Mount and Blade Warband a A Clash of Kings mod

Zde budem debatovat o této hře a hlavně o modu Střet králů-ptejte se, potom přidám odkazy.

Mount and Blade mě uchvátil jen co jsem přijel do první vesnice, ne po grafické stránce(ta je podprůměrná)ale tím že jsem viděl že je to hra kterou jsem vždycky chtěl.Já potulný rýtíř na v svém koni a mečem u boku, který hledá dobrodružství a slávu.Žádná kouzla ani nadpřirozené jevy(nic proti Zaklínači), v této hře se můžete spolehnout jen na svůj meč a schopnosti.Slávu dobýváte buď na bojišti jako žoldák a později jako vazal svého krále nebo v turnajích.Chodíte po krčmách nebo vesnicích a verbujete buď bezejmené vojáky nebo muže či ženy s jméný a jejich vlastními příběhy.Prostě svělá hra pro milovníky středověku.
Mod pro Písně ledu a ohně jsem našel náhodout a hned jsem stahoval.Hrajete samozřejmě na mapě Západozemí a ve hře je přidáno spousty nového brnění a zbraňí.Můžete přísahat věrnost Robbu Starkovi nebo jinému králi a změnit jejich příběh.Můžete v bitvě srazit jakéhokoliv lorda či sera co běhá po mapě a je to dobrý pocit pokud z koně srazíte třeba Lorase Tyrella, Oberyna Martella nebo Randylla Tarlyho.Pro milovníky Písňí téměř povinost.
recenze Warbandu: http://games.tiscali.cz/mount-and-blade-warband-13665
A Clash of Kings mod v 0.8: http://www.moddb.com/mods/a-clash-of-kings/downloads/a-clash-of-kings-beta-08
13468911

