Akurát dnes na nábožku som prišiel na srandovnú vec
Satan v podobe Hada nabiedzal Evu, aby jedla zo Stromu života. Keď Eva a Adam jedli, zistili, že sú nahí a zo strachu z Boha sa skryli v stromoch. Poučenie: Satan chce, aby sme sa báli Boha.
Cirkev: Ak budete páchať zlo a nevyspovedáte sa a neoľutujete hriechy a budú to ťažké hriechy, pôjdete do pekla. Poučenie: Aj Cirkev evidentne chce, aby sme sa báli Boha.
:D Príde mi to divné. Ale pravda, že sú v tom ešte vedľajšie poučky. Priamo nenapádam Cirkev, len je to divné.
Premýšľam. :) Cirkev je zaujímavá komunita, ale sama má dosť veľa hriechov, ktoré nezmaže jednoduchým "Sorry bro, zlá doba, zlé riešenia", naučili ma pár vecí a treba spomenúť, že aj jej pričinením je svet o čosi lepším miestom (možno len o trocha, ale predsa). Na druhú stranu kážu veci, čo mi neprídu rozumné. Ja verím v Boha ako Čosi nad nami, ale nemyslím si, že mu musím hovoriť básničky, aby som bol lepší človek. To už som rozoberal. Chápem názor iných, ale mám svoju individuálnu vieru.
Já souhlasím, že mají společného málo samy o sobě. Přesto lidé používají víru jako náhradu vědy, např. ve snaze porozumět světu, leč odpověď od víry v zásadě končí variací na "protože bagr", tedy bůh tomu tak chce.
to flanker: Až bude racionální a exaktní věda schopná se vyjadřovat k problémům obyčejného lidského života, tak budou mít různá "náboženství" dost problémy. Ale zatím to spíš vypadá , že "náboženství" před sebou mají zlatou dobu.
Víra je důležitá pro jednotlivce, ne pro výklad světa, proboha. :-)
EY: Já věřím v takové ty obyčejné věci. Třeba že když ráno přijdu do obchodu, tak budou mít čerstvé rohlíky. Nebo když sednu do auta, tak že dojedu tam, kam potřebuju a nevymáznu se někde po cestě. Prostě věcem, kterými si nemůžu být 100% jistý, ale o kterých předpokládám, že se stanou. Víra pomáhá udržovat mou duševní rovnováhu, abych tak řekl. Udržuje věci v normálu.
No a obecně: pokud někomu víra přináší útěchu, naději, sílu, pak je to prospěšná věc, které se žádná věda nevyrovná. Pokud někdo věří, že se v nebi po smrti setká se svou babičkou, nevidím na tom nic špatného.
Mělo to znít spíš, že "vyjadřování se k problémům lidského života" není nijaká výsada náboženství a to vyjadřování může taky vypadat tak že sex s ochranou je hřích. Podle mě pomáhá spíš soucitný člověk (třeba i věřící) než náboženství.
Komentáře
Satan v podobe Hada nabiedzal Evu, aby jedla zo Stromu života. Keď Eva a Adam jedli, zistili, že sú nahí a zo strachu z Boha sa skryli v stromoch. Poučenie: Satan chce, aby sme sa báli Boha.
Cirkev: Ak budete páchať zlo a nevyspovedáte sa a neoľutujete hriechy a budú to ťažké hriechy, pôjdete do pekla. Poučenie: Aj Cirkev evidentne chce, aby sme sa báli Boha.
:D Príde mi to divné. Ale pravda, že sú v tom ešte vedľajšie poučky. Priamo nenapádam Cirkev, len je to divné.
Not today
Btw vcera som na tuto temu videla Prometea - ten prequel na Votrelca. Slabe a este slabsie.
Přesto je zajímavé, jak jsou někteří (ba většina lidstva) schopni tou věcí co si vystačí bez dokazování vysvětlovat, co a proč se ve světě děje :)
http://www.novinky.cz/domaci/278599-ctverice-z-pribrami-se-z-otravy-propila.html
EY: Já věřím v takové ty obyčejné věci. Třeba že když ráno přijdu do obchodu, tak budou mít čerstvé rohlíky. Nebo když sednu do auta, tak že dojedu tam, kam potřebuju a nevymáznu se někde po cestě.
Prostě věcem, kterými si nemůžu být 100% jistý, ale o kterých předpokládám, že se stanou.
Víra pomáhá udržovat mou duševní rovnováhu, abych tak řekl. Udržuje věci v normálu.
No a obecně: pokud někomu víra přináší útěchu, naději, sílu, pak je to prospěšná věc, které se žádná věda nevyrovná.
Pokud někdo věří, že se v nebi po smrti setká se svou babičkou, nevidím na tom nic špatného.
Ale to už snad do srandy topiku ani nepatří...
Podle mě pomáhá spíš soucitný člověk (třeba i věřící) než náboženství.