[Spoiler] Vichry zimy
GRRM měl v plánu započít práce na šestém dílu ságy Píseň ledu a ohně v lednu 2012. Nicméně několik kapitol, které se nevešly do Tance s draky, už má hotových.
V prosinci roku 2011 také zveřejnil první ukázkovou kapitolu, kterou si můžete díky Aruthovi přečíst v českém překladu....
Číst celý článek zde
V prosinci roku 2011 také zveřejnil první ukázkovou kapitolu, kterou si můžete díky Aruthovi přečíst v českém překladu....
Číst celý článek zde
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
Souhlasím, že je v mnoha ohledech nezkušená, ale člověk získává zkušenosti věkem a tím, co v životě prožil. Daenerys je kolem 16 let.
Astapor: No, tak využití absurdní "absolutní" oddanosti není ani o taktice, ani o strategii, jen a pouze o absurdnosti situace, kterou Martin vykreslil...
Yunkai: Boj proti poloviční síle, vše rozhodnuto zradou... (Yunkaici bojem ztratili cca 5% armády) sorry, ale to i Ram je větší taktik, ten to naplánoval - proti Casselovi i proti Theonovi.
Meereen: V boji dostala nakopáno a 20 dobrovolníků (kteří pronikli dovnitř jak Vinnetou) osvobodilo otroky, kteří vše vymlátili zevnitř... No, uvěřitelné a úplná liška pouště... :o)
Prosadit se sama... no ano, měl jsem na mysli do začátku knih. Tam byla její pozice dost podobná Sansině ubrečenému postoji. U Droga si prosadila jen to, že ne zezadu... Rudou pustinu správně popisuješ, že MUSELA projít Qarth přežila hlavně proto, že ji Martin chce živou (to je de facto jediný žolík, který ve skutečnosti má), je mi to tak líto... U ní prostě neplatí to Martinovské, že "za chyby se platí životem".
Když zmiňuješ Sansu, tak ta by samozřejmě schytla ještě drsnější popis, kdybych se ji snažil takto s nadsázkou popsat... ale jakkoli má chyb jak máku, alespoň není přesvědčena o své výjimečnosti, nadřazenosti a neomylnosti (jako Dany a Cersei...).
Pokud chceš všechny její činy za každou cenu bagatelizovat, tak asi nemá smysl, abych ti oponoval.
Kupříkladu. Opravdu si myslíš, že u Dothraků stoupla jen kvůli sexuální pozici? Nemyslíš, že před tím se musíš smířit s tím, že tě vlastní bratr prodal bandě divochů, nelitovat se a zkusit si vylepšit pozici aktivním přístupem? Mnozí by na jejím místě pofňukávali a vzdali to.
Tak to je argument, nad kterým opravdu přemýšlím, jestli se mám smát nebo brečet. Takže Dany přežila díky Martinovi, zatímco ostatní postavy přežívají díky svým schopnostem autorovi navzdory:-)
Asi nemá smysl o tom diskutovat. Někteří čtenáři mají k vybraným postavám tak antagonistický postoj, že vidí jen to špatné. Možná je to dobře. Kdybychom měli všichni rádi stejné postavy nebo naopak některé postavy hromadně nesnášeli, byla by to nuda.
Ano, výjimečná je - je jediný, kdo vlastní draky (ve svém odporu k ní klidně řeknu, že je jediná slepice, která je dokázala vysedět). :oP To je prostě středobod, okolo kterého se točí jakákoli její kvalifikace.
U Dothraků moc nestoupla (jakkoli mohu obdivovat její učení cizího jazyka) - fakticky vzato, jediný Dothrak, kterého si získala byl Drogo, ostatní kteří s ní jsou je trojice pokrevních jezdců (které si nezískala ona, ale plyne to z kultury) a pak víceméně zbytky, které k sobě nikdo nechtěl vzít (staří)... to, že si je získala bylo až poté - tím, že vyseděla draky.
No, klidně se směj, ale Martin tvrdí, že jeho hrdinové prostě umírají, když si to zaslouží a že "zázračné záchrany" se u něj nekonají. Že hrdina uprostřed jednotky nepřítel s papučema a noční pošilí to nerozchodí... a přesto u Dany (jen u ní) to funguje jinak - přežije své upálení (to ještě mohla tušit), projde Rudou pustinu, přežije dva atentáty, Neumírající,... Já bych rád věděl, kolika jiným postavám někdo tolikrát usiloval o život (či byli v tak nebezpečných situacích) a rozchodili to... napadá mě možná Jon? Ale jinak?
Postavy samozřejmě nepřežijou "navzdory autorovi", ale proto, že je autor takovému nebezpečí nevystavuje... a ty které vystavuje tak nepřežijou. - Zdravím Robba, Neda, Starého Medvěda, Rudou zmiji, Tywina, Roberta,.... no, to bychom tu byli dlouho.
