Historie vojenství, od kyje k pušce

upraveno 12. ledna 2011 v Rozličný pokec
Máte oblíbené období co se vojenství týče? Starověký Egypt a válečné vozy převzaté od Hyksósů, řecké a makedonské falangy, římské legie či nahé Kelty, Germány pijící víno z lebek zabitých nepřátel, středověké rytíře, anglické lučištníky, husity s jejich rozvojem palných zbraní, arkebuzy a muškety, španělské tercie třicetileté války, 18. století s vojáky v pestrých uniformách pochodujících proti sobě za dělové palby, nebo moderní armádu s automatickými zbraněmi?
13435373940126

Komentáře

• MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    @Montezuma3 To bol príklad národných predsudkov, nie vtipov :)
  • @Montezuma3 Taky suchsiii...nech zachranim Gepetovi hlavu :)

Jednotka ruských vojáků letí do Čečenska a velitel motivuje vojáky:
    "Chlapi, za každou čečenskou hlavu dostanete láhev vodky!"
    Letadlo přistane, rozrazí se dveře, vojáci se rozprchnou.
    Za minut několik se vrací a každý táhne několik hlav.
    Velitel je celý bledý a zpocený:
    Kurva hoši, to bylo jen mezipřistání v Kyjevě!!!
    @Hildegarda :applause:
    @Gepeto Dlužíš Hildě pivo. Zachránila ti krk. :twisted:
  • AchileusAchileus Jsem příslušník Pražské kavárny
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    @Achileus Někdy vyheraješ, někdy prohraješ. Neznám národ, kterej by někdy neprohrál. Ale málokdy je uměle živený mýtus tak silný, jako o věčných francouzských porážkách (taky mají pěknou řádku vítězství) a věčných anglických vítězstvích (taky dostali párkrát slušně nařezáno).

BTW válka proti Nizozemí - to byla spíš plichta. Tady je docela pěkný článek o válkách Ludvíka XIV.:
    http://www.palba.cz/viewtopic.php?t=6227&f=283
    Takže moja poprava nebude? :( To bola jediná udalosť tohto týždňa, na ktorú ma pozvali
    @Achileus O Azincourtu už jsme se tu bavili, tam se Francouzi spíš porazili sami svojí špatnou taktikou - nebo spíš netaktikou rytířské jízdy. Podle rozborů se mnohem víc francouzských rytířů ušlapalo, než kolik zabili Angličani :)

Takovej drsnej nářez Angličani zažili od Francouzů za stoletý války v bitvách u Formigny a Castilionu, který nakonec stoletou válku rozhodly.

Asi nejdrsnější porážku vzhledem k poměru sil asi ale Angličani zažili roku 1741 od Španělů při obléhání Cartageny. Asi 3000 Španělů rozdrtilo 30 000 Angličanů. Porážka měla tak drtivou odezvu, že vláda v anglii zakázala šíření zpráv a zavedla přísnou cenzuru, ale neudrželo se to a nakonec padla vláda.
  • @flanker.27 A teď schválně :twisted: , že si to celý necucáš z prstu když to píšeš, že si to vyhledáváš . :-)
    @M1on Většinu toho, co jsem během posledních dvou dnů napsal, znám. Dopodívat jsem se musel, třeba když jsem se koukal na výtlaky těch lodí, nebo kdybych se musel podívat na přesný datum uvedení lodě do služby a tak. Ale je to koníček, to znamená, že v tom ležím často, takže je to jako když na mapě přesně víš, kterým směrem od třeba Prahy hledat nějaký město, kam už jsi dlouho nejel, ale víš, že leží na severozápad a asi tolik kilometrů :)
  • EdemEdem GRRM jediny Boh Ice&Fire
    Biela vlajka ale symbolizuje, ze sa napr. narod vzadava a nie, ze v nejakej jednej bitke kruto prehra
  • @Edem: Něco takového jsem chtěl napsat,... je sakra rozdíl v tom dostat nařezáno i od slabého soupeře a je rozdíl se vzdát (Ať nechodíme časově daleko, Angličani v Singapuru za 2.sv.v. kapitulovali).
    Jasně, Francie se za 2. světové vzdala (protože neměla čím se efektivně bránit - a její spojenci dostali na kontinentě nařezáno stejně jako ona), stejně jako ČSR (bez výstřelu), Polsko, Belgie, Nizozemí, Norsko,...
    Ostatně z druhé světové prostě za zbabělajší považuji Italy, kteří se báli větších námořních střetnutí a dostávali nařezáno, kde se dalo (a přesilou soupeře to nebývalo) - počínaje Habeší, útokem na Francii, Jugoslávii a boje v severní Africe (dokud nedorazil Rommel, dostávali nářez par excelance) je to jedna ostuda za druhou (o Tarentu nemluvě)...
  • Na tenhle film se hodně těšim:)
    @M1on Zdá se, že vědí, co dělají. Doteď jsem se hlavně bál, aby to nepokazili tím, že z Němců budou dělat blbce.

