Kecáliště

upraveno 29. června 2011 v Rozličný pokec
Přenesli jste se v určité diskuzi extrémně daleko od tématu? Nevíte co s tím? Nechce se vám kvůli nějaké malichernosti zakládat nový topic. Sem s tím!!! Multi-tematický topič na cokoliv....
1268269271273274581

Komentáře

• JayJay
    upraveno 26. února 2015
    @flanker.27: Hodně polopaticky - první příspěvek nebyl o ani tak o Zemanovi, Peroutkovi,... ale hlavně o té "neomylné frázi".
    Peroutka je mi buřt, komedie o zapomínání, kterou kolem něj důchodce s podržtaškou rozjede je možná k smíchu, když se nebude jednat o prezidenta, ale o cimrmanovce se Švestkou...
    K tomu článku - to že řekneš "tento jeho článek" je antisemitský,... na to je pár odpovědí.
    1) Může být, ale zjevně nejde o ten článek, který Zeman citoval, a jestli je, tak se zkus přihlásit za Ovčáčkovu náhradu, protože ten jej hledá už asi druhý týden.
    2) Ano, ptal jsem se, kde v tom vidíš antisemitismus - ve větě "Lze předpokládat, že roztok židovského elementu v německém životě byl tak silný, že na to německý organismus reagoval jako na otravu"? Jako opravdu? (ani nevíš, jak jsem se těšil že si právě na tomto smlsnu...).
    Každý organismus brání se otravě cizí látkou - To je fakt (mimochodem, věta sama o sobě je stejně vtipně postavená jako ta Ovčáčkova).
    Německý národ (přirovnán k organismu) reagoval na židy jako na otravu - To se nám sice nelíbí, ale fakt to je taky. Německý národ tak reagoval, pokusil se je zneškodnit, deportovat a později vyvraždit. Kde tam vidíš schvalování? Jestli se tohle antisemitismus nejhrubšího zrna celého článku,... tak potěš koště, kde všude ty musíš vidět kryptofašisty... (V Kyjevě, Topolánek, Kalousek, to už víme, kde dál?)
    Druhý citovaný odstavec bych přirovnal k tomu, že třeba já proti "neviditelným" (jako skupině) nic nemám (no ano, v sedmi letech mě dva starší zmlátili, před deseti lety se nám jeden pokusil vybílit dům, ale do dané skupiny patří i lidi, kterých si vážím -třeba Horváth Band- a lidi, které nazývám kamarády), ale pravda je, že žít v Chánově, je dost možné, že bych to viděl jinak...
    O čem diskuze měla být?... jednoduše o tom, že češi a němci mají na židovství jiný náhled z toho důvodu, že mají jinou "historickou zkušenost" a žili v jiných historických souvislostech a podmínkách. To jsou prostě FAKTA... a tenhle článek se jich drží a nesnaží se říkat, že něco je špatně (ale taká neříká, že je něco dobře). Proč DISKUZE? Sorry, ale to máš na začátku článku - nejde o diskuzi mezi dvěmi národy, ale mluví o tom, jak slýchá mluvit lidi na ulicích...
    Jinak samozřejmě pointa je jinde, než se ji snažíš najít,... ta je v tom, že (viz v článku citovaou báseň) jde i o peníze a o ty jde až v "poslední" řadě...

