[Spoiler] Vichry zimy

upraveno 22. ledna 2014 v Píseň ledu a ohně
GRRM měl v plánu započít práce na šestém dílu ságy Píseň ledu a ohně v lednu 2012. Nicméně několik kapitol, které se nevešly do Tance s draky, už má hotových.

V prosinci roku 2011 také zveřejnil první ukázkovou kapitolu, kterou si můžete díky Aruthovi přečíst v českém překladu....

Číst celý článek zde
1495052545572

Komentáře

• NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Neumře. Sanse se ho podaří zachránit.
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    upraveno 24. února 2015
    @Tarin Hádej!
    Já osobně tipuji WikiLeaks.
  • Teď si připadám jako blb...
    @Montezuma3 Těsně vedle, je to křišťálová koule :)

@Tarin ;)
  • @Nevada v tomto případě je tento zdroj stejně spolehlivý jako všechny ostatní ( s výjimkou GRRM)
  • @LuLuFairy: Včetně GRRM! :o) Dokud to není černé na bílém, nevěř mu.
  • AchileusAchileus Jsem příslušník Pražské kavárny
    Nevada napsal(a):

Proč by to dělala?

• Na místě je otázka, jak by to udělala. Myslím, že ta není schopná zachránit ani sama sebe :)
  • upraveno 27. února 2015
    @Denebola ..uci sa hrat hru a myslim (aj napriek tazkym zaciatkom) ze ju hraje dobre .. Zaver: po piatej knihe je stale nazive. Myslim si, ze pri spisovatelovi akym je GRRM je to uspech.
  • AchileusAchileus Jsem příslušník Pražské kavárny
    Depresor napsal(a):

@Denebola ..uci sa hrat hru a myslim (aj napriek tazkym zaciatkom) ze ju hraje dobre .. Zaver: po piatej knihe je stale nazive. Myslim si, ze pri spisovatelovi akym je GRRM je to uspech.

To můžeme říct o spoustě postav namátkou: Tyrion, Daenery, Stannis, malý Arryn, Edmure( i když u posledních tří je to jen otázka času)

• Dúfam, že nie som jediný, ktorý je znechutený z toho že Benioff a Weiss mi vyspoilujú knihy (a argument "tak to nepozeraj" je mimo, aj tak by som sa to nejakou cestou, či už na nete alebo od niekoho, dozvedel) a Winds of Winter stále v nedohľadne...
    Každopádne z príchodu tej novej série GoT je mi mdlo a keď som videl obrázok z natáčania, kde je Daenerys spolu s Tyrionm tak sa mi zahmlelo pred očami...
    Ak som moc OT, tak sa ospravedlnujem :)
  • EdemEdem GRRM jediny Boh Ice&Fire
    @SirPercival tak to dufam, ze to prezijes bez velkej ujmy na zdravy nova seria zacina tusim v polke aprila.
  • @SirPercival Věz, že nejsi jediný
  • @SirPercival: Nejsi jediný,... nicméně máš několik možností
    1) Nekoukat na seriál... alespoň dokud nevyjde kniha :o)
    2) Smířit se s tím vyspoilováním příběhu...
    3) (můj případ) v klidu koukat na seriál a počkat si na knihu, abych se dozvěděl, jak to bude doopravdy :o). No ne, v seriálu už skapalo tolik postav, které v knize žijí, objevilo se tolik, které v knize nejsou, chybí jich tolik, že skalní knižňáci protáčí oči... kdo říká, že že se příběh seriálu bude ubírat stejnou cestou co kniha? A kdo říká, že skončí stejně? Myslím, že Martin je celkem obchodně zdatný (nebo má takového manažera), takže nelze vyloučit něco jako´... "jak to skončí v knize vám neřeknu, ale načrtnu alternativní konec..." (Vidět nejprv LoTR film, tak Sarumanův osud, Toma Bombadila a podobné věci, které do sebe zapadnou taky neznáš).
  • @Jay asi tak ... jedině první serie byla věrná předloze, navíc i ty postavy které žijí, mají oproti knize často i rozdílné povahy a charakterové rysy. Doted nikdo z okolí nechape jak muže bejt moje nejoblibenější postava fanatik s postiženou dcerou, kterej neustale někoho nechává upalovat a neustale chce šoustat s rudou kněžkou :-)
  • ... tak fanatik to je, dcera "postižená" (já bych volil spíše slovo znetvořená) taky je a souhlasím, že vztah s Mel si vyložili po svém (ale nutno říct, že si jej talk vykládá i spousta čtenářů a při autorově "zvrácenosti" to dost možná byl i jeho záměr)
    ... ale to bychom zabředli i do diskuze Renly x Tyrell a podobně.
    Já nevím, mojí oblíbenou mužskou postavou je asi seriálový "sobec, násilník, únosce a vrah"/"ideál vší dokonalosti druhý v žebříčku Top 10 Westerosu těsně za Aegonem Dobyvatelem" (podle toho, kdo o něm mluví)... Takový ten na kterého si průměrný divák ani nevzpomene - že byl, natož jméno..., ale při rodinných vztazích Otec - Magor, Bratr - Magor, Sestra - nebezpečný magor s mesiášským komplexem bez trochy životních zkušeností (v těch si s knihou sednou) si o něm nic pěkného jistě nemyslí...
    "A hlavně jeho existence nemá významnější historický přesah, krom toho, že natáhl brka a tím se Bobby dostal na trůn" (ŽÁDNÝ přesah, Jone!!!) :o)
  • Nic si z toho nedělejte, moje oblíbená postava je psychicky narušená malá asasínka, která v seriálu nejspíš někoho znásilní, popřípadě bude lesba/bisexuálka.
    Achileus napsal(a):

