Hra o trůny 1x10 - Oheň a krev

upraveno 18. června 2011 v 1. řada
Připomínám, že u diskuzí k těmto článkům o epizodách je nutné všechny spoilery označovat speciálním tagem. Díky za ohleduplnost. V ostatních diskuzích naopak varuji, že si na spoilery nehrajeme.

Název epizody: Oheň a krev
Režie: Alan Taylor
Scénář: David Benioff & D.B. Weiss

Číst celý článek zde
14567810»

Komentáře

• upraveno 27. června 2011
    Napadla mě ještě jedna taková drobnost, kterou jsem si při sledovaní vubec neuvědomil a upozornil mě na to až známý. Knížky momentálně nemám u sebe, pujčil jsem je, tak to nemužu omrknout. Jak jsou popsáni draci v knížce? Protože většina draků ve hrách, knihách atd je popisována tak, že mají přední i zadní končetiny + navíc křídla. Ale tito draci z GoT jsou na "pterodaktyloidní" způsob. A sice mají jen zadní končetiny a místo předních mají křídla.
  • upraveno 28. června 2011
    V knize myslím přímo popsáni nejsou, ale GRRM sám říkal, že jeho draci mají dvě nohy a dvě křídla.
    doufam ze se z toho nevyklube takovej drak jak v eragonovy
    Jestli existuje něco, co se filmovému Eragonovi vyčíst nedá, tak je to podle mě právě vizualizace draka. Řekla bych, že je nádherná.

@montezuma: To je Lockwood pro D&D, ne? Jsou to vesměs obrázky z Draconomiconu, nevím, jestli je dělal všechny.
    me pripominala falca z neverending story. draka az na druhym miste.
    Brynden: Falco bol tiež drak ;)
    Rychlodrak :-)
    Po správnosti Drak šťastia ;)
    Juknu do knihy - jen co ji najdu :-)
    není drak jako drak :) vypada jako pes! :D
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    upraveno 28. června 2011
    Expendable: myslím že v knize popsáni jsou. Mají mít čtyři končetiny jako každý jiný obratlovec na Zemi. Dvě křídla a dvě nohy. Vím že to v knihách určitě je napsané, snad na konci hry o trůny, protože jsem byl naštvaný že vypadají právě takhle.
    Mě zrovna tohle moc nevadí, jestli mají dvě nebo čtyři nohy, ale lepší jsou samozřejmě čtyři.
    Brynden 'Blackf: Já si říkala, že mi ten drak z Eragona pořád něco připomíná.
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    upraveno 28. června 2011
    Safira byla ve filmu Eragon to nejlepší!!! Teda kromě Murtagha, který byl vybrán tak skvěle, že mi do mé představy sedl jak prdel na hrnec...
  • upraveno 30. června 2011
    Uff, tak tedy se značným zpožděním způsobeným problémy v rodině i v práci, ale přece jen jsem se k tomu dostal. Recap závěrečné epizody je zde. Snad bude mít alespoň Knedle radost z toho, jak si tu opět "leštím ego" :-) Mimochodem musím podotknout, že v posledních dvou týdnech jsem se hluboce začetl do Hry o trůny a už jsem přečetl první polovinu (poznal jsem kdo je černá ryba, proč byla řada čtenářů zklamána z Orlího hnízda atd.). Každopádně druhá kniha hry o trůny mě teprve čeká, takže mé postřehy k desáté epizody můžete brát jako od čtenáře/nečtenáře...

Recap 1. část

Musím začít již v deváté epizodě, respektive v jejím závěru. Když tam Neda přivedli, tvářila se Sansa, tak hrdě a spokojeně, že vyprosila taťkovi milost... Naivka. Nicméně jsem doufal, že Joff nebude taková trubka. Myslím, že jak se zatím chová, mohl by reálně navázat na pověst šíleného krále, protože poprava Neda byla tou nejhloupější a asi i nejšílenější věcí, jakou mohl udělat. Divím se především Cersei, že tohle dopustila. Joff evidentně není ve věku, kdy je zralý na vládnutí. Přišlo mi to, že jednou byl Joff korunován a najednou jsou z něj všichni posraní až za ušima... Docela rád bych viděl Tywina v králově přístavišti po desáté epizodě :-) Ten by asi byl jediný, kdo by toho žlutovlasého fracka dokázal srovnat do latě. Každopádně při vyřčení věty "Give me his head" mi šel mráz po zádech. Docela zajímavé je, jak se ser Illyn (kat) vždy tváří před vykonáním trestu. Asi bych to nazval absolutním zamračením/nasráním.

