tam je těžký se rozhodnout, aby to nečtenář vůůůbec pochopil, musí mu bejt leccos řečeno jenomže to leccos tady odhaluje celou pravdu je to holt buď nic nebo (skoro) všechno
Tak myslím, že všichni kdo si do posledního dílu stěžovali na ukecanost a málo akce si tady přijdou docela i na svý :) Hutná atmosféra, že ani vteřina děje mi nepřišla zbytečná, jen některý scény si možná zasloužili trochu víc prostoru (Varys s magistrem, Lysa x Cat x Tyrion, ale těch snad ještě bude víc) Ohař trochu vadí, že z něj nejde strach, jeho výraz a to jak poslušně držel když mu Loras zvednul ruku mi tu postavu trochu zabil. Orlí hnízdo úplně mimo. Co se vnitřku a podoby hradu týče, tak mi to nemůžu si pomoct evokuje agoru, anitckej styl, což překvapilo ale nevadilo, ale co se týká cesty na hrad.. Držet se křečovitě předlohy je jedna věc ale jestli bude třetí řada, jsem docela zvědavej na zimní sestup přes vědro, a Obholu a Kámen, (jestli se na to vůbec dostane prostor), protože tady to vypadá že ten most z pohádky vede rovnou až do Hnízda. Joryho je škoda ale zase jeden z jeho posledních momentů rozhodně nebyl nejhorší vidět před smrtí pěkný prsa nikdy není k zahození :) Scény "navíc" který jsou oproti knize nový, jsou rozhodně skvělý a trochu mě vedou k myšelnce, že jak se kde kdo zastavuje třeba nad Cersei a pohavovými odklony od předlohy, nejde si nevšimnout, že ty jsou nejvíc cítit právě v těch scénách, který se kvůli POV do knih nemohly dostat. Třeba přerod Jamieho začal bejt cítit v momentě kdy dostal svoje kapitoly. Do tý doby byl viděnej jen očima starků s rodiným haló efektem vůči Lannisterstvu a tomu že zabil. Seriál je sám o sobě univerzální POV, neukazuje postavy očima jinejch postav, jak tomu bylo v písni. Příběh je objektivní, zatímco v knize byly určitý skutečnosti kolikrát podávaný zkresleně, v rámci psychiky tý který postavy. Tak by mě zajímalo, jakým dílem vznikaly ty nový objektivně podaný scény pod vedením GRRM a nakolik měli scénáristi volnou ruku...
Wow, super díl, spousta skvělých scén, včetně těch nových. Nejvíc se mi asi líbilo špičkování Varyse s Malíčkem. Bohužel se objevily i scény, které prozradí dost věcí dopředu (hlavně v podzemí u dračích lebek, ale to prostě nešlo udělat jinak...) Hodně mě ale nasralo, že prozradili, že Mormont je špeh, přišlo mi úplně zbytečný, prozrazovat to takhle dopředu a části o Dany teď asi dost ztratí v napětí (alespoň jak to vidím já). Nevadila mi ani pasáž Renly + Loras, až na ten závěr, brrr...to už trochu přehnali :D Orlí hnízdo - nic proti ničemu, i když jsem se těšila, jak se na něj budou škrábat. Výborná je i scéna Robert + Cersei. Jen tak dál, je to čím dál lepší!!!
Scéna Robert + Cersei byla na můj vkus až moc vřelá, člověk by řekl, že když si svoje problémy dokáží tak hezky vyjasnit, tak si to svoje manželství ještě mohli zachránit. :-D
Tak jsem konečně dokoukal tento díl. Plusy: Někteří herci podávají stále super výkony - Arya, Tyrion atd. Místy velmi povedené hudební pozadí scén Mínusy: Příliš otevřené a vše vyzrazující scény. Začalo to vyhození Brana z okna a končí to jasnou demonstrací vztahu Lorase a Renlyho či prozrazením Joraha Postava Renlyho je naprosto úděsná. Spíš vypadal vedle Lorase jako jeho panoš, než že by to bylo naopak. Naprosto nechápu, čím by si tenhle malej vousatej necharismatickej chlápek získal přízeň lidu Soubojům chybí "koule". Orlí hnízdo nevypadá jako středověkej hrad, ale bazilika Alexandra Něvského či hrad Akadamie z Heroes V..hrůza
Seriál je pro mě stále spíše zklamáním. Možná je to tím, že znám předlohu. Když to například srovnám se seriálem Řím, tak mi Hra o trůny vychází jako o dost nudnější záležitost.
