Historie vojenství, od kyje k pušce
Máte oblíbené období co se vojenství týče? Starověký Egypt a válečné vozy převzaté od Hyksósů, řecké a makedonské falangy, římské legie či nahé Kelty, Germány pijící víno z lebek zabitých nepřátel, středověké rytíře, anglické lučištníky, husity s jejich rozvojem palných zbraní, arkebuzy a muškety, španělské tercie třicetileté války, 18. století s vojáky v pestrých uniformách pochodujících proti sobě za dělové palby, nebo moderní armádu s automatickými zbraněmi?
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.

Komentáře
Jinak Ratte je slušný drobeček, nicméně z popisu jsem pochopil, že ani nebylo potvrzeno, jak by měla být umístěna ta sekundární věž... Každopádně 1000t, to už je menší torpédoborec, takže popis "Pozemní křižník" vůbec není od věci.
@Everett_Young: Tak jestli by pod to hodil granát, to by na to mohl se stejným účinkem plivnout. :o)
Nicméně koncept bitevních lodí během 2ww zastaral (Tarent, Pearl Harbour, Svaz Z) a po neúspěchu Bismarcka odkopl hladinová plavidla i s Readerem německý nejvyšší megaloman. (Viz nasazování Scharnhorsta, Gneisenaua a Tirpitze)...
Ostatně děla 406mm měly nejen novější americké bitevní lodě, ale i britské starší Nelson a Rodney.
Jakou vlastně měli němci největší pozemní srandu? Gustava?
Co se týče děl na Nelsonu a Rodney, ty jsou považované za relativně nejméně výkonné ve své ráži. Obecně existovaly dvě koncepce, střelba těžkými a lehkými granáty, třeba třída King George V. měla děla pouze ráže 356 mm, což se Britové snažili kompenzovat tím, že granáty byly v porovnání s ráží velice těžké. Naopak děla pro Rodneyho a Nelsona sice střílela granáty velké ráže, ale zase lehkými, takže měly menší průraznost než jiné téže ráže (např. japonské granáty 406 mm pro Mucu a Nagato).
Ku koncu vojny potom ako nacisti ustupovali Dora ostala nevyužitá
Jo, další perlička je, že Němci museli pro tyhle drobky postavit k Sevastopolu a k Leningradu speciální železnici :)
V symetrickém konfliktu navíc jakákoliv větší technologická investice znamená okamžitý propad v produkci "masy" a přenechání strategické iniciativy nepříteli. To platí i pro perspektivní technologie, jejichž horizont uplatnění je však příliš daleko v porovnání s odhadovaným trváním konfliktu.
Každopádně dík za poučení ohledně děl a granátů - pro mě nové a zajímavé.
Jinak výtlak Iowy jsem tak trochu tipoval (kdysi jsem ta čísla sypal z rukávu lépe...), ale výtlak jsem si pamatoval vždy jen standardní :o)
A koukam můj omyl Raeder samozřejmě... (Taky Targaryen... :o))
Co se týče děl a granátů, doporučuju třeba tohle:
http://www.military.cz/ww2_ships/parametry.htm
http://www.military.cz/ww2_ships/primar/main.htm
je zajímavý se podívat právě na hmotnost granátů, třeba 406mm granát pro děla Nelsona a Rodneyho vážil 929 kg, granát stejné ráže pro děla North Caroliny, South Dakoty a Iowy vážil o celých 300 kg více.
Je tam zajímavá i ta filosofie střelby, např. Japonci se snažili zasahovat pod čarou ponoru, zásah tak napodoboval účinek torpéda, Němci zase na zasahování boků lehkými granáty s vysokou rychlostí střely (podobnou filosofii měli i u protitankových granátů, mělo to své výhody - přesnější střelba, i limity - s rostoucí vzdáleností výrazně klesala účinnost). Britové a Američani stříleli především supertěžkými granáty s pomalejší rychlostí střely, dráha střely tak byla více zakřivená a zásah měl jít především shora do paluby.
Mimochodem, dle Wiki měly mít H41 děla větší ráže (a asi i u jiných se to rozchází), ale to je detail...
Jinak záleží na tom, co považuješ za "realizovatelnost". Realizovatelné to podle mě bylo. V podmínkách válečného Německa bezesporu nikoli (když nedokončili ani Graf Zeppelin).
Myslím, že si pamatuji dobře, že tento projekt je navýsost předválečný jako nástupce Bismarcka a Tirpitze a jako takový realizovatelný být mohl (včetně těch megalodí) - myslím, že plán vznikal v rámci nějakého většího plánu inovace námořnictva, který vycházel z toho, že válka nezačne před rokem ??asi 1945?? (Wiki uvádí Plán Z cílovaný na '48, tak má asi pravdu) což maríně Hitler zaručil).
Ve světle válečných zkušeností stavba takových lodí nedávala smysl kvůli letectvu (viz výše), z hlediska předválečného konceptu všech zemí "větší = lepší" (a la GRRM :o)) v tom nevidím problém.
Ostatně, přiznám, že o tom, že USA zrušili ohledně té plánované třídy tu doktrínu o nutnosti proplutí Panamou jsem nevěděl (ale někde jsem viděl fotku lodě třídy Iowa v průplavu a měla to naknap...)
Doba kdy muži byli opravdoví muži, ženy byly opravdové ženy a malá chlupatá stvoření z Alfa Centauri byla opravdová malá chlupatá stvoření z Alfa Centauri... :o)
Každopádně středověk byla době, když lodě byli ze dřeva a námořníci ze železa, zatímco nyní máme ocelové lodě a.... Shettina. :o)