Hra o trůny 1x05 - Vlk a lev

upraveno 18. května 2011 v 1. řada
Připomínám, že u diskuzí k těmto článkům o epizodách je nutné všechny spoilery označovat speciálním tagem. Díky za ohleduplnost.

Název epizody: Vlk a lev
Režie: Brian Kirk
Scénář: David Benioff & D.B. Weiss

Číst celý článek zde
123578

Komentáře

• upraveno 17. května 2011
    sám bych klidně doporučil postupovat souběžně kniha-seriál -
    ano - tento stav by imho byl ideální - ale je tu někdo takový ? dívá se tu někdo na seriál a pak čte knihu s tím, že skončí na straně cliffhangeru? respektive je možné to vydržet a nečíst dál?
    Možná je lepší termín kritizují. Nevím, proč by měl někdo skákat do nebe a být automaticky nadšený z toho, že někdo zfilmoval jeho oblíbenou ságu.
    pokud si můj příspěvek pochopil takto, pochopil si jej špatně.
    Já tímto upozornil Hodora, že prakticky všichni tady mají výhrady ke ztvárnění seriálu... A ohledně vizuálního ztvárnění - u 100 čtenárů bude 100 verzí Orlího hnízda (teda pokud nikdo z nich neviděl kalendář...)

...a já osobně se řadím svým náhledem nejblíže k Alekovi, jsou mi šumák rozdíly v mých představách a tím co je na obrazovce - mě vadí hlavně to, že některé pasáže jsou nejasné pro (prvo)diváka, neví kdo je kdo a tápe v tom proč a co se tam vlastně děje. A když dojde o tři díly přece jenom na osvětu, je to 15 sekund v rozhovoru při chůzi.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 17. května 2011
    Uáá, jako to je na tom to nejhorší. Čekat týden za týdnem když víte, že teď to bude čím dál lepší jízda. A přitom vědět, že to za 5 týdnů skončí a začne doba dlouhého čekání, dohadů, odhadů a těšení se na druhou sérii ;o)
    Knedle:
    Samozřejmě, že většina si to představovala rozdílně. Buď se jejich představy zhmotnily v podobě seriálu či ne. Já jenom tvrdím, že u mě k tomu nedošlo a protože mám tu knihu v živé paměti, tak je pro mě seriál spíše povinností.

Jinak to možná bude něco přes 14 dní, ale v průměru jsem přečetl 200+ stran denně :)
    Olorin:
    nebo ty prostě jenom pomalu čteš. já jsem dám klidně 250str knížku za den, a přitom normálně funguju. když mám volnej den tak dám klidně i 400str (mám i změřený cca 580stran za 7,5 hodiny čistýho času)

rychlost čtení se prostě liší osobu od osoby. toť jen taková technická na okraj, že ne každej musí hned kecat
  • upraveno 18. května 2011
    Co se vám nelíbí na Orlím hnízdě? Je přesně jak z knížky..
    Východní cesta byla divočejší a nebezpečnější, šplhala přes skalnatá úpatí kopců a hustými lesy do
    Měsíčních hor, přes úzké průsmyky a kolem hlubokých strží až do Údolí Arryn a kamenitých Prstů za nimi.
    Vysoko nad Údolím se tyčilo nedobytné Orlí hnízdo, jehož věže sahaly k obloze.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 18. května 2011
    Co na tomhle popisu odpovídá seriálu?
    To by mě taky zajímalo....

Bubak.cz: Pro mě za mě si klidně čti 600 stran za den, jen si myslím, že to už hraničí se schopností vstřebání informací, to je celý.
    Já tedy čtu dost rychle, ale 580 stran za den to si přece člověk vůbec nedokáže užít...

