A ke zbytku epizody: Arya je super jako vždycky. Bran a Rickon byly taky perfektní. Jon udělal co musel, ale za to že ujel od tak pěkné zrzky, by si tím šípem zasloužil :) Dějovou linku kolem Dany mám rád, hlavně kvůli asi nejkrásnějším drakům, co kdy v televizi byli, a taky kvůli Mormontovi a Barristanovi, ale Dario mě deptá od první chvilky. Nevadí mi jako postava, ale jak vypadá, taková buzna to přece není velitel vojska !!!
@Chmur Je ti víc líto Talisy než Robba? Víc líto klišoidní postavy, která je v tom světě jak pěst na oko? Pro úplnost dodám, že jako slabé a nesympatické postavy - plnící přesně danou roli a nic víc - mi v seriálu přišli oba... u Robba je to horší, protože v první sérii měl nadějný start, zatímco Talisa byla mizerná od první scény.
@svoa00 souhlas, klišoidní postava, která musela skončit očekávaným způsobem, který byl jasný od momentu s dojemným plánováním budoucnosti Eddarda juniora, která u mě vyvolala spíše cynický úšklebek než nějaké sympatie k postavám :roll:
Hodně lidí tu nadává na Robba, ale já ho měl vždycky, v knihách i seriálu, rád. Pravda, možná jsem ho měl rád kvůli Nedovi, a proto furt nemůžu pochopit, jak mohl zrovna syn Neda Starka tak snadno zapomenout na svou přísahu. Ale co se stalo na svatbě si stejně nezasloužil, Frey ho mohl jenom poslat někam, ale z toho by neměl zisk.
Radši přeskočím tu první poznámku a k té druhé dodám, že smrt Robba byla součástí dohody mezi Tywinem Lannisterem a Walderem Freyem (pochopila jsem to tak, že podmínkou ze strany Tywina).
Stale tu citam,aky bol Robb nerozvazny a u necitatelov dokonca hlupy . V diskusiach sa objavuje nazor,ze si smrt zasluzi, lebo sa zachoval necestne a porusil slub.Rad by som vysvetlil ako som Robbovu svatbu chapal pri citani ja.Robb dobyl Skalisko kde bol zraneny a Jeany sa o neho starala.Podla stredovekych zvyklosti nemoze byt zena v pritomnosti slobodneho muza sama bez toho aby sa nekompromitovala ,cim by utrpela jej cest.Nieco podobne sa myslim stalo(tusim je tam ,ze ho utesovala co mnoho citatelov pochopilo,ze spolu spaly,ale nemuselo to tak vobec byt) a v knihe je pisane,ze Robb dal prednost jej cti pred svojou vlastnou.Myslim,ze Robb si dobre uvedomoval co robi a chapal i dosledky,ale prave jeho cestnost mu nedovolila konat inak.
Před x stránkama zde kdosi zmiňoval, že byla mnohem vhodnější volba podřezání Walderovy zánovní manželky než Zvoníčka. Inu to neposoudím, protože netuším čím vhodnější.
Ale protože se nikdo neobtěžoval to zmínit, tak připomínám, že Walderův vztah k manželkám byl skutečně značně jiný než k vlastním dětem. Manželky pro něj byly spotřební zboží - když skončím tucet, načnu další tucet. V knihách se však doslova píše, že měl netypickou vlastnost - lásku ke všem svým potomkům, že mu na všech záleželo a o všechny se snažil co nejlépe postarat a to včetně bastardů. Čímž se údajně odlišoval od většiny šlechty Západozemí.
To jen tak =D Proč je ta změna vhodnější si posuďte sami.
Už si přesně nepamatuju tu dohodu, je to pár let, co jsem to četl, ale Frey tím získal Lannistery za spojence a navíc myslím nějaké území v říčních krajinách. Ale možná se pletu :)
@Deso Žena nemohla být sama s mužem aniž by se kompromitovala v Edvardiánské a Viktoriánské Anglii nebo koloniálním Jihu :-) Ve středověku se z toho nedělalo vůbec nic. Ba naopak bylo známo, že šlechtické dcerky běžně ošetřovaly raněné a proseděly i noci u jejich postele, protože to bylo součástí jejich výchovy.
@Černá_Alison Tohle mi přijde jako celkem dobrá změna. Je tam krásně ukázána Walderova povaha kdy mu Cat vyhrožuje že mu podřízne manželku a Walder se jenom zasměje a s nezájmem prohlásí: "I`ll find another." Což Cat naprosto dorazí
@Deso Robb tímhle sňatkem porušil královskou přísahu, což je mnohem horší prohřešek než zprznit holku odněkud z Vidlákové Lhoty. Byla to do nebe volající hloupost. Vůbec mi nejde do hlavy, jak by mohl někdo, kdo je tak naivní, že upřednostní "čest neznámé holky, před svou" vést do té doby vítězné tažení proti Lannisterům. Kde byli všichni Robbovi rádcové, když se rozhodl udělat tuhle pitomost, kde bylo Robbovo svědomí, když se rozhodl riskovat životy svých vojáků, kde byla maminka, aby synáčka zchladila, než se rozhodne vstoupit do jámy lvové?
