vyprávění s velkými odhaleními - úprk Barristana z KP nebo třeba love interest Aeryse.
    Taky myslim.. Navíc mám takovej pocit že Barristanovy historky si Martin šetří :-) Dyť Barristan v podstatě může znát celé zákulisí únosu Eddardovy sestry
  • upraveno 15. srpna 2011
    Léto:
    Začínám věřit tomu, že Jon je opravdu synem Eddarda (případně Brandona)
    O Brandonovi jako otci Jona jsem také uvažovala, protože v Tanci je pár zmínek o jeho životě (mimo zasnoubení s Catelyn). GRRM je mistr detailů a každá mimochodem zmíněná informace může být důležitá. Akorát nevím, proč by to Ned tak úzkostlivě před rodinou tajil a bral na sebe hanbu. Také jestli Brandon zemřel moc brzo, nemusel to stihnout.
    Akorát nevím, proč by to Ned tak úzkostlivě před rodinou tajil a bral na sebe hanbu
    Přesně ten problém se všemi teoriemi taky mám. Ned a Catlyn měli velmi blízký vztah. Podle mě by jí řekl, jak se to s Jonem má. Ať už by byl jeho otec kdokoliv, už proto, že by k němu třeba našla cestu. To, že jí nic neřekl, je důkazem, že šlo o něco velkého.

Jedna z nejsilnějších scén z úplného počátku scény pro mě byla, když Robert přijede na Zimohrad a hned jak sleze z koně se začne rozkřikovat, že by všechna Targaryeny vyhubil do posledního. A Neda zamrazí a řekne si, taková nenávist po všech těch letech. A pak vzpomíná na Lyannu. Nějak mi to utkvělo v paměti a přišlo mi to důležité. Asi proto věřím nejprovařenější teorii.
  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    upraveno 15. srpna 2011
    No spíš bych tipoval opravdu Lyannu a Rhaegera. Pak by byl Jon napůl Targarean a Ned ho chránil protože jak král nezapomněl zdůraznit: "Zabiji každého Targareana který se mi dostane do ruky" a Ned chtěl zajistit přežití Jediného Lyannina potomka. Tak raději přijal ostudu a prohlásil, že Jon je jeho bastardem. Zamezil tak zbytečným otázkám a navíc ho ochránil před Robertem. Zajistil mu také velice dobrou výchovu na Zimohradu. Tam byl Jon pod jeho dohledem a relativně v bezpečí
    Na té teorii mi nesedí jenom jedna věc, a to že Jon se podobá jenom na Starkovce. Přitom jinak se zdá, že sémě staré Valyrie je silné a stříbrné vlasy nebo fialové oči má kde kdo. Podle mě by potomek Rhaegara měl mít alespoň něco z podoby Targaryenů. A není zrovna zvykem, že by se podoba dědila po strýci nebo tetě.
    Ale připouštím, že na takové věci může GRRM kašlat stejně jako na časovou linií příběhu nebo na přesnou mapu.
    Ježiš, teď jak jsem to napsala, vzbuzuje to děsné konotace... :-) Tak jsem to nemyslela.
    Na druhou stranu, sama Catelyn na počátku ságy s nevolí přemýšlí, proč má v sobě Jon tolik starkovského, když její děti (až na Aryu) vypadají úplně jako Tullyové. I to mi připadá jako jistý náznak...:-)))

Například můj manžel je úplně čistý blonďák, stejně jako tchyně, zatímco táta je úplně tmavovlasý.

Tak jsme to nepochopili ;-)

Možná v případě Targaryenů není „sémě silné”, takže starkovské geny převládly. Možná proto se Targaryeni brali mezi sebou, aby se nevědělo, že maj slabé sémě :-) Anebo ho těmi společnými svazky paradoxně oslabovali.
    Anebo ho těmi společnými svazky paradoxně oslabovali.
    Což by nebylo nic překvapivého.
    Však Baelor v Hedge Knight taky měl rysy spíš po matce, princezně Dornu. I Bittersteel byl tmavovlasý po matce (i když ten měl mít Targaryenské oči).
    Jon mohl být po matce, ale záleží, jak vypadala. Někdo tvrdí, že byla podobná Aryi, která má koňskou tvář, ale nikdo neřekl přímo, že by byla ošklivá. Pak mohla mít silné starkovské rysy, které by podědil Jon. Ale pokud byla krásná jako princezna, synovy rysy by spíše zjemnila. Vezměme si třeba Windsorovce. Princ William je podobný matce víc než princ Harry a taky je hezčí. A Jon by neměl být hezounek, to spíš jeho sourozenci vyvedení po Tullyích.
    Víc by také napověděly Rhaegarově děti. Nemapatuji si, jestli měli stříbrné vlásky.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.