Príbeh knihy a filmu - prečo čítať?

upraveno 28. května 2012 v Píseň ledu a ohně
Práve mi napadlo, že by bolo dobré zhrnúť základné dôvody, prečo sa oplatí prečítať knihu aj tým, ktorí iba videli seriál. Samozrejme, základné dôvody sú kniha, čítanie a podobne. Mám však na mysli konkrétne, vaše osobné dôvody. Pokiaľ možno napísané rozumne, rafinovane, aby navnadili a neprezradili.
Samozrejme - v tejto chvíli sa to týka iba prvých dvoch sérii, prvých dvoch kníh.
«13

Komentáře

• upraveno 28. května 2012
    začína to teda povestnou nezvestnou reťazou. Prečítajte si knihu a zistíte, čo to kul Tyrion za pikle a prečo ho kováči v KL znenávideli.
    :-) Sarvene - já si kvůlivá tobě fakt přála, abys tam ten řetěz měl, jakkoliv mi seriál v patě neleží :-)

Proč číst knihu ? Protože to, co se vám promítá v hlavě vlastní představivostí nikdo nenatočí. Protože když se řekne "krásná", "děsivý" či jiné přízvisko, tak si každý dosadí to, co za krásné, děsivé či onaké považuje. A protože ani sebelepší adaptace nedokáže vystihnout knihu a ruku na srdce - v tomto konkrétním případě - škoda slov ;-)
    Jarla napsal(a):

:
    Proč číst knihu ? Protože to, co se vám promítá v hlavě vlastní představivostí nikdo nenatočí. ....- škoda slov ;-)

preto som písal, že konkrétne príklady, uputávky. od tých čo čítali aj videli pre tých, čo iba videli.
    proč číst ságu? Je to jednoduché. Seriál je sice pěkný, ale knihy ten příběh posouvají o několik dimenzí dále. Do všech směrů. Navíc seriál je oproti originálu ságy přece jen trochu (dost) pozměněn. Za sebe mohu říct, že do čtení ságy jsem se pustil po shlédnutí první série seriálul a úplně mě to pohltilo. No a v neposlední řadě, myslím, že když si to člověk přečte, pochopí, proč tolik lidí nenávidí GRRM. :-D
    Seriál je sice výborný (zdravíme Jarlu), ale nemůže postihnout hloubku postav ani kvůli stopáži a rozpočtu všechny vedlejší linie a zapeklitosti, které dělají Píseň Písní. Navíc je to silně návykové čtení...
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 28. května 2012
    Proč se vyplatí přečíst si knihu?
    Protože tam je děj košatější, rozvinutější. Jsou tam dost rozvedené vztahy mezi postavami i rody, blíž vysvětlené motivace. A hlavně v knize postupně (téměř detektivním stylem) odhalovaná historie, která výrazně ovlivnila životy a jednání hlavních hrdinů, a jejíž důsledky je nezřídka ovlivňují i o těch 16 let později. Co se v prvním díle načrtne, to v dalších zeširoka rozvede. A hlavně je Martin autor, který postavy rozvíjí - mění jejich názory a charakter, ale ne násilně skokem, nýbrž hezky postupně a propracovaně - věrohodně.
    Navíc seriál celý děj brutálně krátí a zjednodušuje - ve druhé sérii ještě razantněji než v první. Nejvíc to z postav odskákal asi Tyrion.
    me by spis zajimalo jestli v knize je vic tajemna. Mrzi me ze tohle je spis o diplomacii a valce, a tech nacrtu tajemna a mystiky je tam min. Hlavne co se tyce lidi za zdi.
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    upraveno 28. května 2012
    Protože Jon není ňouma.
    Protože v knize byl řetěz.
    Protože v seriálu nemohou zachytit všechny detaily.
    Protože v seriálu nemohou být všechny postavy a jejich příběhy.
    Protože seriál nemůže zobrazit vypravěčký styl GRRM.
    Protože v knize jsou myšlenky a pohnutky postav.
    Protože v knize jsou více zlovlci.
    Protože GRRM dokáže neustále překvapovat.
    Protože to je jedna z nejlepších fantasy sérií vydaná u nás (a dost pravděpodobně i na celém světě).
    rodier napsal(a):

me by spis zajimalo jestli v knize je vic tajemna. Mrzi me ze tohle je spis o diplomacii a valce, a tech nacrtu tajemna a mystiky je tam min. Hlavne co se tyce lidi za zdi.