Lewandule: Tak ono i v knize je prozrazený že Mormont je špeh, a dokonce myslím že ještě dřív než v seriálu, už při rozhovoru Neda a Roberta při cestě ze severu..
Amaroun: Delka cepele jeden a pul rucniho mece je 90-95 cm, a z toho je opravdu ostrych jen prvnich 30 cm. Zbytek cepele se pouziva na kryti. Jednak je snazsi udrzovat ostrou jen prvni tretinu cepele, jednak je naprosto zbytecne mit ostrou i dalsi cas cepele, protoze vyuzivas jen prvni tretinu cepele (cim delsi zbran, tim muzes byt od soupere dale, takze prece budes vyuzivat delku te zbrane, ne?:)).
Kdybys mel ostry i zbytek mece, tak by trpel prilis moc pri kryti a hrozi poskozeni. Druha vec je, ze souperova cepel se nezasekne do cepele tak snadno a tudiz je mozne se souperovou cepeli pracovat (vazby na cepeli, ...).
Lehci zbrane (jako treba italske rapiry) nebo hodne podbrousene (a tudiz velmi lehke, snadno manipulovatelne a "ohebne") zbrane, nekryji souperovu cepel "naplno" do zastity, ale tzv. letmym krytem, kdy jste do souperovy cepele jen tak "letmo" prastili, az ta odskocila. Takovy kryt ovsem vyzaduje pomerne vyssi skill sermire a je narocny na nacasovani:-)
Na druhe strane, s lehkou cepeli jste si nemohli dovolit tzv. "zesileny" kryt, kdy jste chytili cepel obema rukama a souperovu cepel nachali dopadnou temer kolmo na vasi. Nasleduje samzorejme vazba a dalsi prace s cepeli, ale hrozi poskozeni vasi cepele.
Btw. jedna vec, ktera mi pri souboji Hounda a Gregora vadi je, ze krome pancerovani horni poloviny tela nemaji na sobe zadnou jinou zbroj. U Gregora je to v poradku, ma na sobe turnajovou zbroj, ale Hound? Vzdyt je to osobni strazce... Takhle ten clovek vypada jako by vylezl na ulici jen v tricku a jinak nahej:)
No má cvočkovanou, koženou zbroj (pokud to tak mohu nazývat) a chrániče ramen a rukou... To by snad mělo stačit pro denní užití... Představ si stát někde celý den v plátové zbroji.. pod tím kroužkovou :-)
Amaroun: Neni zac:) Jako, stat cely den nekde ve zbroji je peknej vopruz:)) Ale chranit prince, i kdyz je to Joffrey? To uz vyzaduje, abys prekousl nejakou tu neprijemnost, ne?:)
Btw. takovy Aroe Hotah, nebo Arys Oakenhearth, jeden z nich, nosil full plate i v Dornu, ne?
zbytecne sceny - imho - theon a stetka (rose?) - renly a loras (tak napul)
bomba sceny - varys vs. malicek - cat lysa a tyrion - bitka s horskymi kmeny (= bronn masina na zabijeni) - musim se mrknout, kam v ni zmizel zpevak - robert a cersei - hora popravuje kone + pokracovani - ned vs jaime, chudak jory, ale taky jich par sejmul, nicmene jaime cool finta - ned a robert pri turnaji
Zatím nejlepší díl. Souboje hodně dobrý hlavně Ned vs Jaime - akorad jestli jsou po Jorym další dva nejlepší šermíři severu nemehla co se nehaj zabít letícími oštěpy, tak chudáci Starkové. Tan vztah Lorase a Renlyho to snad v sáze ani nebylo ne ? Pokud měl Rently takový choutky to se mu bude muset seriálová Brienne docela líbit, jestli bude vypadat jako chlap. :- ) Jinak na tomto dílu byla pro mě sympatická i absence jedný dějový linky, která i v románech pro mě nebyla tak zajímavá.
