Jorah Mormont - vyslysi posledni prani sveho otce?
Stary Medved rekl Samovi, kdyz umiral, aby vyridil jeho synovy, ze mu odpousti a ze jeho pranim je, aby se pripojil k Nocni Hlidce. Myslite si, ze se Sam a Jorah setkaji a ze se opravdu Jorah pripoji k NW?
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
@Everett_Young V tom s tebou naprosto souhlasím - Mormonti jsou jeden z těch úctyhodných a čestných rodů. Pořád bych ještě chtěla vědět, co se Jeorovi honilo v hlavě, když se dobrovolně rozhodl jít na Zeď. Jeden z charakterů, na které GRRM ještě nevybalil žádnou špínu (co není může být, že) a tudíž mi je ho ohromně líto, že se synek nepotatil. Zkrátka si furt říkám, jak mu bylo jako tatovi :(
V té době Slované žili v kmenových zřízeních. Tu poslední vítěznou bitvu vedl žrec Radegasta a honosil se i stejným jménem. V té bitvě padl, leč Slované Dogoberta potřetí a definitivně porazili.
Tady středověk tedy nebyl.
Edit: Cornelius Tacitus v Obojí Germánii (tou druhou myslel Slovany na našem území) rovněž popisuje našince velmi pochvalně a dává je v mnohém za příklad římanům.
Edit: měla bych upřesnit, že Saxo Gramatikus žil až ve dvanáctém století, ale psal kroniku, takže tam bylo spousta údajů zpětně a jeho zdroje byly různé.
P. S. Jsem rád za připomenutí onoho rozhovoru s Vondruškou. Příští čtvrtek bude u nás v knihovně s přednáškou na téma "Život ve středověkém městě", na kterou jdu. Dostal se mi do ruky druhý lístek, kdo jste z Prahy a máte zájem, přihlašte se.
V roce 631 se Slovanům pod vedením Sáma podařilo porazit jeden ze tří proudů vojsk merovejského krále Dagoberta I. mířících do centra "říše" někde na jižní Moravě. Stalo se tak u Wogastisburgu, pravděpodobně v SZ Čechách. Informace se dochovaly v tzv. Fredegarově kronice.
Toto období považujeme za raný středověk. Toliko historické okénko.
Predstav si, aké by to bolo sa raz prebudiť a uvedomiť si, že si žil dve veľké érne obdobia zatiaľčo iní prežili tak desatinu jedného :)
Ale vtipné je, že to celkom pravdepodobné je. Takže som žil v novoveku a postnovoveku :D Jupí
Čo na to @MissUtahraptor, ktorá prežíva už od čias dinosaurov - minimálne jej druh... :D
Navíc Jorah udělal několik nehezkých věcí, ale zároveň je to i muž jehož některé činy lze obdivovat.
Jorah je neskutečný blbec! Ale když zrovna nemyslí pyjem, tak je to celkem sympaťák, pouze však v porovnání s ostatními zoufalci, kteří se vyskytují okolo. Kdyby byl v západozemí, tak by srovnání zajímavosti charakteru s okolím tolik nevyzdvihovalo jeho "charakter", který vyniká v záplavě východních pomatenců s harpyjema na hlavě a tak podobně. Ve skutečnosti není jeho příběh ani moc propracovaný a není to ani filosofií se odlišující nebo jinak zajímavá postava.
Prostě blbec.
Teda mozno mate v ceskych osnovach nieco ine ako my, ale u nas sa konci starovek padom Zapadorimskej rise 476 a Dagobert bol v roku 600. Ratat este viem ;)
Takze stale mi ta bezpecnost stredoveku akosi unika
:-k
Ostatně běžný život člověka a jeho bezpečnost za obvyklých okolností jsou něco dost jiného než je-li tento život zasažen válkou a procházející armádou nepřítele (což je "bezpečnostní problém" i dneska).
Ostatně Novověk se datuje obvykle od objevení Ameriky Kryštofem Kolumbem, přesto přelom 15. a 16. století je úplně jiné období, než rok 2013, ačkoli tabulkově školomětsky je to totéž.
Středověk by se tudíž dle mého neměl ani tak vymezovat časově, to by mělo bejt spíš orientační hledisko, jako spíš z hlediska společenského a hospodářského uspořádání. Z tohoto hlediska by Sámova říše skutečně odpovídala spíš ještě období starověkému.
Každopádně to, že prochází armáda a znásilní ženy, vybere zásoby a něco semtam spálí, není jev, který by byl charakteristický pro nějaké období, to se dělo ve starověku, středověku i novověku až do dnešních časů.
Byla-li v debatě narážka na bezpečnost ve "středověku", mělo by se k tomu specifikovat, v jakém období a kde konkrétně, protože středověk v sobě zahrnuje dle časového hlediska období Sámovy říše a pevně ukotveného přemyslovského státu, což jsou dost odlišné záležitosti, jak jsem o tom psal výše.
Rozdíl je i v tom otroctví, zatímco v raném středověku bylo ještě poměrně běžné, byť už nehrálo hlavní hospodářskou roli, ve vrcholném středověku už minimálně u nás prakticky neexistovalo.
Jasně, s tím tvým druhým odstavecem souhlasím. Jen jsem se snažila zastat Hildegardy, která dostala "za uši" :-), když řadila Dagoberta do středověku.
Co se týče otroctví v raném středověku, tak zrovna u nás hrálo ještě v 10. století dost podstatnou ekonomickou roli (teď myslím takovu tu srandu, kdy jsme chytali východní bratry a exportovali je na západ :twisted:). Ale to ty víš, takže je to jen nošení dřeva do lesa a od Nevady si vykoledujeme velké OT :-)