Volby

upraveno 4. října 2014 v Rozličný pokec
Koho volit? Koho nevolit? a proč?
1242527293036

Komentáře

• upraveno 5. listopadu 2014
    Ty se nikdy nevrátí. Spíš osamostatní. Proč by takový Texas, kterej štve dotování chudších částí USA, měl dotovat Mexiko? :D
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    To říkáme z pozice roku 2014, ne z pozice roku 1848. Za nějakých 170 let to samé třeba budou naši potomci říkat o Krymu. Jenže zkus třeba amerického prezidenta konfrontovat s takovouhle otázkou. Většinou se takovéhle věci zamáznou nějakým "to je dávno" nebo "to už neděláme". Takové to my už jsme si nakradli a teď teda jako už na to pudeme fér, jo a každýho dalšího označíme za zloděje, souhlas?" :)
  • Achileus napsal(a):

Žádný stát nemá právo obsadit území jiného státu, protože je slabší teoretický příklad: Představ si, že by si sem suveréně nakráčel Bundeswehr a Merkelová by naší okupaci zdůvodnila tím, že Čechy byli ve středověku součást SŘŘ, ale Čína územní požadavky vznáší např. Senkaku, které patří Japonsku, Peking zároveň pokukuje i po Sibiři

To je přesně ten dnešní pohled, o kterém mluví flanker, jenže po celou historii se praktikovalo právě to obsazování silou. Hranice dnešních států tak odrážejí silovou rovnováhu v nějakém dřívějším bodě v minulosti. Kupříkladu ten Tibet byl a nebyl součástí Číny během staletí podle toho, kolik lidí byla zrovna centrální vláda schopna uvolnit, aby se škrábali do kopců hájit čínskou zástavu.

Podle té rezoluce o právu národů na sebeurčení, kterou prosadily USA v rámci své snahy o legitimizaci agrese NATO vůči Srbsku, se teoreticky může kterékoliv území osamostatnit (pokud si to místní odhlasují) a nepotřebuje k tomu souhlas vedení státu, od kterého se hodlají trhnout. Historický kontext by neměl hrát žádnou roli. Takže můžeme rozcupovat ústavy prakticky všech států (pokud si to teda nechají líbit). Takže se vracíme k zákonu síly :roll:

Sudety byly součástí Českého státu od samého začátku právě proto, že překročit naše pohraniční hory není až taková sranda, když nemáš k dispozici značené cesty (pokud máš vůbec nějaké), satelitní navigaci s kompasem a čelovkou, zadnici zabalenou v termoprádle a všude kolem se rozprostírají neprostupné lesy, o nichž pouze pár jedinců tuší, kde vlastně končí.
  • @flanker.27 @Ugla
    V roce 1848 měl lidský život pramalou cenu, když mocní hráli své hry o trůny. Dneska je cena lidského života, alespoň v západním světě, výrazně vyšší a to i když budeme postupovat čistě jenom podle nákladů na člověka, než se stane finančně aktivní. Co teprve po započtení liberálních a humanitních hodnot.

Zakonzervování současného stavu hranic, je jediný způsob, jak zabránit zbytečným válkám pro kousek území. Těch důvodů k válčení je i bez toho dost. Argumentace, že v dobách méně civilizovaných se dělo tohle, nebo tamto? NESMYSL!!! Také bylo období, kdy mohl člověk beztrestně zabít člověka, chcete tím snad ospravedlňovat vraždy. Ten váš zdánlivě logický argument s Texasem je dosti chatrný.

PS. Jestli vám přijde nespravedlivé, že si USA zabrala v minulosti Texas a Rusko si nic zabrat nemůže, tak se podívejte, jak se v minulosti rozpínalo Rusko. Poměr 13 kolonií/USA nebo Moskevská-Rus/Rusko. Budete i po Putinovy požadovat takové to rozřezání, kdo že je pak pokrytec? Nebo Rusko si dobylo území včas, a Amíci na vás už moc pozdě?
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    @Achileus Hele, já souhlasím s většinou z tvých 8 bodů, byla bych moc ráda, kdyby Zeman už konečně odjel na Vysočinu a tam objímal stromy, ale výkřiky o emigraci po jeho zvolení mi přišly fakt směšné - vždyť život v nějaké zemi není jen o prezidentovi...

