Hra o trůny 1x05 - Vlk a lev

upraveno 18. května 2011 v 1. řada
Připomínám, že u diskuzí k těmto článkům o epizodách je nutné všechny spoilery označovat speciálním tagem. Díky za ohleduplnost.

Název epizody: Vlk a lev
Režie: Brian Kirk
Scénář: David Benioff & D.B. Weiss

Číst celý článek zde
124678

Komentáře

• upraveno 17. května 2011
    jak uz tady nekdo podotkl - serial je takova vlastni POV, dostava nas na misto, kam se stark-POV nedostali - cimz nam davaji moznost pribeh opet dokreslit

copak si v nemohli v soukromí Varys a Malicek (vzhledem k jejich spionskym sitim - viz minuly dil) navzajem vyhrozovat, co vsechno o tom druhem nevi? mohli - nevidim duvod, proc ne...

Varysova tajemnost - ja u nej zadnou tajemnost nevidim, hraje vzdy na vsechny strany (diky cemuz preziva vsechny krale) - dnes hral s Robertem (zabit dany), s Nedem (jsi jediny cestny), s Illyria (asi pro Targ...), byl našeptavač i Šíleného krále
    Já to beru, ale vyhrožování v soukromí si představuju trochu jinak, než že stojí v trůním sále. :-D
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 17. května 2011
    Náhodou já mám v knize Varyse docela rád. Přišlo mi, že nikdy nikoho cíleně nezradil, resp. informace, který poskytnul, nikdy vlastně nevedly k výhodě jedný strany nad jinou. Takovej zachovávač rovnováhy.
    plusy
    suboje Ned vs. Jaime, Clegans duo, tyrion, bronn vs horske klany - podla mojho amterskeho pohladu natocene hodnoverne, ziadne prehananie (samoucelne striekanie litrov krvi ako v Spartakovi)

rozhovory Bran & Luwin - hlaska o greyjoyoch je genialna, potesi aj ucenie sa a Branova tvrdohlavost. Lysa, Cat, Tyrion, Robin super, mohol byt dlhsi, mala rada Ned&Robert - to ako nanho Robert reve a vyhraza sa je proste skvele, presne tak som si to predstavoval

minusy
    most k Orliemu Hniezdu, okresany Turnaj - obe zmeny chapem a az tak mi nevadia. naopak vadi mi (a dost) vykreslovanie cersei - ona naozaj OBHAJUJE Neda??? wtf?. jej rozhovor s robertom plny romantiky je uplne off.

koniec rozhovoru Varys vs Malicek sa mi nezdal. to ze Malicek odhalil Varysov kontakt s Iliriom by zakonite znamenalo Varysov koniec na spalku skor ako povies eunuch.

scena Renly vs Loras vyznieva divne. Loras z nej vychadza ako intrigan co rozhodne nie je a Renly ako hlupacik bez charizmy co sa necha ovplyvnovat, co rozhodne nie je tiez

takze zmiesane pocity, pre mna velmi nevyrovnany diel
    Varysova tajemnost - ja u nej zadnou tajemnost nevidim, hraje vzdy na vsechny strany
    Tak mně Varys docela tajemný v knize přišel. Jednak jsem neznal jeho opravdové záměry (i hra na všechny strany musí mít nějaké důvody a motivace) a například jsem do třetího dílu netušil všechny způsoby jakými získává tajemství (tajné chodby). Rozhodně to tedy není žádná průhledná postava, která se nechá snadno nachytat na švestkách (i když se jedná o Malíčka).

