!!! Spoiler !!! - Teorie ve světe ASoIaF - POUZE KNIHY

upraveno 12. června 2020 v Spekulace
Po článku, pod kterým se diskutuje o 3 nejznámnějších teoriích ( Rhaegar+Lyanna = Jon; Sarella = Alleras; Ohař neni mrtvý), by se tady mohlo diskutovat o všelijakých dalších teoriích, které se obejvily a nebo stále objevují s (pomalu) postupujícím dějem.

Tady je pár dalších známých teorií:

zelenověštec Brynden = Brynden Bloodraven

Jojen byl v tom pokrmu z čarostromu, co dostal Bran na "probuzení" svých schopností

Brynden se občas vtěluje do Mormontova havrana

Aegon není Targaryen, ale Blackfyre, případně ještě k tomu je potomkem nebo alespoň příbuzným Illyria nebo Varyse

Varys je nějak pokrevně spřízněný s Targaryeny

Západozemí postihne velká epidemie Šedého lupusu, který tam zavleče (už zavlekl) Jon Connington

Brienne je potomkem Duncana Vysokého - potvrzeno GRRM v roce 2016.

Jaime je valonqar

Myrcella a Tommen zemřou ještě před smrtí Cercei, navíc už jako Lannisteři, ne Baratheonové

Euron Greyjoy si najal Muže bez tváře, aby zabil Balona a zaplatil za to dračím vejcem

roh, který dovezl Sam do Citadely a který Jon našel u Pěsti Prvních lidí je Joramunův roh zimy

Námořníkova žena z Braavosu je ve skutečnosti Tyša a její dcera je Tyrionova

Robert Strong je nemrtvý Gregor Clegane

Jeyne Westerling je těhotná, případně porodila chlapce a utekla (možná s Blackfishem, proto i ta zástava Starků), zatímco Jaimemu byla představena její mladší sestra

Septa Lemore je Ashara Dayne

Zelená Milost je Harpyje

Dany je zase plodná (event. potratila dítě, co čekala s Daariem)

Dany se nikdy nedostane do Západozemí

Dany sama někomu způsobí jednu ze zrad jí předpovězených

Rickon je na Skagosu (a stane se nakonec pánem Zimohradu)

Sansa nakonec pochopí hru o trůny a odstraní Malíčka

Olenna Tyrell se podílela na vraždě Joffreyho - bráno jako 100% na základě toho, co řekl Malíček Sanse

Jaqen H´ghar je tím tajemným Alchymistou a nyní i Patem

Syrio Forel je jedna z identit Jaqena H´ghara

Syrio Forel je/není mrtvý

Muži bez tváře způsobili konec Valyrie

Dračí ocel je/není Valyrijská ocel

mistři z Citadely zabili poslední draky a pokusí se o to znovu

Lord Manderly nechal upéct svatební koláč z mrtvých Freyů

Benjen je/není mrtvý

Benjen je/není Studenoruký - není, potvrzeno z poznámky GRRM pro editora - https://i.imgur.com/FfI1goA.jpg

Stanis není mrtvý a vyhrál bitvu u Zimohradu/ bitva se nekonala a on použil Karstarkovy havrany, aby oklamal Boltony

Jon není mrtvý - byl jen zraněn a dostane se z toho / Melissandra mu dá ohnivý polibek / bude chvíli sdílet tělo s Duchem než se vrátí do svého opraveného těla

můj osobní tip na závěr - vznik Bílých chodců je nějakým způsobem z minulosti spojen se zelenověštci (proč by jinak neútočili na čarostromy a jak by je mohl Brynden tak lehce odblokovat)

Pokud projdete Stínem(za Ašajem), tak vyjdete na sever od Zdi - tato teorie se objevila v debatě, tak ji přidávám

Tak diskutujte, co je/není pravděpodobné, případně se podělte o další a další teorie, které se vám zdají pravděpodobné...
1143144146148149243

Komentáře

• @Gepeto: Trochu si mě zaskočil, měl jsem nějak automaticky za to, že Domeric byl starší,... ale když se tak ptáš, tak si nejsem jist... a awoiaf taky mlčí. Takže nevím.
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    @Jay Nope, podľa wiki bol naozaj starší, neviem prečo som si ho zafixoval mladšieho. Asi pre tu naivitu.
  • @Gepeto: Kdes to tam našel? Jinak těch starších naivních v historii bylo... :o)
  • Nevim, jestli si to pamatuju spravne, ale Domerik se kamosil s Lyannou, ktere by dnes bylo neco pres tricet. Takze mohli byt podobne stari. Myslim, ze o nich mluvil Roose, ze spolu jezdili na koni jako par kentauru. Snad jsem to nepomotala :-D
    @Jay @Jitka

