Kecáliště

upraveno 29. června 2011 v Rozličný pokec
Přenesli jste se v určité diskuzi extrémně daleko od tématu? Nevíte co s tím? Nechce se vám kvůli nějaké malichernosti zakládat nový topic. Sem s tím!!! Multi-tematický topič na cokoliv....
1250251253255256581

Komentáře

  • @Mellien taky tak, radši si koupím sto gramů šunky od kosti než půl kila nějaké napuštěné směsi z bůhví čeho.
  • Já nevím, ale jsem asi šťastný člověk, neb jsem jej v TV viděl jen asi u dvou výtvorů (domácí Lipánek - doporučuji a pivní rohlík, který si už nepamatuju...). Minimálně ten Lipánek byl gastronomicky 100% v pořádku, nesedělo to jen početně... ne, fakt nevyšel 4x levněji, spíše tak o polovinu (ale to se blbě určuje, když neudává poměry)...
    @Dreamer Myslím, če Pohlreich to říkal expresivněji - radši lžičku medu než kýbl sra... (ne, "srandy" to nebylo...)
    ... jinak vtip, který jsem poprvé slyšel asi před čtvrt rokem: Jaký je rozíl mezi McGyverem a Babicou?
    McGyver udělá z hovna plastickou trhavinu, Babica pomazánku.
  • @Jay ono ani nemusíš koukat na TV :D (já televizi vidím asi tak pětkrát do měsíce)

    je libo "svíčkovou"


    nebo...ehm...gulášek


  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Boha, vy jste zvrhlíci. Dobrovolně koukat na Hrušku v jakéholiv formě...
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    upraveno 10. prosince 2014
    Dneska ráno jsem si koupil hruškový džus. Och já jsem ale zvrhlík :twisted:

    Ale nejlepší je stejně ten jeho smažák z hrnku :-@
  • @Dreamer: Tak jsem si početl na idnesu a myslím, že ty jeho recepty (nevím, co je v jeho kuchařce a nechci to zjišťovat) lze rozdělit do několika kategorií:
    Staré klasické recepty, které jsou OK - Lipánek, sladké / slané pečivo
    Rozumné "novotvary" - no, něco jako jeho "kečupovou omáčku" používám, když razím do přírody a chci vařit rychle a jednoduše (akorát to používám dýl a dávám pod to cibulku) - rychlá náhrada za boloňskou... (a teď na rovinu, pravou boloňskou jsem nedělal nikdy)
    Něco, co by člověk neměl NIKDY strčit do úst - No,... o těch jeho smažených kečupovaných a tatarkových blafech snad radši ani nepsat... zvlášť nechápu to, když zlikviduje i drahou kvalitní vstupní surovinu jako je losos - u toho uznávám jen dvě cesty - buď jednoduše se špetkou soli a s koprem na pánev, nebo bazalkové burgery a la Pohlreich (to trvá, ale chuť je nářez... a už během přípravy to nádherně voní...)
  • @Jay nechápu ani pomazánkovou pizzu, prý jen 2 vstupní suroviny, na těsto na normální pizzu jsou tři + voda, to je fakt děsná námaha dát tam to droždí a olivovej olej... škoda mozzarelly a rajčat na takovej humus základ. K jeho podání svíčkové a guláše se snad ani nemá cenu vyjadřovat, bohužel věřím, že jsou vážně lidi, co jsou schopni podle toho vařit, to si musí manžové doma čvachtat...bleh :-@
  • @Dreamer Dvě suroviny: korpus na pizzu a pomazánka... :o)
    Jinak i jiní kuchaři mají perly... mám třeba Pohlreichovy Smetanové recepty (či tak nějak) a nekecám, je tam recept na maliny se šlehačkou... (ne že by to bylo špatné, ale myslím, že jsou věci na něž recept netřeba)
  • @Jay Recept na Lipánek? To je šlehačka s tvarohem (tak to znám já) nebo ještě něco jiného?
  • http://www.novinky.cz/ekonomika/356013-slibene-penize-od-mmf-nebudou-stacit-varuje-ukrajina.html

