!!! Spoiler !!! - Teorie ve světe ASoIaF - POUZE KNIHY

upraveno 12. června 2020 v Spekulace
Po článku, pod kterým se diskutuje o 3 nejznámnějších teoriích ( Rhaegar+Lyanna = Jon; Sarella = Alleras; Ohař neni mrtvý), by se tady mohlo diskutovat o všelijakých dalších teoriích, které se obejvily a nebo stále objevují s (pomalu) postupujícím dějem.

Tady je pár dalších známých teorií:

zelenověštec Brynden = Brynden Bloodraven

Jojen byl v tom pokrmu z čarostromu, co dostal Bran na "probuzení" svých schopností

Brynden se občas vtěluje do Mormontova havrana

Aegon není Targaryen, ale Blackfyre, případně ještě k tomu je potomkem nebo alespoň příbuzným Illyria nebo Varyse

Varys je nějak pokrevně spřízněný s Targaryeny

Západozemí postihne velká epidemie Šedého lupusu, který tam zavleče (už zavlekl) Jon Connington

Brienne je potomkem Duncana Vysokého - potvrzeno GRRM v roce 2016.

Jaime je valonqar

Myrcella a Tommen zemřou ještě před smrtí Cercei, navíc už jako Lannisteři, ne Baratheonové

Euron Greyjoy si najal Muže bez tváře, aby zabil Balona a zaplatil za to dračím vejcem

roh, který dovezl Sam do Citadely a který Jon našel u Pěsti Prvních lidí je Joramunův roh zimy

Námořníkova žena z Braavosu je ve skutečnosti Tyša a její dcera je Tyrionova

Robert Strong je nemrtvý Gregor Clegane

Jeyne Westerling je těhotná, případně porodila chlapce a utekla (možná s Blackfishem, proto i ta zástava Starků), zatímco Jaimemu byla představena její mladší sestra

Septa Lemore je Ashara Dayne

Zelená Milost je Harpyje

Dany je zase plodná (event. potratila dítě, co čekala s Daariem)

Dany se nikdy nedostane do Západozemí

Dany sama někomu způsobí jednu ze zrad jí předpovězených

Rickon je na Skagosu (a stane se nakonec pánem Zimohradu)

Sansa nakonec pochopí hru o trůny a odstraní Malíčka

Olenna Tyrell se podílela na vraždě Joffreyho - bráno jako 100% na základě toho, co řekl Malíček Sanse

Jaqen H´ghar je tím tajemným Alchymistou a nyní i Patem

Syrio Forel je jedna z identit Jaqena H´ghara

Syrio Forel je/není mrtvý

Muži bez tváře způsobili konec Valyrie

Dračí ocel je/není Valyrijská ocel

mistři z Citadely zabili poslední draky a pokusí se o to znovu

Lord Manderly nechal upéct svatební koláč z mrtvých Freyů

Benjen je/není mrtvý

Benjen je/není Studenoruký - není, potvrzeno z poznámky GRRM pro editora - https://i.imgur.com/FfI1goA.jpg

Stanis není mrtvý a vyhrál bitvu u Zimohradu/ bitva se nekonala a on použil Karstarkovy havrany, aby oklamal Boltony

Jon není mrtvý - byl jen zraněn a dostane se z toho / Melissandra mu dá ohnivý polibek / bude chvíli sdílet tělo s Duchem než se vrátí do svého opraveného těla

můj osobní tip na závěr - vznik Bílých chodců je nějakým způsobem z minulosti spojen se zelenověštci (proč by jinak neútočili na čarostromy a jak by je mohl Brynden tak lehce odblokovat)

Pokud projdete Stínem(za Ašajem), tak vyjdete na sever od Zdi - tato teorie se objevila v debatě, tak ji přidávám

Tak diskutujte, co je/není pravděpodobné, případně se podělte o další a další teorie, které se vám zdají pravděpodobné...
1140141143145146243

