Hra o trůny 1x10 - Oheň a krev

upraveno 18. června 2011 v 1. řada
Připomínám, že u diskuzí k těmto článkům o epizodách je nutné všechny spoilery označovat speciálním tagem. Díky za ohleduplnost. V ostatních diskuzích naopak varuji, že si na spoilery nehrajeme.

Název epizody: Oheň a krev
Režie: Alan Taylor
Scénář: David Benioff & D.B. Weiss

Číst celý článek zde
1456810

Komentáře

• KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    upraveno 21. června 2011
    Jo a zapomněla jsem: Ohař je fakt sympaťák, měla jsem ho ráda už v knížce a v seriálu mi přijde snad ještě lepší.
  • upraveno 21. června 2011
    Jinak skvělý je představitel Sama John Bradley. Každopádně jsem byl rád, že ve scéně Jonova útěku mi zase připomínal Sama z knihy. V průběhu série jsem měl občas pocit, že z ustrašeného koktajícího padavky Sama udělali bodrého hláškaře.
    Krisa: ale podle mýho mu totálně nesedělo brnění královský gardy, to mě tam docela píchlo do očí, nic jako chyba ... jen pak nevypadal tak dobře ..
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    upraveno 21. června 2011
    Strejda: Mě o hadry zas tolik nejde, myslela jsem spíš jeho charakter - na sobě ať má klidně pytel od brambor... Ikdyž je pravda, že tak polovinu oblečení ze seriálu bych chtěla pro sebe (hlavně Jaimeho bílý kabát)
    Pre neznalca knihy muselo byť nepochopiteľné, prečo Ohař odrazu nosí zbroj kráľovskej gardy.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 21. června 2011
    Taky v seriálu vlastně nepadne slovo, co se stalo s Berikem.
    A padlo niečo také vôbec v knihe?
    upraveno 21. června 2011
    Téměř určitě se už v prvním díle mluvilo o tom, že muži, které Eddard poslal na Horu, padli do léčky a začaly se množit "zaručené" zprávy o Berikově zabití.
    Z těch vedlejší postav mě ještě celkem dost zaujal ten herec, který hrál Pypa. Moc toho nenahrál, ale když už nějakou scénu měl, připadalo mi, že ji zahral skvěle.
    upraveno 21. června 2011
    : Nicméně je to pro další události až životně důležitý :) Nejspíš to přesunou do druhý série (hernajs, to už je jak kdybych mluvil o povídce P. K. Dicka).
    -Dondarion se v seriálu mihnul asi na 5 vteřin... myslim, že si to pak ani diváci neuvědomí, že tam někdo takovej byl.
    -Ten "Neeson" je podle mě Jaquen (v kápi je ten bez rypáku). Vlasy si třeba obarví až v Harenově
    -Jorah je v seriálu fakt sekáč. V knize byl myslim popsanej jako sympatickej chlapík, kterej ovšem sex-apealu moc nepobral (v tom se při castingu celkem sekli :D).
    -Poslední díl imho ok, ale 9. nepřekonal. Ten byl prostě atmosférou úplně jinde - teda hlavně ta poprava. Tady to byl spíš takovej cliffhangerovej díl, aby se ukázalo, že to že popravili Starka neznamená konec děje ;-)
    -provolání Robba králem Severu mohlo bejt podle mě velkolepější (třeba i hudbou) a citování přísahy Jonovi jsem si z knihy ani moc nepamatoval jako nějakej zásadní moment, ale jinak obě scény i celej díl dobrý.
    -jo a Shaggydog byla snad první kloudná scéna zlovlků
    Jo a ještě jsem si všiml jedný věci. Pamatujete, jakej byl ve scéně Syria bojujícího s Lannistery Ser Meryn Trant oproti němu obr? A v 10. díle, když doprovází rytíři královský gardy Joffa a Sansu na vycházce k hlavám na kůlech, je Ser Meryn minimálně o hlavu menší než Ohař :-) A jen o maličko vyšší než Sansa. Z čehož vyplývá, že buď jsou to hrátky s kamerou, nebo je Syrio opravdu maličkej, nebo jsou Ohař (a Sansa :-)) fakt vysoký.
    scéna Pycele, Malíček, Varys mi přišla jako dokreslení toho do jaké situace je Tyrion Tywinem posílán...

Vlastně od půlky druhého dílu je nám naznačováno na co se máme ve 2 serii těšit...
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 22. června 2011
    halbarad: Syrio (herec) je opravdu dost malý (vždyť byl je o málo vyšší než Arya). Sansa je moc vysoká. A Ohař je ještě o hlavu vyšší než Sansa (viz nové fotografie z natáčení) :)
  • upraveno 22. června 2011
    Otázka na skôr narodených: jorah mi dosť pripomína old shatterhanda. V tvari a dikciou. ešte niekomu?
    Sarven: A víš že vlastně jo? Jsem si pořád říkal po kom je takový sympaták v ksichtu ;-)
    Dětší herci jsou fakt úžasní. Alespoň přestavitel Joffreye by měl vyhrát nějakou cenu. Určitě nehraje sám sebe. Draco Malfoy je proti němu Mirek Dušín z Rychlých šípů.
    Všichni herci jsou více méně sympaťáci, jak už to v amerických seriálech bývá. Jsem hodně zvědavá na Brienne. Akorát mě štve, že při čtení knížek si budu představovat ksichty herců. Už nepůjdou ve fantazii předělat.
    No jo no, ale tak já jsem třeba v roli Neda viděl Beana už několik let, ještě než se mluvilo o seriálu :-)
    Sarven: Včera mě ten Old Shatterhand taky napadl :-)
    baltim: jen orientacne - budes neco sepisovat?
    Sarven: máš recht, trochu Oldu připomíná :)