Ale zjednoduším ti to do kratšího dialogu:
    Němec: Židi jsou zlý, bijte je (půlka článku jsou jen důvody, které jej k tomu asi vedou)
    Čech: Nic zlého na nich nevidím (druhá půlka je rozbor jestli proto, že neví (asi jako bych se měl vyjádřit k inuitské menšině), nebo nesouhlasí protože je vidí za kulturně rovné... tj. nepovažuje se za nadčlověka a žida za podčlověka... což by myslím bral i ten němec, protože pro něj byli jistě podlidé oba...)
    Poznámka (fakt): F. Peroutka byl ČECH.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 26. února 2015
    @Jay
    Každý organismus brání se otravě cizí látkou - To je fakt
    Jde o popis německé reakce - němci reagují na "cizí živel" jako na něco, co zasahuje jejich kulturu, tím, že jej likvidují jako organismus jed. Ano, organismus reaguje na jed a podle Peroutky vnímají Němci židy jako jed. Mohlo by to být jen konstatování, "popis stavu", jak uvádí na konci, jenže není. Toto přirovnání je užito s připojením porovnání, že my sice takto zasaženou kulturu nemáme, ale pokud bychom měli, pak bychom asi museli reagovat na židovstvo stejně podrážděně. On sám říká, že by mohl mít sklon k antisemitismu kulturnímu být v takové pozici (přičemž je-li tento článek citován jinde, např. na idnesu, pak tato část věty je vynechávána a ponechána jen ta první, "nemám sklony k antisemitismu" - asi aby nám to lidi nemátlo). Tzn. je to přirozená reakce, tak bychom se nad tím neměli podivovat, ale nabídnout jim diskusi, kterou sami zahájíme, ač my sami tyto zkušenosti nemáme a budeme o "nich", tedy Židech diskutovat jako o třetí věci, kterou je diskutovat potřeba, asi by se vyrazilo k nějakému řešení.

A VELKÝ POZOR. Já nijak nepopírám, že různé kultury na sebe mohou hledět a hledí s nedůvěrou a že je to v jistém smyslu přirozené. Stejně tak nemusí mít každý rád "všechny lidičky" a být dokonale politicky korektní. ani já nejsem. Ale události v Německu v 30. letech nepovažuji za přirozené ani pochopitelné i s přihlédnutím k předchozí větě, zvláště poté, co byly v Německu vydány Norimberské zákony a proběhla Křišťálová noc (noc z 9. na 10. listopadu 1938). Naprosto nepochybuji, že Peroutka o těchto skutečnostech v době publikování článku v únoru 1939 věděl. Nabízet po těchto událostech němcům dialog o Židech, jehož výsledky se mají zřejmě dotýkat i českých Židů, a mluvit o přirozené reakci Němců na cizí živel, aniž by zároveň jakkoli zmínil byť jen přiměřenost té rakce, to považuji z jeho hlediska za možná ne antisemitské, ale minimálně problematické, ba až zbabělé. Pro to můžu mít i lidské pochopení,a le asi bych pak neměl potřebu obhajovat neposkvrněnost morálního kreditu Ferdinanda Peroutky, což je právě reakce jeho stoupensů.

Pokud jde o:
    Němec: Židi jsou zlý, bijte je (půlka článku jsou jen důvody, které jej k tomu asi vedou)
    Čech: Nic zlého na nich nevidím (druhá půlka je rozbor jestli proto, že neví (asi jako bych se měl vyjádřit k inuitské menšině), nebo nesouhlasí protože je vidí za kulturně rovné... tj. nepovažuje se za nadčlověka a žida za podčlověka... což by myslím bral i ten němec, protože pro něj byli jistě podlidé oba...)
    Poznámka (fakt): F. Peroutka byl ČECH.
    pak jsi to nezjednodušil, ale zamlžil. Onen Čech v tomto případě, s ohledem na chuť vést dialog a naopak nižádné vyslovení se k tomu, kdy jde ještě o přiměřenou reakci a kdy už zvůli, říká: Nevidím nic nepřirozeného na tom, jak němci reagují a nakládají s Židy a "budeme o tom s nimi vést dialog". On fakt neříká "nic zlého na nich (Židech) nevidím, on jen říká, že "do naší kultury Židé nezasáhli, zatímco do německé ano a vyvolali tím pochopitelnou obrannou reakci."