Konečně se vyjasnily sny Brana. Dalo by se to nazvat proroctvím (?) ve snu, navíc sdíleným (Rickon). Je to poměrně zvláštní, ale koneckonců seriál je fantasy, tak proč ne, že? Je zajímavé, že Bran ukazuje Oše, kde viděl Otce a když mu Rickon řekne, že hledá otce, že ho tam viděl, tak se mu to Bran snaží vyvrátit... Zlovlk v katakombách byl výborný a ještě lépe to dokresloval jemný hlásek malého Rickona. Když pak venku potkají Luwina, jak čte zprávu z králova přístaviště, přišel mi ten moment ohromně silný.

Scéna Marilliona (je to on, co byl s výpravou na orlí hnízdo?) a jeho písnička pak evidentně má ukázat, jaká svině roste z Joffreyho. Mimochodem ta písnička je skvělá, pořád jí mám v uších, škoda, že jí nedali na soundtrack :-D. Když jsem tu scénu viděl, napadlo mě, že Joffrey nemůže skončit dobře. Zatím zemřeli Jon Arryn, Ned, Robert, Viserys, Drogo a další méně významné postavy. Jen z Lannisterů zatím nezařval nikdo a myslím, že už je docela na čase :-) Pokud nezabijí Jaimeho v táboře Robba, čekám, že Joff je další na řadě (přijde mi to nejpravděpodobnější). Někdo se proti němu určitě postaví. Nevěřím, že takovej šmejd by mohl žít dlouho.Mimochodem ser Illyn má pěkné kombinačky :-D Vystihnout postavu Joffreyho celkově asi jde jedním slovem (ponechám na vás). Nepřišel jsem na to, co má z trápení Sansy, snad jen čiré potěšení, což by asi odpovídalo jeho dosavadnímu vykreslení. Výtečný moment je, když Joff slibuje Sanse hlavu Robba a ona mu nečekaně odpoví a doplní i úžasný pohled. To je snad poprvé v celé sérii, kdy se zachovala ne jako naivní puberťačka. Myslím, že skvěle zahráno, stejně jako následná scénka na mostku. Asi ale holka měla být rychlejší. Joffrey si evidentně neuvědomil, co chtěla udělat. Tak hloupý ale přece být nemůže, ne? Pardon, vlastně může... Zvláštní je, když ser Meryn profackuje Sansu. I přes jeho evidentní zanícení ani nespadne na kolena. Rytíř jeho postavy by jí podle mě s tímto zanícením minimálně měl poslat do kolen... Ale to je detail.

Robb i Cat nesli zprávu o smrti Neda dost těžce, což je evidentní. Zajímavé bylo, že když pak Cat objala Robba, smutek jí zmizel z obličeje a najednou z ní čišela čistá nenávist. Mimochodem ty scény, kdy Robb mlátí do stromu a pak se objímají s Cat (we will kill ´em all) má úžesné večerní světlo. Provolání Robba králem severu je výtečné, má to solidní atmosféru. Asi bych tomu neměl co vytknout, byť se tu objevily hlasy zklamání z této scény. Docela by mě zajímaly konkrétní názory, jak by si to lidé představovali... Říkal jsem si, proč šla Cat za Jaimem, asi ho chtěla umlátit a ulevit tak své nenávisti. Myslím, že tím kamenem, co si vzala do ruky, by mu urazila hlavu raz dva. Překvapilo mne, že Jaime ví o popravě Neda. Dozvěděl se to snad z řečí vojáků? Poměrně zvláštní moment byl, když se Jaime přiznal, že shodil Brana (důvod ale nepřiznal). Čekal jsem, že Cat mu pak udělá z hlavy fašírku, ale zřejmě dokázala ovládnout nenávist. Asi není tak hloupá a ví, že ho budou potřebovat. Tady připojím momentku, kdy byl Lancel v posteli Cersei. Ten jouda je fakt směšný. Mimochodem to Lannisterové takhle jebou mezi sebou pravidelně?
    recap 2. část