Kromě toho správného Orlího hnízda mi tam chybí taky nějaký to údolí... Vypadá to jako kdyby přijeli do divočiny a hlavní cesta vypadá jako kdyby vedla do nějakého lomu....
    Bubak.cz - 7,5 hodiny to jest - 450 minut a přečetl jsi 580 stran říkáš. To je stránka pod minutu. To je docela síla. Ze začátku si myslím, že to jde dobře, pak ale ubívají síly,takže jak říká Amaroun, hraničí to, co hraničí, to je za hranicí...za zdí ))) hooodně daleko, na to, abys sis pamatoval každého důležitějšího séra. Mě to přijde jako pitomost )) a druhá věc, kolik a za kolik to přečteš je tu každýmu putna, tak to nemusíš sdělovat a stačí říct, čtu rychle, konec tečka )))
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 18. května 2011
    Alek: Jak se v tý ukázce objevil ten přehrávač, to na to dění koukají staří bohové nebo noví?
    ...a já osobně se řadím svým náhledem nejblíže k Alekovi, jsou mi šumák rozdíly v mých představách a tím co je na obrazovce - mě vadí hlavně to, že některé pasáže jsou nejasné pro (prvo)diváka, neví kdo je kdo a tápe v tom proč a co se tam vlastně děje. A když dojde o tři díly přece jenom na osvětu, je to 15 sekund v rozhovoru při chůzi.
    Hej, nesouhlasím. Já se zatím celkem dobře orientuju...:) Je ale fakt, že jsem na tom zatím asi nejlíp z rodiny - ségra se švagrem se mě občas zeptají a přítel taky:D
    Ale není to nic hrozného, fakt si myslím, že i prvodivák to zvládne úplně v pohodě a v klidu.:)

Jinak knihu jsem se rozhodla přečíst až po skončení první série (svou roli v tom hrají i státnice:D)

Jinak jak tu mluvíte o Lorasovi, tak mi nepřišel jako velký intrikán. Takže je to možná tím, že jeho charakter znáte z knih...:-)

A poslední věc - kniha by se vždycky měla brát odděleně od filmového/seriálového zpracování. To byste nebyli spokojeni nikdy.;-) Prostě klid, podívat se na to, a pak si říct: "Oká, představoval jsem si to trochu jinak, ale tohle není kniha a nikdo nemá stejnou představivost jako já, takže to ani nemohlo být stejné."
    Mně nevadí, že některé postavy nesplňují mé představy. S tím se smířím. Smířím se i s šíleně vypadajícím Orlím hnízdem, vyloženě blbými kostýmy (Jaimeho SS kabátek, brnění lannisterských stráží vypůjčené z Posledního samuraje atd.). Co mě ale štve, je překroucení charakteru některých postav...Renly, Loras, Cersei atd. Dále mi vadí některé pozměněné a hlavně přidané scény. Zbytečně zabírají čas, který pak chybí pro to, co je v knize. Rozhovor Varyse a Malíčka, Viseryse a štětky, Jaimeho a Jona jsou úplně o ničem. Nikam děj neposouvají. Jen to jen zbytečná výplň. Můj názor je takový, že se scénáristé měli víc držet předlohy.
    Hlavní však je, že v seriálu se zatím neobjevilo ve větší míře kouzlo knihy. To mě mrzí nejvíc.
    Když jsem viděl filmové zpracování Pána prstenů, tak mě taky štvala spousta věcí, ale jako celek to podle mně fungovalo. U Hry to tak zatím není..aspoň pro mě...

Hej, nesouhlasím. Já se zatím celkem dobře orientuju...:) Je ale fakt, že jsem na tom zatím asi nejlíp z rodiny - ségra se švagrem se mě občas zeptají a přítel taky:D
    vyvracis a zaroven potvrzujes :)
    Ivusha: knedle sem postnul docela pěknej přehled rodů.. Dá se s toho zjistit vztahy a příbuzenství :-)
    Připojuji názor na pátou epizodu od nečtenáře. Předem se omlouvám, že některá jména postav asi nebudou napsána úplně správně...