    A může mi MMF vysvětlit, proč natahuje ruku k západním zemím a ne třeba k Spojeným arabským emirátům nebo Japonsku? Protože jsou vlády západních zemí tak tupé, nebo protože už mají s Ukrajinou svoje plány? A kdo mimochodem bude dohlížet na to, že si peníze nerozdělí ti nejbohatší nebo se neutratí na válčení se separatisty?
  • @brbr: Ještě vanilkový cukr... :o) Jinak ono stačí kouknout na složení Lipánka aby člověk věděl, že to je ono... Ale tohle je přesně ta kategorie, která má smysl - hotové hned, levnější a ohlídám si, že se do toho nervou zbytečná éčka, želatina a podobně... (nehledě na to, že si můžu udělat víc příchutí... třeba přidáním kousků ovoce)
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    @svoa00 Když se lije voda do síta, nestačí zvýšit průtok...
  • flanker.27 napsal(a):

    @svoa00 Když se lije voda do síta, nestačí zvýšit průtok...

    Rejpavá: Čistě technicky to stačit může. Chci-li mít "po okraj" plnou nádobu dole se sítem, tak toho docílím, pokud dokážu mít přítok větší než odtok a po naplnění shodný. Jestli je to efektivní je jiná věc.
  • Smetana se do tvarohu dává jenom aby se to rozředilo, když je moc hustý. Jinak lipánek je prostě tvaroh a žloutky + vanilkový cukr :) prostě pacholík :) Ale my to vždycky dělali jenom z domácích vajec. V ty kupovaný nemám úplně důvěru.

    A co se týká Hrušky.. kvůli těmhle lidem by měli obnovit lámání v kole.
  • Jay napsal(a):

    flanker.27 napsal(a):

    @svoa00 Když se lije voda do síta, nestačí zvýšit průtok...

    Rejpavá: Čistě technicky to stačit může. Chci-li mít "po okraj" plnou nádobu dole se sítem, tak toho docílím, pokud dokážu mít přítok větší než odtok a po naplnění shodný. Jestli je to efektivní je jiná věc.
    Pokud ten dostatečný přítok máš, tak samozřejmě. Navíc jej to síto musí vydržet. Ne že bych se v tomto konkrétním případě bál, že by ty peníze nedokázal nikdo zpronevěřovat dostatečně rychle..
  • JayJay
    upraveno 15. prosince 2014
    @pavel: ... ne neředilo, ale aby to bylo vzdušnější... takže ne "smetanu", ale šlehačku (= našlehanou smetanu). Vajíčka netřeba - a jako zrovna tenhle recept je 100% OK.
    Nicméně tím neobhajuji celkový koncept LH (už jenom proto, že v tonto případě se cenově ve srovnání tak o polovinu plete), jen upozorňuji, že i u sebevětšího patly se sem tam najde klasický dobrý recept, který by jinak třeba utekl... a naopak, že i Pohlreich má v knize recept na maliny se šlehačkou (a ani ne horké,... a možná to byly jahody... a jako recept byl stylem omyjte jahody/maliny, zbavte je šťopek, dejte do poháru na to dejte šlehačku a pocukrujte + návod jak vyrobit šlehačku)... - to snad není úroveň Babica, to je úroveň silná mentální retardace...
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 11. prosince 2014
    Ne že bych se v tomto konkrétním případě bál, že by ty peníze nedokázal nikdo zpronevěřovat dostatečně rychle..
    Přesně tak...
    Rejpavá: Čistě technicky to stačit může. Chci-li mít "po okraj" plnou nádobu dole se sítem, tak toho docílím, pokud dokážu mít přítok větší než odtok a po naplnění shodný. Jestli je to efektivní je jiná věc.
    Ano, pokud třeba máš v záloze přehradu, kterou zrovna vypouštíš.
  • @Jay @pavel Dík za upřesnění. Místo cukru jim tam občas sypnu granko. Žloutků bych se bála, i když od domácích slepic, přeci jen to cpu ještě do malých obludek :-)
    Jedinou nevýhodou je, že toho vždycky vznikne moc a ještě se mi otevřená šlehačka a tvaroh potulujou po ledničce, ale to už je náš problém.
  • @brbr: Pak je ještě řešení přemístit zbytek z lednice do mrazáku a vytvořit celkem hustou (hustou jako od hustoty, ne hustou jako free-cool-in,... i když to je možná taky) smetanovou zmrzlinu.
  • @Jay No, chvíli jsem si nad tou hustotou lámala hlavu :-) Dík za tip.
  • Když se tu někde zmínilo oslovení slečno/paní, vzpomněla jsem si, že mi vrtá hlavou, jak skloňujete, když má Česka příjmení v mužské formě? Ahoj Emmo Smetano? Zavolej paní Smetanu?
  • Asi. Každopádně si myslím, ze cely slavný systém přechylování u žen je zbytečný. Proste Jana Novák atd... Potom vznikají silene patvary u některých jmen a poměrně zbytečně
  • Koukám, že pan Tvrdoň na to šel opravdu tvrdě =D
  • Jitka napsal(a):