Komentáře

• @Marek ne ale sranda byla že jsem udělal ten qest po kterým přijdou Divocí a po chvilce se k nám začali hromadně přidávat :D jiní lordi ani ne ale když jo tak tam fakt jsou
  • @Marek: To jsem tak nějak tušil. Zatím se musím spoléhat na osvědčený způsob: "Pojď se mnou, vím který hrad se dá snadno dobýt". :-)
  • kdo že se k vám začali přidávat? divocí? :-D jako ja hraju verzi 1.0 beha mi nejstabilnějš, zkoušel sem i 1.2 tušim ale často mi padala, takže je možné že se k nám sice ofiko přidaj nejací lordi, ale prakticky jeste ta hra neni tak dodelana na tomhle patchi aby to fachalo jak má, chystam se reinstal komp + naisntalovat legal verzi hry z Levelu a pak nahodim tu 1,3 a uvidim jak šlape, mam vždycky víc verzí modu, myslim že je člověk muže hrát jak chce nezavisle na sobe, jen si při spuštění hry vybereš jakou verzi modu chceš @DanielSvatoš . @Velbloud dočkáš se, hlavně furt propouštěj lordy kterrý zajmeš hned po bitvě aby ti stoupnul honor a budeš pobočníkem raz dva, taky dostaneš honor za vyčištění vesnice od lapků :) a zas pozor na kontroverzi, pokud je vysoka, o post zase přijdeš :) ... se mi takhle jednou stalo že sme dobyli Kasterliovu skálu (ještě za Tyrelly) a trouba Máce mi ji nechtel dát že prej mam moc kontroverze, a to sem nemel žadne mesto ani hrad, nic proste ostuda :D , a když už mi ji konečně dal, tak mi zas vzal velení takže sem už nemel šanci Skálu udržet. V tu chvíli dorazil k pobřeží Aegon, takže sem si zbalil svejch 5 Fossowayských jablek (se svojí Fossowayskou ženou) a přidal se k němu, a kam až jsme to dotáhli :D
  • @Marek ja hraju 1.31 a nepadá vůbec
  • ok, až bude čas, vyzkoušim :)
  • Já mám tady 1.31 a musím říct, že semo tamo spadne. Nevím jestli to s tím má nějakou souvislost, ale zdá se mi, že když ukládám tak po půl hodinách hraní, tak hra drží daleko líp. Asi je to jenom pocit, ale vždycky se mi to hryzne, když dlouho neuložím.
    @Marek: Díky za radu, to mě vůbec nenapadlo. Já je zajímám jak na běžícím pásu abych z nich vymlátil výkupné. :-) Jízda je drahá a na žold není kde brát.
  • @Velbloud plen vesnice a snaž se bejt co nejdýl "jen" žoldák, je to mnohem výhodnější, král ti platí tak 90% žoldu na celou tvoji armádu ať je sebevětší a sebedražší, zatimco jako vazal ti dá jen vesnici a z té vic jak 600-800 střibrných nedostaneš, za vypleněnou vesnici maš prumerně tak 3000 (z kořisti kterou prodáš). A než budeš schopnej složit armádu která sama dobije hrad (dokud nejseš vypracovanej a nebo Pobočník, temeř nikdo ti nepomuže a jen pokud si to dobiješ svépomocí, maš temeř jistotu že ti ukořistěnej hrad přidělí) tak to potrvá hodně dlouho, jinak pokud jste na dobívaní sami, je podle mne nejlepší možnost sehnat si co nejvíc lučištníků, začít oblehat mesto a při bitvě jen stát pod hradbama a sestřelovat vše co se tam obějí, takhle to udelat třeba 3x-4x a mezitim doplnit stavy čerstvými a hlavně levnými lučištníky, ze začatku bude mit člověk celkem ztráty ale jakmile se mu podaří vykropit nepřatelske střelce, obranci maj smolíka, al je nutí jít automaticky bránit hradby, jenže když na ně pod hradbama čeká řada 70ti lučištníků nemužou se nijak bránit, časem začnou delat i výpady z města a vylakání obránců na otevřené pole je asi to nejlepší co si oblehatel muže přát :)
  • mě teda hra nepadá vůbec asi zaleží i na počítači nebo nevim
  • @Marek: No to už je pozdě, už jsem hrdým majitelem díry jménem Redrock. Dobýt hrad, který má posádku pod 200 mi taky nedělá problém, ale zásadní problém je ho potom udržet. I když v něm nechám celou svojí družinou, než se vrátím zpátky s posilou sjede se tam tak 1000 nepřátel a to sám fakt nedám. :-) Jinak já u dobývání a vlastně skoro u všech bitev volím osvědčenou vikingskou taktiku obíhání. Nechám dva tři svoje, aby upoutali co nejvíc nepřátel (nejlíp tak 20) a pak je srabácky obejdu a vykosím je zezadu.
  • @Velbloud jj tak proč ne :D ale nevim jak to teda praktikuješ u toho oblehaní, nevim jak an ostatních patchích ale na tom mim při obléhání/dobívání vojáci poslouchaj dost mizerně :D ohledně toho udržení je to v poctatě ten samej problem co jsem předtim zmínil s mojí Casterliovou skálou, sice sem ji dostal ale přišel jsem o velení armad a to udržet nešlo prostě, ale jakmile jseš Pobočník, už je to v pohodě, protože i po dobití hradu nerospustíš tažení, jen se malinko vzdálíš se všema armádama (je dost podstatný aby se tveho tažení učastnil i vudce frakce aby jste meli aspon tak 600-700 mužů +-) a jakmile přitahnou nepřátelé, a oni jak řikaš vždycky hned přitahnou protože hrad ma ještě slabou posádku, tak se tam oběvíš a zrasíš je, i když budete oslabení po dobití hradu a nebudou tam všici vaši vazalové, tak s cca 600 muži jde dvounásobnou přesilu těch 1000-1200 nepřátel porazit, samozřejme zaleží jak je jaká frakce silná ale umerně tomu si musiš na začatku tažení složit armádu (proste počkat až dorazí dost vazalů) taky je dobrá možnost takhle dobýt dva hrady hned po sobě a jeden z nich, ten první, si nárokovat, ten druhý odvede pozornost nepřátel od toho tveho a když budeš mit štěstí, tak ti daj na pár dní pokoj, hlavně jakmile dostaneš první hrad, začni zavírat osotaní lordy do žalaře a nepropouštěj je, je to sice obecná zvyklost, ale takhle se válka proste nikdy vyhrát nedá :D
  • Já vás zdravím chlapi, hrávál jsem mount and blade před lety, už jsem se tam celkem nudil a teď mám přes steam Warband a zrovna instaluji hru o trůny. Jak se to hraje online?
  • @Damocles online jsem ještě nehrál
  • Já taky ne. Obecně se bojím toho, že by se v porovnání s živými protivníky ukázalo, jak moc to neumím. :-)
  • No, tak jsem začal hrát, něco jsem si vybavil z minula, ale není k tomu někde manuál? Nejsou mi jasné hlavně dvě situace:

- když vyhrajeme bitvu a teď je tam několik variant na rozdělení lootu. I když jsem dal vybrat hrdiny jako první, tak si stejnak někteří, co neměli zbraně (ze začátku hraní) nevybrali z těch, co jsme získali z bitvy. Máte někdo popis těch jednotlivých možností?