V jednom ale nemají pravdu, není to poprvé, co je na scéně opravdový tiger. Ve starých sovětských filmech od Ozerova (Osvobození) opravdové tigery byly.
  • @M1on Zatím to vypadá hodně slibně, takže se asi po dlouhé době podívám do kina. Ještě uvidíme, jak se tvůrci vypořádají s historickou přesností co se týče zobrazení jednotlivých vojenských útvarů. Ten tiger očividně řídili esesáci, nicméně všechny 3 prapory těžkých tanků SS (tanky typu tiger byly v té době používány výhradně u tzv. těžkých tankových praporů - výjimkou byla elitní divize Heer "Großdeutschland", ovšem existovalo několik adhoc útvarů, které používaly i tigery) byly v tu době na východná frontě. Napadá mě jedině SS Panzer Brigade Westfalen, která proti Američanům bojovala v dubnu 1945 a která měla ve výzbroji i ony tigery. Když už si dali práci se sehnáním skutečného tanku, tak by byla škoda, kdyby si nepohlídali i tohle. Aby to nedopadlo jako ve filmu Zachraňte vojína Ryana, kde Američané bojovali proti 2. tankové divizi SS "Das Reich", ačkoli ta se v té době teprve přesouvala z jižní Francie k invazním plážím...
  • upraveno 16. září 2014
    @Gorgloj Máš pravdu, už jsem si to ověřil. Tigery v Osvobození byly repliky postavené zřejmě na podvozku T-55, ale nutno říct, že to byly zdaleka nejzdařilejší repliky tigerů, co jsem v kterém filmu viděl.
  • @flanker.27 Mám pocit, že jsem na csfd našel tvoji recenzi na ten film :o)
    Já jsem našel, že Tigery a Pantery chtěli najít reálné, ale nakonec je udělali z T44 a IS-2. (Podle anglické wiki)
    @Gorgloj Tam jsem si to přečetl taky, ale radši jsem si jednu scénu pustil, abych se na to detailně podíval.
  • @flanker.27 Přiznám se, že jsem ten film neviděl. Z ruské výroby jsem viděl pouze "White Tiger". Spíš jsem odhadoval podle počtu pojízdných Tigerů.
    @Gorgloj White Tiger je podivnost, ale techniky je tam celkem hodně. Nejvíc to kazí právě vzhled ústředního "mystického tygra", který se moc nepovedl, ale některé nápady to má zajímavé. Docela by mě zajímala knížka, podle které to vzniklo.
  • @Achileus no když máš spojeneckou dohodu s někým kdo používá taktiku "bránit se a čekat na příchod spojence" zatímco ty používáš taktiku "bránit se a čekat na příchod spojence" tak je to celkem problém, protože přesně tohle udělali Francouzi. Nahrnuli vojáky do obraného valu a čekali že se budou bránit.
  • @Achileus naopak, to francouzská generalita měla zahájit mohutnou ofenzivu směr berlín když berlín pochodoval k nám. To jak "zaútočili" spolu s brity ještě před napadením francie (dojeli asi 20 km za hranice s německem a pak honem pryč) byla naprostá fraška.
    Jo, těch 20 km někam do Sárska, to bylo pro týdeníky. Kdyby se nezastavili, tak Němci reálně neměli v tu chvíli moc čím to zastavit.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.