Nevada napsal(a):

Proč by to dělala?
    Protože je Stark. Ale to asi nepochopíš :)
    Marek napsal(a):

asi tak ... jedině první serie byla věrná předloze, navíc i ty postavy které žijí, mají oproti knize často i rozdílné povahy a charakterové rysy.

Ale ve směrování příběhu se zatím hlavních bodů knih v seriálu drží. Sledovat dál seriál znamená dozvědět se události z knih (IMHO). Děkuji, nechci.
    Navíc jsem přesvědčená, že se D+D budou dál mstít "fundamentalistickým" fanouškům knih a budou jim prozrazovat nebo aspoň naznačovat odpovědi na různé teorie (viz R+L).

• Sestra - nebezpečný magor s mesiášským komplexem bez trochy životních zkušeností (v těch si s knihou sednou) si o něm nic pěkného jistě nemyslí...
    Bez životních zkušeností? :-k Bych chtěl vidět tvoje zkušenosti, když ty její ti přijdou tak bezvýznamné...
  • @Chmur: Jen nesprávně použitá slova... Myslel jsem zkušenosti v tom směru, do kterého se vždy vehementně žene...
    "Největší vojevůdce" - ano, má tady oporu ve fanaticky oddaných vojácích, ano má opru ve fanaticky oddaném khallasaru a tisících vděčných otroků... Taktika, strategie, logistika - znalosti 0. Ano, něco nechává na svých rádcích,... ale zrovna zásobování by ji v reálu rozložilo vojsko už dávno.
    "Největší vládkyně všehomíra" - Fajn, rozhodnout se vládnout městu před kontinentem je fajn krok,... ale podle všeho mohla začít tím, že by se naučila hospodařit s penězi v jakémkoli měřítku (v tomhle proti ní mám zkušenosti určitě :o)) - popravdě, celou dobu se o ni někdo staral a vše za ní platil... jediné její rozhodování do začátko Hry bylo, jaké si na sebe ten den vzít šaty (a často měla i tohle bez alternativy) - když to srovnáš s Eggem, tak nemá žádné zkušenosti. (No nic, tady jí to Martin alespoň dával sežrat, ale stejně si myslím, že "málo", že ten konec by byl mnohem rychlejší)
  • Nevada napsal(a):

Navíc jsem přesvědčená, že se D+D budou dál mstít "fundamentalistickým" fanouškům knih a budou jim prozrazovat nebo aspoň naznačovat odpovědi na různé teorie (viz R+L).