    Když se tu někde zmínilo oslovení slečno/paní, vzpomněla jsem si, že mi vrtá hlavou, jak skloňujete, když má Česka příjmení v mužské formě? Ahoj Emmo Smetano? Zavolej paní Smetanu?

    Nepřechýlená příjmení by měla být nesklonná, jenomže tady u těch nepřechýlených, které jsou zároveň běžnými českými slovy, případně jsou to jinak normální česká příjmení (Smetana, Svoboda, Konvalinka aj.) to samozřejmě může ke skloňování svádět.

  • Jitka napsal(a):

    Když se tu někde zmínilo oslovení slečno/paní, vzpomněla jsem si, že mi vrtá hlavou, jak skloňujete, když má Česka příjmení v mužské formě? Ahoj Emmo Smetano? Zavolej paní Smetanu?

    Tohle je dobré, to je navíc mužské jméno v ženském rodě, takže bez Emmy Smetany, volám Emmo Smetano, vidím Emmu Smetanu, dám to Emmě Smetaně (Ale bacha, je-li to chlap, tak to dám Bedřichu Smetanovi)
    @Lara: Vycházím z toho, že jde o Češku,... Kdyby to byla Američanka Paula Nowotny, tak jasně neskloňovat...
  • Ono se to pravidlo vztahuje na nepřechýlené příjmení jako takové, u těch českých by to potom pravda vypadalo divně. Ohledně užívání v komunikaci je to už pak spíš na uživateli, nejsou pochopitelně žádná závazná ustanovení, jak by to mělo vypadat. Mně přijde skloňovaná Smetana stejně pitomá jako neskloňovaná, to se pak těžko vybírá. =D
  • no a když to příjmení je třeba Bušek nebo jiné slovo, které bych normálně skloňovala podle nějakého mužského vzoru? Němeček, Hrabálek
  • A co příjmení shodující se s mužskými křestními jmény? Nás třeba na základce učila jistá paní Karlová.
  • @Lara: Jako přechylování a skloňování spolu nutně nesouvisí. Jsou případy, kdy je extrémně krkolomné jak přechýlit, tak skloňovat (Jaujau Katka), jsou případy, kdy je přechýlení zcela nevhodné (sportovní klání a uvést cizinku pod přechýleným jménem), atd... U ES je to tak, že má nepřechýlené příjmení (ano, je to její volba, jako takové to akceptuji, ale beru to jako snobismus,... a popravdě, být to Emma Smetanová, to jméno bych neznal - eh pro zajímavost - je to modelka, reportérka, nebo sportovkyně?), což je fakt. Ale nevidím důvod jej neskloňovat.
    Mimochodem zajímavý článek (byť toto tam řešeno není)
  • upraveno 16. prosince 2014
    Jitka napsal(a):

    no a když to příjmení je třeba Bušek nebo jiné slovo, které bych normálně skloňovala podle nějakého mužského vzoru? Němeček, Hrabálek

    No to je právě potom ta otázka, co přijde komu přijatelnější. Něco málo o užívání takových příjmení v běžně komunikace je třeba v bodě 5 zde http://nase-rec.ujc.cas.cz/archiv.php?art=7728. On je to fakt trochu problém, protože čeština dosud holt není na tyto tvary jaksi z principu stavěná.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.