Celkově je tento díl hodně našlapanej, i když některé scény asi nejsou tolik podstatné. Sice byla vidět Rudá bašta, ale ty úvodní záběry jsou hodně slabé. V tomto ohledu zatím vidím u jinak výtečného seriálu první výraznější klopýtnutí. Zlaťáky asi byly potřeba jinde...

Celkově mám pocit, že pro nečtenáře je potřeba čím dál tím více číst mezi řádky. Někdy je dost potřeba, nebo respektive hodně pomůže, sledovat pořádně výrazy v obličeji postav. A vzhledem k tomu, že herci jsou naprosto skvělí, stojí to za to.

Vezmu li to nějak po popořadě, nejprve zmíním turnaj. Poprava koně docela brutální záběr, v TV jsem moc podobných neviděl. Přemýšlel jsem nad tím, proč se Malíček vsadil s Renlym, když věděl o Lorasově kobyle. Předpokládám, že mu chtěl dát najevo, že o nich ví. Nevím, jak je vykreslen Renly v knize, ale tady je podle mého krajně nesympatický uťáplý padavka. Souboj Cleganů je sice pěkný, ale nic megaextra to také není. Prostě dva velcí chalani se pokočkují. Za to stojí hlavně ten moment, kdy Ohař poklekne před králem a Hora jen těsně mine... Překvapilo mne ale, že Robert to nechal zajít tak daleko... Asi ho to také bavilo.

Docela mě zaráží jedna věc. Před útokem "horských" na výpravu směřující do Orlího hnízda vede Cate s Tyrionem diskusi. Oni vědí, že Tyrion je značně inteligentní, ale vůbec je nenapadne, že dát vrahovi dýku, dle které je jednoduché dojít k Tyrionovi, by od něj byla hloupost první kategorie... Když jsem u toho útoku horských, pouštěl jsem si úvodní moment snad desetkrát. Nemohu se zbavit dojmu, že útok (hození prvních kamenů) odstartuje výstřel. Možná špatně slyším, ale nemohu se zbavit dojmu, že to tam přibarvili. Někdo se tu ptal, jak dopadl při útoku ten muzikant. Jestli jsem koukal dobře, tak první rána kamenem šla přímo do hudebního nástroje a podle posledního záběru po bitvě to vypadá, že muzikant přežil. Podle mého názoru kulhá úplně vpravo...

Scéna Ned - Varys je poměrně zvláštní. Tady podle mne Varys vstoupil dost na tenký led. Navíc si myslím, že Varys ví, kdo zaplatil otrávení Jona Arryna, ale nechce to říct, protože to nejspíše hodlá využít ke svým záměrům ve vhodnou chvíli. Zajímavá je také věta o Arrynovi "začal klást otázky". Tady přejdu k momentu, kdy v podzemí jednali Varys a Illyrio. Mluvili o knize rodokmenů a bastardech Roberta. Teď napíšu své domněnky, ale nerad bych něco prozradil, tak to raději dám jako spoiler, i když to tak možná není (jako nečtenář asi nemohu záměrně spoilerovat :-)): Bastardi Roberta mají tmavé vlasy po králi, což by dokazovalo větu Arryna "sémě je silné". A vzhledem k tomu, že děti Cersei jsou blonďaté, nejsou Roberta ale vzešly z incestu s Jaimem. Kdyby se to Robert dozvěděl, podle mne by to nevyhnutelně vedlo k válce... Akorát nechápu spojení s knihou rodokmenů. Leda že by všichni Baratheonové měli tmavé vlasy...

Pro mne jako pro nečtenáře je důležitý i moment, kdy Arya vběhne do podzemí a najde lebku draka. Tím je doloženo, že řeči o dracích nejsou jen nějakými báchorkami...

