Jorah Mormont - vyslysi posledni prani sveho otce?

upraveno 30. května 2013 v Postavy a bytosti
Stary Medved rekl Samovi, kdyz umiral, aby vyridil jeho synovy, ze mu odpousti a ze jeho pranim je, aby se pripojil k Nocni Hlidce. Myslite si, ze se Sam a Jorah setkaji a ze se opravdu Jorah pripoji k NW?
1246

Komentáře

• @Branislav_Gepeto
    no a najromantickejsi hrdina je potom ramsay...len sa pozrite, co robi so svojou laskou reekom :)
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    stano napsal(a):

@Branislav_Gepeto
    no a najromantickejsi hrdina je potom ramsay...len sa pozrite, co robi so svojou laskou reekom :)

Still better lovesotry than Twilight
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 1. června 2013
    @Branislav_Gepeto Možná je to tragická postava, ale za své problémy si může sám. Prodal lidi do otroctví jen aby měl peníze na kratochvíle rozmarné mladistvé slepice, která ho stejně měla za blázna, a ve vyhnanství zažívá recidivu. Za chlapy, který se "z lásky" k nějaký huse ponižujou a myslej si, že si tím získají její přízeň, je mi zcela upřímně stydno.
  • Prodal lidi do otroctví jen aby měl peníze na kratochvíle rozmarné mladistvé slepice, která ho stejně měla za blázna, a ve vyhnanství zažívá recidivu.
    Tak za blázna ho určitě zpočátku neměla. Jinak by si ho nevzala. Přeci jeh Hightowerové jsou jedni z nejmocnějších rodů, určitě bohatší a vlivnější než Mormontové. Takže kvůli prachům a postavení si ho určitě nebrala. Je možné, že se jednalo o nějaký rozmar, ale docela klidně ho taky mohla milovat.
    Za chlapy, který se "z lásky" k nějaký huse ponižujou a myslej si, že si tím získají její přízeň, je mi zcela upřímně stydno.
    Nebuď tak přísný ve svých soudech, možná budeš mít zatemněný mozek jednou i ty. Mně za ně tedy stydno určitě není. Láska a vášeň udělala v určitých etapách života blázny i mnohé z lidí na tomto fóru. To se klidně vsadím. Kdož jsi bez viny odplivni si nad Mormontem:-)
    Nejsou všichni jako Stannis Baratheon:-)

Jak jsem psal, záleží, kdo se dívá. Mně Jorah připadá jako dokonalý prototyp romantického hrdiny se vším, co k tomu patří - zaslepeností, chybami, tragičností atd. Nejsem nějaký jeho velký obdivovatel, ale spíš je mi ho líto, než že by mi byl nějaký protivný.
    "Měj před svatbou obě oči otevřené."
    "Chceš-li udělat ze starého muže blázna, dej mu mladou ženu."

Správně jsi uvedl "z počátku". Nepochybně na ni udělal dojem svým turnajovým výkonem. Leč udělat dojem a láska jsou dvě různé věci. Nicméně dejme tomu, že ji miloval, fajn. Je to ospravedlnění, aby se začal pro něčí kratochvíle zadlužovat, aby ničil dobré jméno rodu, aby spáchal zločin? Ale nejhorší je myslet si, že tímhle si získám upřímnou lásku a přízeň. Ne, stane se ze mě chodící kešeň. Milovat mrchu, co mě využívá, na tom není nic obdivuhodného.

Ano, partneři se mají pro sebe obětovat. Ale ne ničit jen aby se zalíbili. A nemají se nechávat využívat. To co dělal Jorah, to není manžel, který utratí poslední peníze za to, aby zaplatil ženě léčbu rakoviny. On se zadlužoval a nebyl schopnej rozumově pochopit, že touhle cestou jednak nebude mít brzo nic, a že jamile mu peníze dojdou, dojde i přízeň jeho ženy. To je prostá hloupost a že je ze zaslepenosti city není žádná omluva. Skutečná láska je vzájemnost, ne jednostranná touha a zaslepenost. Zamilovat se do vlastní představy je to nejhorší, co může chlap udělat. Nesnaž se to demagogicky obrátit, že ho máme chápat, protože jsme stejně tak vinni. Já ne.

Zamiloval jsem se do své ženy pro to jaká byla, ne pro něco, co bych si namlouval. Skvělá ženská, která lásku přijímala i dávala. Miluju jí pořád, i když jsou to dva roky co umřela, vím, jaká byla a vím, co pro mě znamenala a jak moc se můj život bez ní změnil.