Nicméně, jak už jsem psal, do závěru nelze člověka nutit a přesvědčovat za každou cenu. Což taky vyvolává obrannou reakci... :D
  • @flanker.27: Je to konstatování stavu - prostě takto to "běžný" němec chápal, běžný "čech" nikoli. A ano, běžný němec to chápal i s tím negativním přirovnáním k nemoci/otravě.
    - neříká, že bychom museli reagovat stejně, říká o sobě, že on by v takové situaci možná stjně reagoval (stejně jako já jsem položil na stůl, že žít v Chánově, je dost pravděpodobné, že bych měl na neviditelné jiný názor)
    Bože, jaký dialog? Peroutka nebyl Merkelová, aby Putinovi zkoušel podsunout trochu svého náhledu na dění na Ukrajině - Peroutka byl pisálek a glosoval dění a tady to je prostě stav společnosti druhé republiky shrnutý do dikuze dvou lidí...
    "Poněvadž se blíží asi chvíle, kdy .... bude zahájen dialog..." - tohle není vyzvání k dialogu, já v tom vidím spíš neodvratný černý výhled do budoucna...
    Jinak ano, neodsuzuje zde německý postoj, ale to plany z toho, že se zde opravdu snaží nehodnotit.

- Ostatně, myslím, že tohle není ten článek který Ovčáček čtveráček hledá,... tam bylo to, že "Hitler je gentleman"... Což já znám pouze z onoho dobového českého vtipu:
    Hitler je přeci jen gentleman. Přivedl republiku do jiného stavu,... ale pak si ji čestně vzal.
    říká o sobě, že on by v takové situaci možná stjně reagoval (stejně jako já jsem položil na stůl, že žít v Chánově, je dost pravděpodobné, že bych měl na neviditelné jiný názor)
    Ať kdo myslí o Židech cokoli, tak to přirovnání k Chánovu není moc na místě ani v té době nebylo.
    Peroutka byl pisálek a glosoval dění a tady to je prostě stav společnosti druhé republiky
    Peroutka je svými stoupenci uznáván jako autorita, pro mne tento článek není nějakým vyrovnáním se se stavem druhé republiky, ale něčím, čemu říkám "předposranost". Budeme se muset bavit - to není výhloed do budoucna, protože k žádné diskusi nikdy nedošlo a tím méně s námi, ale je to nabídka jestli se s námi chcete bavit. A o čem by to mělo být? O našich Židech, se kterými my problém nemáme, ale vy ano a dle svých zkušeností na ně reagujete? A já se pokusil s pochopením pro vás to shrnout, abychom měli výchozí pozici - takový článěk bych možná pochopil na začátu 30. let po uchopení moci nacisty, kdyby se někdo ptal, proč německá veřejnost neprotestuje proti postupu nacistů vůči Židům. Nemám pro něj nejmenší pochopení za již zmíněné situace.