- druhá věc je začátek bitvy - je tam nějak moc variant, u kterých nechápu rozdíl - jít do bitevního pole, vést do bitvy, zaútočit.. .přijdou mi stejné... a co když zvolím velitelem někoho jiného?

- je nějak možné prohlížet si celou mapu nebo vždy jen v okolí místa, kde jsem nebo podle seznamu měst? Dá se nějak rychle zjistit, že dané město nebo skupina jezdců jsou s námi zrovna ve válce?
  • @Damocles: Já v CoK zatím hrdiny nepoužívám. U Warbandu jsem to dělal tak, že jsem celý loot shrábnul sám a pak jsem jim natvrdo přidělil zbraně, které jsem chtěl, aby měli.

Používám v zásadě jenom dvě varianty: Lead your troops a pak to samé s variantou, že před tím určím, které jednotky mají se mnou do bitvy jít přednostně (ostatní nepoužívám). Jedna z možností slouží i pro to, aby sis vybral hrdinu, kterého budeš v bitvě ovládat, ale jak jsem už řekl výše, to je pro mě pasé. Možnost určit jednotky, které jdou s tebou do pole primárně se ale odemkne až s vytrénováním nějakého skillu.

Takže odpovědně ti dokážu odpovědět jenom na třetí otázku. Prohlížení celé naráz možné není, protože nejde tak daleko odzoomovat kolečkem. Ale jde to postupně, jenom si musíš zvyknout na jiné ovládání. Zatímco myší řídíš přiblížení náklon a natáčení kamery, tak pohyb po vlastní mapě bez ohledu na pohyb a pozici hrdiny provádíš buď šipkami, nebo WSAD. Pokud jde o diplomatický status jednotlivých frakcí, tak ten najdeš v poznámkách v záložce frakce. Poté, co si vybereš odkaz na jednu z nich na konci stránky se ti zobrazí její vztah s ostatními frakcemi. Na rozdíl od Warbandu se tam nepíše, jak se vyvíjí válka v pro/nebo neprospěch té které strany, na to se vždy musíš zeptat nějakého NPC, které patří do frakce o kterou se zajímáš (většinou to jde zjistit od lordů a od rychtářů ve městech).

Ale pokud bys chtěl podrobnější odpovědi, tak největší odborník je tady mezi námi asi @Marek .
  • @Velbloud díky, jak to myslíš, že hrdiny nepoužíváš? Jako vůbec v partě?