While most bastards would content themselves with their lot in life, Ramsay had larger ambitions. Roose's elder, trueborn son Domeric attempted to forge a sibling connection with his half-brother Ramsay, though Ramsay swiftly went about disposing of him with poison, thus robbing Roose of his heir and becoming a kinslayer.
    Vychádzam z tohto.
  • @Gepeto: Dík, přehlíd jsem.
    @Jitka: Dle Wiki: Pár kentaurů byli s Brandonem, což uznával i Roose, ale neopomínal dodati, že Domeric by ji v závodě porazil... :o)
  • @Jay ďábel je v detailech
  • @Jitka: Ďábel je v pekle, v detailech je zakopanej pes.
  • Napadla ma bláznivá teória ohľadom Ashary Dayne. Keď som čítala knihy prvýkrát, myslela som si, že je matka Jona Sneha, dosť to bolo naznačené v rozhovore Arye a Edrika Dayna, a mysleli si to aj ľudia zo Zimohradu. Len ma potom zmiatlo, keď na ňu spomínal Barristan Selmy, a hovoril, že jej dcéra sa narodila mŕtva. Prečítala som si Barristanovu pasáž znova, a hovorí tam, že keby vyhral turnaj on, možno by si všimla jeho a nie toho Starka. On nepovedal krstné meno! Možno Brandon zviedol Asharu - veď aj Jojen spomínal, že sa búrlivý vlk musel prihovoriť za tichého vlka, aby s ním išla tancovať - a o Brandonovi zase vieme od Barbrey Dustin, že nemal problém zvádzať urodzené panny. Na čestného Eddarda mi nikdy nesedelo, že by pripravil dámu o česť a potom nechal tak a vzal si z politických dôvodov inú. (Aj Robb uprednostnil česť Jeyne pred svojou a stálo ho to pol armády aj život).
    A ešte jedna vec mi nedá spávať, časový rozsah medzi turnajom v Harenove a záverom rebélie. Podľa awoiaf sú to 2 roky, ale to nijako nesedí s tými deťmi, čo sa mali narodiť alebo počať okolo turnaja. Ak mala Ashara dcéru počatú na turnaji a hodila sa zo skaly, keď sa jej narodila mŕtva (v čase, keď jej Ned doniesol bratov meč), tak ju nosila 2 roky ako slonica. Nikde nie je napísané, kedy presne sa narodil Aegon, ale dá sa predpokladať, že v čase turnaja nebola Elia tehotná, asi by tam nešla, keby bola. Tak už musel byť na svete, no a to kojeňátko, čo Hora oplieskal o stenu, by už malo 2 roky. No a Aegon by mal byť starší ako Jon aj Robb, ale Tyrion ho v Tanci opisuje ako 15-16 ročného mladíčka. Nesedí a nesedí.
  • upraveno 3. července 2014
    k narození těch dětí: koukni sem
    http://www.icefire.cz/svet/historie/letopisy-zapadozemi/

281 turnaj
    282 narození Aegona
    283 narození Jona, Robba...

k Brandonu X Nedovi X Ashaře: Brandon to šel Nedovi domluvit, protože věděl, že se mu líbí. Nejsem chlap, ale asi by jeden brácha nesved holku, která se líbí jeho mladšímu stydlivýmu bráchovi. Ještě k tomu u Starků.
  • Mě teď napadlo není zelená Milost Možná Harpyje?
    Připusťte že je to dost dobrá teorie.
  • Už jsem zapomněl kdo je zelená milost :D
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    upraveno 3. července 2014
  • Díky za link, tie letopisy som ešte neobjavila, som tu pomerne nová :-) Super, že si niekto dal takú námahu to spísať. Ale aj tak sú v tom nezrovnalosti.

Jon, Rob a Aegon - pripúšťam, že sa mohli narodiť tak, ako je to v letopisoch a Aegon - mladý Grif (ak je to on, čomu sa mne veľmi veriť nechce) len Tyrionovi pripadal mladší

Asharino dieťa - že nejaké mala a bolo počaté približne na turnaji sa dá predpokladať z rečí Edrika Dayna aj Barristana. Keby bolo Eddardove, to by jej otec nechcel aby si ju zneuctiteľ vzal? A on by mohol, veď ak je to časovo tak, ako v letopisoch, Brandon ešte hodnú chvíľu žil, Ned si nemusel hneď brať Catelyn.