Souhlas s Dunym (či Duny:?), že některé charaktery jsou oproti knize dost překroucené. Loras intrikán či slabý a takřka slabomyslný Renly bojící se krve? No nevím. A melancholická Cersei vzpomínající na minulost a rozjímající nad vztahem s manžílkem? Divné...
    poustim si souboj Ohare a Horu

a zameruji se na to, jak "cekaji" na uder na urcitem miste - jak tu kdosi naznacoval

ty navazane sekvence (tj. 2 udery za sebou co jdou pekne videt) jsou tam tak 2 max 3 (jinak je to postrihane, takze netusim)
    - to "cekani" je jen díky predchozimu uderu, kdy v te one poloze ze setrvacnosti ruky s mecem skoncily - proste kdyz skoncis s mecem na ramenu, tezko "pichnes" soupere do bricha - proste se jej pokusis umlatit jako kladivem...
    ... ten druhej zas skonci dole a jen na obranu zvedne ten svuj klacek
    - v tomto me netrenovane oko problem nevidi :)

ale zda se mi, ze Ohar ma nejakej "lehkej" mec - u Horu ten pocit nemam
    ja som spomínal, že mi chýba Syrio. Viem, že aj v knihe je ho málo, to nebola predsa výtka, ýže to má byť ako v knihe. toho sa celkovo zdárham, ak to nie je proti duchu knihy. film je film.
    jednoducho mám tu postavu rád a rád by som ju videl častejšie.

úplný súhlas s chmurom: Barathoni sú mi výrazne nesympatický a Jaime je naozaj sviňa. naopak Ceresei pôsobí sympatickejšie a nebyť machiavelistického dialógu so synom, tak ju vnímam ako ublíženú postavu.

na upresnenie: nemyslím to ako výtku voči seriálu. vnímam to ako určité mieru štylizácie, ktorú si zvolili a pokiaľ im bude sedieť tak to beriem. len si myslím, že Jaimeho obrat bude fakt ťažký chlebík.
  • MIlMIl
    upraveno 17. května 2011
    Mě zase u tohohle dílu napadly dvě věci. Cersei podle mě chtěla hlavně vládnout, mít moc a proto tolik utrpení dobrovolně přechází. Větší změna u ní nastane až později Jof. A druhá, na kterou si matně vzpomínám i z knížky, že Robert by měl z takového pití mívat nejen kocoviny, ale i deprese a né být furt rozesmátý. Navíc pití dobře vysvětluje i jeho paranoiu. V americe prostě řádí nějaká post Bukowského vlna kdy např. v Californication je s největšími opilci největší sranda. Asi za to může nějaká silná loby. :-)
    Jako nečtenář (zatím, už mám objednáno:D) musím říct, že to je úplně super seriál:-) Zatím se mi líbily všechny díly a snažím se orientovat, ale občas je to celkem složité... tudíž - ten pán, co se nechal holit, to byl bratr krále, že?:-))
    Trefa! :-D
    ten pán, co se nechal holit, to byl bratr krále, že?:-))
    Ani nevíte, vy nečtenáři, jakou mi děláte radost. Pak že je v tom bordel! :-)
    Jsem ráda, že jsem posloužila:D
    No dostal som sa konečne ku 5temu dielu a som tak trochu sklamaný. Chýba mi tajomnosť okolo postáv a priestor pre vlastnú domýšľavosť. Nepáči sa mi to, že sa odpútava seriál od naviazanosti na určité postavy ako to je v knihe. Presne ako scéna s Renlym a Lorasom. Potom dej neprinesie žiadne veľké prekvapenie. Ide mi o rozdielne postoje, namiesto toho, aby ste si povedali: "wau, zaujímý zvrat, takže Renly sa spojil so zahradou a korunoval sa králom", tak si poviete: "Hmm, dalo sa čakať, že sa Renly korunuje za kráľa, však ho aj Loras k tomu nahováral". Príde mi, ako keby autori seriálu chceli šokovať aj čitateľov knihy, čo je síce fajn pre nás čitateľov, ale nečitateľovi to podľa mňa skazí celkový dojem, hoci si to neuvedomuje. Rozhovor medzi Malíčkom a Varysom bol zbytočný, navyše zase informácia navyše, že Malíček vie o Varysovi a Ilyriovi. A na koniec Eyrie zobrazené ako obria mešita ma zaklincovala. Predstavoval som si ho proste inak (alebo takto) a podľa mňa aj bol v knihe inak popisovaný, ale s tým sa už nič nespraví, treba dúfať, že ďalšie miesta budú lepšie spravené.