Taky se mi nelíbí, jaké prasárny se tu dějí v politice, co dělají lobbisti atd., ale přece se kvůli nějakému buranovi nebudu zbavovat všeho co tu mám (rodina, přátelé...) a nevěřím tomu, že i v dnešní době internetů a letadel je to děsně v poho, žít daleko. A když se podívám na různé zprávy ze světa, žijeme si tu v pohodičce, svobodě a v podstatě i slušném blahobytu. Za sebe musím říci, že se mám fakt dobře, i když nepřehazuju peníze vidlema, nevlastním vily v přímořských letoviscích, auta za miliony, ale o to zas až tolik stejně nestojím.

Uvidíme, jestli Zeman obhájí...předpokládám, že si proti sobě poštve velkou spoustu lidí svým chováním a taky nevypadá zrovna moc zdravě, takže to možná nedá ze zdravotních důvodů (i celé příští období), takže se ho jednou taky "zbavíme"...ale Škromach se už na své prezidentování připravuje, takže věřte tomu, může být ještě hůř.
    Jay napsal(a):

K prohlášení "náš" prezident se nepřidávám, na to nekandidoval,... je prezidentem ČR, víc ani ťuk.

Jsem občan ČR, MZ je prezidentem ČR, takže je můj prezident = je nejvyšším představitelem mého státu.
  • @Krisa Cože? President? Já myslel že ta soutěž Z-mena se Schlafenbergem byla o nejlepšího televizního komika roku! 8-O
    @Everett_Young Tohle bude 2. díl...pokračování bývají dost často děsivá :P
  • @Krisa Ale musíš uznat že Miloš to fakt rozjel, tolik prostoru v televizi a rádiu snad neměl ani Leoš Mareš v dobách největší slávy =D
    @Everett_Young Já včera strávila velmi zábavný den s vtípky o pasy, takže u mě dobrý =D
    @Elendir tak předně žádné hranice evidentně zakonzervované nejsou. S argumentem bych souhlasil tehdy, kdyby byl uplatňován skutečně důsledně a ne jen vůči "těm druhým". Jakmile jednou mezinárodní společenství posvětilo Kosovo, Není opravdu nic, co by hájilo pozici Ti můžou/ti už nemůžou.

Co se týče zabírání, tak nezapomeň na starou bolest Ameriky, Indiány. Popravdě nevím, že by třeba proti Jakutům postupovali Rusové stejně jako Američani proti Indiánům.

A především: já neříkám, jestli někdo má nebo nemá nějaké právo. Já mluvím o tom, co ti, kdo se ohánějí právem, sami dělali a dělají a pokud bych je konfrontoval s tím, že kritizují něco, co jindy sami povolují nebo dokonce sami provozují, odpovědí je vždycky "nojo, ale to je něco jinýho, vo tom se teď nebudeme bavit". :)
  • Krisa napsal(a):

Jay napsal(a):

K prohlášení "náš" prezident se nepřidávám, na to nekandidoval,... je prezidentem ČR, víc ani ťuk.

Jsem občan ČR, MZ je prezidentem ČR, takže je můj prezident = je nejvyšším představitelem mého státu.
    Já ti to neberu, klidně si jej za svého prezidenta považuj,... Já o něm uvažuji tak, že: Počet obyvatel ČR = 10 521 646 (k 31.12.2013), dle vyjádření MZ bude "prezidentem spodních 10ti milionů", z čehož prostě plyne, že implikace "občan ČR => MZ je jeho prezidentem" NEPLATÍ - podle jeho vlastních slov. Znamená-li to, že podle prezidenta ČR nepatřím mezi "spodních 10 milionů", je to jen přidaná hodnota. ... ostatně někdo mezi těmi spodními 10ti miliony musí zůstat, ne? :o)
    @Jay U toho mě vždycky zajímalo, v čem přesně se dělí těch spodních 10 milionů o toho horního půlmilionu - výškově jsem rozhodně v té spodní části :D, příjmově stoprocentně taky (ovšem to i ti nejvyšší v mém oboru), počtem zvěře (i když ta je u rodičů v baráku) si nejsem jistá, nadmořskou výškou při spaní (v Praze) nedokážu odhadnout... :P
  • JayJay
    upraveno 7. listopadu 2014
    @Krisa: Výškou na ty vrchní nemám, takže v tom mám jasno - musel myslet ty velké duchem... :-P Praha má malou nadmořskou výšku, brdští trampové jsou na tom lépe. Pro info, kolik je zhruba 95% kvantil českých mezd,...?
    EDIT ... a, našli moji rádcové. Dle staťáku to v roce 2011 bylo cca 51.000, jestli čtu správně graf na straně 6... a i to je příjem jenom těch pracujících... (děti a důchodci by určitě strhly tu částku ještě o kus níže... takže by se stačilo koukat cca na 90% kvantil, takže spíše tak 40.000)
    @Jay Já spím, ale v 11. patře a na kopci :D
    S těma mzdama netuším, ale obávám se, že v sociální oblasti to moc nahoře nebude :D
  • @Krisa: No, pokud jsi Prahou myslela brdský vrch (862 n.m.), tak máš šanci. :o)
    @Jay A co to 11. patro? :D
  • @Krisa: Město Praha - nejvýše je vrch Teleček 399 n.m. když bych započetl ve věžáku 3m/patro, tak máme 432, což není nic moc... Říkám, jistá šance uspět by byla při přespávání na brdském vrchu Praha, který je podstatně výše... (ale i tak bych před Prahou preferoval Tok).
    @Jay Kruci, takže nic =D
  • AchileusAchileus Jsem příslušník Pražské kavárny
    Krisa napsal(a):