Achich ouvej. Jsem nadšená i zklamaná zároveň. Jen nevím co víc. Bude se na to muset zítra podívat znovu :) Ale jako jedna z mála jsem dost zklamaná ze soubojů. Připadají mi hrozně strojené. Hlavně Hora vs. Ohař. Bylo u obou vidět jak jeden čeká na úder druhého. Ne že vykrývá, ale že prostě nastrčí meč tam, kam ví že půjde předem domluvený úder a čeká.
tak me napada, ze zmenou v deji jsme prisli o zradu Neda od Sansy (nebo jeji hloupost) - coz byl okamzik, pro ktery imho byla stavena cast rozhovoru Sansy a septy v minulem dile - divne
Možná zatím ne. Sansa naprášila královně až to, že Ned chce holky poslat domů, i když sám zatím dál zůstává (už znovu) jako Pobočník ve městě. To bylo až po jeho zranění při střetu s Lannisterskými vojáky. Navíc jsme se o té "zradě" dozvěděli až zpětně od Cersei, když ta to vyprávěla Tyrionovi.
Mně tedy přišly ty souboje mnohem lepší než ve většině současných filmů (to sice nic nemění na tom, že jsou strojené - ostatně, které filmové souboje nejsou, že? ;-)). Souboje jsou to poslední co by mi na tomto díle vadilo, mnohem víc mě rozezlila podoba Orlího hnízda. Tam to alespoň zachraňuje výborné vězení.
Skvělý díl, asi zatím nejlepší z mého pohledu. Úplně perfektní scéna Roberta a Cersei, turnaj, varys a malíček, arya, ned a jaime, skvěle udělané Orlí hnízdo, přecijen je to dost zvláštní kousek a převést na obrazovku něco takového je dost těžké, ale povedlo se jim to podle mě. Čekal jsem to daleko horší. Co se týče Renlyho a Lorase, v knize na to byla spousta odkazů a myslím, že to bylo celkem jasné, alespoň mě to tak při čtení připadalo. Co se týče HBO zpracování - no holt je to HBO, s tím se muselo už předem počítat, že toho využijí dle svých metod. Takže mě to ani nepřekvapilo. Co se týče Joraha tak si matně vzpomínám, že i v knize to bylo vyzrazeno nebo naznačeno. Překvapilo mě, že Varys i Ilyrio šli vidět, ale těžko říct jestli by to fungovalo opačně. Ono i v knize bylo popsáno jak ty postavy vypadaly, takže ve visualní seriálové podobě by to asi těžko dělali jinak, aby to fungovalo jak má. Navíc ten jejich rozhovor byl takový, že z toho stejně nešlo v podsdatě poznat o co Varysovi či Ilyriovi jde, takže tam si bude nečtenář určitě klást otázky a přemýšlet stejně jako lidé při čtení knihy. Sečteno a podtrženo jsem uchvácen, jediné co mě mrzí je fakt, že už jsme za polovinou! Neskutečně rychle to utíká a už velmi brzy bude konec. Ale můžeme být rádi, že se dočkáme alespon druhé série :D
hmm - ze bych si knihu az tak moc nepamatoval ? on se Ned stane opet Pobocnikem? Ja mel za to, ze pobocnikem byl furt - takze to dnesni polozeni funkce me prekvapilo.
a on preci dnes nechal holky "zabalit" saky paky...
jo jo, ned se vzdá úřadu tak jak to bylo v tomto díle a tuším, že během léčby nohou nebo po ni Robert Neda opět dosadí do funkce s tím, že se určitě unáhlil s tím odchodem nebo tak nějak, detaily si nepamatuju
knedle - je to tak jak píše Expendable. Ned ještě v horečkách leží, když ho Robert znovu jmenuje Pobočníkem. Cersei protestuje a Robert ji uhodí. Jaime po té bitvě uprchl z Králova přístaviště a připojil se k otcově armádě. Když Ned zjistí pravdu o Cersei, tak teprve potom dá příkaz, aby děvčata odpluly. A pak už se události dají do pohybu rychlostí blesku.
btw - jak jste psali, že je málo Syria, tak v knihách taky moc nebyl. Vždycky jen Arya komentovala jeho výcvik: "Syrio říká, že vodní tanečník..."