Scéna Malíčka s Varysem u železného trůnu je pro mne vrcholem celého dílu. To přirovnání k CIA a KGB, které tu někdo dříve vypustil, je myslím více než trefné. Je to parádní hra na špičkování ve stylu "co na tebe vím"... Navíc doplněno skvělými grimasami obou aktérů. Viz když Malíček položí Varysovi ruku na rameno. Nejvíce mne ale dostal pohled Malíčka, když Varys prohodí "Přesněji řečeno". Ten výraz: "Tak ty si chceš hrát, lišáku?" je naprosto odzbrojující a následuje Malíčkova rána pod pás :-). Skvělý je moment, kdy Varysovi stuhne výraz, když mu Malíček řekne, že ho viděl s Illyriem. No prostě paráda...

Překvapuje mne, že se někteří podivují nad tím, že Jorah Mormont je špeh. V momentě, kdy se dozvěděl, že Daenerys je těhotná, okamžitě musel odjet... Kam by asi tak jel po takové zprávě v noci, kdyby nebyl špeh?

Co se týče Orlího hnízda, nemohu soudit, jak je popsané v knize. Panorama nevypadalo zle, i když i zde bych si rýpl do počítačové grafiky. Vnitřek Orlího hnízda vůbec nevypadal jako hrad, je zvláštní, ale budiž. Lysa Arryn je solidně šílená, alespoň podle prvních výrazů. Když jsem jí viděl, napadla mě jedna teorie, i když z mnoha stran je podsouváno něco jiného. Opět tedy raději dám spoiler, abych náhodou svou domněnkou něco nevykecal. Nestojí za otrávením Jona Arryna jeho žena? Důvod netuším, ale šíleně na to vypadala dost. Každopádně čekám, že na toto mi neodpovíte... :-) Jo a abych nezapomněl, vězení v Orlím hnízdě je naprosto bombastické :-)

Přemýšlel jsem nad scénou Loras - Renly, která na jednu stranu asi není zbytečná, ale hodně dlouhá. A její podstatu nevidím v tom, že se utvrdí diváci ve vztahu obou, ale spíše v tom, jak Loras manipujule Renlym.

Teď přeskočím scénu Cersei - Robert a přejdu k Nedovi s Malíčkem a následně střetu s Jaimem. Říkám si, jak se Jaime Lannister dozvěděl, kde je Ned. Neušil to na něj náhodou Malíček? U něj člověk nikdy neví, jaké má zájmy a já osobně mu nevěřím jeho pomocnou snahu Starkům... No a souboj Ned - Jaime pěkný, líbil se mi víc než souboj Cleganů, tedy až na toho pablba s kopím, který to celé zazdil... A překvapilo mě, že nejlepší muži Joryho se nachají tak snadno zabít.

No a na závěr diskuse Cersei - Robert. Podle mne hodně důležité především pro nečtenáře. Opět se některé dříve vyřčené věci dostávají do souvislostí... Robert solidně zanalyzoval, proč se tak bojí války s Dothraky a roztříštěnou situaci (každý má svou armádu a chce něco jiného) v sedmi královstvích. Hláška "co je víc? pět nebo jedna?" je taky velice pěkná. Dobrá mi přišla i část o jejich manželství. Cersei podle mne konečně ukázala trochu přívětivější tvář. Doposud jsem jí měl za zatrpklou manipulativní mrchu. Robert i Cersei se sice zasmáli u toho, že sedm království drží pohromadě hlavně jejich manželství, ale zatím to vypadá, že to asi může být docela pravda. Pak už se bavili ve smyslu - nalijme si čistého vína a otevřeme mysl. Nakonec si trochu zaslzeli, překvapil mě Robert, jak byl nakřáplý, když mluvil o Lyanně. Nakonec si vlastně přiznali, že jejich manželství nikdy nemělo šanci na úspěch a bylo a je jen formálním svazkem, zřejmě k udržení stability v zemi.

