Nejoblíbenější postava

upraveno 10. dubna 2014 v Akce a hlasování
Jaká je vaše nejoblíbenější postava?
můj žebříček
1 Tyrion
2 Arya
3 Rob
A nesnáším
1 Malíček
2 Ceresei
3 Jakýkoliv Frey
124»

Komentáře

• Sansa Stark, Davos Mořský, Doran Martell, Brienne, Edmure Tully, Roslin Frey, lord Umber, Areo Hotah, Samwell Tarly, Fialka, Gendry a sto dalších okrajových postav. Martin netvrdí, že morálka samotná v jeho světě zabíjí, ale že některé chyby jsou fatální.
  • svoa00 napsal(a):

Sansa Stark, Davos Mořský, Doran Martell, Brienne, Edmure Tully, Roslin Frey, lord Umber, Areo Hotah, Samwell Tarly, Fialka, Gendry a sto dalších okrajových postav. Martin netvrdí, že morálka samotná v jeho světě zabíjí, ale že některé chyby jsou fatální.

Krásně řečeno... Ikdyž, Sansa se už trošku učí jak morálku vypnout, ale stejně je to hodně morálně založená postava.

• Chmur napsal(a):

No Daenerys mi ve srovnání s politikou států připadá jako USA. Něco obsadíme, přitom zabijeme největší odpůrce, dáme lidem demokracii, divíme se, že o ni nestojí a hrozně dlouho nám trvá, než odtamtud odejdeme.

Výstižné vyjadrenie. Jestlipak bys uměl přiradit politiku i jiným postavám písně...
  • Můžete to někdo napsat za mě nebo sem aspoň zkopírovat nějaký můj starší příspěvek ať to tady nemusím celé psát znovu? Už je to trochu ohrané....
  • Stannis Baratheon pro mě teda žádný vzor morálně vyspělého člověka není. Jinak se spoustou hlavních postav souhlasím. Do popředí bych dal asi Davose a Barristana.
  • @Chmur pročpak ne? Stannis mi přijde jako jediný král, který vše dělá dle svého právního názoru, nikdy by se o trůn nesnažil, kdyby si nebyl jistý svým nárokem. I před vraždou svéh bratra ho nejdříve varoval, i když věděl, že to nemá smysl. Já bych ho bral jako vzor člověka, který se řídí morálnkou a zákonem.
  • Jo, jen má trocha žhavou morálku a zákon. Je to čestnej extrémista a to "čestnej" ne vždycky vyváži to "extrémista". Ale tak mi napadlo, keď Noye hovoril o parohatých bratoch, medi, oceli a čistom železe... Či tie Mellisandrine plamene a troška kalenia v morskej vode zvanej Davos a búrlivé udalosti ságy by nemohli z čistého tvrdého krehkého železa urobiť čosi iné.
  • Přesně. Dělá vše podle svého "právního" názoru. Nevím, co je čestného na tom, nechat zavraždit pomocí podivné temné magie svého bratra a kastelána Bouřlivého konce. Následně odpustil zrádcům jen proto, že je potřeboval. Jona chtěl sprostit slibů Noční hlídce jen proto, že by se mu to hodilo do krámu atd. Já tedy Stannise jako žádnou morální autoritu nevnímám.
  • Tu musím trocha obhájiť jeho náhľad.
    On sa považuje za kráľa, pretože mu tento nárok dáva dedičné právo. Tým pádom každý, kto ide proti jeho kráľovskému nároku a plánom ho zrádza a teda si zaslúži trest, alebo aspoň zastavenie. Každý, kto mu naopak pomáha, si zaslúži odmenu, ale svoje prípadné predošlé zločiny si viac menej odpyká (zdravíme Davosa). Keby Stannis neveril, že je kráľom a že má právo a povinnosť robiť takéto zákroky, Renlyho by nezabil (ikdyž nejspíš by měl chuť ho poslat někam, jak je celej léta naštvanej na oba své brášky).
    Čo sa týka Jona a Nočnej hliadky... To je už iná vec. A dôkaz, že Mell má na Stanissa zaujímavý vplyv. Spôsob akým koná a premýšľa sa stále viac vzďaľuje od pôvodného Stannisa a mení na akúsi Mellisandrinu modifikáciu. To nakoľko funkčná táto modifikácie je, sa ešte ukáže. Z Melliných kapitôl vieme, že to myslí dobre, ale slová Aemona hovoria za všetko - Falošné svetlo ťa môže zaviesť hlbšie do temnoty. A Divoká princezná mu k tomu nahráva - Mágia je meč bez rukoväte . A Jonove úvahy osvetľujú, prečo Jon i Stannis predsa len nejakú dôveru do tohto Rohlíkovského fenoménu vkladajú - Meč bez rukoväte je lepší ako žiadny.
    Použité výroky sú parafrázy, nie citáty, pretože nemám knižky po ruke.
    Jedno mu ale treba uznať. Nie je pokrytec a za svojimi názormi a slovami si stojí.
  • AvivAviv
    upraveno 4. prosince 2014
    A teď bychom mohli k tej modifikácii. Mellisandrine plamene, Davosovo "davosovstvo", zvraty v príbehu atď. - čo môžu vyformovať zo Stannisovského čistého železa? Robertovská oceľ z neho nebude a od Renlyho meďnatosti má ešte ďalej, ale nie je ani tým istým čistým železom, čo na začiatku. K čomu prirovnať jeho vývoj a čo od tohto vývoja do budúcna očakávať?
  • A kastelána nenechal zabiť. Kastelán spáchal samovraždu Mellisandrou (ako keď Viserys spáchal samovraždu Khalom, obecne známym tupým predmetom a v Ankh-Morporku asto dochádza k samovraždám trolmi a inými fenoménmi). Stannis nevedel, že Cressen chce Mel otráviť, takže to nijak nemohol ovplyvniť a úprimne, po tom, čo k tomu došlo... Čo podľa teba mal urobiť?
  • upraveno 5. prosince 2014
    Myslel jsem samozřejmě kastelána Bouřlivého konce.
  • Na tohle si jaksi nevspomínám... Mohol by si to trocha bližšie opísať?
  • AchileusAchileus Jsem příslušník Pražské kavárny
    Aviv napsal(a):

Na tohle si jaksi nevspomínám... Mohol by si to trocha bližšie opísať?

Kastelán Bouřlivého konce lord Pentroose odmítl kapitulovat, a vyzval Stannise na souboj, chtěl aby se konal následujícího dne, večer odvezl Davos Melisandru do jeskyně pod BK, kde porodila stín, který zabil Pentroose, stačilo by si jen přečíst Střet králů

• Aha. Už viem. Nuž, súboj by skutočne bol férovejší a aj mne by sa viac páčilo, keby to Stannis vybojoval takto. Ale opäť - Kto ide proti kráľovi, je zradca a ak má kráľ rozum a zopár serióznych problémov, bude voliť to najmenej riskantné riešenie. To s najmenej riskantným riešením v podobe Mellisandrinho tieňu tiež neznie klasicky Stannisovsky a ešte stále badať, že Stannis tieto veci nerobí veľmi ochotne. Ale človek sa v núdzi uchýli aj k tomu, čo sa mu tak celkom nepáči. A sme pri Stannisovskej železnej - tvrdej no krehkej povahe. Otázka je, či sa pod tlakom okolností zlomí a rozbije, alebo ho Mell a možno čiastočne i Davos prekuli na niečo iné. A otázkou ešte je, na čo ho potenciálne prekuli.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.