BTW já glosoval nikoli Ovčáčka, ale to, že Peroutkovi stoupenci tohle nevidí za každou cenu.
  • @flanker.27: Přirovnání k Chánovu naopak sedí - je to emoce a nenávist vzbuzující téma zneužitelné politiky... a jestliže mě neviditelné téma nepřijde zásadní, umím pochopit, že některým ano (bez toho, abych je soudil za samotné zkušenosti či názor, pouze jednotlivce za činy)
    Autoritou dost možná byl (já jej neznám a nehodlám se do toho zabředávat), možná dokonce byl autoritou srovnatelnou s Čapkem (Válka s Mloky, Bílá nemoc) nebo Chaplinem (Diktátor), ale stejně všichni glosovali dění , přednášeli své obavy, ale fakticky se stavem věci neudělali nic,... měl bych si těch dvou velikánům (jimž dle mého oba dohromady nesaháme po kotníky) vážit o to méně?
    2012 bude konec světa byl svého času také výhled do budoucna, byť nenastal.
    Prostě věděl, že "o naše Židy" půjde, mýlil se v předpokladu, že se bude někdo ohlížet na názory zdejších "untermenschů" - ale opět, článek jen shrnuje, proč němci mají tak agresivní postoj k Židům a proč to češi vidí jinak... jestli z toho vyčteš jeho antisemitismus (zvláště když na začátku jmenuje dva velikány i mezi němci a tím boří logiku německého pohledu), tak shrnu svůj názor do dvou slov: "jsi divnej".
    Přirovnání k Chánovu naopak sedí - je to emoce a nenávist vzbuzující téma zneužitelné politiky... a jestliže mě neviditelné téma nepřijde zásadní, umím pochopit, že některým ano (bez toho, abych je soudil za samotné zkušenosti či názor, pouze jednotlivce za činy)
    Podmínky jsou zcela jiné, po sociální i kulturní stránce. Nicméně - zásadní téma ano, proč ne. Nikoli však řešení, a tady jde o řešení, jaké v době napsání článku již probíhalo a o kterém autor musel vědět. autor zmiňuje obrannou reakci a její forma mu byla jistě známa.
    Autoritou dost možná byl (já jej neznám a nehodlám se do toho zabředávat), možná dokonce byl autoritou srovnatelnou s Čapkem (Válka s Mloky, Bílá nemoc) nebo Chaplinem (Diktátor), ale stejně všichni glosovali dění , přednášeli své obavy, ale fakticky se stavem věci neudělali nic,... měl bych si těch dvou velikánům (jimž dle mého oba dohromady nesaháme po kotníky) vážit o to méně?
    Všimni si, že nekritizuji, že někdo aktivně něco neudělal (Čapek nebo Chaplin ovšem alespoň varovali). Nevyčítám nikdy nikomu, že nebyl hrdinou. Dokonce nikomu nevyčítám ani tu "předposranost", jak jsem to nazval. Dokážu jí docela dobře pochopit. Ale nebudu dělat, že jí tam necítím, když ano.
    ale opět, článek jen shrnuje, proč němci mají tak agresivní postoj k Židům a proč to češi vidí jinak
    Jenže to agresivní (o náplni mlčí) považuje ve svém článku za přirozené a to, co už se začalo dít a o čem Peroutka nepochybně věděl nepovažuji za přirozené ani s ohledem na ty zkušenosti, o kterých mluví (a které jsou trochu málo v poměru k tomu, co to "řešení" obsahovalo). Podle mě nebyl důvod takový článek napsat, tedy ne jiný, než pomoci sám sobě. Fan, jak říkám, nikdo nemusí být hrdina, ale v tomto případě bych se řídil heslem "mlčeti zlato".
  • Raz by som chcela mat v praci tolko casu ako vy dvaja :)

Mne bude nas Ivan chybat...tolko srandy mate teraz s Milosom, ze vam az zavidim, lebo nastastie nie som ani vegetarian ani abstinent :)
  • AchileusAchileus Jsem příslušník Pražské kavárny
    flanker.27 napsal(a):

říká o sobě, že on by v takové situaci možná stjně reagoval (stejně jako já jsem položil na stůl, že žít v Chánově, je dost pravděpodobné, že bych měl na neviditelné jiný názor)
    Ať kdo myslí o Židech cokoli, tak to přirovnání k Chánovu není moc na místě ani v té době nebylo.
    Peroutka byl pisálek a glosoval dění a tady to je prostě stav společnosti druhé republiky
    Peroutka je svými stoupenci uznáván jako autorita, pro mne tento článek není nějakým vyrovnáním se se stavem druhé republiky, ale něčím, čemu říkám "předposranost". Budeme se muset bavit - to není výhloed do budoucna, protože k žádné diskusi nikdy nedošlo a tím méně s námi, ale je to nabídka jestli se s námi chcete bavit. A o čem by to mělo být? O našich Židech, se kterými my problém nemáme, ale vy ano a dle svých zkušeností na ně reagujete? A já se pokusil s pochopením pro vás to shrnout, abychom měli výchozí pozici - takový článěk bych možná pochopil na začátu 30. let po uchopení moci nacisty, kdyby se někdo ptal, proč německá veřejnost neprotestuje proti postupu nacistů vůči Židům. Nemám pro něj nejmenší pochopení za již zmíněné situace.

