Príbeh knihy a filmu - prečo čítať?
Práve mi napadlo, že by bolo dobré zhrnúť základné dôvody, prečo sa oplatí prečítať knihu aj tým, ktorí iba videli seriál. Samozrejme, základné dôvody sú kniha, čítanie a podobne. Mám však na mysli konkrétne, vaše osobné dôvody. Pokiaľ možno napísané rozumne, rafinovane, aby navnadili a neprezradili.
Samozrejme - v tejto chvíli sa to týka iba prvých dvoch sérii, prvých dvoch kníh.
Samozrejme - v tejto chvíli sa to týka iba prvých dvoch sérii, prvých dvoch kníh.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.

Komentáře
toto ma zaujíma. dajte úplne konkrétne drobnosti, ktoré napĺňajú všetky tie krásne a pravdivé vety o sile knihy.
Jeden z důvodů, proč knihu číst, je neuvěřitelné emocionální působení příběhu a postav. Je to jedna z mála knih, která mne rozbrečela, rozesmála, donutila hltat ji dnem i nocí, "milovat, nenávidět, zatracovat" i chtít ji roztrhat a přeze všechno ji naprosto zbožňovat.
Tento způsob práce s "historií" se mi na Písni od začátku velmi líbil. Žádný všeobsahující přehled, nýbrž jednotlivé střípky, občas se doplňující, občas si i odporující, z nichž si postupně skládáme celkový obraz. Nová fakta mohou občas změnit náš pohled na věc, nicméně tato "odhalení" vesměs nenarušují celkovou logiku a výsledek působí dosti promyšleným a sourodým dojmem.
Tak už jen přidám svoji špetku: nic se nevyrovná tomu, když si mohu nějakou psanou scénu sám a podle sebe (s ohledem na popis GRRM) představit.
Film (ač je dobře udělaný) fantazii zabíjí, kniha ne.
V knihách jsou díky systému POV lépe podané emoce z důležitých scén, které byly i v seriálu. Jsme se Sansou rozhořčeni nad Aryinou lehkomyslností, s Eddardem vzpomínáme na dávno nežijící příbuzné, smějeme se Tyrionovým vtipům, ale zároveň zažíváme jeho hořkost nad nespravedlivým božím trestem, atd. Některé postavy milujeme a některé nenávidíme, každpodávně ty oblíbené omlouváme a bráníme proti všem, protože jsou tak lidské.
Aspoň ne před seriálem. Už se vám pak nebude líbit, protože knížky jsou o moc lepší.
Je fakt, že bez seriálu bych tyto knihy vůbec neznala. Začala jsem číst po první sérii, no teď nedočkavě čekám na předobjednaný Tanec a zase ho zhltnu jak pominutá. Ani mě vlastně ten seriál už moc nezajímá.
Jen doufám, že autor se příliš nevyčerpá dohledem nad seriálem a konečně to dopíše (dřív než zemře na nějakou civilizační chorobu, měl by se sebou něco dělat. A nebo PSÁT).