Zas na druhej strane, aby som len nekritizoval, seriál zachraňujú určite herecké výkony a celkom podarené obsadenie hercov. Robert a jeho vtipkovanie je skvelé. Súboj Cleganovcov bol tiež dobre spravený. A kopec ďalších plusov, ktoré tu už boli spomenuté. Celkovo som určite rád, že kniha má seriálového brata. Snáď to bude už len lepšie :).
    naozaj to treba brať, že film je vizuálne rozprávaný príbeh a niektoré veci potrebuje povedať napriamo, pretože ich nemá čas rozohrávať, iné zase ak by neukázal dostal by sa do neriešiteľnej situácie. vzťah Renly - Loras nie je podľa mňa až také významné tajomstvo a prekvapenie. ukázanie Ilyria a Varysa je určite výraznejšie odhalenie kariet. ale ako som vravel, niektoré línie musia byť zjednodušené. zober si napríklad dvoch bojovníkov - pomocníkov, ktorých dostane Danny. čitateľ netuší kto je Arstan - posluh Belwasa. V seriály asi divákovi neutaja jeho podobu s Baristanom
    No konečně tu jsou čísla sledovanosti. Ač se očekával pád kvůli NBA, tak pokračuje růst! 2,6 mil na první odvysílání a 3,3 mil za noc (celkem tedy 8,1 mil za všechny platformy). Hibberd z EW.com píše, že takováhle tendence vůbec není běžná.
    Sarven: Práve Arstan/Barristan je naozaj vynikajúci príklad. Trafil si klinec po hlavičke.
    Alek: Skvelé správy!
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 17. května 2011
    Psala jsem už na začátku, že Renly je pro mě velké zklamání, po pátém dílu se to stupňuje. Ne že bych Renlyho v knize nesnášela, ale 2x sympatický mi taky nebyl. Ještě snad zpočátku, ale potom už jsem z něj měla pocit že je to spíš domýšlivý a trochu zhýčkaný mladík, který si rád okázale hraje na dospělého. Ale že z něj udělají až takovou bábovku jsem nečekala.

Most k Orlímu hnízdu mi vadí. Hodně. Takhle vyobrazený hrad tomu jménu moc neodpovídá.
    Lysa je výborná, i když i tady mě trochu mrzí, že se tak pološíleně nechovala jen v soukromí, ale i na veřejnosti. Zvlášť v souvislosti s budoucími událostmi - Sansa a Malíček.

sarven - Tak já se přiznám, že mě v knize napadlo kdo je Bělovous. Sice ne hned, ale podstatně dřív než byla jeho totožnost odhalená autorem.
    ako som vravel, bratia jeleňovci sú mi teraz rozhodne nesympatickejší. ale nevadí mi to. seriál ich trochu posunul. tebe to vadí? teda myslím, nie ako hrajú, ale ako je ich postava zmenená?
    Já teda nevim, ale z knížky bylo celkem rychle patrné kdo jsou ty dvě osoby ve sklepení, takže to mě tak nebere. Spíš mi vadí ten Renly jako bábovka, která sotva zvedne meč.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 17. května 2011
    U Roberta ne, ale ten není změněný tolik. U Renlyho docela dost. A to jak chováním, tak vzhledem (s čímž obvykle problém nemám).
    A stejně tak i u Lorase. Jestli si takhle představují mladíka pohledného jako dívčí sen (popis od Cersei), tak jeho sestru, krásnou pannu Margaery, radši ani nechci vidět... ;o)
    Jsem neskutečně zvědavá co provedou se Stannisem.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 17. května 2011
    Robert mi není nějak výrazně nesympatickej. Zato Renly, to je postava, která je v knize miláček davů s velkým charisma. Tady je to takovej malej hovnař a Lorasova loutka (když si myslim, že to v knížce bylo spíš naopak).
    BTW vůbec jsme na turnaji ani jinde neviděli Berika.
    flanker: To je fakt, a pritom ho obsadili...
    Tak měl by se ukázat v příštím díle, odhaduju, ale nepředpokládám, že bude mít nějaký velký prostor.
    celkovo trochu viac turnaja by bolo záhodno, čo už. inak po druhom pozretí mi viac ako súboje Cleganovcov a Ned vs Králokat vadil úvod bitky Bronna s divokými. Obzvlášť to priloženie meča ku krku, ako tu už bolo spomenuté. na jedného z naj bojovníkov (spolu so syriom?) trochu drevenné.
    Začal jsem číst knížky až když jsem zkouknul 1. díl seriálu a za 14 dní sem jich přečetl 6 a teď jedu Hostinu a musím říct, protože si ty scény relativně pamatuju, že seriál je pro mě zklamáním :(. V mojí představivosti je to všechno mhem lépe "vykreslený" než tady. Královský turnaj fraška, některé scény jsou naprosto nesmyslně dlouhé (Cersei vs Robert), to Orlí hnízdo mě velmi zklamalo (nedostatek imaginace?) a plno dalších věcí :(. Největší borec je stejně Hodor a Samwell :]
    Hodor - úsměvné: V mojí představivosti je to všechno mhem lépe "vykreslený" než tady. To byl vtip? Ty si myslis, ze nikdo z přítomných (kteří si mimochodem stěžují a stěžují) nemá svou vlastní představitost, kterou seriál nenaplnil?!?