Komentáře

• A taky jsem zvědav jaký osud potká rod Boltonů, Roose byl na Harrenově, tudíž to má spočítané a Ramsayho osud taky nevidím moc růžově. Takže buď se Boltonům zahraje Rains of Castamere nebo si zplodí nějakého dědice.
  • @JoffreyWater Já právě doufam, že se o ně postará Rickon, ale to by nebylo zrovna hned :D, takže držim palce Standovi :d
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    K dřívější debatě o Varyovi:
    Technicky by Varys být Targaryen mohl. Nebo přesněji řečeno potomek Targaryenů. Třeba jednoho z bastardů Aeriona z Lysu. Nebo některého Blackfyrea nebo Bittersteela. Ne v přímé linii, ale přes nějakou dceru. Třeba. Taky Aegon V. měl ještě jednoho syna, o kterém víme jen to, že byl ženatý. Do otroctví se mohl dostat různými způsoby. Třeba jako Mormont s Tyrionem - prostě je během cesty na moři přepadli piráti. Varys mohl být v té době ještě malé děcko.
    Ale přesto jsou to všechno jen spekulace, které nic v sáze nepodporuje.

Quaithe je výplodem fantazie Daenerys?
    Jhogo byl pryč tak dlouho, až dostala Dany strach, že se ztratil, ale nakonec, když už ho všichni přestali vyhlížet, přijel z jihovýchodu. Jeden ze strážných, které rozestavil Aggo, ho uviděl první, vykřikl a Dany vyběhla na zdi, aby se přesvědčila na vlastní oči. Byla to pravda. Jhogo se vracel a nebyl sám. Za ním jeli tři podivně odění cizinci sedící na ošklivých hrbatých zvířatech, vedle kterých vypadal jakýkoli kůň jako trpaslík.
    Zastavili vedle městských bran, kde vzhlédli a spatřili Dany stojící na zdi nad nimi. „Krvi mé krve,“ zvolal Jhogo, „byl jsem ve velkém městě Qarthu a vrátil jsem se s těmito třemi, kteří tě chtěli vidět na vlastní oči.“
    Dany hleděla dolů na cizince. „Zde stojím. Dívejte se, když vás to těší, ale nejdříve mi řekněte svá jména.“
    Bledý muž s modrými rty odpověděl hrdelní dothračtinou. „Jsem Pyat Pree, velký čaroděj.“
    Holohlavý muž se šperky v nose odpověděl ve valyrijštině svobodných měst. „Jsem Xaro Xhoan Daxos z Třinácti, kupecký princ z Qarthu.“
    Žena v lakované dřevěné masce odpověděla společným jazykem Sedmi království. „Jsem Quaithe ze Stínu. Přišli jsme hledat draky.“
    A hned v další kapitole o ní mluví i Jorah.
    A že se Rickon v sáze objevil ještě neznamená, že tam musí mít výraznější roli. Nebyl by prvním, po kom se slehla zem.
  • JoffreyWater napsal(a):

Jinak, Jaimemu se zdál sen jak on a Brienne utíkají z nějakého sklepení před nebezpečím (už přesně nevím, ale nějak takhle to bylo) a myslím si že to má souvislost s tím jak ho teď Brienne vede do pasti. Podle mě se nakonec postaví na jeho stranu a společně budou utíkat před bratrstvem. Možná najdu přesné znění toho snu, ale vím že tam spolu chtěli před něčím utéct nebo tak něco.

No zdál se mu sen, že je na dně jeskyně v Casterlyově skále. A měl pocit že ztrácí svoji osobnost a pak se vrátil pro Briane do medvědí jámy.

• ohledně Robba - určitě byl hrdina a nejlepší velitel války 5ti králů. Ale ohledně strategie bych spíš sázel na Černou rybu.

A nemůžu už se dočkat, kdy už konečně Bryndel vytáhne z vězení Velkého Jona. Toho bych tipoval, že sejme Boltona. Koneckonců mu zabil krále a přítele a taky nejstaršího syna.
  • @Petr489 Já zase tipuji že o Růžu se postará Ramsay a o Ramsayho Smraďoch, ale stát se může cokoliv.
  • EdemEdem GRRM jediny Boh Ice&Fire
    @Omilis @Dreamer @Jitka na utvarani klimy na planetach sa podiela mnoho faktorov nielen tvar a cas obehu okolo hviezdy. Mate tu este sklon planety voci hviezde a samotne nutacie planety, ktorych moze byt x(v zmysle mnoho) a mozu sa aj periodicky alebo neperiodicky menit.