Nevada: Jo, souboje jsou slabsi pro oko zkusenejsiho, a treba scena, kdy pri prepadeni horskymi kmeny Bronn prilozi zleva nekomu na krk mec, strih, ceka z toho krku krev, je trochu ... . Ale na druhe strane, moc se s tim neserou, nehrajou si na Geralta a ve vetsine pripadu by jim to fungovalo. Ono, i to "prilozeni" na krk, po kterem nasleduje paka by fungovalo, jen... se to musi poradne udelat:-) Zatim to vypada, jako kdyz nadsenci objevili Talhoffera a pokouseji se o rekonstrukci boje:-) Ale prave proto mi to prijde ok.
Skvělý díl...Malíček s Varysem excelentní. Chyběl mi Jon. Nechyběla mi Dany. Lysa je tak jak má být, čili psychopatka, Robin(Robert) by měl podle mě vypadat neduživější. Orlí hnízdo se mi líbilo, hlavně záběr, kde k němu přijíždějí. Renly a Loras byl pro mě nečekaný zvrat, asi nečtu pořádně, jinak by mě to trklo dřív :-)) Jinak Loras jak kdyby vypadl z Muže se železnou maskou alá trojče DiCapria... Joryho konec byl nečekaně očekávaný, a stejně mě překvapil. Scéna Cersei&Robert byla divná, moc se mi nelíbí, co s její postavou dělají, no o to větší šok bude až vypluje najevo zbytek jejího životopisu. Theon&Štětka - nuda, ano má to dokreslovat jeho charakter ale byla bych radši za jednu scénu s Branem nebo Aryou navíc.
Rod Baratheonů je mi v seriálu nesmírně nesympatický. Renlyho jsem měl v knize rád, ale tady ho nemůžu vystát. Ta postava je mi strašně nesympatická. Robert se podobá knižní předloze mnohem víc...opilý budižkničemu a ubožák. Jeho scéna s Cersei o tom "zda měli šanci" je naprosto zbytečná a vůbec se to k jejich knižním předobrazům nehodí. Nejsem si jistý, ale v knize si způsobila potrat Cersei sama (když čekala s Robertem dítě) a tady z toho udělali dojemnou scénu, kde nad tím oba skoro masírujou slzné kanálky. Že se někomu líbí Orlí hnízdo samozřejmě akceptuji, ale nechápu. Je to až příliš počítačové a nepřirozené. Navíc vůbec nevypadá jako hrad. Jediné co potěší, jsou měsíční cely. Rozhovor Malíčka a Varyse je o ničem. Navíc to vypadá, že Malíček zná Varysova tajemství, což se mi tedy v předloze nějak nepozdávalo a navíc tím eunuch opět přichází o určitou tajemnost. Proč ho zase Arya musel tak dobře vidět, proč nenaznačit, neudělat scénu trochu tajemnější? Joryho konec velmi silně působící a jako v knize smutný. Jaime je opravdová svině. Scéna Neda a Jaimeho poprvé lepší než v knize. Velmi dobré.
Komentáře
Scény "navíc" který jsou oproti knize nový, jsou rozhodně skvělý a trochu mě vedou k myšelnce, že jak se kde kdo zastavuje třeba nad Cersei a pohavovými odklony od předlohy, nejde si nevšimnout, že ty jsou nejvíc cítit právě v těch scénách, který se kvůli POV do knih nemohly dostat. Třeba přerod Jamieho začal bejt cítit v momentě kdy dostal svoje kapitoly. Do tý doby byl viděnej jen očima starků s rodiným haló efektem vůči Lannisterstvu a tomu že zabil. Seriál je sám o sobě univerzální POV, neukazuje postavy očima jinejch postav, jak tomu bylo v písni. Příběh je objektivní, zatímco v knize byly určitý skutečnosti kolikrát podávaný zkresleně, v rámci psychiky tý který postavy. Tak by mě zajímalo, jakým dílem vznikaly ty nový objektivně podaný scény pod vedením GRRM a nakolik měli scénáristi volnou ruku...