A na závěr jako nečtenář přidám jednu svou domněnku. Podle mne je za současné situace válka nevyhnutelná a je jen otázkou času, kdy vypukne.
    Přijde mi vtipné když čtenáři tvrdí, že nečtenáři v tom mají určitě zmatek a neví kdo je kdo a nevyznají se v seriálu :D
    To snad ví nejlépe oni sami ne? Četl jsem x názorů, recenzí, videorecenzí a většina nečtenářů se orientovala slušně a neměla s tím problémy. To je jen mylná představa čtenářů, kteří znají spoustu maličkostí a podrobností, které se prostě do seriálu nevlezou a tak si myslí, že to nečtenářům určitě chybí a určitě bez toho nepochopí věc X nebo postavu Y, jenže tak to není, jim to nechybí, protože o tom neví. A zvládnou věci chápat i bez toho.
    Jinak co se týče adaptace naprostý souhlas s Ivushou a Alekem, jsem rád, že nejsem jediný kdo smýšlí podobně :)
    baltim - tys mi udelal radost hochu !

zrovna vcera jsem si na twitteru stezoval, ze je na houby, ze neni cz ci sk rozbor/popis dilu od nectenare, který by skladal dodavane stripky do komplexniho příběhu (tak jak je chápe on) a tím se vlastně jasně uvidí, jak moc se (ne)povedl seriál - zda je divák uplně mimo, nebo naopak se chytá
    Přijde mi vtipné když čtenáři tvrdí, že nečtenáři v tom mají určitě zmatek a neví kdo je kdo a nevyznají se v seriálu
    nevím jak ostatní, ale já tento (svůj) problém měl v prvních 3 dílech, ve 4 trochu, v 5 už téměř vůbec (všichni a všechno je představeno)

ja ty newbie recenze ctu taky - protoze me nejvice bavi
    ale takovej OtakuASSEMBLE byl v prvním díle (krásně) mimo, a ve druhém měl s postavami také problémy - sám víš...
    Knedle: a myslíš, že se chytám? :-) Mě seriál baví i kvůli tomu, že člověk musí přemýšlet nad tím, proč ten říká tohle a onen tamto a co tím sledují? Podle mne je scénář napsán velice chytře a pozorní čtenáři si kolikrát i z banálních detailů mohou (musí) vyvodit důležité závěry. Jak ale říkám, je potřeba být pozorný a zapnout občas ty závity v hlavě. Není to holt tradiční popcornový seriál, ale velice chytře poskládaná mozaika...
    Alek: Jak se v tý ukázce objevil ten přehrávač, to na to dění koukají staří bohové nebo noví?
    To je nový Velký jablečný bůh, který pokoří Velkého Jiného Tučňáka i R'Hlorra Mrkvouše :-)

baltim: díky za skvělý přehled vnímání nečtenáře. Domněnky tedy komentovat nebudu, abych ti to nezkazil :-)
    Přijde mi vtipné když čtenáři tvrdí, že nečtenáři v tom mají určitě zmatek a neví kdo je kdo a nevyznají se v seriálu :D
    Právě že mám od některých z nich mimo tento web zpětnou vazbu, tak odhaduju, jak to na ně působí.
    A navíc, v něčem trochu tápat, nebýt si jistý něčí motivací, jeho záměry atd atd, to je přece naprosto normální a stejné pocity má člověk i při prvním čtení knihy.

Co se týče Roberta a Cersei, jak píšete, že je v seriálu diametrálně odlišná a vykreslována jako hodná nebo nedostatečně zákeřná, zlá...
    Mě v seriálu připadá jako mrcha navíc její horší momenty ještě teprve přijdou. Navíc v knize ji delší dobu sledujeme jen z pohledu jiných osob a jejich myšlenek a názorů a je to tak trochu zkreslený pohled. Ale především ji kniha nesleduje 24 hodin denně a 7 dní v týdnu. Je to sice mrcha, ale taky musí nějak normální žít, a to že se při některých situacích projeví jako mrchá neznamená, že musí nutně 24 hodin denně, obrazně řečeno, každým slovem "vraždit, mučit a bodat do zad".
    S Robertem žijí 17 let a i když se v podstatě nenávidí, je to už poměrně dlouhá doba co jsou spolu a není možné se 17 let 100% času sobě vyhýbat. A právě ta scéne z 5. dílu mezi ní a Robertem, která v knize není mi přijde naprosto reálná a skvěle napsaná a nijak postavu Cersei nemění. Je to stále mrcha a velká, ale i člověk jako Cersei může mít takovýto okamžik.

