@Slenjoy Genna je ta která tvrdila že ze všech Tywinových potomků je charakterově Tyrion nejlepší z dětí a nejvhodnější nástupce? Jenom jestli si jí pamatuju dobře..
@pavel Tvrdila, že Tyrion je skutočný Tywinov syn. Teda nemyslené, že by špekulovala nad legitímnosťou Jaimeho. Len komentovala to, ako bol Tywin zaťažený proti Tyrionovi, že to bo práve Tyrion čo pochytil najviac z Tywinovho talentu. Nemyslím, že ho označila za vhodného nástupcu - najmä po tom, čo jej zabil brata, všakže...
Samozřejmě berme to s rezervou, ale na druhou stranu George u Vichrů vůbec nechtěl říct kdy vyjdou a odpovídal vyhýbavě. Nová informace je tedy přienejmenším nadějná změna postoje. A hlavně jsem vůbec netušil, že je Martin fanouškem Star Wars, což bylo velmi milé překvapení. P.S. Třeba chce svoji knihu vydat ve stejný rok, kdy bude nová epizoda. :D
Kvalitativně jsou na tom Tanec a Hostina stejně jako první tři. Průser je to geografické rozdělení a to, že Hostina byla moc krátká. Kdyby se kus Tance dal do Hostiny a kus Vichrů dal do Tance, tak by to působilo mnohem uceleněji, jako díly, které mají pořádný závěr. S tím Zimohradem a Meerenem mě fakt naštval. To je jako kdyby Tolkien napsal Návrat Krále a Bitvu o Minas Tirith byl dal do dalšího dílu. Celkově ovšem se těším na konec, protože to bude jeden z nejkvalitnějších knižních závěrů v žánru fantasy za celá desetiletí.
@Stannis_Baratheon Nie. U Hostiny a Tanca je iný problém. Martin nevedel čo s niektorými postavami, ktoré boli zaujímavé, a tak dostali tak tri kapitoly, ktoré boli skoro o ničom (Aryi to trocha prospelo, Sane moc nie). Bran, Arya a Sansa sa IMHO pohli dosť málo (teda o hodnotu jednej knihy dokopy). Potom tu bol experiment s postavami, ktoré mali tiež menej priestoru (čo je chyba pre tých, ktorí si ich obľúbili), napriek tomu dosť na to, aby otravovali tých, ktorí nemali najmenší záujem vidieť, čo si myslí južanská nymfomanka či ostrovný vrah. A postavy, ktoré mali priestoru hafo sa v niektorých prípadoch (Daenerys) naozaj posunuli nevýrazne. Jediný, kto mal IMHO dobre vyvážený príbeh bol Sam.
Keby to Martin dal do jednej knihy ako plánoval, bolo by tam "práce" dosť, takto to vyzerá ako dve knihy so silou jednej, ktorá potrebovala cca 11 rokov.
Napriek tomu verím, že Vichry by mohli byť lepšie. Bude tam Aeron a zaujíma ma, ako postupuje a dúfam, že keď už sa s niektorými Martin obťažoval, dá im dosť priestoru (s dostatkom pokroku). Takisto sa zdá, že Danyim útekom rozviazal uzol. Napadnutím Jona vytvoril konflikt potrebný na oživenie severu. Sam je v citadele (neviem, či bude POV vo vichroch), kde snáď Martin niečo nové odhalí. Arya je vyučená, Sansa sa dostáva do stredu Malíčkovej hry. Ostáva dúfať, že Tanec a Hostina bola cesta ku konfliktu, ktorý bude základom Vichrov.
Hostina i Tanec rozhodnš nejsou na úrovni předchozích dílů. Spousta kapitol je zbytečná, otravná a nikam děj neposouvají. Osobně si myslím, že Martin závěrečné díly nezvládne. Rozjel to ve velkém stylu, ale dochází mu dech. Proto se dle mého názoru prodlužují i časy než nějakou knihu dopíše. Hýčká si svého dítko, vydělává na něm penízky, ale nemá na to ho dovést do důstojné dospělosti.
@svoa00 Z uvoľnených kapitol som čítal len Theonovu (tú polotancovú, polovichrovú) a časť Milosti, takže to neposúdim, ale tiež budem dúfať, že je to len rozbeh.
Ja sa musím radiť k tým, čo veria, že to ako tak ukončí. Ako chápem, že sa to neskončí po štýle rozprávky "A tak Arya hento a Bran tamto a kráľovstvo tuto..." a zrejme ani potterovsky o roky neskôr. Ale dúfam, že to neskončí štýlom, že pred nejakou postavou ešte niečo dôležité leží, ale to je už iný príbeh. Napr. v Atramentovej smrti ma ukončenie príbehu jednej postavy (akokoľvek dobré) nasrdilo, pretože bolo také otázkové - rozhodol sa cestovať za hranice známeho príbehu, čo bola téma, o ktorej som chcel počuť, ale tam bol práveže koniec. Takže pri dobrej polovici postáv bude najlepším koncom ich smrť.
Komentáře
Po shlédnutí ukazky na nove Star Wars Martin prohlásil, že by rád vydal Vichry Zimy v roce 2015.
Keby to Martin dal do jednej knihy ako plánoval, bolo by tam "práce" dosť, takto to vyzerá ako dve knihy so silou jednej, ktorá potrebovala cca 11 rokov.
Napriek tomu verím, že Vichry by mohli byť lepšie. Bude tam Aeron a zaujíma ma, ako postupuje a dúfam, že keď už sa s niektorými Martin obťažoval, dá im dosť priestoru (s dostatkom pokroku). Takisto sa zdá, že Danyim útekom rozviazal uzol. Napadnutím Jona vytvoril konflikt potrebný na oživenie severu. Sam je v citadele (neviem, či bude POV vo vichroch), kde snáď Martin niečo nové odhalí. Arya je vyučená, Sansa sa dostáva do stredu Malíčkovej hry. Ostáva dúfať, že Tanec a Hostina bola cesta ku konfliktu, ktorý bude základom Vichrov.
Ja sa musím radiť k tým, čo veria, že to ako tak ukončí. Ako chápem, že sa to neskončí po štýle rozprávky "A tak Arya hento a Bran tamto a kráľovstvo tuto..." a zrejme ani potterovsky o roky neskôr. Ale dúfam, že to neskončí štýlom, že pred nejakou postavou ešte niečo dôležité leží, ale to je už iný príbeh. Napr. v Atramentovej smrti ma ukončenie príbehu jednej postavy (akokoľvek dobré) nasrdilo, pretože bolo také otázkové - rozhodol sa cestovať za hranice známeho príbehu, čo bola téma, o ktorej som chcel počuť, ale tam bol práveže koniec. Takže pri dobrej polovici postáv bude najlepším koncom ich smrť.