Moc pěkná scéna je ve stanu Tywina. Mocný Tywin se snaží zakrýt rozčilení nad zajetím Jaimeho. Nebo nad tím, jak udatné má syny. Jednoho nejprve zajme ta Starkovic ženská, pak i horské kmeny (tady musím ale podotknout, že včera jsem dočetl první polovinu Hry o trůny a v poslední kapitole jsem se dozvěděl, že Tyrion se nechal "zajmout" horskými úmyslně) a druhého zelenáč Robb. Překvapil mne hlavní štáb Lannisterů. Jeden mluví o míru, druhý o návratu do sídla Lannisterů... Se nedivím, že byl Tywin vytočený. Jediný Tyrion dokázal pěkně vystihnout jejich situaci. Moc pěkná pak byla scénka se džbánkem vína a Tywinovo "Madness and stupidity" podle mě přesně vystihuje konání Joffreyho. Mimochodem zmínění, že Stannis a Renly vytáhli proti Lannisterům dává do druhé série pěkný potenciál :-) Co mě překvapilo, že mocný Tywin přiznal, že se mýlil. Naopak mě nepřekvapilo, že poslal někoho, aby zkrotil Joffreyho a Cersei. Někde jsem tuším četl, že Tywin už funkci pobočníka vykonával tuším pro posledního Targaryena? A pavouk Varys už tehdy byl v malé radě, stejně jako Pycelle. Tedy je zná. Stručné Tyrionovo "hlavy, kopí, hradby" mě pobavilo. Velmi zajímavý moment pak byl, když Tywin zdůvodnil Tyrionovi, proč bude pobočníkem. "Ty jsi můj syn" je asi největší pocta, jakou mohl Tywin říct Tyrionovi. Akorát jsem nepochopil, proč mu zakázal vzít si Šae s sebou do králova přístaviště. Celkově mi Šae přijde divná, na děvku až nečekaně uvědomělá a velmi nečekaně drzá. S podivem je, že když Tyrion řekl, že ji Tywin označil za děvku, cítila se uražená. To je dost divné. No a že se pak odvážil Tyrion udělat vzdor vůči Tywinovi, to mě ani nepřekvapilo. Kdo jiný by si to dovolil?

Scény v králově přístavišti asi měly jen dokreslit situaci u dvora. Přetvařují se všichni a i ti, kteří nevypadají nebezpečně, mohou být velmi nebezpeční. Závěrečné nahrbení Pycelle bylo moc pěkné. Přemýšlel jsem, jestli se Malíček, když tak hypnotizuje trůn, opravdu vidí na něm sedět. Jeho odpověď na otázku Varyse je docela hustá (je těžké klanět se bez hlav). Velké ambice a žádná morálka. Přesně dokreslená povaha Malíčka. Pak se nám osvětlilo, proč Varys nechce na trůn. Králové přicházejí a odcházejí, našeptávající pavouk ovšem zůstává. Těžko říct, jestli se Malíček s Varysem opravdu obdivují, spíše se mají před tím druhým na pozoru. Každopádně dost vypovídající je i hláška "hrajeme naše role". A jen dovětek k odjezdu Yorena z králova přístaviště. Objevil se tam opět bastard Roberta, jmenuje se tuším Gendry (?). Vypadá to, že ten kluk bude správňák a jeho připomenutí naznačuje, že bude i ve druhé sérii (domněnka).

Linie Dany tentokrát byla taková zvláštní. Jak je možné, že podle popisu byl její syn Rhaego drak? Mirri maz Duur mi přišla celkově divná. Evidentně konala svou pomstu, jak ostatní Dany varovali, ale tvářila se naprosto klidně. Stejně jako když prozradila Dany, kdy se Drogo dá dohromady. Když pak říká Dany, proč takto jednala, je to vlastně obžaloba válečného tažení Dothraků a zřejmě i celého válčení. Ospravedlňuje své konání (Rhaego neosedlá svět, nevypálí města). Její proslov má i solidní filozofický rozměr, když se to tak vezme, dá se její počínání pochopit. Když jsem viděl "oživlého Droga" vzpomněl jsem si na reklamu české sody - pravý ležák nespěchá :-D Akce s polštářem překvapila, nečekal jsem to, ale vlastně to od ní bylo logické. Při zapalování ohně pak bylo zřejmé, že se Jorah do Dany zakoukal. Jestli jsem koukal správně, v momentě, kdy se vydala vstříc plamenům, měl uslzené oko... Komentovat finále nemá moc smysl. Fantastická hudba, skvělá atmosféra, nádherná zvířátka. Skvělý závěr. Čelist jsem neměl dole ale na návštěvě u sousedů o patro níž... Mimochodem Jorah evidentně pochopil, co narození trojice draků zmanená...