No, ten světonázor ti neberu - možné to je... na druhou stranu zrovna "R+L" ze seriálu neplynula ani za mák a neplynula z něj ani když jsem se to tam snažil hledat... prostě ne. Jestli "správnou odpověď" prozradí později? Jak říkám, možné to je,... ale myslím, že to předně nezáleží na D+D, ale na tom, co jim Martin řekl... :o) A na příkladu My Fair Lady lze ukázat, že i závěr může být u dvou (zřejmě podobných) zpracování téhož naprosto odlišný - dle hry Elisa odjede za velkou louži, dle filmu se vrátí k "otravnému a zatrpklému" Higginsovi.
  • @Nevada Obávám se, že většina diváků (nezapojujících se do internetových diskuzí a neznajících předlohu) už dávno zapomněla jak se ten chlápek se kterym ten mrtvej král válčil jmenoval, natož že existoval... S Lyannou to bude podobné
  • @Everett_Young Tohle je třeba něco, co fakt nechápu. To je pro televizního diváka tak těžké si to zapamatovat? By maximálně stačilo pár úvodních poznámek a už se chytám, nebo ne? Nebo je to fakt tím americkým publikem?
    A vůbec btw, není to britský seriál?
  • @Denebola Tak si ještě jednou sjeď první (a klidně i další série) a sám poznáš kolik prostoru je tam věnováno Robertově rebélii (nehledě na to, že seriálový Robert je vykreslený jako neuvěřitelný blb a celkem nikoho nezajímal). Ano, jakýsi Rhaegar je tam zmíněný, pak je tam nějaká sestra toho Seasna Beana, ale že by měli něco společného s Jonem, nebo byl dokonce naznačen jakýsi porod ze strany Lyanny nebo to, že by ji Rhaegar miloval (nebo ona jeho)? Na to nám tvůrci jaksi zapomněli. Náznaků je tam fakt málo a člověk který neví že jim má věnovat pozornost jim pozornost věnovat nebude.
  • @Denebola Není těžké si to zapamatovat pro diváka, který se seriálem nadchne, sjede celou sérii naráz a před každou novou si dá opáčko. Ale pokud jde o diváka, který na to kouká v telce, když to zrovna běží, případně, když to opakují... Proč by si měl pamatovat existenci postavy, která nejenže není obsazená, ale ani se nezdá být pro současné dění důležitá?
  • @Everett_Young @Denebola @CervenKa: V podstatě tu popisujete náhled na diváka nečtenáře, který jsem shrnul o stránku dříve... Mluví tam o něm téměř pouze Robert a Danny.
    Já nevím, mojí oblíbenou mužskou postavou je asi seriálový "sobec, násilník, únosce a vrah"/"ideál vší dokonalosti druhý v žebříčku Top 10 Westerosu těsně za Aegonem Dobyvatelem" (podle toho, kdo o něm mluví)... Takový ten na kterého si průměrný divák ani nevzpomene - že byl, natož jméno..., ale při rodinných vztazích Otec - Magor, Bratr - Magor, Sestra - nebezpečný magor s mesiášským komplexem bez trochy životních zkušeností (v těch si s knihou sednou) si o něm nic pěkného jistě nemyslí...
    "A hlavně jeho existence nemá významnější historický přesah, krom toho, že natáhl brka a tím se Bobby dostal na trůn" (ŽÁDNÝ přesah, Jone!!!) :o)
    upraveno 9. března 2015
    Jay napsal(a):

Nevada napsal(a):

No, ten světonázor ti neberu - možné to je... na druhou stranu zrovna "R+L" ze seriálu neplynula ani za mák a neplynula z něj ani když jsem se to tam snažil hledat... prostě ne. Jestli "správnou odpověď" prozradí později? Jak říkám, možné to je,... ale myslím, že to předně nezáleží na D+D, ale na tom, co jim Martin řekl... :o) A na příkladu My Fair Lady lze ukázat, že i závěr může být u dvou (zřejmě podobných) zpracování téhož naprosto odlišný - dle hry Elisa odjede za velkou louži, dle filmu se vrátí k "otravnému a zatrpklému" Higginsovi.
    Odlišný konec mají třeba i kniha a film Snídaně u Tiffaniho. Ale to ještě neznamená, že u Game of Thrones to tak bude taky. Vzhledem k tomu, že hlavních bodů ságy se pořád drží (samozřejmě v těch linkách, které používají), tak je naopak spíš nepravděpodobné, že by se konce seriálu a ságy nějak výrazně lišily. Ano, taky si myslím, že to záleží na tom, co jim Martin řekl. A Martin jim řekl zamýšlený konec ságy. V době, kdy to probírali a kdy jim to vyzradil, ještě zdaleka netušil, že dojde k situaci, kdy ho seriál předběhne.

R+L jsem myslela tohle: http://winteriscoming.net/2015/01/16/rlj-theory-may-teased-game-thrones-show-runners/, a není to jediný případ.

(Čímž ti nevyvracím tvůj názor, jen vysvětluju ten svůj, kvůli kterému se odmítám dál na seriál dívat.)
    upraveno 9. března 2015
    Everett_Young napsal(a):

Obávám se, že většina diváků (nezapojujících se do internetových diskuzí a neznajících předlohu) už dávno zapomněla jak se ten chlápek se kterym ten mrtvej král válčil jmenoval, natož že existoval... S Lyannou to bude podobné

Ale já se nebavím o seriálovém stádu. Já psala (poměrně jasně) o divácích, kteří ságu četli.
    Denebola napsal(a):

@Everett_Young Tohle je třeba něco, co fakt nechápu. To je pro televizního diváka tak těžké si to zapamatovat? By maximálně stačilo pár úvodních poznámek a už se chytám, nebo ne? Nebo je to fakt tím americkým publikem?
    A vůbec btw, není to britský seriál?

To není jen americké publikum. Úplně stejně marné je to i mezi českými diváky. Vždyť někteří ani po 4 letech vysílání seriálu nejsou schopní napsat správně jména Jon a Dany, natož Daenerys. A řeč je o lidech, kteří to sledují s titulky.
    Seriál je americký, i když v něm hrají převážně britští herci.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.