BTW já glosoval nikoli Ovčáčka, ale to, že Peroutkovi stoupenci tohle nevidí za každou cenu.
    Jenže ten článek vznikl za Druhé republiky, mnozí příslušníci elit První republiky padli po Mnichově do morálního bahna viz. Emanuel Moravec. Za to můžeme děkovat "tak prozíravému a moudrému" Eduardovi Benešovi

• @Achileus Taky topil koťata a střílel německé děti, hajzl.
    @Hildegarda Neznáš multitasking? :D
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    Asi se jim tohle starý umčo nelíbí nebo co. Už se těším, jakou modernu tam postaví místo toho. Asi nějaký opřený pušky a krvavý fleky.
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    @Montezuma3 Dneska jsem koukala na zprávy a bylo mi úplně zle z toho, čeho jsou lidské bytosti schopny! Ze záběrů obětí před popravou mi bylo fakt fyzicky slabo - obdivuju je, že to zvládli s klidem (možná ta bezmoc už ani nic jiného neumožňuje, ale stejně), protože si nedokážu představit to zoufalství, které bych cítila. Je mi z toho fakt zle. ISIL mě asi brzy vyléčí z lidumilství a humanismu... Fakt nevím, jak tohle dopadne. A nedokážu si ani představit, co se s "poraženou" stranou stane...
  • @Krisa Myslíš, co se stane s "bojovníky" ISIL? Protože to oni nakonec prohrajou. Nastane vyřizování účtu ze strany rodin jejich obětí v Syrii a Iráku a možná i jinde. Protože ten hadr přes ksicht rozhodně jim rozhodně nezaručí imunitu, lidi je poznají i tak. A odnesou to bohužel i rodiny těchhle svatých bojovníků. Tak to bude v části případů. Spíš mě zajímá, jak se k těm, co se budou vracet "domů", postaví Evropa. Bohužel jsem v tomhle dost skeptická a očekávám příval mediálního zájmu a výpovědí o tom, jak "nevěděli, do čeho jdou".

Jinak co se týče ničení památek, protože jsou to modly neodpovídající Aláhovi... jsem jediná, koho na druhou stranu cynicky baví, jak si snad i cílevědomě budují image komiksových zlounů?
    upraveno 26. února 2015
    svoa00 napsal(a):

Myslíš, co se stane s "bojovníky" ISIL? Protože to oni nakonec prohrajou.

Taky bych chtěla takovou jistotu... Doufám, že prohrají, ale jistá si tím nejsem. Asi jsem jen trochu přecitlivěla :3eyed:
  • @Krisa Tak mě k té jistotě nevede naivita, ale v historii žádná skupina, která do takové míry antagonizovala všechny kolem, nijak zvlášť dlouho nevydržela. Podle mě v tom řešení budou zapojené okolní země. Bohužel jejich myšlenky budou v některých hlavách žít ještě dlouho potom.
  • flanker.27 napsal(a):

@Hildegarda Neznáš multitasking? :D

A co robis popri tom? Zalievas kytky? :)
    upraveno 26. února 2015
    @Hildegarda Odpovídám na maily, píšu a kontroluju smlouvy, zadávací dokumentace, žaloby, a tak dále. Ovšem zrovna dneska jsem měl několik jednání, mezi kterými jsem stejně neměl čas nic pořádnýho dělat.

Právě tobě už jsem posílal toto foto, to jsem dostal za odměnu v práci :)

image

Zcela vážně, mně poměrně blbě dělá jen jedna věc, já to potřebuju trochu prostřídávat.
    @svoa00 Jenže nemluvíme o Evropě (a že i ta má svoje kostlivce). Celkem poučtě to bylo zpracovaný v 9. rotě:

• upraveno 26. února 2015
    @Montezuma3 @Krisa evropské státy neudělají ani piču ale Izrael(Mosad) to pořeši a pak bude banda sluníčkářu křičet že vraždi nevinné lidičky a já doufám že to odnesou i jejcich rodiny protože každý muslim je hrozba a musí zemřít aby ostatní mohli žít teď to jsou malý haranti ale vyrostou a z nich budou takovýdle hovada
  • upraveno 26. února 2015
    @flanker.27 tak já jsem vyjimka z opačné strany, když něco dělám, potřebuju se na tu věc soustředit a nejsem schopna vnímat okolí, pak zjistím, že na mě někdo půl hodny mluvil a vím prd, o čem, a druhá strana je naštvaná, že neposlouchám :D ...natož kdybych měla současně provádět ještě nějakou další činnost, to by nedopadlo dobře.
    @svoa00 Jé já nemyslela, že jsi naivní. To spíš naopak...já právě sebe vždycky považovala za naivní, lidumilskou, humanistku a sluníčkářku. Z těch poslední 3 věcí mě ISIL pomalu léčí. Nejsem teda pro plošné vyvražďování muslimů, ale už si nejsem jistá, jestli ti popravčí jsou lidé, kteří si zasluhují dále žít...
  • - Tady jde o řešení, jaké v době napsání článku již probíhalo a o kterém autor musel vědět. autor zmiňuje obrannou reakci a její forma mu byla jistě známa... jako opravdu? Myslíš snahu o vystěhování a sestěhování. Tou dobou byly sice koncentrační tábory, ale o vyhlazovacích táborech nebylo ani vidu ani slechu... to až tuším 1942... a ani tehdy běžný občan netušil, jaká zvěrstva se tam dějí. Mimochodem, při křišťálové noci se mluví "jen" o 100 mrtvých.
    - "Jenže to agresivní (o náplni mlčí) považuje ve svém článku za přirozené..." ...nebo říká, že z pohledu běžného němce to je přirozené?... to je zásadní rozdíl.
    - Já opravdu nejsem Peroutkovým obdivovatelem, ale měli-li by se řídit tím "mlčeti zlato" všichni novináři, kteří nyní píší v situacích, kterou za více než čtvrtstoletí může někdo považovat za "na hraně", tak nevycházejí jediné noviny... každopádně tento článek za agresivně antisemitský nepovažuji, obsahuje velmi neotřelá přirovnání a připomenutí a úvahy, ale nakolik byl nebo nebyl v té době článek "společensky" potřeba opravdu posoudit neumím... ale asi budeš větší odborník... pro zajímavost, kolik máš v celostátně vydaném tisku článků?
  • @Krisa Tak já taky nemám násilné choutky vůči muslimům, protože je jich miliarda a těch problematických je z nich zlomek. Problém je, že samotný islám by potřeboval sebereflexi a nějakou postavu, jakou je pro křesťanství současný papež (ten by snad povolil i sňatky katolickým kněžím, kdyby to bylo jenom na něm). Bohužel se (obecně) pořád považují za lepší lidi díky tomu, že jejich náboženství je "správné", příliš často tvrdí, že je v západních zemích něco uráží (jako by nás to asi mělo trápit) a z nějakého zvrhlého důvodu by je chtěli měnit tak, aby vypadaly víc jako země, ze kterých utekli. Když na každé násilí spáchané muslimem reaguje muslimská komunita v dané zemi i jinde víceméně "no, je to smutné, ale uráželi naši víru" (proč se zajímat o to, že zobrazovat Proroka je zakázáno jenom muslimům) a ignorují to, že navíc jejich souvěrec zabil taky pár židů, jsem naopak uražená a pohoršená já.

Myslíš třeba tohohle popravčího?
    http://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/362813-kata-islamskeho-statu-musi-chytit-ziveho-preje-si-vdova-po-jedne-jeho-obeti.html

Věštím z křišťálové koule, že se nechá zastřelit v boji a bude se považovat za mučedníka a věřit, že v nebi na něj čeká tucet pannen.
    @svoa00 Jo, přesně toho jsem měla na mysli. Někoho, kdo dělá takové věci, už asi nejsem schopná považovat za lidskou bytost.

Tohle ztrácení iluzí se mi nelíbí, nechci být rozumná a dospělá... Ať už je duben a začně 5. série poníků!
  • @Krisa: Máš nelidsky odporná přání - kdyby byl duben, tak to znamená, že už vyšel poslední díl Marveláckých komiksů z ultimátní edice... Néééééééééééé.
    jako opravdu? Myslíš snahu o vystěhování a sestěhování. Tou dobou byly sice koncentrační tábory, ale o vyhlazovacích táborech nebylo ani vidu ani slechu... to až tuším 1942...
    Jayi, Křišťálová noc, křišťálová noc, křišťálová noc, kolem 100 mrtvých, férový pogrom, zapalování synagog, obchodů, domů. Dělo se to mimo jiné i v právě zabraném českém pohraničí.

