Nejoblíbenější postava
Jaká je vaše nejoblíbenější postava?
můj žebříček
1 Tyrion
2 Arya
3 Rob
A nesnáším
1 Malíček
2 Ceresei
3 Jakýkoliv Frey
můj žebříček
1 Tyrion
2 Arya
3 Rob
A nesnáším
1 Malíček
2 Ceresei
3 Jakýkoliv Frey
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
Takže holčičko, tobě včera bylo 13? Tak sorry, naše převeledobrá Kalísí nám nařídila tě zabít, stejně tak tatínka a maminku. A tobě chlapečku že je 11 a půl? Tak skvělý, právě jsme tě osvobodili od zlého světa otrokářů, nyní můžeš žít v novém svobodném světě, kde pravda aláska vítězí nad lží a nenávistí. No tak jsme ti zabili tatínka, maminku a sestřičku, ty toho naděláš, fracku rozmazlenej, copak nechápeš, jak velký krok je to pro lidstvo? Jsi svobodný. tak a teď mi koukej přinést trochu vína, nějak mám po tom osvobozování sucho v krku a ať to švihá.
(Vždyť říkám, že jí ta snaha o dobro krapítek nevychází)
:-D
To je koledníček, jak pěkně provokuje. :-P
Francouzský palec je dlouhý 2,71 cm, britský 2,54 cm. Francouzská i anglická stopa mají 12 palců, ale britská tudíž měří 30,48 cm, zatímco francouzská 32,52 cm.
Napoleon měřil ve francouzských mírách 5 stop (162,6 cm), 2 palce (5,42 cm) a 4 čárky (0,22x4=0,88 cm), tj. asi 169 cm. V britských mírách to činí cca 5 stop 7 palců. Někdo patrně zaměnil dobové francouzské míry 5 stop 2 palce za anglické, což by odpovídalo tradovaným 158 cm.
Ve skutečnosti tak byl ve své době průměrně vysoký. Zvěsti o jeho malé výšce se trochu podobají zvěstem o znetvořeném zjevu Richarda III. Patrně i v případě Napoleona šlo o propagandu, založenou na původně asi i neúmyslném omylu.
:other:
@Chmur: Však ona vyrazí bojovat s Jinými...
"Chci vaše velitele, dejte mi je a ostatní budou ušetření. Kolik? Jedno sto šedesát tři." (počet dětí, které nechali hodní otrokáři úplně zbytečně ukřižovat)." To nebylo v kontextu prostředí, ve kterém děj probíhá, až tak kruté, že?
Jestli myslíš Astapor, tak tam se zachovala krutěji, to uznávám. Nechala zabít všechny otrokáře starší 12 let. Ale i v tomhle případě se nejednalo o vyvraždění města. Můžeme předpokládat, že otrokáři jako nejvyšší společenská vrstva netvořili ani zdaleka větší část obyvatelstva. Mimochodem s tímhle činem nesouhlasím a považuji ho za špatný a nešťastný. No tak pokud jsme četli stejnou knihu, tak bychom mohli dojít k názoru, že se tomu snažila maximálně zabránit. V okamžiku, kdy zjistila, že jsou její draci nebezpeční lidem, tak se je snažila nechat zavřít. Bohužel se to u jednoho nepovedlo. Můžeš jí maximálně vyčítat, že si neuvědomila dřív, že budou mít lidožravé choutky. Rozhodně to ale není despota, kterému je to naprosto ukradené. Tak Jaimem pohrdá za jeho činy většina Západozemí včetně lidí jako Ned nebo Barristan. To, že známe jak to bylo doopravdy, je výsadou čtenáře nikoliv postav v knize. Dany žila celý život v tom, co jí řekl její bratr a člověk, který byl jejímu otci věrný. První, kdo se jí snažil naznačit pravdu byl Barristan. Těžko můžeš chtít, aby jen tak zčistajasna obrátila o 180 stupňů názory na svoji vyvražděnou rodinu. Ví o nich to, co jí řekli. Asi to nebylo nic hezkého. Přesto jsem si nevšiml, že v knize jsou kapitoly, kde uvažuje o nějakém masivním vyvražďování výše zmíněných rodů. Pokud ano, pouč mě.
Nemusíš jí mít rád, ale aspoň bys mohl mít trochu promyšlenější argumenty, proč je tak strašnou postavou.
Netvrdím, že je to nějaká ideální postava. Dělá chyby a dělá jich hodně. Je to ale tuším šestnáctiletá holka, takže jistá dávka naivity a zmatenosti by se snad dala akceptovat.
Navíc prožila dětství na útěku, pouze s labilním bratrem; v pubertě ji prodali cizímu chlápkovi, jehož největší zálibou je zabíjet a plenit; prožila potrat, smrt manžela, mnohokrát ji chtěl někdo zabít. Docela krušnej život, ne? Já myslím, že na základě toho, co doposavad prožila, to není šílenej, zlej nebo krutej člověk. Bohužel u ní stoprocentně platí pořekadlo " Cesta do pekel je lemována dobrými úmysly".
Howgh
Oblíbenci
1. Eddard Stark
2. Baristan Chrabrý Selmy
3. Davos Cibuloví Řitíř
Zloduši
1. Cersei
2. Malíček
3. Hora, která jede