btw. to, že si začal číst knihu před ukončením seriálu je tvoje chyba !
    na všech diskuzich či forech, ktere jsem od premiery cetl, byla od "znalců" předlohy důrazné upozornění, že čtením knih si prvodivák pokazí tento seriál...
    ...jsi zářný příklad, budu tě citovat
    6 knih za 14 dní?! 1) Buď jsi nedělal nic jiného, než že jsi 24h denně četl, nebo 2) pěkně kecáš.
    na všech diskuzich či forech, ktere jsem od premiery cetl, byla od "znalců" předlohy důrazné upozornění, že čtením knih si prvodivák pokazí tento seriál...
    Já teda nemám tak vyhraněnej názor na to, zda číst před či po. Uvažuju nad tím sem tam od chvíle, co jsi k tomu psal tu svojí úvahu, knedle, a pořád nevím. Jako znělo to rozumně, ne že ne. Ale stejně bych nic takovýho asi neřek a sám bych klidně doporučil postupovat souběžně kniha-seriál - mohlo by to být hodně zajímavý, to vzájemný doplňování.

IMO je to spíše o tom, jak kdo k tomu seriálu přistupuje. Já asi ty knížky beru nějak jinak, než ostatní... Samozřejmě ve mě ožívá při čtení představivost, přehrávám si to v hlavě, ale ale jsou to spíš obrysy, co ve mě pak zůstane. Takže nemám vůbec žádný problém, když mi pak seriál tu představu oživí trochu jinak. Pro mě je třeba Orlí hnízdo skvělý a vůbec mi neva, že není jako v knížce, vůbec mi neva, že je to fantasy hrad jak z her, tohle je přece fantasy.

Když nad tim tak uvažuju, je mi vlastně fakt docela jedno, jak věrné je to vizuální ztvárnění. Já to nějak striktně odděluju a vůbec mě nenapadá listovat v knížce a zkoumat, jestli tahle věž měla bejt hranatá či kulatá apod. Asi nejsem ten správnej fan :-)
    Ty si myslis, ze nikdo z přítomných (kteří si mimochodem stěžují a stěžují)
    Možná je lepší termín kritizují. Nevím, proč by měl někdo skákat do nebe a být automaticky nadšený z toho, že někdo zfilmoval jeho oblíbenou ságu. Mně osobně ten seriál jako nějaká bomba zatím nepřipadá.
    Mně jako bomba přišel právě tenhle díl, díly předtím hodnotím jako solidní práci (těžko stravitelnou pro nečtenáře zvyklého na seriály běžného dnešního ražení), na které se snad postaví bomba finále. A když jsem u toho, malá ochutnávka z dílů 6 a 7.

Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.