Príbeh knihy a filmu - prečo čítať?

upraveno 28. května 2012 v Píseň ledu a ohně
Práve mi napadlo, že by bolo dobré zhrnúť základné dôvody, prečo sa oplatí prečítať knihu aj tým, ktorí iba videli seriál. Samozrejme, základné dôvody sú kniha, čítanie a podobne. Mám však na mysli konkrétne, vaše osobné dôvody. Pokiaľ možno napísané rozumne, rafinovane, aby navnadili a neprezradili.
Samozrejme - v tejto chvíli sa to týka iba prvých dvoch sérii, prvých dvoch kníh.
2

Komentáře

• upraveno 28. května 2012
    reťaz, Jon ktorý je rozumnejší, žijúce komorné, skvelé popisy hostín a jedál, súrodenci Reedovci....

toto ma zaujíma. dajte úplne konkrétne drobnosti, ktoré napĺňajú všetky tie krásne a pravdivé vety o sile knihy.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 28. května 2012
    Já právě váhám. :-)
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    upraveno 28. května 2012
    sarven: konkrétní drobnosti nejdou napsat, aniž by byly začerněny, tudíž by nové duše nepřilákaly.

Jeden z důvodů, proč knihu číst, je neuvěřitelné emocionální působení příběhu a postav. Je to jedna z mála knih, která mne rozbrečela, rozesmála, donutila hltat ji dnem i nocí, "milovat, nenávidět, zatracovat" i chtít ji roztrhat a přeze všechno ji naprosto zbožňovat.
    No ale teď nevím - Mělo vůbec HBO Martinovi něco platit za scénář ? Anebo naopak měl platit HBO za reklamu ?;-)
    upraveno 28. května 2012
    upraveno 28. května 2012
    HBO by mělo Martina nosit na rukou a platit mu doživotní rentu.
    Ešte mi napadajú Tyrionovi divosi, v seriáli majú málo priestoru, v knihe je s nimi väčšia sranda. Kto sa chce dozvedieť, koľko už Chella urezala uší a aký má Šagga vzťah ku kozám, nech neváha a číta.
    a že Jaime není taková moc bezcitná svině a že je nějaký Brynden Černá ryba a že Asha/Yara je úplně jiná,....
    a v seriálu zatím není Ramsay. I když samozřejmě bude, ale odhalení jeho totožnosti v knize byl silnej moment.
    V knihách vidíme postavám do duší, čteme slova, která nikdy nebudou vyřčena. Nedovy vzpomínky na Lyannu a Robertovu rebelii jsou pro mě stěžejní částí první knihy. Díky nim vidíme Roberta Baratheona jako skutečného člověka, porozumíme Nedově oddanosti k němu a pochopíme mnohé události a souvislosti mezi nimi.

Tento způsob práce s "historií" se mi na Písni od začátku velmi líbil. Žádný všeobsahující přehled, nýbrž jednotlivé střípky, občas se doplňující, občas si i odporující, z nichž si postupně skládáme celkový obraz. Nová fakta mohou občas změnit náš pohled na věc, nicméně tato "odhalení" vesměs nenarušují celkovou logiku a výsledek působí dosti promyšleným a sourodým dojmem.
  • upraveno 29. května 2012
    Většina důvodů, proč je dobré sáhnout i po knize tu už uvedena je.
    Tak už jen přidám svoji špetku: nic se nevyrovná tomu, když si mohu nějakou psanou scénu sám a podle sebe (s ohledem na popis GRRM) představit.
    Film (ač je dobře udělaný) fantazii zabíjí, kniha ne.
    Knížky by si měl rozhodně přečíst ten, kdo rád čte. Je zbytečné vnucovat takovou "těžkou" literaturu divákům, kteří se dívají na HBO kvůli kozám a rozpůleným hlavám. Nebude jich málo...

V knihách jsou díky systému POV lépe podané emoce z důležitých scén, které byly i v seriálu. Jsme se Sansou rozhořčeni nad Aryinou lehkomyslností, s Eddardem vzpomínáme na dávno nežijící příbuzné, smějeme se Tyrionovým vtipům, ale zároveň zažíváme jeho hořkost nad nespravedlivým božím trestem, atd. Některé postavy milujeme a některé nenávidíme, každpodávně ty oblíbené omlouváme a bráníme proti všem, protože jsou tak lidské.
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    upraveno 29. května 2012
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    upraveno 29. května 2012
    No... Nechajme tú tému radšej tak :D
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    upraveno 29. května 2012
    Nojo, ale co s tím, když je Irri mrtvá? To měl být vrchol třetí sezóny tohleto :-?
    Montezuma: a sakra! Tak snad se vrátí aspoň Dora, tahleta scéna byla vážně dobrá (a teď to nemyslím "prasácky". Holt už jí to chybělo). Možná Irri nakonec nahradí Méďa :D.
    Já si myslím, že Doreah jí pomůže úplně stejně. Taky to vidím jako vrchol 3. sezóny, hezky do 9. dílu, v 1. řadě zabili Neda, ve 2. Černovoda a ve 3. Dany na lodi objevuje netušené obzory. Doufám, že tomu věnují celý díl, tak jako teď bitvě :)
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    upraveno 29. května 2012
  • upraveno 30. května 2012
    Nečtěte to!
    Aspoň ne před seriálem. Už se vám pak nebude líbit, protože knížky jsou o moc lepší.
    Je fakt, že bez seriálu bych tyto knihy vůbec neznala. Začala jsem číst po první sérii, no teď nedočkavě čekám na předobjednaný Tanec a zase ho zhltnu jak pominutá. Ani mě vlastně ten seriál už moc nezajímá.
    Jen doufám, že autor se příliš nevyčerpá dohledem nad seriálem a konečně to dopíše (dřív než zemře na nějakou civilizační chorobu, měl by se sebou něco dělat. A nebo PSÁT).
    Nebo tady na fórum. :-)
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.