Plusy:
Někteří herci podávají stále super výkony - Arya, Tyrion atd.
Místy velmi povedené hudební pozadí scén
Mínusy:
Příliš otevřené a vše vyzrazující scény. Začalo to vyhození Brana z okna a končí to jasnou demonstrací vztahu Lorase a Renlyho či prozrazením Joraha
Postava Renlyho je naprosto úděsná. Spíš vypadal vedle Lorase jako jeho panoš, než že by to bylo naopak. Naprosto nechápu, čím by si tenhle malej vousatej necharismatickej chlápek získal přízeň lidu
Soubojům chybí "koule".
Orlí hnízdo nevypadá jako středověkej hrad, ale bazilika Alexandra Něvského či hrad Akadamie z Heroes V..hrůza
Seriál je pro mě stále spíše zklamáním. Možná je to tím, že znám předlohu. Když to například srovnám se seriálem Řím, tak mi Hra o trůny vychází jako o dost nudnější záležitost.
Inak, všimli ste si v Robertovom stane jeho parohatú prilbu? ;)
Kdybys mel ostry i zbytek mece, tak by trpel prilis moc pri kryti a hrozi poskozeni. Druha vec je, ze souperova cepel se nezasekne do cepele tak snadno a tudiz je mozne se souperovou cepeli pracovat (vazby na cepeli, ...).
Lehci zbrane (jako treba italske rapiry) nebo hodne podbrousene (a tudiz velmi lehke, snadno manipulovatelne a "ohebne") zbrane, nekryji souperovu cepel "naplno" do zastity, ale tzv. letmym krytem, kdy jste do souperovy cepele jen tak "letmo" prastili, az ta odskocila. Takovy kryt ovsem vyzaduje pomerne vyssi skill sermire a je narocny na nacasovani:-)
Na druhe strane, s lehkou cepeli jste si nemohli dovolit tzv. "zesileny" kryt, kdy jste chytili cepel obema rukama a souperovu cepel nachali dopadnou temer kolmo na vasi. Nasleduje samzorejme vazba a dalsi prace s cepeli, ale hrozi poskozeni vasi cepele.
Btw. jedna vec, ktera mi pri souboji Hounda a Gregora vadi je, ze krome pancerovani horni poloviny tela nemaji na sobe zadnou jinou zbroj. U Gregora je to v poradku, ma na sobe turnajovou zbroj, ale Hound? Vzdyt je to osobni strazce... Takhle ten clovek vypada jako by vylezl na ulici jen v tricku a jinak nahej:)
K mečům - díky toho jsem si nikdy nevšiml...
Jako, stat cely den nekde ve zbroji je peknej vopruz:)) Ale chranit prince, i kdyz je to Joffrey? To uz vyzaduje, abys prekousl nejakou tu neprijemnost, ne?:)
Btw. takovy Aroe Hotah, nebo Arys Oakenhearth, jeden z nich, nosil full plate i v Dornu, ne?
zbytecne sceny - imho
- theon a stetka (rose?)
- renly a loras (tak napul)
bomba sceny
- varys vs. malicek
- cat lysa a tyrion
- bitka s horskymi kmeny (= bronn masina na zabijeni) - musim se mrknout, kam v ni zmizel zpevak
- robert a cersei
- hora popravuje kone + pokracovani
- ned vs jaime, chudak jory, ale taky jich par sejmul, nicmene jaime cool finta
- ned a robert pri turnaji
no jsem unesen
Jinak na tomto dílu byla pro mě sympatická i absence jedný dějový linky, která i v románech pro mě nebyla tak zajímavá.