@Achileus Hele, já souhlasím s většinou z tvých 8 bodů, byla bych moc ráda, kdyby Zeman už konečně odjel na Vysočinu a tam objímal stromy, ale výkřiky o emigraci po jeho zvolení mi přišly fakt směšné - vždyť život v nějaké zemi není jen o prezidentovi...

Taky se mi nelíbí, jaké prasárny se tu dějí v politice, co dělají lobbisti atd., ale přece se kvůli nějakému buranovi nebudu zbavovat všeho co tu mám (rodina, přátelé...) a nevěřím tomu, že i
    v dnešní době internetů a letadel je to děsně v poho, žít daleko. A když se podívám na různé zprávy ze světa, žijeme si tu v pohodičce, svobodě a v podstatě i slušném blahobytu. Za sebe musím říci, že se mám fakt dobře, i když nepřehazuju peníze vidlema, nevlastním vily v přímořských letoviscích, auta za miliony, ale o to zas až tolik stejně nestojím.

Uvidíme, jestli Zeman obhájí...předpokládám, že si proti sobě poštve velkou spoustu lidí svým chováním a taky nevypadá zrovna moc zdravě, takže to možná nedá ze zdravotních důvodů (i celé příští období), takže se ho jednou taky "zbavíme"...ale Škromach se už na své prezidentování připravuje, takže věřte tomu, může být ještě hůř.

Škrmach je tak b...j až to bolí, to že by měl být prezident? Panbůh s námi a zlý pryč, ta emigrace by nebyla jen kvůli Zemanovi, podívej kam on a naše vláda otočili kurz zahraniční politiky
    Ugla napsal(a):

Achileus napsal(a):

Žádný stát nemá právo obsadit území jiného státu, protože je slabší teoretický příklad: Představ si, že by si sem suveréně nakráčel Bundeswehr a Merkelová by naší okupaci zdůvodnila tím, že Čechy byli ve středověku součást SŘŘ, ale Čína územní požadavky vznáší např. Senkaku, které patří Japonsku, Peking zároveň pokukuje i po Sibiři

To je přesně ten dnešní pohled, o kterém mluví flanker, jenže po celou historii se praktikovalo právě to obsazování silou. Hranice dnešních států tak odrážejí silovou rovnováhu v nějakém dřívějším bodě v minulosti. Kupříkladu ten Tibet byl a nebyl součástí Číny během staletí podle toho, kolik lidí byla zrovna centrální vláda schopna uvolnit, aby se škrábali do kopců hájit čínskou zástavu.