Kolik pohádek je o tom, jak se hrdina rozhoduje mezi zlou sobeckou mrchou, co si ho otáčí kolem prstu, a tou hodnou, skromnou atd. :)

BTW mi to připomnělo Dowton, kde se Matthew rozhoduje mezi lady Mary a Lavinií. Podle mě je to vyloženě ložený, která za to stojí, ale postava to vidí jinak no... :)

Anebo Stardust. Tristan pochopí, že Viktorie je jen slepice, co na něj kouká zkrz psty a pravou lásku má hned vedle sebe :)

• @flanker.27 Laske prisudzujes iba jedinu podobu - tu, ktoru si sam zazil. To je podla mna dost posetile. Laska ma mnoho podob a hlavnym atributom nie je vzajomnost. Zoberme si napr materinsku lasku. Na zaciatku je jednostranna, ale to v ziadnom pripade neznizuje jej hodnotu! Tak isto existuje neopetovana laska. Ano, aj to je laska. A mozes milovat aj svojich rodicov, aj ked rozumovo chapes, ze su to napr socky, co ta neboli schopni vychovat, lebo holdovali alkoholu. Sudis podla seba, ale kazdy sme osobity.
    flanker.27 napsal(a):

@Branislav_Gepeto Možná je to tragická postava, ale za své problémy si může sám. Prodal lidi do otroctví jen aby měl peníze na kratochvíle rozmarné mladistvé slepice, která ho stejně měla za blázna, a ve vyhnanství zažívá recidivu. Za chlapy, který se "z lásky" k nějaký huse ponižujou a myslej si, že si tím získají její přízeň, je mi zcela upřímně stydno.

Veď aj mne. Ja som narážal na to, že mi nepríde až tak moc za nejakú romantickú postavu, iba ak by sme to brali zo starej definície, podľa tej starej definície ním môže byť aj Frollo, takže tam sa už ničomu nečudujem.

Ja som nemal Joraha rád predtým, ako furt slintal nad Dany a niekedy si dovoľoval viac než smel. Potom to nie je vernosť ako taká. Dany mala rada úplne iný typ mužov a rozhodne by si vzala niekoho vyššie postaveného, takže sa dalo čakať, že sa rozdrtí to jediné - nech si ktokoľvek hovorí čo chce -, čo pri nej Joraha držalo - láska. Vernosť a láska si môžu ísť ruka v ruke, ale v Jorahovom prípade nie.

Zato si myslím, že si odtrpel dosť na to, aby sám uznal, kde je jeho miesto a možno mi nebude už až tak liezť na nervy. Nemôžem povedať, že ho mám rád, pretože mi liezol na nervy, ani ho úplne neávidím. Skôr mi vadí, že kvôli vlastnej blbosti obviňuje niekoho iného.

Nech si pekne pobudne U vrán.
    Chmur napsal(a):

Za chlapy, který se "z lásky" k nějaký huse ponižujou a myslej si, že si tím získají její přízeň, je mi zcela upřímně stydno.
    ...Kdož jsi bez viny odplivni si nad Mormontem:-)
    Nejsou všichni jako Stannis Baratheon:-)
    Tak ja nemám to privliégium vidieť do budúncosti, ale lásku cítim ako každý iný človek a zamilovaný som, ale urobiť pre tú lásku krok by bol hlúposť. Som v stave dostatočnom, že si to uvedomujem a dávam prednosť zachovaniu si tváre pre budúcnosť, než vopred odsúdenému pokusu. Pochybujem, že niekedy budem zamilovaný viac, takže si myslím, že môžem s pokojným svedomím prehlásiť, že by mi láska nezatemnila mozog natoľo, aby som spravil takú chobotinu.

Ak to, že dávam prednosť sebe pred láskou, znamneá, že som bezcitný, budiž.
    @Hildegarda Jestli k tomu chceš vysvětlivky, tak s ohledem na Mormonta jsem mluvil čistě o lásce mezi mužem a ženou. A to návaznosti na otázku, zda je Mormont romantický hrdina. Pravda, mnoho hrdinů klasické literatury, co jsou označováni za "romantické hrdiny" považuju za debily, protože se souží, chřadnou a páchají sebevraždy proto, že ta a ta je nechce/opustila je pro jiného/provdala se za upíra. Kurňa, to je přece ta největší hloupost. Proč bych někomu takovýmu měl věnovat kus svýho citu.