Ve tvém přirovnání k Chánovu jsi stále pořád mimo, protože Čech sice může pociťovat hněv vůči neviditelným, ale nikdo tu nepíše o přirozeném hněvu za situace skutečně masových útoků a státem schválených zákonů proti skupině obyvatelstva - viz pro změnu již zmíněné norimberské zákony, které Židy zbavily v první řadě občanství ("říšským občanem je jen státní příslušník německé krve nebo krve podobného charakteru"), pak možnosti vykonávat některé právce, uzavírat manželství mimo svou rasu atd. Tohle všechno už v té době trvalo léta, a mimochodem si každý mohl přečíst, co Hitler s "méněcennými" zamýšlí už dávno. jen tomu nějak skoro nikdo nechtěl věřit, navzdory tomu, že každým dalším krokem nacisté naplňovali přesně to, co hlásali.

BTW ta perzekuce části obyvatelstva nepřišla ze dne na den, ani Křišťálová noc nepřišla z čistého nebe, byla zas jen dalším stupněm v procesu započatém prakticky ihned po nástupu nacistů k moci.
    nebo říká, že z pohledu běžného němce to je přirozené?... to je zásadní rozdíl.
    Pohled běžného Němce není nějaká speciální kategorie, a on onen pohled, onu reakci na jed, která je přirozená (a která tehdy už zahrnovala to uvedené výše), o té píše Peroutka jako o něčem, co by se projevilo se stejnými zkušenostmi zřejmě i u nás.

Jako opravdu :D
    @Jay Poníci furt vedou...
    Dreamer napsal(a):

@flanker.27 tak já jsem vyjimka z opačné strany, když něco dělám, potřebuju se na tu věc soustředit a nejsem schopna vnímat okolí, pak zjistím, že na mě někdo půl hodny mluvil a vím prd, o čem, a druhá strana je naštvaná, že neposlouchám :D ...natož kdybych měla současně provádět ještě nějakou další činnost, to by nedopadlo dobře.

To že dělám víc věcí najednou neznamená, že pak nevnímám selektivně, taky ignoruju ostatní, na co se zrovna nesoustředím, jen mám obvykle rozdělaných víc věcí najednou. I panelů v prohlížeči mám obvykle otevřenejch několik zároveň.
  • JayJay
    upraveno 27. února 2015
    @flanker.27 : Sice to nebyl Chánov, ale případ je stejný,... kde byl ten příklad s tím zmláceným "bílým" párem partou neviditelných, kde byly mačetové útoky, kde byl v zimě napadený ten stařík, co se ubránil střelbou etc... jako všechny tyhle případy asi působí jinak na lidi kteří jsou "u zdroje" a jinak na nás na vnější pozorovatele. To, že si na tom hrabe DSSS a p.Tomio je smutný fakt. a to že se to nezvrtne v křišťál je otázka "zákona" (psaného i "praktikovaného"),... v té době to němci viděli dost podobně - německý zákon hovořil, že můžou, a že mají. Němci to viděli jako správnou věc, němci zvolili demokraticky Hitlera a viděli jeho zvolení jako správnou věc a ano němci v té době viděli židy jako jed a jako na jed na ně reagovali (a tak to Peroutka popsal a nelze s tím nesouhlasit - s tím, že to tak němci většinově viděli, ne s jejich viděním světa)... A neopomíjej fakt, že situace byla protižidovská nejen v německu a nejen v této době - Pražské židovské ghetto to je otázka stovek let, Hilsneriáda... prostě chtě nechtě, tak to bylo...
  • AchileusAchileus Jsem příslušník Pražské kavárny
    Krisa napsal(a):

svoa00 napsal(a):

Myslíš, co se stane s "bojovníky" ISIL? Protože to oni nakonec prohrajou.

Taky bych chtěla takovou jistotu... Doufám, že prohrají, ale jistá si tím nejsem. Asi jsem jen trochu přecitlivěla :3eyed:
    Dřív, nebo později na ně vletí Američani, tahle oblast je až moc strategicky důležitá, na to aby tam nechali tenhle bordel.

Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.