Podle té rezoluce o právu národů na sebeurčení, kterou prosadily USA v rámci své snahy o legitimizaci agrese NATO vůči Srbsku, se teoreticky může kterékoliv území osamostatnit (pokud si to místní odhlasují) a nepotřebuje k tomu souhlas vedení státu, od kterého se hodlají trhnout. Historický kontext by neměl hrát žádnou roli. Takže můžeme rozcupovat ústavy prakticky všech států (pokud si to teda nechají líbit). Takže se vracíme k zákonu síly :roll:

Sudety byly součástí Českého státu od samého začátku právě proto, že překročit naše pohraniční hory není až taková sranda, když nemáš k dispozici značené cesty (pokud máš vůbec nějaké), satelitní navigaci s kompasem a čelovkou, zadnici zabalenou v termoprádle a všude kolem se rozprostírají neprostupné lesy, o nichž pouze pár jedinců tuší, kde vlastně končí.
    Pohraniční hvozd popisovat nemusíš (mám ho za humny), argumentovat co jakému státu v minulosti patřilo může být nu ošidné, Tibet součástí Číny v minulosti byl, ale dává to Číně násilím ho vojensky obsadit? Pokud bychom uplatňovali politiku územní rozlohy podle minulosti, tak by ČR mohla obsadit Sleszko, Lužici a Slovensko, Polsko by mohlo anektovat Ukrajinu a Pobaltí, Británie a Francie by mohli požadovat zpět kolonie atd

• @Achileus: Já také ten historický kontext až tak neprotlačuju, jak sis možná všiml. S těmi Sudety nešlo až tak o to, odkdy jsou české, jako spíš o to, že s výjimkou období 2. sv. války nebyly nikdy německé. Srovnávání Krymu se Sudety, které předvádějí někteří naši političní představitelé, je tudíž naprosto zcestné.

Že by se změnila česká zahraniční politika jsem si bohužel nevšiml, názor prezidenta pro ni navíc není rozhodující.
    Ugla napsal(a):

@Achileus: Já také ten historický kontext až tak neprotlačuju, jak sis možná všiml. S těmi Sudety nešlo až tak o to, odkdy jsou české, jako spíš o to, že s výjimkou období 2. sv. války nebyly nikdy německé. Srovnávání Krymu se Sudety, které předvádějí někteří naši političní představitelé, je tudíž naprosto zcestné.

Že by se změnila česká zahraniční politika jsem si bohužel nevšiml, názor prezidenta pro ni navíc není rozhodující.

Změnila se a fest, nebo jsi snad neslyšel prohlášení našeho ministra zahraničí za poslední půlrok?, to že Krym kdysi dávno patřil Rusku, dalo Putinovi právo ho anektovat?

• Odvolene, lebo urna prisla az pre dvere a za mna spokojnost s vysledkami. :)
  • Trochu jsem váhal, zda tohle hodit sem nebo do Vojenství, je tam trochu o Zemanovi a 17. listopadu, ale také (z mého pohledu zejména) o pokusu bojkotovat jistou rezoluci OSN a naprosté ignorování této události českými mainstreamovými médii..
  • @Ugla... no, dočetl jsem tak čtvrtku a přišlo mi to dost skákání od jednoho k druhému.
    - červenou kartu bych byl šel ukázat také (kdybych o tom byl věděl a kdyby mi to za to stálo - důvod proč si myslím, že nestálo je to, že se domnívám, že pan Zeman je neschopný sebereflexe a neschopen přiznat, že udělal chybu).
    Házení vajíček - prostě JE přes míru... V tomto případě nechápu, proč nezakročila policie... kdybych si liboval v konspiracích, tak vyslovím hypotézu, jestli si tam Zeman neposlal pár svých věrných agentů provokatérů, aby zdiskreditovali jinak poklidné vyjádření názoru.
    Ad Zíma - neznám jej, o žádné petici jsem do čtení článku neslyšel a nevím, jak velká je, natož abych byl schopen posoudit jestli to prohlašují ti samí, co jej dříve oslavovali... - ale ano, i tohle je ukázkou toho, že nikdo není černobílý a může dělat dobré i špatné věci...
    ... stejně jako špatné i dobré věci dělá i Zeman... bohužel podle mého názoru těch dobrých (třeba zmíněné veto služebnímu zákonu je sice spíše OK, ale bohužel je to JEN gesto, vzhledem k tomu, že bude (nebo už byl?) celkem jistě přehlasován) je zatraceně málo.
    A k tomu "JEN gesto" - ano, i červené karty byly "JEN gesto", bohužel mám pocit, že jej ten komu bylo mířeno těžce nepochopil...
    A ano, vážně by mě zajímalo, jak velkou podporu ve společnosti pan prezident má.
    @Jay A to co píšeš je dosti explicitním příkladem selektivního vnímání (bez souvislostí) veřejného dění a řešení nepodstatného vs. podstatného. Což dosti koresponduje s "realitou" dle českého mediálního podání :)

Na druhou stranu oné petici proti rektorovi UK se dostalo pozornosti poměrně značné, zejména byl vyzdvižen podpis "katolické buzny" (jeho sebeoznačení) přímo v hlavních zprávách. Jestli dotyčný pan Putna nejdřív demonstruje proti tomu, co vidí jako potlačování svobody ze strany pana Bátory, je z jeho strany dosti schizofrenní žádat odstoupení rektora jen proto, že dostatečně hlasitě s panem Putnou nesouhlasí.