A co se týče nepovedených rodičů, který si nevybíráme, tak u Elišky tento případ existoval. Její rodiče se od rozvodu soustředili leda tak na vlastní boj o peníze, takže třeba jednou když přišla z nemocnice, jí od matky čekal jen e-mail, ve kterým jí píše, že by si neměla stěžovat, že je v nemocnici, páč jiný by si tam rádi lehli místo ní (podotýkám, že v nemocnici se ocitla, protože jí při atace odmítly poslouchat nohy a rozdvojil se jí zrak) a následně instrukce, co má a co nemá říkat u soudu. Jo, Eliška svojí mámu nikdy nezavrhla, přestože ta jí vyhodila s jednou krabicí za dveře, ale troufám si tvrdit, že láska to nebyla. Bylo to zčásti její dobrou povahou a přesvědčením, že rodič si zaslouží jistou úctu, ať je jakejkoli. Zčásti možná i strach.

@Branislav_Gepeto Tak nějak. Rovněž k němu necítím nějakou zvláštní nenávist, ale nevím, proč by mi ho mělo být jakkoli líto. Plnou odpovědnost za svůj osud si nese sám. Jo, kdyby se dal k Černým, bylo by to výjimečně správné gesto, jaké jsem u něj ovšem zatím neviděl. Zatím si pořád myslí, že když učiní své lolitce zadobře, bude mu odpuštěno a třeba si získá její srdíčko. Jen uviděl Tyriona, už čekal, jakýho vděku se mu dostane, když ho osobně dopraví dračí královně k nohám.
  • Hildegarda napsal(a):

@flanker.27 Laske prisudzujes iba jedinu podobu - tu, ktoru si sam zazil.

To není pravda, to bych totiž nevěřil, že existuje...
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Ne že bych s Tebou ohledně Mormonta nesouhlasila, ale...
    flanker.27 napsal(a):

Kurňa, to je přece ta největší hloupost. Proč bych někomu takovýmu měl věnovat kus svýho citu.

Protože láska si nevybírá. A citům neporučíš, ať se snažíš sebevíc. Jen se to některým daří líp skrývat.
    @Nevada Že se mi někdo líbí a třeba ho chci poznat je jedna věc. Ale protože málokdo skončí v prvním vztahu na celý život, evidentně po prvním okouzelní začnou pracovat i jiný pochody. Málokdo udržuje vztah, kde to není ono. A když k tomu dochází, že si to jeden nedokáže pro zaslepenost přiznat, to je skutečná tragédie. Je třeba doufat, že pochopí, že i když okolo toho druhýho bude lítat a dělat mu pomyšlení a snášet modrý z nebe, tak si tím jeho lásku nezíská. Když to nepochopí ani sám, ani na dobré rady, tak co no. Ještě když tím ničí sebe, ale když jako Mormont zadlužuje celý rod finančně i co do pověsti, navíc když se dopustí zločinu, to už fakt není ani o lítosti, to je trestuhodný.
    upraveno 1. června 2013
    V tomhle s Tebou souhlasím. Reagovala jsem čistě na část
    Pravda, mnoho hrdinů klasické literatury, co jsou označováni za "romantické hrdiny" považuju za debily, protože se souží, chřadnou a páchají sebevraždy proto, že ta a ta je nechce/opustila je pro jiného/provdala se za upíra. Kurňa, to je přece ta největší hloupost. Proč bych někomu takovýmu měl věnovat kus svýho citu.

Že někdo něco (špatného) dělá z lásky není omluva, ale výmluva. Ale že někdo věnuje své city někomu, kdo je neopětuje a ten dotyčný se pro to souží, místo aby na ty city zapomněl, to je naprosto normální lidská reakce.
    Že dojde k zalíbení a třeba prvotní zamilovanosti to pochopím, ale když vidím kam to (ne)vede, tak si přece nebudu ubližovat. A když už si někoho takového vezmu jako Mormont a pochopím to až po svatbě, tak prostě řeknu hele drahá, já ti nemůžu dát přepych po kterým toužíš, pojďme se dohodnout na nějakým rozumným kompromisu a když ne lásce tak respektu. No a když to nepůje ani tak, tak tě tu nebudu držet, vrať se k tomu co máš ráda. Ale skoro se plazit, zadlužit se, porušit zákon, to je hloupost, kterou by si člověk jako Mormont měl uvědomit.

