Jon Sníh

upraveno 31. března 2011 v Postavy a bytosti
Teorie o původu Jona Sněha. Kdo byli jeho rodiče? Je to bastard, který dosáhl vrcholu, nebo mu v žilách koluje královská krev a může tak vystoupat ještě výš? Je jednou z tří dračích hlav, které spasí Západozemí?
GRRM v rozhovorech prozradil, že o původu Jona se dozvíme více v posledních třech dílech ságy. Je tedy pravděpodobné, že jeho původ bude hrát v příběhu svou roli.

Víme, že Jon se narodil osm až devět měsíců před Daenerys a ta se...

Číst celý článek zde
14748505253

Komentáře

• GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    Ugla napsal(a):

Mávání papírem se zatím vůbec neosvědčilo. Mnohem jistější je usekat uchvatitelům hlavy a těmi pak zamávat lidu. Ten papír je pak taková třešnička na dortu..

Tyrion (seriál): ,,Koukněme se, sestro, ty si se zdokonalila v trhání papírů."
    ;D
  • Na papír se nedá moc spoléhat Hus by mohl vyprávět
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    @M1on Jak řekli ti vychcoši, glejt byl jen na cestu, ne na koncil samotný...
  • upraveno 8. října 2013
    Tak jsem právě přečetla v místnosti Brana úryvek z jednoho jeho snu...:

Nakonec pohlédl na sever. Uviděl Zeď zářící jako modrý krystal a svého nevlastního bratra Jona spícího samotného v chladném loži, s pokožkou blednoucí a tvrdnoucí, jak z něj vyprchávaly vzpomínky na teplo.....

Úplně jsem na to vidění zapomněla, ale protože se Branovy sny v podstatě vždy vyplnily, začínám mít strach, že Jon je opravdu mrtvý :-( :-( Do teď jsem tomu ani na chvíli nevěřila, protože je to příliš důležitá postava, kolem který je stále hodně nevyřešených otazníků a podle mě měl sehrát ještě důležitou roli. Ale tohle tomu nasvědčuje až příliš. Hrůza, asi z toho dnes nebudu spát. Nakonec se možná v další knize vysvětlí, že jeho smrt byla důležitou pro další pohyb děje na zdi, jinak by byla naprosto zbytečná na rozdíl od Nedovy nebo Robbovy smrti, a to by nám snad MArtin neudělal... A jeho původ nám ke všemu smutku už jen konstatuje H. Reed, až se konečně objeví... :-(
  • @Miya Tanec s draky vyšel loni v květnu, takže informace z něj nemusíš označovat jako spoiler. Ta Branova vize popisuje, že vidí Jona, jak umírá, ale ne, že se to nakonec nutně stane. V případě Neda a Robba to byl od Martina podpásový tah, ale čtenář z toho neměl pocit, že by jejich příběhy zůstaly nedokončené, i když skončily hůř, než by si nejspíš většina přála. U Jona by ta smrt byla takříkajíc uprostřed boje. Nehledě na to, že by to od Martina už bylo klišé.
  • @svoa00 Jop nebyla jsem si jistá, jak to tu chodí, tak jsem to radši začernila :-).
    Ta Branova vize ho popisuje už téměř mrtvého, což mě opravdu straší, kromě smrti se už pak nabízí jen ta možnost, že by ho Melissandra oživila, a to si taky moc nezaslouží :roll: anebo by mohl Bran vě stromě získat nějakou schopnost rychlého uzdravování a zachránit ho, to by se mi líbilo mnohem víc :-)... mno každopádně jsem jeho smrti až do teď nevěřila ani za mák a tohle mě poněkud znejistělo. Ale jak říkáš, Robbův a Nedův konec měl smysl, jejich úkoly splnili, což se o Jonovi říct nedá, tak snad to nakonec dopadne dobře a konečně se o něm taky něco dozvíme...
  • Miya napsal(a):

se už pak nabízí jen ta možnost, že by ho Melissandra oživila, a to si taky moc nezaslouží :roll: a

Eh, to by pak WoW nemuselo znamenat Winds of Winter, ale rovnou World of Warcraft. Bericka jsem ještě brala, ale u Catelyn toho i Martin litoval.

• NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Nechci sýčkovat, ale Jon už svůj part možná taky odehrál komplet. Pokud se Martin rozhodl, že to není Azor Ahai, tak ho použil jen k posunutí sil v království a dál už se bez něj v ději obejde.
    Ale začínám být taky přesvědčená, že Jon AA bude a Melisandra ho oživí... :/

S tím nesouvisející poznámka - úplně jsem zapomněla, že na začátku hry je magistr Illyrio vyzvanačem pána světla. Jsem zvědavá, jestli na to zapomněl i Martin, nebo jestli to ještě sehraje nějakou roli.
  • @Nevada No jo, ale tolik práce s postavou a detailů o něm na to, aby nakonec zahrál part Cézara v senátu? Proč ta případná změna plánů s ním? Navíc by to byl už hodně obehraný trik - haha, zabiju Starka, co vy na to? Mno, po pěti knihách to se mnou už nic moc nedělá. Co se týče oživování, tak doufám, že Martinovi dojde, že jak zbytečně lacině kvůli tomu zavedení nekromancie smrt u něj působí. Abych oživování Jona přijala, musel by mi předvést opravdu pádný důvod (kromě autorské zlomyslnosti, nejspíš).
  • upraveno 9. října 2013
    The flames crackled softly, and in their crackling she heard the whispered name Jon Snow. His long face floated before her, lined in tongues of red and orange, appearing and disappearing again, a shadow half-seen behind a fluttering curtain. Now he was a man, now a wolf, now a man again. But the skulls were here as well, the skulls were all around him.
    Obavám se, že se můžeme těšit na World of Warcraft. Nejvíc to teď vypadá, že Jon stráví nějakou dobu v Duchovi a pak se vrátí do svého "vzkříšeného" těla. No a pak jako Ježíš spasí svět. :-)
    Edit: Ta tučná část může odkazovat jen na to, že je měnič. Ale je minimálně zajímavé, že Robb i Jon těsně před smrtí (ztrátou vědomí) volali svého zlovlka. (Mám takovou svojí malou teorii, že Robba zabili hned dvakrát - jednou v jeho těle a jednou ve vlčím.. :twisted: :spike:)

Ale Martin umí překvapit, takže ho nebudu dopředu zatracovat. Radši na Vichry moc nemyslím a těším se na WoIaF...
  • @sveva Ty slova bych přece jenom brala víc abstraktně...
    svoa00 napsal(a):

@Nevada No jo, ale tolik práce s postavou a detailů o něm na to, aby nakonec zahrál part Cézara v senátu? Proč ta případná změna plánů s ním? Navíc by to byl už hodně obehraný trik - haha, zabiju Starka, co vy na to? Mno, po pěti knihách to se mnou už nic moc nedělá. Co se týče oživování, tak doufám, že Martinovi dojde, že jak zbytečně lacině kvůli tomu zavedení nekromancie smrt u něj působí. Abych oživování Jona přijala, musel by mi předvést opravdu pádný důvod (kromě autorské zlomyslnosti, nejspíš).

Hlavně pro tu autorovu zlomyslnost. Možná prostě bude chtít čtenářům ukázat zač je toho loket, když mu moc podrobně zkoumají plány, které má s postavami. Stejně jako když zametl s Quentynem, kterého často tipovali jako Aegona a tím pádem třetí hlavu draka.

sveva napsal(a):

(Mám takovou svojí malou teorii, že Robba zabili hned dvakrát - jednou v jeho těle a jednou ve vlčím.. :twisted: :spike:)

Jsi krutá!
  • ThorarThorar Když umřel, tak umřel.
    Vždyť přece NEUMŘEL! Tak proč se děsit oživování.
  • upraveno 9. října 2013
    sveva napsal(a):

(Mám takovou svojí malou teorii, že Robba zabili hned dvakrát - jednou v jeho těle a jednou ve vlčím.. :twisted: :spike:)

Jsi krutá!