Článek je výborný.
  • @flanker.27: Mýlíš se, selektivní vnímání a vnímání bez souvislostí je ZÁSADNÍ rozdíl.
    Selektivní by bylo kdybych vnímal jen to špatné/dobré, co ten který člověk dělá. Pevně doufám, že toho se nedopouštím.
    Vnímání bez souvislosti... uznávám, že některé souvislosti neznám, jiné považuji za nepodstatné. Spojení karty - vajíčka - Zíma tak jak to předvádí článek JE míchání jablek s hruškama (Můj osobní pohled na tyto otázky PRO - PROTI - je mi ŠUMÁK/nevím).
    Katolická buzna je mi putna, jediné, co mi okolo něj putna nebylo byl postoj prezidenta k jeho ne/jmenování - jednotný postoj rektorů v této otázce (jakož i v otázce ne/přijetí pozvání na vyznamenávání skutečných osobností společně s PMZ) mi přijde jako óbdivuhodná stavovská solidarita. ... ale ano, vidím to asi bez souvislostí.
    Článek, který jen v první čtvrtině míchá dohromady (navíc podle mě účelově) tři (opět podle mě) nesouvisející témata je z principu patlanina. Kdyby to byly tři samostatné články, možná bych ty některé části dočetl i když mám pocit, že bych s nimi spíše nesouhlasil.
  • @flanker.27: Jinak jestli máš patent na rozum, pouč mě, co je podstatné a co nikoli.
    Osobně považuji za podstatné: MZ je prezident ČR; MZ reprezentuje ČR takovým způsobem, který mnoho lidí pobuřuje (úmyslné lži; klenoty, kamarádšofty (počínaje vládou "odborníků" a protahováním jejich mandátu), pohyb na/za hranou prezidentských práv a povinností(od jmenování profesorů po vyznamenání mistra Mikiny), postoj k Rusku...); nemálo lidí se mu rozhodlo dát najevo svůj názor (v tomto vidím s rokem '89 paralelu); následná reakce hradu. Za podstatná považuji i ta vajíčka, ač s nimi nesouhlasím. Dav je bohužel něco, kam se může přidat kdokoli od agenta provokatéra, přes dvojníka Ferdy mravence po tele, které se s airsoftovou pistolí pokusí vyzkoušet prezidentovu ochranku (netřeba dopľňovat znáš to v souvislostech). Nic z toho nevypovídá o správnosti a oprávněnosti původního účelu setkání.
    Osobně považuji za NEpodstatné: Mluvu MZ v rádiu, Putna jako člověk a jeho názory, Zemanova angličtina (po tom rádiovém extempore vyšel zajímavý angličtinářský blog na idnesu... někdo jako O'Toolová to psala), jestli bude za rok rektorem UK Zíma nebo Leto (ale podstatné je, JAK a PROČ tam ten či onen bude).
  • Dále už článek při zběžném přečtení skáče o mnoho méně - mluví o hlasování o rezoluci, celebritním česku, Ukrajině a Maově Číně.
    Prostě článek, který se věnuje všemu a ničemu. Kdyby rozvedl to podstatné (fakt netuším, co tady tím podstatným má být - jestli až ta rezoluce, pak sorry, přes starý zákon jsem se k novému nedočetl) a vysvětlil to včetně svého názoru,udělal by lépe, takto to poněkud působí dojmem Cimrmanovců parodujících (tuším) ve Švestce pana Nejedlého - i tam se jedná o spoustu zajímavých informací (v sobotu se chodilo do školy, svíčková se dělala falešná, liška je jedlá a vynikající, některé atlasy hub obsahují chybu),... ale (nebyla-li by hlavním cílem forma), účel sdělení by unikl.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.