Hra o trůny 1x10 - Oheň a krev
Připomínám, že u diskuzí k těmto článkům o epizodách je nutné všechny spoilery označovat speciálním tagem. Díky za ohleduplnost. V ostatních diskuzích naopak varuji, že si na spoilery nehrajeme.
Název epizody: Oheň a krev
Režie: Alan Taylor
Scénář: David Benioff & D.B. Weiss
Číst celý článek zde
Název epizody: Oheň a krev
Režie: Alan Taylor
Scénář: David Benioff & D.B. Weiss
Číst celý článek zde
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
-Ten "Neeson" je podle mě Jaquen (v kápi je ten bez rypáku). Vlasy si třeba obarví až v Harenově
-Jorah je v seriálu fakt sekáč. V knize byl myslim popsanej jako sympatickej chlapík, kterej ovšem sex-apealu moc nepobral (v tom se při castingu celkem sekli :D).
-Poslední díl imho ok, ale 9. nepřekonal. Ten byl prostě atmosférou úplně jinde - teda hlavně ta poprava. Tady to byl spíš takovej cliffhangerovej díl, aby se ukázalo, že to že popravili Starka neznamená konec děje ;-)
-provolání Robba králem Severu mohlo bejt podle mě velkolepější (třeba i hudbou) a citování přísahy Jonovi jsem si z knihy ani moc nepamatoval jako nějakej zásadní moment, ale jinak obě scény i celej díl dobrý.
-jo a Shaggydog byla snad první kloudná scéna zlovlků
Vlastně od půlky druhého dílu je nám naznačováno na co se máme ve 2 serii těšit...
Všichni herci jsou více méně sympaťáci, jak už to v amerických seriálech bývá. Jsem hodně zvědavá na Brienne. Akorát mě štve, že při čtení knížek si budu představovat ksichty herců. Už nepůjdou ve fantazii předělat.
Ad Briene: já si jí představuju jako Marfušu z Mrazíka.
Díly jsou podle mě velice nevytovnané. Chápu to. V posledních dvou dílech děj graduje, což přináší celkem pochopitelně silnější emoce než seznamovací díly, i když i v těch se našly paralizující momenty např. vyhození Brana z okna. Přesto jsem si častokrát řekl, jaktože části knihy, které ve mně spouštěly emoce spolehlivě jak akita inu čekající deset let na svého mrtvého pánička, mi připadaly v seriálu suché jak Rulandské bílé. Loučení umírajícího Roberta s Nedem, zvolení Robba králem severu apod. měly diváka podle mě mnohem více "uzemnit". Proč se tak nestalo nedokážu asi přesně pojmenovat. Možná tam chyběla silnější hudební podpora, lepší herecky výkon, lepší gradace scén.
Scénař je často vyplněn zbytečnou a otravnou vatou. Rozhovory Varyse s Malíčkem, Malíčka s děvkama, Jaimeho s Jonem apod. děj nikam neposouvají. A ikdyž monolog pana Lolitky za doprovodu lesbické scény odkrývá dejme tomu důležitou informaci z jeho minulosti, dalo se to určitě udělat méně trapně.
Režie zase mohla být trochu kreativnější. Například smrsknout dvě důležité bitvy na čekání na Robba (který na rozdíl od Godota přišel) a vykradenou scénu z Gladiátora je fakt ubohé.
Hudba je průměrná a hlavně trestuhodně nevyužitá. Velká škoda.
Co se týká herců. Rozdělil bych je do několika skupin:
1) svou knižní předlohu předčili - Příčítám to silnějšímu charisma než měli postavy v knize - Maissie Williams, Harry Lloyd, Iain Glenn
2) svou knižní předlohu naplnili - Sean Bean, Jack Gleeseon, Lena Headey, Peter Dinklage, Emilia Clarke, Jason Mamoa, Nikolaj Coster-Waldau, Michelle Fairley, Kit Harington, Richard Madden, Ian McElhinney, Jerome Flynn, Charles Dance
3) svou knižní předlohu degradovali - Mark Addy, Aidan Gillen, Sophie Turner, Conleth Hill, Rory McCann, Conan Stevens, Sibel Kekilli
4) svou knižní předlohu stáhli do ubohosti a trapnosti - Finn Jones, Eugene Simon, Alfie Allen, Gethin Antony
5) zapomněl jsem na ně
Moje nej:
Nejlepší díl - devátý
Nejsilnější scéna - poprava Neda
Nejlepší herec - Harry Lloyd
Nejlepší herečka - Maissie Williams
Největší kočka - Emilia Clarke
Největší kočičák (není tím myšlen kočičí exkrement) - Nikolaj Coster-Waldau
2) Hodně se chválí nejmladší herci, ale nemělo by se zapomínat na Haringtona a Maddena. Oba museli hrát dost pestrou škálu situací a emocí a zvládli to výborně. V dalších 2 řadách budou dle mě tahouny celého seriálu.
3) Moc se nechválí herci v malých rolích, tak musím vyzdvihnout Donalda Sumptera jako Luwina. Tahle postava mě v knize příliš neoslovila, v seriálu mě byla ztvárněna skvostně.
4) Možná si to jen namlouvám, ale připadá mi, že Cosmo a Glen jsou si dost vizuálně podobní (s odstupem věku) a podobným způsobem i hrajou, opravdu jako otec a syn. Tady se casting dost povedl.