Jsem nadšená i zklamaná zároveň. Jen nevím co víc. Bude se na to muset zítra podívat znovu :)
Ale jako jedna z mála jsem dost zklamaná ze soubojů. Připadají mi hrozně strojené. Hlavně Hora vs. Ohař. Bylo u obou vidět jak jeden čeká na úder druhého. Ne že vykrývá, ale že prostě nastrčí meč tam, kam ví že půjde předem domluvený úder a čeká.
Nevada - kus ;)
Sansa naprášila královně až to, že Ned chce holky poslat domů, i když sám zatím dál zůstává (už znovu) jako Pobočník ve městě. To bylo až po jeho zranění při střetu s Lannisterskými vojáky. Navíc jsme se o té "zradě" dozvěděli až zpětně od Cersei, když ta to vyprávěla Tyrionovi.
Úplně perfektní scéna Roberta a Cersei, turnaj, varys a malíček, arya, ned a jaime, skvěle udělané Orlí hnízdo, přecijen je to dost zvláštní kousek a převést na obrazovku něco takového je dost těžké, ale povedlo se jim to podle mě. Čekal jsem to daleko horší.
Co se týče Renlyho a Lorase, v knize na to byla spousta odkazů a myslím, že to bylo celkem jasné, alespoň mě to tak při čtení připadalo. Co se týče HBO zpracování - no holt je to HBO, s tím se muselo už předem počítat, že toho využijí dle svých metod. Takže mě to ani nepřekvapilo.
Co se týče Joraha tak si matně vzpomínám, že i v knize to bylo vyzrazeno nebo naznačeno.
Překvapilo mě, že Varys i Ilyrio šli vidět, ale těžko říct jestli by to fungovalo opačně. Ono i v knize bylo popsáno jak ty postavy vypadaly, takže ve visualní seriálové podobě by to asi těžko dělali jinak, aby to fungovalo jak má. Navíc ten jejich rozhovor byl takový, že z toho stejně nešlo v podsdatě poznat o co Varysovi či Ilyriovi jde, takže tam si bude nečtenář určitě klást otázky a přemýšlet stejně jako lidé při čtení knihy.
Sečteno a podtrženo jsem uchvácen, jediné co mě mrzí je fakt, že už jsme za polovinou! Neskutečně rychle to utíká a už velmi brzy bude konec. Ale můžeme být rádi, že se dočkáme alespon druhé série :D
hmm - ze bych si knihu az tak moc nepamatoval ? on se Ned stane opet Pobocnikem? Ja mel za to, ze pobocnikem byl furt - takze to dnesni polozeni funkce me prekvapilo.
a on preci dnes nechal holky "zabalit" saky paky...
jo jo, ned se vzdá úřadu tak jak to bylo v tomto díle a tuším, že během léčby nohou nebo po ni Robert Neda opět dosadí do funkce s tím, že se určitě unáhlil s tím odchodem nebo tak nějak, detaily si nepamatuju
btw - jak jste psali, že je málo Syria, tak v knihách taky moc nebyl. Vždycky jen Arya komentovala jeho výcvik: "Syrio říká, že vodní tanečník..."
Joryho konec byl nečekaně očekávaný, a stejně mě překvapil. Scéna Cersei&Robert byla divná, moc se mi nelíbí, co s její postavou dělají, no o to větší šok bude až vypluje najevo zbytek jejího životopisu.
Theon&Štětka - nuda, ano má to dokreslovat jeho charakter ale byla bych radši za jednu scénu s Branem nebo Aryou navíc.
Že se někomu líbí Orlí hnízdo samozřejmě akceptuji, ale nechápu. Je to až příliš počítačové a nepřirozené. Navíc vůbec nevypadá jako hrad. Jediné co potěší, jsou měsíční cely.
Rozhovor Malíčka a Varyse je o ničem. Navíc to vypadá, že Malíček zná Varysova tajemství, což se mi tedy v předloze nějak nepozdávalo a navíc tím eunuch opět přichází o určitou tajemnost. Proč ho zase Arya musel tak dobře vidět, proč nenaznačit, neudělat scénu trochu tajemnější?
Joryho konec velmi silně působící a jako v knize smutný. Jaime je opravdová svině. Scéna Neda a Jaimeho poprvé lepší než v knize. Velmi dobré.