Úplná haluz je, že v roku 281 mal byť súboj o Catelyn (hneď po súboji Lysa išla utešovať Malíčka a pri tom tak nejak otehotnela) a 283 si Lysa (narýchlo!!) vzala Jona Arryna a Hoster Tully jej dal odvar na potrat, aby sa zbavila Malíčkovho decka a mala iné, urodzenejšie.

Proste mi to nijako na 2 roky nevychádza.

A k Ashare, Brandonovi a Nedovi - je to odveci, ale v krásnom filme Lásky mezi kapkami deště to s dvoma bratmi a jedným dievčaťom bolo zrovna tak. Stáva sa.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    @Tris
    Možno Brandon zviedol Asharu - veď aj Jojen spomínal, že sa búrlivý vlk musel prihovoriť za tichého vlka, aby s ním išla tancovať - a o Brandonovi zase vieme od Barbrey Dustin, že nemal problém zvádzať urodzené panny. Na čestného Eddarda mi nikdy nesedelo, že by pripravil dámu o česť a potom nechal tak a vzal si z politických dôvodov inú. (Aj Robb uprednostnil česť Jeyne pred svojou a stálo ho to pol armády aj život).
    Jop, Brandon je pravděpodobnější než Ned (jak řekl Tywin "Robb Stark je synem svého otce").

Ak mala Ashara dcéru počatú na turnaji a hodila sa zo skaly, keď sa jej narodila mŕtva (v čase, keď jej Ned doniesol bratov meč), tak ju nosila 2 roky ako slonica.
    Teď nevím, jestli se nepletu, ale tam není psané, že se Ašara zabila hned po porodu, ne? (Pokud se vůbec zabila.)

Nikde nie je napísané, kedy presne sa narodil Aegon, ale dá sa predpokladať, že v čase turnaja nebola Elia tehotná, asi by tam nešla, keby bola.
    Mohla otěhotnět krátce předtím. Spíš nedává smysl, že by cestovala krátce po porodu. (Ale spíš bych řekla, že tohle Martin nijak moc neřešil a uteklo mu to.)

Tak už musel byť na svete, no a to kojeňátko, čo Hora oplieskal o stenu, by už malo 2 roky. No a Aegon by mal byť starší ako Jon aj Robb, ale Tyrion ho v Tanci opisuje ako 15-16 ročného mladíčka. Nesedí a nesedí.
    Tak jako tak by Aegon měl být cca o dva roky starší než Jon, takže zhruba 18. A právě proto existuje teorie, že mladý Aegon není Aegon, ale podstrčený Blackfyre.

@Nurbis
    Je to velmi pravděpodobné.
  • @Nevada
    Teď nevím, jestli se nepletu, ale tam není psané, že se Ašara zabila hned po porodu, ne? (Pokud se vůbec zabila.)
    Barristan píše: "Jenže Ashařina dcera se narodila mrtvá a jeho krásná paní se nedlouho poté vrhla ze skály, šílená žalem po dítěti, o které přišla a možná také po muži, který ji zneuctil v Harenově"
    Ani ja si nemyslím, že sa zabila, ešte ju asi stretne práve Barristan, načo by ho ináč Martin nechal na ňu spomínať?
  • JayJay
    @Tris: Když jsem psal povídku z prvního kola, tak jsem pár věcí neodchytil... a popravdě, doteď mě jich pár překvapí.
    Válka usurpátora (awoiaf) - It lasted "close to a year" (trvala zhruba rok)
    Aegon se narodil v roce následujícím po Harrenově (Elia mohla, ale nemusela být těhotná)
    Co mě sakra překvapilo, Rhaegar Lyu neunesl krátce po turnaji, ale možná až rok poté (a nějakou dobu trvalo něž se rozhořela válka - Upálení Nedova otce, smrt bratra)
    Rhaegar věděl, že Elia je po druhém porodu neplodná, pak ovšem je možné, že Lyannu "unesl" až po Aegonově narození (jinak by nedávala smysl Danyina vize) a celá válka byla až poté. Nevím, jak v překladu, ale v AJ je Aegon v době smrti udáván jako infant, což je podle mě obecně dítě, nikoli přímo kojenec...
    Jay napsal(a):

v AJ je Aegon v době smrti udáván jako infant, což je podle mě obecně dítě, nikoli přímo kojenec...