Neviem ci by niekto dokazal narogramovat realny fyzikalny model( ci by niekto trafil vsetky tie parametre, ktore urcuju klimu), ktory by zodpovedal autorovej predstave o klime.
  • Edem napsal(a):

@Omilis @Dreamer @Jitka na utvarani klimy na planetach sa podiela mnoho faktorov nielen tvar a cas obehu okolo hviezdy. Mate tu este sklon planety voci hviezde a samotne nutacie planety, ktorych moze byt x(v zmysle mnoho) a mozu sa aj periodicky alebo neperiodicky menit.

Neviem ci by niekto dokazal narogramovat realny fyzikalny model( ci by niekto trafil vsetky tie parametre, ktore urcuju klimu), ktory by zodpovedal autorovej predstave o klime.

Přesně! sklon osy ke hvězdě rozhoduje předenším o změně klimatu. Nerozumím úplně odbornému názvosloví ve slovenštině, tak nevím jest-li si zmínil aj trasu kerou během jednoho oběhnutí hvězdy planeta opíše. Třeba naše země jak všeci víte opisuje olipsu a krom toho
  • Stejně si myslím že aby nastala taková nepravidelnost, je pravděpodobnější varianta dvojhvězda... 8-)
    A taky genetika v Písni už se dlouho neřešila...
  • Stejně si myslím že aby nastala taková nepravidelnost, je pravděpodobnější varianta dvojhvězda... 8-)

Tak to by asi poznali že jim nesvítí jedno ale 2 slunce těsně vedle sebe. Mistr Luwin přece pozoroval červenou kometu.
  • No o kometě se mluví hodně, ale o slunci/ích se nemluví...a co není vyvráceno, je možné. Takže dokud mi Martin nenapíše osobní mě adresovanej dopis kde napíše že svět ledu a ohně obíhá pouze kolem jednoho slunce, tuhle možnost budu vést v patrnosti ;-)
  • Petr489 napsal(a):

Stejně si myslím že aby nastala taková nepravidelnost, je pravděpodobnější varianta dvojhvězda... 8-)

Tak to by asi poznali že jim nesvítí jedno ale 2 slunce těsně vedle sebe. Mistr Luwin přece pozoroval červenou kometu.
    jinak, jak jsem psal v tom prvním příspěvku na tohle téma, moc nevěřím že by to šlo vysvětlit fyzikálně a spíš v tom vidím souvislost s Jinými...

• @Zlord_Antiježíš Nebo v tom prostě žádná souvislost není a GRRM nad tím vůbec takhle nepřemýšlel a prostě si jen řekl že bude cool když tam budou dlouhý léta a dlouhý zimy a ještě lepší když ani nebudou pravidelné. Minimálně na začátku o tom asi moc nepřemýšlel, protože nepočítal s tím že za 17 let se v tom bude někdo hrabat při čekání na další knížku.
  • Taky proč by měl? :D Je to zajímavý, hodí se to, proč by měl řešit, jestli je to možný a podle jakého fyz. modelu? :D Nechci psát oblíbenou frází autorů "je to fantasy". Rád proberu všechny možný teorie, ale pozastavovat se nad tím, proč tam jsou dlouhé zimy a jestli to má nějak vysvětlený... no, proti gustu :D
  • Nedivil bych se, kdyby Ramsay skonal na popud svého tatíka
  • 4erný Walder oba Boltona aji Bastarda Boltona otráví.
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    @Petr489 A to už prečo?