U toho lootování je pak ještě ta poslední možnost v seznamu, kdy si to oni nějak jako rozeberou a mně přibudou nějaké peníze. Ale kdykoliv někde zastavíme v campu, tak mám možnost znova do toho poolu vlízt. A pak je tam ještě jedna varianta, kdy jim nějak nastavuju typ zbraně, ale to mi přišlo, že nefunguje, ten můj Dothrak si nevzal z poolu luk a šípy, i když to měl primární.
  • @Damocles: Já tím myslím, že nemám žádné hrdiny v družině. Je to jenom moje postava a horda generických jednotek. Tzn. nenajímám v hospodách ty NPC se jmény, které se tam občas objevují. Sice tím přijdu o trochu zábavy, ale zase mě moc nebaví se donekonečna babrat v cizích inventářích a kromě managementu vlastní postavy řešit ještě nějaké jiné. Proto ty možnosti, o kterých mluvíš s tím rozdělováním, já podle mě vůbec nevidím (respektive se zpřístupní, až když máš v družině nějaké NPC).
  • a jak jsi to dělal ze začátku? Kdyby nebylo pár těch, co byli ochotni jít zadarmiko, vůbec nevím, jak bych se popral i s obyčejnou bandou looterů...
  • @Damocles ty varianty lootu moc neměnit, nechavam to rozebrat hrdiny, jde o to že každej hrdina ma svuj inventař (při loootovaní vesnic se náramně hodí) a tam se jim ty veci nahazej, jinak naopak mne strašně baví hrabat se jim ve výstroji, takže jim vše přiděluju růčo, jen ten jejich inventář moc neřešim a jen sporadicky zastavim u mesta a prodam ho, nebo ho rovnou vyhazim ... jedna obrovska výhoda je, že se jídlo v jejich inventařích (teda na patchi 1.0 nevim jestli to neopravili) nekazí, takže mam u 1. třech hrdinů permanentní zásobu jídla, kdyby náhodou v tom mim došlo, párkrát už mi to zachránilo reputaci když sem neco oblehal a nebyl čas shanet jídlo. Takže odpoved na tvou první otazku je: ano rozeberou ale daj si to do inventářků, ne na sebe
    ohledně druhé otazky, taky mi to připadá stejný, pokud tam jsou rozdíly tak minimální (max ten že nejaka armada postupuje zatimco druhá zaujme obranou a čeká) nastavení jednotek která se mnou pujde do bitvy a která ne, používam jen velmi velmi zřídka a to jen při oblehání, jinak už mam seřazenou družinou ve svym idealnim pomeru kterej mi vyhovuje. To v jakem pořadí (stupínku) se jednotka nachází, v takovém pořadí jde i do bitvy, a až na určité vyjímky používám kombinaci všichni hrdinové (až na doktora, ten je v seznamu dole aby se nezranil (když je hrdina zraněn, jeho schopnosti dočasně ztratí)), poté cca 15 lučištníků (používam Vale´s longbowman) a zbytek těžká jízda, s touhle kombinací porazim v poctatě cokoliv. Možnost hrát za nejakého z hrdinů se hodí v případě že musiš absolvovat několik bitev za sebou a tebe v té první zraní, takže mužeš v další bitvě předat velení jinemu hrdinovi a hrát za něj (a hlavně velet) mockrát jsem to nevyužil, ale v případě že jsem šel proti Tywinově družině (kvalitativní i kvantitativní přesila) a mel sem zranenou postavu, předal sem do bitvy velení hrdinovi, utect nešlo (ani sem nechtel) a nechat to random tak mne zmasakrujou. Idealní je když ma ten hrdina co nejvyžší skill velení a taktiky, ovlivní to bitvu a taky aby byl silnej, ti mí nejzkušenější hrdinové už maj zabito tisíce nepřátel (když na ně klikneš je tam statistika) a maj přes 30lvl, nektere mam stavené na sílu (vraždění) nektere na inteligenci (jejich nebojove schopnosti) jinak jsem přesvedčen že pokud to člověk chce hrát fakt pořádně, bez hrdinů to nejde, ale at si to každej hraje jak chce :)
    třetí otazce moc nerozumim, klavesama w,a,s,d si mužeš prohlídnout jakekoliv místo na mapě (pokud se bavíme o mapě kampaně) i kdyby bylo pul sveta vzdalené, to ejstli je nejaka frakce s tebou ve válce poznaš stiskem q-fractions- Hause od Targaryen (nebo jina frakce za kterou ty hraješ)
  • @Marek: Svatá pravda, já mám zatím odehráno 160 dní, takže se to taky teprve postupně učím.
  • Lidi, mám dotaz - dělal jste někdo quest, jak dostat Lorase (nebo možná kohokoliv jinýho) z vězení? Naběhne tam vždycky tolik vojáků, že jako fakt nevím, jak to udělat... a nejsem zchopen z toho vojáka dostat klíč jinak, než ho praštit.
  • asi to zkusim taky rozjet:D
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    upraveno 21. srpna 2014
    Tiež som nad tým premýšľal, akurát neviem o tej hre nič a ako xenofób (skôr xenolenivec) by som na to musel najskôr kuknúť.
  • @M1on: Je to perfektní příležitost, jak se virtuálně pomstít postavám, které nemáš rád. Místo toho, abych nadával, jaký je ten který lord blbec, ho vyklepnu, zajmu a až mě to omrzí, tak ho pustím a repete. :-) Bijte Greyjoye!
  • upraveno 21. srpna 2014
    Já bych radši s někym zahrál multák
  • @Damocles Jinou cestu než umlátit hlídače neznám. Pokud máš nějaké body v boji na blízko tak by to neměl být problém. Rychle zmlátit a pak vstoupit dovnitř, promluvit s vězněm a šup ven pomlátit zbytek.
  • @Damocles jj jednou jsem osvobozoval Viktariona, dali sme to v pohodě :) už si to moc nepamatuju, ale stačolo jen navštívit vezne, říct mu zdrháme, a před vezenim pobít vojáky, vic jak 10 jich tam enbylo a nabíhali postupne z celeho hradu takže se to dalo dát, ale možna stačí rovnou dobehnout k bráně a zdrhnout z mesta
  • @M1on na to nemáš skill, kým nedaš Unsullied v aréne tak na mp ani nemysli :D
  • mám dotaz, jak se sakra dostanu finančně do plusu? Mám dluh asi 4 tisíce, udělal jsem asi chybku, že jsem šel dost brzy do vazalství a vesnice, co jsem dostal, byla dvakrát vypálená. Mám asi padesát vojáků a chtěl bych ve vesnici začít stavět, abych pak zvýšil příjmy, ale vše, co vydělám mi spolknou dluhy za vojáky a navíc mám pořád ten debet.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.