Což mimo jiné znamená i kojenec a nemluvně.
  • Že sa Aegon narodil až po Harrenove, to dáva zmysel, potom by v čase plienenia KL mohol byť niekoľkomesačný kojenec. Stále mi časovo do toho nepasuje tá Asharina dcéra a keď som si prečítala Letopisy Západozemí, tak najnemožnejší časový údaj mi pripadá súboj Brandon-Malíček a následná Lysina rýchla svatba, to som písala v príspevku vyššie. To asi Martin dooosť nedomyslel. Keď som čítala knihy, predstavovala som si medzi Harrenovom a plienením KL asi rok a sedeli mi tam aj tie deti.
    Nurbis napsal(a):

Mě teď napadlo není zelená Milost Možná Harpyje?
    Připusťte že je to dost dobrá teorie.

V to dúfam značnú dobu. Mne nejde do hlavy, ako sa Dany nepoučila od MMD a myslí si, že keď niekomu ničí vieru, prijme to s pokojom Zelenej milosti. Naozaj verím, že ZM je had v pozadí - predsalen stála za svatbou, pri ktorej bola skoro Dany priotrávená zbraňou žien.
  • upraveno 3. července 2014
    Martin hlavně říkal, že Ashara během války nebyla "přišpendlená k Hvězdopadu", takže mohla otěhotnět později..... just sayin'.

Jinak, měla jsem za to, že mezi turnajem v Harrenově a únosem Lyanny byl max. rok, spíš míň. Aegon se narodil někdy mezi tím, čili na konci války (která trvala cca. rok) mu mohl být rok nebo něco málo přes.

Edit: Aha, tak jsem si znovu přečetla příspěvky a objevila Ameriku. :-D Ty dva roky mezi Harrenovem a koncem války tedy sedí.
  • JayJay
    upraveno 4. července 2014
    Nevada napsal(a):

Jay napsal(a):

v AJ je Aegon v době smrti udáván jako infant, což je podle mě obecně dítě, nikoli přímo kojenec...

Což mimo jiné znamená i kojenec a nemluvně.
    To jsem myslím nepopřel, jen říkám, že ten výraz nutně neznamená, že v době smrti mu nemohly být třeba téměř dva roky (jako to, že se rok narození a úmrtí liší o 1 znamená, že mohl zemřít ve věku "1 den" a nebo taky "bez jednoho dne dva roky",... a časová nejasnost kolem rebélie to příliš neusnadňuje...)... Nicméně budeme-li to brát ad absurdum, tak ze kojence můžeme ve Hře o trůny označit klidně i Roberta Arryna... :o)

Jay napsal(a):

Nevím, jak v překladu, ale v AJ je Aegon v době smrti udáván jako infant, což je podle mě obecně dítě, nikoli přímo kojenec...

• Nevada napsal(a):

Jay napsal(a):

Nevím, jak v překladu, ale v AJ je Aegon v době smrti udáván jako infant, což je podle mě obecně dítě, nikoli přímo kojenec...

No,... pak to asi chápeme různě (jen tu větu jak to píšu).
    Infant = dítě, nemluvně, kojenec.
    Čili pro kojence určitě můžu použít termín infant, ale ze slova infant nemůžeme přímo usuzovat, že jde o kojence (v ČJ to bylo něco o nadřazených slovech,... nebo tak nějak.).
  • infant (ženská varianta infantka) bol v stedoveku titul, ktorý sa používal pre korunných princov a princezny, dostávali ho často veľmi malé deti.
  • Nějaké nové informace ohledně vydání Vichrů?
  • Kdo si myslíte, že nejpravděpodobněji skončí na trůně? A jaký rod čeká vymření?
  • upraveno 4. července 2014
    @Lukyn223 Na trůně nebude sedět nikdo, trůn bude roztaven, a Rains of Castamere by se mohlo zahrát Lannisterům. Nebo Boltonům, ti už moc dědiců nemají a na ty co zbývají se vaří voda. Taky s baratheony to nevypadá moc růžově, ale Robert měl dost Bastardů. Tohle jsou moje osobní tipy.
  • Boltoni jsou poslední dva kousky - pozabijej se navzájem :)
    Lannisterové - je jich fakt hodně, takže přežijou. Myslim, že v knížce bylo něco ve stylu - Každý druhý v Lannisport je příbuzný Lannistera..
    Baratheoni - No Boby si udělal poměrně dost bastardů, tak snad by nějak mohl přežít. Nějak se mi vnucuje kýčovití přeslazena představa, kde si bere Ayra Stark Gendryho, ale to si myslim GRRM nedovolí.
    Arrynové jsou taky odepsaný. Robert je malej a nemocnéj a Malíček je prostě Malíček.
    Starkové se vrátí na Zimohrad, takže minimálně budou vládnout Severu, jako správci nebo jak se tomu nadává, a maximálně se jim povede vytvořit Království Severu :)
    Kdo bude vládnout si nehodlám ani tipnout..
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.