Považuji za nevěrohodné,... myslím, že dřív nebo později by nějaká postava poznamenala, že vyšlo i druhé Slunce... :o)
    Mnohdem pravděpodobnější podle mě je sklon osy vůči ekliptice - asi to nebude tak, že to bude úplně vyosené, ale oblasti věčné noci a věčného dne existovat můžou... (podobně jako měsíc k zemi nastavuje jen jednu stranu...) Každopádně z planetárního hlediska je nutno vzít v úvahu velikost měsíce (třeba to není takový prcek jako pozemský a ovlivňuje tak oběh...)... a třeba i to, že dříve prý byly dva (jeden praskl a vyrojili se z něj draci)... další věc jsou (jak tu zaznělo) mořské proudy, a další aspekty ovlivňující klimatické prostředí - skleníkové plyny,... a last, but not least MAGIE - ale tý bych úplně nepřisuzoval ty zimy jednou za sedm let, to budou jen ty "doby ledové"...
  • Fakt si myslíte že o tomhle autor fantasy přemýšlel? :D
  • A jak logicky vysvětlíte draky, magii, měniče...? :D
  • No, v kostce asi představu má,... Nicméně oním autor fantasy to odbýt nejde - o detailech, kterých přemýšlel Tolkien si většina může nechat zdát... ale k otázce, jestli myslím, že nad tím Martin přemýšlel odpovídám NE. (Ale nic to nemění na tom, že sem tam je zajímavé se ptát, zde by to tak mohlo být - byť nás to zřejmě neposune (jako lidstvo) dál než podobná otázka u sci-fi)
  • Kdyby to bylo sci-fi nebo nějaký příběh z reálného světa tak tam by takovéhle otázky byly na místě, ale u fantasy se zabývat takovými věcmi "jaktože to tam je takhle a jaktože tam zima trvá 10 let" mi přijde poněkud stupidní. Bez urážky.
  • upraveno 30. června 2014
    Upřímně řečeno, omlouvat každý nesmysl jako že "je to přece fantasy" zase přijde mírně stupidní mě, tím ovšem nemyslím, že se každý autor, který tvoří nějaký fiktivní svět, musí nutně zaobírat každou podrobností. Ale ono i něco takového co se tu řeší může mít nakonec nějaký význam, může to být dost zásadní informace (anebo také nemusí, osobně taky nečtu Písen abych zjistil, kolem čeho Westeros obíhá :-D)
  • Je a není,... i autoři fantasy často zachovávají základy fyziky... a pak některé z nich porušují "magií" - tak to ber třeba jako myšlenkové cvičení s cílem zjistit, jak moc to netradiční počesí je vysvětlitelné fyzikou a jak moc jej tvoří "It's a MAGIC!!!"
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    upraveno 30. června 2014
    JoffreyWater napsal(a):

Kdyby to bylo sci-fi nebo nějaký příběh z reálného světa tak tam by takovéhle otázky byly na místě, ale u fantasy se zabývat takovými věcmi "jaktože to tam je takhle a jaktože tam zima trvá 10 let" mi přijde poněkud stupidní. Bez urážky.

Tak fantasy nemá danú hranicu, čo je inšpirované realitou a čo fantáziou. Niektorí by pri vymýšľaní mien postáv mohli premýšľať nad lingvistickým vývojom toho ktorého mena (ak by bola známa kultúra), inokedy sa proste autor inšpiruje realitou. Napríklad tak ako Aegon môže vo valyrijčine alebo starovalyrijčine nečo znamenať, môže ísť o prosté Dr. A(e)gon. Tak ako Maegor môže niečo znamenať, môže ísť o prosté Magor s E navyše.

Debaty to síce sú irelevantné, ale niekoho to môže zaujímať.
    Jakmile je někde magie tak je tam možné všechno :D
  • jjelen napsal(a):

Upřímně řečeno, omlouvat každý nesmysl jako že "je to přece fantasy" zase přijde mírně stupidní mě

Od fantasy se tak nějak očekává že tam budou nesmysly :D
    Když už GRRM využívá nějakých fyzikálních zákonů (pravda, občas jak se mu to zrovna hodí), tak je logické očekávat, že i ty další by mohly fungovat. Ten svět může fungovat na realistickém základě i s tou magií, která je nutně nemusí vyvracet. Zima stále přichází, další kniha v nedohlednu, klimatologie Západozemí ještě není probraná skrz na skrz :D
    A co takhle botanika a zoologie? Zimní růže, čarostromy, zlovlci... :-k
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.