I knížky jsou samozřejmě hlavně o diplomacii, válce a bodání do zad. Tajemna a mystiky je ale v knížkách rozhodně víc. Ne nadarmo je tuším ve Střetu králů zmíněno, že společně s návratem draků se do Martina světa začala vracet i magie.
    Hm, mám? :-)
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    upraveno 28. května 2012
    Kniha je proste lepšia :D Máte tam presne opísané, čo postavy cítia. V Prológu som Melisandru nenávidel, potom som ju mal rád, keď v Davosovej kapitole opísali, ako mu zomreli všetci synovia až na pár jedincov kvôli tej bitke a pod. a že to dával za vinu Mel, tam som ju zase nenávidel a tak... Prosto sa to doho vcítite a seriál je skrátený a upravený - prosto tá kniha je určite lepšia ak sa chcet dozvedieť viac, ak vám stačí laicky vyrozprávaný príbeh... Inu, potom len sledujte.. ja osobne aj čítam :)
    upraveno 28. května 2012
    Krisa napsal(a):

Protože Jon není ňouma.
    Protože v knize byl řetěz.
    Protože v seriálu nemohou zachytit všechny detaily.
    Protože v seriálu nemohou být všechny postavy a jejich příběhy.
    Protože seriál nemůže zobrazit vypravěčký styl GRRM.
    Protože v knize jsou myšlenky a pohnutky postav.
    Protože v knize jsou více zlovlci.
    Protože GRRM dokáže neustále překvapovat.
    Protože to je jedna z nejlepších fantasy sérií vydaná u nás (a dost pravděpodobně i na celém světě).

Pretože je tam menej sexu.
    Pretože GRRM opisuje hostiny a ich tisíc chodov tak presvedčivo, že sa ani nečudujem jeho tvarom (teraz to nebola urážka) a aj ten, čo si nechce knihu zamazať, prosto pri nej musí jesť, keď číta o všetkom tom šťavnatom mäse a citrónových zákuskoch... A korenenom víne...

Valar morghulis...
    Gepeto - sem si všimla, že to lidi vypichují, že tam píše o jídle, ale mi to vůbec nepřijde. Popravdě si nevybavuji ani kousek, kdy by se o jídle rozepisoval :-))) O jídle jsou detektivky s Nero Wolfem :-D
    upraveno 28. května 2012
    Protože tam není Ros!
    Protože v knize je Stanis úctyhodný král - tvrdý a spravedlivý...hodně tvrdý a hodně spravedlivý...a asketa :-)
    Pre mňa je tiež kniha lepšia ako seriál, hlavne kvôli myšlienkam postáv a samozrejme kvôli epickosti, rozsiahlosti deja, množstva postáv atd. A v knihe sú Reedovci ! :)
    rodier napsal(a):

V knihe je viac tajomna, o mhoho viac tajomna ...čo potvdzuje aj kopa konšpiračných teórii, napr. Jonov pôvod, ..a veľa daľších ( teraz ma nenapadajú žiadne iné :D ) a aj kopa legiend o Deťoch lesa, Nočnom Kráľovi...
    V knize je mnohem více postav, celé rody v seriálu chybí. Taky je tam více krásně popsaných lokací, máte k nim mapu, takže si můžete v hlavě představovat pohyby všech postav, atd. atd.
    Ale předně to chce oddělovat, možná ještě před druhou serii se to dalo s přivřenýma očima považovat za adaptaci, teď je to seriál na motivy knihy. Stojí za to číst i sledovat seriál. Ale samozřejmě, kniha je lepší. ;-)
    upraveno 28. května 2012
    Jarla napsal(a):