Baltim: Amen :D Stejně je na tom i kniha, velice chytře poskládaná mozaika, pokud takto vidíš i seriál, je to jen důkaz toho, jak dobře je adaptace provedena.

Knedle: No on je OtakuAssemble dost specifický :D Takový roztěkaný a emotivní, takže se tomu nedivím, že samou nadšeností mu něco uniklo. Ovšem i on se chytil a většina nováčků na tom byla ze začátku lépe než on. Navíc ani čtenář při čtení hned neví všechno, nezná všechny postavy, všechna místa, motivace lidí, co přesně je Zeď a co se tam odehrává atd atd. Člověk všemu ostupně přichází na kloub jak v knize tak v seriálu.
    ja mam zatial k GoT podobny postoj ako k LoTR. Som velmi rad ze sa to sfilmovalo a myslim ze je to sfilmovane najlepsie ako sa to momentalne da. film ti vzdy pozmeni vlastne predstavy o tom ci onom, ale s tym treba pocitat, alebo serial nesledovat.

Nevadia mi dejove odbocky popripade obrazy ktore uplne nekoresponduju s knihou/kalendarom. Som zrejme v tomto benevolentnejsi. Vadia mi vsak samoucelne zmeny charakterov (Renly, Loras, Cersei), alebo samoucelne zmeny deja (napr. odmietnutie Aragorna od obyvatelov 'Stezek mrtvych'). Podobna blbost sa nastastie v goT zatial nestala. Naopak som vdacny ak daju kazdy detail z knih ktory mam rad. btw. dufam ze bude nejaka rozsirena DVd verzia ako bolo k LoTR...

Overall si myslim ze Martin si postrazi aby v serialy neboli taketo odbocky.
    Mimochodem sledovanost opět vzroslta, tuším, že už třetí týden v řadě za sebou :) To je paráda.

Once again, HBO’s Game of Thrones ratings hit a season high Sunday night, climbing to 2.6 million viewers for its premiere airing.

Combined with its encore, Thrones was up to 3.3 million viewers for the night, with the show averaging 8.1 million viewers per episode across all platforms. This is the third week in a rowThrones ratings have gone up.
    upraveno 18. května 2011
    baltim: Připojuju se ke knedlemu - moc dobrý rozbor :). K té dýce - Cat prostě velmi věřila Malíčkovi jakožto velkému příteli z dětství.
    Expendable: Yeah, Cersei je mrcha:)) A teď jsi to úplně skvěle shrnul. Taky ji vnímám jako potvoru (a velkou) - proboha, vždyť zabila své prvorozené dítě - což je vlastně jen můj dohad:D. A tahle scéna ji jen zlidšťuje, protože i ty největší potvory světa pořád byli jen lidi. Nemůže být zákeřná pořád. Navíc si stejně myslím, že tím rozhovorem něco musela sledovat:D Jo, jsem strašnej konspirátor:))

Knedle: Jo, vyvracím a potvrzuju, ale i přes tenhle detail se v tom i ostatní z mého okolí vyznají vcelku dobře.:-) Nemyslím si, že v tom mají guláš, jak tu někteří tvrdí, že musí mít.