Z noční hlídky toho tentokrát moc nebudu zmiňovat. Scéna kdy jednou Sam, Pyp a Grenn za Jonem mě moc nezaujala, ani to opakování přísahy mě moc nevzalo. Holt každý má jiný názor. Rozhovor Jona s Mormontem pak bylo solidní lekcí a předzvěstí. Odjezd noční hlídky skrz tunel je pěkný, ale je u toho šílená hudba, jak z nějakého synťáku (tady se Djawadi nevytáhl - narozdíl od finále).

Na závěr mě napadá polemika, proč byl poslední díl kratší, než všechny předchozí? Byli filmaři v časové tísni a nestihli více natočit? Nebo došly zlaťáky? Každopádně, jak už tu zaznělo, finále mohli udělat určitě lépe. Mám na mysli krátké prostřihy jen s hudbou, v jaké situaci se s první sérií loučíme. (Tyrion opouští tábor směr KL, Hora vyráží s jízdou pálit a drancovat, Robb králem, nějaký kousek Joffreyho, Noční hlídka vjíždí do lesa za zdí a na samý závěr scéna Dany s draky).

Každopádně do druhé série jsou karty rozdány moc pěkně. Už aby to tu bylo. Jen mám obavy, aby měli filmaři dost času a peněz...
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 30. června 2011
    Díky za rozbor. Pár doplnění:

Ad Šae: Ta se naprosto liší od knihy. Tam je to taková ne moc chytrá (byť všemi sexuálními mastmi mazaná) submisivka, se kterou si Tyrion nijak intelektuálně nepokecal, spíš se jejich hovory nesly v duchu "můj obře z Lannisterů" a "zajistím ti bezpečí". Asi chtěli mít k Tyrionovi rovnocennější partnerku, ale nevím, jak na to potom naroubujou některý scény v budoucnu.

Král Severu: To je v knížce jedna y nejsilnějších scén a udás e těsně před narozením draků, resp. asi zároveň a jde o jedno ze dvou hlavních vyvrcholení Hry. Takže jednak trochu v seriálu ztrácí tím, že k ní dojde dlouho před koncem, jednak to by byla scéna hodná stejnýho rozmachu jako třeba Nedova poprava, která postupně graduje.

Maegi: Ať si voda teče vzhůru, ať se motýl změní v můru, ať mi Chmur žalost věští, Miri Maz Duur mi dala štěstí. To trochu přeháním, ale jinak její pomstu naprosto chápu. A ač si to mnozí nechtějí přiznat, vpád Dothraků do západozemí by byl spíš mongolskej nájezd než osvobozovací akce.

Gendry bude (i když v knize nepatří k hlavním postavám).
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 30. června 2011
    Tady připojím momentku, kdy byl Lancel v posteli Cersei. Ten jouda je fakt směšný. Mimochodem to Lannisterové takhle jebou mezi sebou pravidelně?
    To ne. Lancel jen zaskakoval za Jaimeho, i když to chudák netušil. Ale třeba Tywin měl za manželku svou sestřenici.
    Mimochodem, je to jedna ze dvou nebo tří scén, které sem byly přesunuty z druhé knihy.
    Akorát jsem nepochopil, proč mu zakázal vzít si Šae s sebou do králova přístaviště.
    Lord Tywin zastává názor, že nic není víc než rod(ina). Děvka prostě není pro jakéhokoliv Lannistera dost dobrá - na dlouhodobější "vztah".
    Na závěr mě napadá polemika, proč byl poslední díl kratší, než všechny předchozí?
    Tady mě napadá souvislost, že první díl byl zase o něco delší.
    seriál sa naozaj nedá urobiť tak, že len zostrihám scény. treba vyrábať vlastné, ktoré na krátkom úseku povedia za mnoho iných. tak to chodí. dôležitý je duch predlohy, a ten myslím vrní spokojnosťou :)
    tak ono celkově, co jsem zatím na polovinu Hry o trůny poznal, je dost scén odlišných v seriálu od knihy. Některé přibyly, jiné v seriálu nejsou... Ale celkově podle mne seriál kopíruje knihu dost věrně.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.