Jasně, je na tobě, že se na seriál nebudeš koukat, stejně jako je na mě, že já asi spíš jo a nebudu mu věřit ani slovo, dokud si nepřečtu knihu s očekáváním "a teď, jak to bylo doopravdy".
Jinak jasně, třeba Rudá svatba je šok... ale nějak nelituji, že jsem o tom věděl dříve,... alespoň jsem mohl snáze vnímat konsekvence (kterých v seriálu byla
desetina) a navíc napsané je to silně i tak (a stejně -marně- jako u Vinnetoua jsem mohl doufat, že teď to dopadne jinak...)Davos měl štěstí hlavně u Černovody... ale i tak uvěřitelné, kdyby byl jediný kdo to přežil, mluvil bych jinak, ale ne, nebyl výjimka.
Oboje je nic v porovnání s "deus ex machina" Arstanem, který se najednou objeví a sejme cvičeného zabijáka během útoku. Největší "shoda náhod" v celé sáze. Prostě profi zabijákovi z pod kudly zatím neutekl nikdo (nepočítám šmudlu u Brana ani prodejce vína, to je jiná liga)...
Ale možná u Dany záměrně buduje Martin charakter a la Hitler... o tom se říká, že přežil 42 atentátů (minimálně ve fázi plánu).
Beric je kapitola sama o sobě, na něm chtěl Martin demonstrovat moc Rohlíka... Stejně jako by bylo uvěřitelné, kdyby se objevil nějaký bezejmený frajírek "který přežil sedm pekel" (ta statistická pravděpodobnost, že sem tam někdo přežije i neuvěřitelné věci je) třeba Lucky Luke... :o) - ale při Martinovo smyslu pro ironii by se mayslím nedožil konce kapitoly a ideálně nějakým způsobem aspirujícím na Darwinovu cenu...
Jak říkám, bitva je tak nevyzpytytelná, že přežití "každé" z nich je spíše otázkou náhody, stejně jako přežití porodu/potratu... a ano, to že jej zachránil Pod je jistě napůl zázrak, ale pokud se nemýlím, tak jej nezabil v F2F souboji (kde by neměl šanci), ale pouze jej srazil do vody
Jinak ano, Tyrion je jeden z těch, co přežívají zapaklité situace (ale poměr zásluha vs. náhoda je řádově jinde než u Dany),... mě třeba napadl ještě Sam... (chodec, Craster, neumrzl cestou,...)
,,Death death death revenge.. death death revenge... death death... death revenge.."
To není pravda. Když srovnáme opravdu nebezpečné chvíle, kdy šlo bezprostředně o život, tak jsou na tom zhruba stejně. Rozhodně se nejedná o nějaký řádový rozdíl. To je prostě blbost.
Tyrion si nezasloužil záchranu od Jaimeho, Grifa a Poda o nic víc, než Dany od Arstana či Drogona. Taky si můžu podivovat nad tím, že Tyrion po kontaktu se zkamenělým člověkem neonemocní, zatímco Grif který pro něj "jen" skočí do vody šedý lupus dostane nebo jak je možné, že člověk trpící achondroplazií dokáže v boji muže proti muži porazit nejprve dospělého vojáka (no budiž byl opěšalý) a potom dokonce rytíře na koni v plné zbroji. To ti nepřijde trochu vykonstruované? Zatímco co u Dany je vykonstruované zřejmě skoro všechno.
Koho zabil Tyrion? Mám tušení, že někoho na Zelené vidli (mimochodem, když jsme ve Spoilerech Vichrů, tak na Awoiaf je u této bitvy citát z Vichrů)...
... mě napadá, že nebude ani závratná pravděpodobnost, že první khalassar na který narazí za doprovodu svého dráčka bude právě ten jejího úhlavního nepřítele.
Jinak to, jak se ke mě staví lidi které znám samozřejmě svým chováním a svým výběrem přátel ovlivním, to jestli se náhodou objeví když je potřebuji je úplně jiná písnička... No, asi to skončíme, v názoru se neshodnem, já Dany asi vidím holt trochu jinak než ty... ale třeba to Martin rozsekne ve Vchrech a uvidíme, komu bude přát zázračné štěstí dál a který přístup bude "úspěšnější".
A musím říct, že sdílím nevoli k Daenerys. Postavu, která si stále myslí, že dělá dobrou věc a její nesvědomitostí za ní zůstává prach, popel a krev si fakt zamilovat nemůžu. (A pokud budete tohle chtít nějak napadnout - Memento Astapor! )
@Miya Skoro to vypada, ze do konce roku urcite. Otazka je, jak dlouho zabere editace.