Ten seriál plyne dobře a všechno vysvětluje, i když mnohokrát jen bokem. Ale aspoň musíme trochu přemýšlet, což je super:-)
    Ivusha
    taky sem psal, ze jsem ten problem mel v prvnich 3 dilech, ted po patem si myslim, ze bylo +- dostatecne vse receno a dokonce velmi vhodne v celem prubehu techto 5 dilu

me by spis zajimala odpoved, zda ty, respektive tve okoli se bez problemu orientovalo(as) vzdy po 1/ 2 / 3 dile

ja jsem vlastne ve stavu, ze mi ted +- nic nevadi
    Navíc ani čtenář při čtení hned neví všechno, nezná všechny postavy, všechna místa, motivace lidí, co přesně je Zeď a co se tam odehrává atd atd. Člověk všemu ostupně přichází na kloub jak v knize tak v seriálu.
    tady není o čem diskutovat - souhlasím, nicméně:
    Ovšem i on se chytil a většina nováčků na tom byla ze začátku lépe než on.
    v mem okoli jsem doporucil sledovani cca 5 osobam, z toho 3 osoby se mě v prvním díle ptaly, kdo to teda šu.al ve veži - a dva z nich dokonce s informací která "matka se synem" to vlastně byla
    - a těch otázek na nejasnosti bylo proste hodne (ted uz nejsou)

baltim: jak už pár lidí zde psalo, tvůj pohled/pocity/rozbor je super
    k dýce - od důvěryhodné osoby dostala informaci po které se pídila, a ta ještě potvrdila její teorii - nebyl důvod o ní pochybovat...
    Knedle: Tak to už ale není o špatné adaptaci ani přehnané složitosti, ale o nepozornosti lidí. :-D Protože po celém jednom díle nepřijít na to, že se jedná o sourozence, ačkoliv to v tom dílu i bez znalosti předlohy jde celkem jednoznačně poznat. Stačí se prostě soustředit.
    Jak už tady někdo dříve psal, hodně lidí je zvyklých u sledování TV moc nepřemýšlet, být naprosto vypnutý a jen okrajově vnímat. Což možná u nějakých hloupých tv seriálů stačí, ale tady člověk musí ten seriál opravdu sledovat a vnímat. Ano, seriál je vzhledem k předloze obtížnější než některé jiné, ale ne natolik, aby v tom člověk úplně plaval nebo byl ztracen.
    Co jsem tak z většiny názorů na netu i od lidí, kterým jsem seriál doporučil pochytil, tak většina s orientací problém nemá.
    Knedle: Já musím říct, že jsem se celkem dobře orientovala už v prvním díle, jen jsem chvilku tápala u Jona Snowa (Sněha:)), jakou že má v rodině Starků roli. To mi ale bylo záhy vysvětleno (mám pocit, že hned v průběhu prvního dílu a v druhém bylo řečeno, jak je možné, že má Eddard bastarda - to mi totiž bylo divné:-)) Přesně si pamatuju, jak jsem byla na konci 1. dílu znechucená, že královna spí se svým dvojčetem, urgh...:-)

Pak s příchodem do Králova (a teď jak je to česky? no prostě King's Landing) tam bylo hodně postav, takže trvalo zase tak půl dílu, než jsem se zorientovala, ale nemyslím, že to byl nějaký brutální oříšek;))

Jak jsem říkala - z rodiny se mě občas ptali - záhada pro všechny Renly v pátém díle - to jsem se domnívala, že je to bratr krále, ale stoprocentní jistotu jsem měla až když mi tu někdo odpověděl v diskuzi:-))
    No, pak tam byly otázky na nejrůznější věci:)) Už nějak nevím, co přesně (určitě jsme se ale bavili o blonďatých Targaryenech:)). Myslím, že jsem rozluštila "Sémě je silné", ale to uvidím až časem:D Určitě byli dost zmateční pánové z Malé rady (snad kromě Baeliše aka Malíčka:D), ale tay jsme se s tím poprali...
    No a nejlepší bylo sestřino přirovnání Jaimeho k princi Krasoňovi:D To jsem říkala: "A joooooo, úplnej Krasoň.":-))
    upraveno 18. května 2011
    Sestřino přirovnání? Jsou tu ještě nějaké příbuzenské svazky?
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.