Mno, tahle teorie aspoň dává smysl, i když osobně si spíš myslím, že Robb měnič nebyl, hlavně protože by Šedého větra tak ochotně nedržel od sebe. Teorie s tím, že přeskočil do Jeynina bratra mě pobavila víc. Představila jsem si tu situaci, kdy Martin se svojí slabostí pro incest nechá Robba znova setkat se svojí ženou =D
  • @Nevada Já nejsem krutá, jen si myslím, že GRRM je krutý! :-D
    @svoa00 Jenže GRRM právě potvrdil, že všichni malý Starkové více méně měniči jsou/byli. To mě pak přivedlo na tu myšlenku... Zrovna nedávno jsem k tomu četla pěkný rozbor na westeros.org. Jsou pro to docela pádné důkazy - podle Jeyne měl Robb občas stavy, kdy nevnímal (připomíná mi to Brana), viděl taky (ve vlčím snu?), jak Šedý vítr našel cestu v horách před jednou bitvou (nepamatuju si kterou)...

• @sveva Takže všechna Starčata....? 8-O Zvláštní. Takže ty poslední slova Robba a Jona možná opravdu můžou znamenat, že jim poslední myšlenka umožnila "změnit se". Zajímavé to ještě může být se Sansou, protože ta v tom případě jenom neměla možnost trénovat, ale ještě se ta její schopnost může nějak projevit.
    sveva napsal(a):

Jsou pro to docela pádné důkazy - podle Jeyne měl Robb občas stavy, kdy nevnímal (připomíná mi to Brana),

Nevíš náhodou kde v knize to je?
    Já si už dlouho myslím, že Robb prostě jen nemohl své schopnosti dostatečně rozvinout, protože na to neměl pro samé válčení čas.
    svoa00 napsal(a):

@sveva Takže všechna Starčata....? 8-O Zvláštní. Takže ty poslední slova Robba a Jona možná opravdu můžou znamenat, že jim poslední myšlenka umožnila "změnit se". Zajímavé to ještě může být se Sansou, protože ta v tom případě jenom neměla možnost trénovat, ale ještě se ta její schopnost může nějak projevit.

Ha, třeba Sansa ovládne své schopnosti až ve strachu z draka. Pak spolu s Aegonem šlohnou Daenerys každý jednoho draka a nafrněnou princezničku pěkně vyštípou ze hry o trůny. S tím bych se i smířila :-D
  • upraveno 9. října 2013
    @Nevada Myslela jsem tím, že třeba bude v místnosti, kde je i obří pes, kterého ovládne, když se bude cítit ohrožená, ale Sansa ovládající draka... by asi všem, ehm, vyrazila dech =D

P.S. Sansa se pak vdá za Aegona a její pohádka bude dokonalá :spike:
  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    upraveno 9. října 2013
    @svoa00 A Aegon bude první měnič v historii který donutí své zvíře k tomu aby ho sežralo :D
    Nebo Sansyny schopnosti budou jen jaksi metaforické a místo skutečného draka ovládne Aegona. Ale tréning s menšími zvířátky (Lev) jí moc nešel, takže Drak - nevím nevím... Možná tak Dračici =D
    Něco podobného mám už dlouho v hlavě jako námět na povídku, kterou nejspíš vůbec nesepíšu. (Akorát že) Sansa nebude ovládat draka, ale nového dračího krále, který bude ovládat draka :)
  • upraveno 10. října 2013
    ... tak isto som to pochopil, že všetky deti Eddarda Starka mali schopnosť sa stať meničmi..ale kedže Sanse zabili Lady priskoro, Rob šiel aj so Šedým Vetrom..tak nestali sa nimi všetci.. Arya tak isto nevyrastala so svojou zlovlčicou, takže tych par snov ktore mala nestalo za reč...najbližšie k zlovlkom mali Jon, Bran a Rikon... o Rikonovi nič neviem a nie som si istý, či sa v zavery Tanec s draky niečo o tom dočítam..Jon zvladol trening čiastočne a najlepšie si poradil asi Bran...nechodil, len sníval ...