@Everett_Young Já právě vůbec nehodnotím, jestli to je lepší nebo horší změna. Jen vypichuji fakta z knihy, že měl rozdílný vztah k manželkám a k potomkům :-)
Edit - spíš jestli nebyla scénka změněna proto, že nebylo korektní podříznout mentálně postiženého. (Někdy se člověk diví, s čím ještě přijdou. V poslední době mne zaujala stížnost invalidů ohledně značky, kde vozíčkář na přechodu vypadá na vozíčku příliš "pasivně" a vyvolává to prý špatný dojem o invalidech. Nejsem si jistá, co vlastně požadují, ale možná by nebylo od věci za ta kolca namalovat takové ty tři čárky a obláčky prachu, aby bylo zjevné, že si to sviští :-D )
Taky místo toho než říkat, že Rob to podělal a přisuzovat vše jeho mladické nerozvážnosti a podobně bych navrhl zvážit variantu, že Martin prostě udělal nelogický krok a přinutil udělat postavu, do té doby sympatickou, nějakou blbost, prostě jen tak, protože se mu to hodilo do děje. Prostě zvážit i chyby a nelogické kroky autora. (Samozřejmě, že Rob bude takový, jakého ho napsal a bude dělat jakékoli blbosti, které si Martin usmyslí a tak. Jenom se mi prostě v jeho podání nelíbí, že občas překrucuje charaktery, jak se mu to hodí a vůbec mi jako člověk přijde celkem nesympatický)
@Askia Mluvíš mi z duše. Nechuť jsem ke GRRM pocítila, když začal prznit Aryu, ale říkala jsme si, že se charakter vyvíjí blbým směrem, ale jak odrovnal Tyriona, tak už jsem si řekla, že to není náhoda. Již před Tancem jsem došla do stádia "štítění se" GRRM. Ale myslela jsem, že jsem sama samotinká :-)
@Černá_Alison Vůbec ne, přijde mi, že si v těch knihách řeší nějaké mindráky. Což nic nemění na tom, že mě zajímá, jak to dopadne! A uvažuji o tom, že bych založil debatu o nelogických krocích v knize, protože mi přijde, že všichni, když chtějí kritizovat, tak kritizují postavy a kdyby se zabývali jakýmkoli jiným dílem než Písní, tak by kritizovali celé dílo jako takové. Takováto kritika mi tady na fóru chybí.
@Askia Směle do toho. Seriál jde mimo mne, ale proč neprobrat (než se dočkáme pokračování knih) podivné pohnutky a lapsy v sáze všeobecně a ne jen na konkrétních postavách :-)
Na Talisinej smrti ma dostala len tá predstava, že tam išla z ďaleka, chcela okúsiť inú zem a iné zvyky a robiť inú prácu. Zrazu sa zamilovala do kráľa a myslela si, že jej život pôjde inak. Zrejme nečakala, aký koniec bude mať. A ten jej vyjavený výraz, keď zomrela. Takto rozhodne nečakala, že skončí.
@Branislav_Gepeto Za tohle Walderovi a Joffreymu tleskám. Dva osamocení lovci na cestě za vymítáním přiblblých klišoidních D+D charakterů které ničí seriál. Takže Walder v podstatě chtěl jenom pomoct čtenářům zbavit se Talisy. Robb je v tomto případě zcela nevinná náhodná oběť protože byl ve špatný čas na špatném místě.
Walder Frey by mohl tak maximálně jedovatě plivat a kousat do polštáře, kdyby mu Tywin nenabídl ochranu a beztrestnost za to že pozabíjí vlastní hosty na svatbě. Kdyby nebylo jeho, tak se nic takové nestane, ale, seveřané dopadnou kvůli vnitřním rozbrojům ještě hůř.
Komentáře
Arya je super jako vždycky.
Bran a Rickon byly taky perfektní.
Jon udělal co musel, ale za to že ujel od tak pěkné zrzky, by si tím šípem zasloužil :)
Dějovou linku kolem Dany mám rád, hlavně kvůli asi nejkrásnějším drakům, co kdy v televizi byli, a taky kvůli Mormontovi a Barristanovi, ale Dario mě deptá od první chvilky. Nevadí mi jako postava, ale jak vypadá, taková buzna to přece není velitel vojska !!!
SGT Darren Manzella
CPL Ben Rakestrow
BGEN Tammy Smith
...
:D
Ale protože se nikdo neobtěžoval to zmínit, tak připomínám, že Walderův vztah k manželkám byl skutečně značně jiný než k vlastním dětem.
Manželky pro něj byly spotřební zboží - když skončím tucet, načnu další tucet. V knihách se však doslova píše, že měl netypickou vlastnost - lásku ke všem svým potomkům, že mu na všech záleželo a o všechny se snažil co nejlépe postarat a to včetně bastardů. Čímž se údajně odlišoval od většiny šlechty Západozemí.
To jen tak =D Proč je ta změna vhodnější si posuďte sami.
Edit - spíš jestli nebyla scénka změněna proto, že nebylo korektní podříznout mentálně postiženého. (Někdy se člověk diví, s čím ještě přijdou. V poslední době mne zaujala stížnost invalidů ohledně značky, kde vozíčkář na přechodu vypadá na vozíčku příliš "pasivně" a vyvolává to prý špatný dojem o invalidech. Nejsem si jistá, co vlastně požadují, ale možná by nebylo od věci za ta kolca namalovat takové ty tři čárky a obláčky prachu, aby bylo zjevné, že si to sviští :-D )
(Samozřejmě, že Rob bude takový, jakého ho napsal a bude dělat jakékoli blbosti, které si Martin usmyslí a tak. Jenom se mi prostě v jeho podání nelíbí, že občas překrucuje charaktery, jak se mu to hodí a vůbec mi jako člověk přijde celkem nesympatický)