Gepeto - sem si všimla, že to lidi vypichují, že tam píše o jídle, ale mi to vůbec nepřijde. Popravdě si nevybavuji ani kousek, kdy by se o jídle rozepisoval :-))) O jídle jsou detektivky s Nero Wolfem :-D

:D Tak ako ja ti ich tiež nevymenujem, ale on zakaždým poriadne vychutnávajúc opisuje tri veci: Keď ktosi umiera, keď je tam sex, keď ktosi čosi je... On by ako hostinu opísal aj keď žebrák požiera krysu.. Smaozrejme to je len pozitívum.. Som hladný idem sa navečerať .D
    Krisa napsal(a):

Protože tam není Ros!

Celý topic sa týmto práve zhrnul .D
    Muzete mi nekdo rici, jakou knihou mam zacist kdyz budu chtit cist? A muzete mi poradit jak navazuje serial na knihy? myslim pribeh v serialu 1 a 2 sezona je z kterych knih?
    Pripadne, ze bych nechtel cist od zacatku ale spise jakoby navazat na serial ctenim.. cim zacit?

Diky za odpovedi.
    upraveno 28. května 2012
    rodier: seznam knih máš na hlavní straně. Zatím je co sezona seriálu, to kniha. Ale některé věci v seriálu jsou ze 3. knihy.
    Doporučuji číst od první knihy (Hra o trůny), protože v knihách je spousta věcí, co v seriálu nebyly a pak bys v tom měl při čtení guláš.
    upraveno 28. května 2012
    Ono to tak je, že 1. séria 1. kniha, ale napríklad koniec 1. série bol čo sa týka malého množstva scén (teda asi len Arya :D) prevzatý už z druhej. Ale sami tvorcovia povedali, že už to neberú ako sériu podľa knihy - prosto ďalších 10 častí z Piesne...
    Čítajte, aby ste mohli premýšľať, čo to Ned sľúbil. Čo znamenajú proroctvá a vízie nestvárnené v seriáli. Pre myšlienky postáv, či už Tyrionove sarkastické alebo spomienky Starčat na Zimohrad. A pretože, ako je známo, v knihách ešte Irri žije. (Aj keď som asi jedna z mála, ktorých to teší.)
    upraveno 28. května 2012
    Amanita - Irri zomrela v tej pustine pokiaľ viem... Alebo to bola iná? Neviem, je cih tam toľko... tri :/
    upraveno 28. května 2012
    Obávam sa, že tentokrát sa to začierňovať musí :/
    Nene, v pustině umřela Doreah. Irri je prostě borka a stále žije! A nemusím to začerňovat, ne?

Edit: Ok, začerněno
    Mě to tak spoileroidní nepřijde, prostě umřela jedna ze služek, stejně si v seriálu nikdo nepamatuje jak se jmenujou...
    Ani v knize, dokud jste to u jednoho dílu nezačali řešit, tak jsem jen věděla, že má Danny služky už jen 2 a s jednou z nich se vyspí a bylo mi putna, se kterou. Byla to Irri? Proto ji máte všichni tak rádi? }:-D
    Ne, protože má sympatický jméno a protože je celá taková simple a prostě ji mám ráda. Jo, vyspí se s Irri.
    Tak to jo, mně byla vždycky sympatická spíš Doreah, aspoň Dany naučila, že se sebou nemá nechat zacházet jako s čubkou (ve smyslu samice od psa). Nebo to v knížkách taky byla Irri? Už si nepamatuji, jako první jsem viděla první řadu seriálu a tohle mi utkvělo v paměti. Na dlouhou dobu to byl jediný sex v seriálu, který nebyl incest, znásilnění, ani zaplacený.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.