Sansa sa asi do dračiej hlavy nedostane...ale suhlasim s Nevadou, že dračieho krala može ovladať ..
  • @Depresor Jak daleko jsi s Tancem? Už jsi tam nějakou Aryinu kapitolu četl?
  • teraz som na 679 str. a o par stran je kapitola - slepá dívka, tak myslím, že to bude o Aryii...neviem... Poslednu kapitolu čo si pamatam bolo ešte z Hostiny a končila dosť haluzne...zvlašt posledna polstrana, ked povedala tri nove veci ktore sa dozvedela v Braavose a potom stala rano slepa...proste som z toho mal dobry hokej , tak snad sa dozviem co to malo znamenat..
  • Docela bych si i přála aby byl Jon Sních Targaryen a myslím,že by to i sedělo..
    to že se popálil když zabíjel nemrtvé ještě nic neznamená.. Dany také popálil její vlastní drak Drogon když jí unášel z bojových jam v Meerenu v 5 díle knihy.
    Že Daenerys přežila upálení byla jen výjimečná událost. Targaryeni nejsou od přírody nehořlaví.
  • Panelka napsal(a):

Docela bych si i přála aby byl Jon Sních Targaryen a myslím,že by to i sedělo..

to že se popálil když zabíjel nemrtvé ještě nic neznamená.. Dany také popálil její vlastní drak Drogon když jí unášel z bojových jam v Meerenu v 5 díle knihy.
    Nu, nie všetci Targaryeni boli ohňovzdorní, aj keď si to niektorí namýšľali (napr. Aerion Jasný plamen).

Ale čo sa Jona týka,
    dúfam, že ho Mel nevráti medzi živých, už ma to začína pomaly štvať... tak pekne Martin bojoval proti americkým hrdinským filmom, kde protagonista nikdy nezomrie a teraz toto... žiadne také, pekne nech sa pridá ku Kevanovi, iste si budú mať to veľa čo rozprávať na ceste do záhrobia, o zradcoch, nožíkoch... môžu súťažiť kto má viac bodných rán...
    upraveno 29. prosince 2013
    (Aerionova smrt nejspíš neměla s nehořlavostí nic společného. Vypil divoký oheň, což je tekutina. Takže něco, jako kdyby se otrávil vypitím petroleje.)
  • No neviem, pri bitke na Černovode vyzeral divoký oheň celkom ohnivo. Podľa mňa Aerion tak nejak zhorel zvnútra.
  • Ale čo sa Jona týka,
    dúfam, že ho Mel nevráti medzi živých, už ma to začína pomaly štvať... tak pekne Martin bojoval proti americkým hrdinským filmom, kde protagonista nikdy nezomrie a teraz toto... žiadne také, pekne nech sa pridá ku Kevanovi, iste si budú mať to veľa čo rozprávať na ceste do záhrobia, o zradcoch, nožíkoch... môžu súťažiť kto má viac bodných rán...

Ak uvažime pomer koľko ľudí už Martin "upratal" a koľko ich vratil spať...tak to ma ešte veľmi ďaleko od americkej fantasy ..
    (ale v samotnej podstate som za,aby sa heroes neoživovali aj keď u Jona by mohla byť vinimka)
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    Zase úmrtie Jona by bolo tiež troška trápne. Zo snahy urobiť to reálne a neamerické sa stala snaha urobiť Jeden musí z kola ven.
    Tinker Tailor Soldier Spy ale v tomto kontexte znie zaujímavo.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.