Ad Briene: já si jí představuju jako Marfušu z Mrazíka.
    S kým to tam píchala Cersei? Nebyl to její bratranec Lancel?
    Tak já si ji představuji něco jako Dot Jones, akorát v mladšim vydání, alespon stavbou těla a mužskými znaky http://www.imdb.com/media/rm1561245952/nm0427963
    don Corleone: Jop, byl to von. ;-)
    Zatraceně, to je zvrácená rodina. :-D
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 22. června 2011
    Jedna ze dvou scén/událostí, které byly přesunuté z druhé knihy do první série.
    Kdybych měl zhodnoti seriál GOT jedním slovem, řekl bych průměr. Pak si uvědomím, že jsem asi příliš přísný. Miluju knižní serii natolik, že vyžaduju, možná až příliš nerealisticky, od filmřů perfektní práci. I když se ale usilovně snažím o objektivnější pohled, zdá se mi, že šla spousta věcí udělat lépe a stačilo málo......nebo hodně? Lepší režiséři nebo scénaristi by určitě z tak skvělé knižní předlohy vydřeli víc.
    Díly jsou podle mě velice nevytovnané. Chápu to. V posledních dvou dílech děj graduje, což přináší celkem pochopitelně silnější emoce než seznamovací díly, i když i v těch se našly paralizující momenty např. vyhození Brana z okna. Přesto jsem si častokrát řekl, jaktože části knihy, které ve mně spouštěly emoce spolehlivě jak akita inu čekající deset let na svého mrtvého pánička, mi připadaly v seriálu suché jak Rulandské bílé. Loučení umírajícího Roberta s Nedem, zvolení Robba králem severu apod. měly diváka podle mě mnohem více "uzemnit". Proč se tak nestalo nedokážu asi přesně pojmenovat. Možná tam chyběla silnější hudební podpora, lepší herecky výkon, lepší gradace scén.
    Scénař je často vyplněn zbytečnou a otravnou vatou. Rozhovory Varyse s Malíčkem, Malíčka s děvkama, Jaimeho s Jonem apod. děj nikam neposouvají. A ikdyž monolog pana Lolitky za doprovodu lesbické scény odkrývá dejme tomu důležitou informaci z jeho minulosti, dalo se to určitě udělat méně trapně.
    Režie zase mohla být trochu kreativnější. Například smrsknout dvě důležité bitvy na čekání na Robba (který na rozdíl od Godota přišel) a vykradenou scénu z Gladiátora je fakt ubohé.
    Hudba je průměrná a hlavně trestuhodně nevyužitá. Velká škoda.
    Co se týká herců. Rozdělil bych je do několika skupin:
    1) svou knižní předlohu předčili - Příčítám to silnějšímu charisma než měli postavy v knize - Maissie Williams, Harry Lloyd, Iain Glenn
    2) svou knižní předlohu naplnili - Sean Bean, Jack Gleeseon, Lena Headey, Peter Dinklage, Emilia Clarke, Jason Mamoa, Nikolaj Coster-Waldau, Michelle Fairley, Kit Harington, Richard Madden, Ian McElhinney, Jerome Flynn, Charles Dance
    3) svou knižní předlohu degradovali - Mark Addy, Aidan Gillen, Sophie Turner, Conleth Hill, Rory McCann, Conan Stevens, Sibel Kekilli
    4) svou knižní předlohu stáhli do ubohosti a trapnosti - Finn Jones, Eugene Simon, Alfie Allen, Gethin Antony
    5) zapomněl jsem na ně

Moje nej:
    Nejlepší díl - devátý
    Nejsilnější scéna - poprava Neda
    Nejlepší herec - Harry Lloyd
    Nejlepší herečka - Maissie Williams
    Největší kočka - Emilia Clarke
    Největší kočičák (není tím myšlen kočičí exkrement) - Nikolaj Coster-Waldau
    Knedle: Rád bych, ale uvidím, jak budu mít čas. Moje ego opět potřebuje trochu poleštit :-). Devátou epizodu jsem vůbec neměl čas si pořádně rozebrat do hloubky, ale určitě bych si alespoň tu desítku rád rozebral a rád bych si to také celé sesumarizoval, tedy celou první sérii. Ale to asi pár dní potrvá...
    svou knižní předlohu degradovali - Mark Addy, Aidan Gillen, Sophie Turner, Conleth Hill, Rory McCann, Conan Stevens, Sibel Kekilli
    Já nebyl z výběru Addyho ani Gillena nadšený, ale oba mě naprosto dostali. Byli jasně lepší než Sean Bean (zejména proto, že měly více nejednoznačné postavy). Skvělí herci.
    2) Hodně se chválí nejmladší herci, ale nemělo by se zapomínat na Haringtona a Maddena. Oba museli hrát dost pestrou škálu situací a emocí a zvládli to výborně. V dalších 2 řadách budou dle mě tahouny celého seriálu.
    3) Moc se nechválí herci v malých rolích, tak musím vyzdvihnout Donalda Sumptera jako Luwina. Tahle postava mě v knize příliš neoslovila, v seriálu mě byla ztvárněna skvostně.
    4) Možná si to jen namlouvám, ale připadá mi, že Cosmo a Glen jsou si dost vizuálně podobní (s odstupem věku) a podobným způsobem i hrajou, opravdu jako otec a syn. Tady se casting dost povedl.
    Addy bol spolu s Dinklaegeom najlepší herec v seriáli.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.