• Problém je, že takový zaslepený člověk (a stává se to) se soustředí jen na jeden cíl. Ale v každém případě na tom není nic romantického. Je to prostě jen jeho blbost, kterou si ten dotyčný uvědomí až když je pozdě. A někdy ani to ne ..
  • Nesnaž se to demagogicky obrátit, že ho máme chápat, protože jsme stejně tak vinni. Já ne.
    Vím, že máš slovo demagogie v oblibě, ale na tom mít určité pochopení pro lidské slabosti a chyby nevidím nic demagogické. Život prostě není černobílý. Nevím, jestli jsi to pochopil, ale já jeho činy neomlouvám ani neschvaluji. Jen ho prostě příkře neodsuzuji a spíš ho lituji, než že bych jím pohrdal.
    Blahopřeji ti k tvé bezúhonnosti, ale mnohem demagogičtější mi připadá hodnotit svět a konání lidí podle toho jak se chovám já, jak já vnímám a prožíval lásku a jaké chyby dělám nebo nedělám.
    když vidím kam to (ne)vede, tak si přece nebudu ubližovat
    Lidi se bohužel či bohudík neřídí pouze rozumem, ale jsou ovládáni geny, podvědomím, hluboce ukrytými touhami, hormony. A tak mnozí dělají stále dokola stejné chyby, i když jejich okolí to nedokáže pochopit a oni sami rozumově ví, že dělají špatně. Ale jaksi si nemohou pomoct. Znám takových lidí víc než dost. Jen proto, že já sám taková pnutí nemám, mě neopravňuje jimi pohrdat. Aspoň já to tak cítím.
    To neznamená, že nemáme nést odpovědnost za svoje chyby. Plně souhlasím s Nevadou, že láska není omluva.
    Já myslím, že Joraha nakonec trest za jeho činy dostihl. Přišel o ženu, kvůli které zahodil domov, čest i hrdost.

• Milovat mrchu, co mě využívá, na tom není nic obdivuhodného.

@flanker.27 Bývá s nimi docela sranda, samozřejmě, pokud se jich dokážeš včas zbavit :twisted:
  • Láska z rozumu je oxymoron. :spike:
  • @heavy_head Jako že se do někoho zamiluješ bez racionálního důvodu? Ano, stává se to, ale ne vždycky. Dalo by se určitě říct, že láska z rozumu je více či méně bez vášně, ale rozhodně to není nic neexistujícího.
  • Hm, tak nevím proč, ale myslela jsem, že zrovna flanker by mohlmít pro Mormonta trochu porozumění.

Jinak mi Jorah nepřipadá jako romantický hrdina, jeho chování mi přijde jako takové "normální" lidské.
  • Láska bez vášně je oxymoron taky. :-)
    upraveno 2. června 2013
    Dalo by se určitě říct, že láska z rozumu je více či méně bez vášně, ale rozhodně to není nic neexistujícího.
    A je to potom opravdu láska? Nebo jen soubor logických myšlenek, které Tě dovedou k závěru, který vyhodnotíš jako přijatelný či žádoucí?
  • @Nevada @heavy_head V mnoha těch manželstvých po 30-x letech už asi moc vášně není. Je to dobře vidět třeba na prarodičích. Přesto se ale nedá říct že by nemilovali jeden druhého, jen se prostě už vytratila ta jiskra. Ale když to není láska, tak co tedy?
  • Rodičovství. :-)
  • @heavy_head Ok, vezměme tedy třeba příklad kdy na nějaké televizní stanici (myslím že to byla Nova ale nevím) ukazovali (a ne jednou) takové ty důchodce co slaví svatbu po šedesáti letech. Myslíš že v takovém vztahu je ještě vášeň a zamilovanost? A pokud ne, tak proč spolu ti lidé zůstávají a dělají takové věci jako výroční svatba když už se tedy nemilují?
    Everett_Young napsal(a):

@Nevada @heavy_head V mnoha těch manželstvých po 30-x letech už asi moc vášně není. Je to dobře vidět třeba na prarodičích. Přesto se ale nedá říct že by nemilovali jeden druhého, jen se prostě už vytratila ta jiskra. Ale když to není láska, tak co tedy?

A brali se ti prarodiče z lásky nebo z rozumu?
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.