Nejoblíbenější postava

upraveno 10. dubna 2014 v Akce a hlasování
Jaká je vaše nejoblíbenější postava?
můj žebříček
1 Tyrion
2 Arya
3 Rob
A nesnáším
1 Malíček
2 Ceresei
3 Jakýkoliv Frey
13

Komentáře

• GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    @Mikjan Všetkých päť kníh by mali byť tri roky. Tuším. Kdesi na to bol graf.
  • RiokaiRiokai "Mrtví jsou mrtví."
    Oblíbenci
    Jon
    Arrya
    Malíček, Tyrion

Neoblíbenci
    Cersei
    Ramsay
    Freyovci
  • Obľúbené postavy žijúce

Tyrion Lannister
    Arya Stark
    Jon Snow (jsem přesvědčená, že se z těch ran nožem dostane, ikdyž ta podoba s Juliem Cézarem je znepokojivá)
    Petyr Baelish
    Davos Morský
    Varys

Neobľúbené postavy žijúce

Ramsay Bolton
    Cersei Lannister
    Freyovci, ktorí mali prsty v Červenej svadbe
    Vranie oko
    Veľký Iný

Potom tam mám kopu postáv, ku ktorým chovám zmiešané či neutrálne pocity a postavy, ktoré sú už s Bohom mnohých tvárí.
  • A málem bych zapomněla na Hodora. Ten ostatně přeci získá Iron throne. :D

image
  • A tohle je taky zajímavá verze.

image
  • upraveno 30. listopadu 2014
    Ještě ke Královně Vesmíru alias Daenerys, nejvíce mi na ní vadí její ignorace pravdivých informací o vlastní rodině, zaslepenost, Dááário a neuvěřitelně nudné kapitoly, které se pro mě, žádným zajímavým směrem po celé čtyři knihy nepohnuly.
  • Ja som jej na začiatku veľmi veľmi fandila. Ale v Astapore a Mereene sa to všetko spackalo strašným spôsobom. Mám ju už skôr za neutrál a dúfam, že sa veci nejak dajú do poriadku.
  • @Aviv tak tak, ve Hře jsem její kapitoly hltala se zatajeným dechem, pak už to mělo jen sestupnou tendenci.
  • Ale má nesmierne zaujímavé sny a vidiny.
  • @Aviv
    Také jsem ji mněl v počátku poměrně rád.
  • AchileusAchileus Jsem příslušník Pražské kavárny
    Chmur napsal(a):

vyvraždila jedno město
    Které město máš na mysli? Meeren?
    "Chci vaše velitele, dejte mi je a ostatní budou ušetření. Kolik? Jedno sto šedesát tři." (počet dětí, které nechali hodní otrokáři úplně zbytečně ukřižovat)." To nebylo v kontextu prostředí, ve kterém děj probíhá, až tak kruté, že?

Jestli myslíš Astapor, tak tam se zachovala krutěji, to uznávám. Nechala zabít všechny otrokář
    e starší 12 let. Ale i v tomhle případě se nejednalo o vyvraždění města. Můžeme předpokládat, že otrokáři jako nejvyšší společenská vrstva netvořili ani zdaleka větší část obyvatelstva. Mimochodem s tímhle činem nesouhlasím a považuji ho za špatný a nešťastný.
    její draci žerou lidi
    No tak pokud jsme četli stejnou knihu, tak bychom mohli dojít k názoru, že se tomu snažila maximálně zabránit. V okamžiku, kdy zjistila, že jsou její draci nebezpeční lidem, tak se je snažila nechat zavřít. Bohužel se to u jednoho nepovedlo. Můžeš jí maximálně vyčítat, že si neuvědomila dřív, že budou mít lidožravé choutky. Rozhodně to ale není despota, kterému je to naprosto ukradené.
    myslí si jak byl pan otec úžasný hrdina, kterého zavraždil zlý Jaime
    Lannister
    Tak Jaimem pohrdá za jeho činy většina Západozemí včetně lidí jako Ned nebo Barristan. To, že známe jak to bylo doopravdy, je výsadou čtenáře nikoliv postav v knize. Dany žila celý život v tom, co jí řekl její bratr a člověk, který byl jejímu otci věrný. První, kdo se jí snažil naznačit pravdu byl Barristan. Těžko můžeš chtít, aby jen tak zčistajasna obrátila o 180 stupňů názory na svoji vyvražděnou rodinu.
    nejradši by vyraždila všechny Baratheony, Arryny, Tullye, Starky a Lannistery přitom o nich ví prd
    Ví o nich to, co jí řekli. Asi to nebylo nic hezkého. Přesto jsem si nevšiml, že v knize jsou kapitoly, kde uvažuje o nějakém masivním vyvražďování výše zmíněných rodů. Pokud ano, pouč mě.

Nemusíš jí mít rád, ale aspoň bys mohl mít trochu promyšlenější argumenty, proč je tak strašnou postavou.

Netvrdím, že je to nějaká ideální postava. Dělá chyby a dělá jich hodně. Je to ale tuším šestnáctiletá holka, takže jistá dávka naivity a zmatenosti by se snad dala akceptovat.
    Navíc prožila dětství na útěku, pouze s labilním bratrem; v pubertě ji prodali cizímu chlápkovi, jehož největší zálibou je zabíjet a plenit; prožila potrat, smrt manžela, mnohokrát ji chtěl někdo zabít. Docela krušnej život, ne? Já myslím, že na základě toho, co doposavad prožila, to není šílenej, zlej nebo krutej člověk. Bohužel u ní stoprocentně platí pořekadlo " Cesta do pekel je lemována dobrými úmysly".

Howgh
    Astaspor vyvraždila, nevím přijde mi za hranou vpadnout do nějakého města a začít to tam mydlit hlava nehlava, mno takový Ned a Tywin by na špalku skončili, Daenery prostě ukázala, že jí zabíjení ve větším měřítku nedělá problém, myslíš, že by skončila u vůdců rebelie, nebo šla dál? Ano měla krušný život, ale ten měl třeba i Tyrion, a nějak jsem nezaznamenal, že by Tyrion vyvražďoval celá města

• upraveno 2. prosince 2014
    Astaspor vyvraždila, nevím přijde mi za hranou vpadnout do nějakého města a začít to tam mydlit hlava nehlava, mno takový Ned a Tywin by na špalku skončili, Daenery prostě ukázala, že jí zabíjení ve větším měřítku nedělá problém, myslíš, že by skončila u vůdců rebelie, nebo šla dál? Ano měla krušný život, ale ten měl třeba i Tyrion, a nějak jsem nezaznamenal, že by Tyrion vyvražďoval celá města
    Již jsem se k tomu vyjádřil. Žádná města nevyvraždila. Poprava vůdců není vyvraždění města. Tyrion? No kdo ví, čeho se od něj dočkáme? Když o něco šlo, nebo se cítil v ohrožení, taky si nebral servítky.
    Chmur napsal(a):

Již jsem se k tomu vyjádřil. Žádná města nevyvraždila. Poprava vůdců není vyvraždění města. Tyrion? No kdo ví, čeho se od něj dočkáme? Když o něco šlo, nebo se cítil v ohrožení, taky si nebral servítky.
    No nevím ti lidé v Astasporu by ti řekli něco jiného, Tyrion rozhodně žádný vrah není, kdyby byl jako Daenerys, tak KL lehne v polovině Střetu popelem

• A servítky si nebrali ani jeho zamestnanci. Ono to síce nebolo pekné vyhnať ich po obrane Kráľovho prístaviska, ale predstavte si, že by tam zostali - veľká časť obyvateľstva by chodila bez uší a miesto Diomedových koní by sme mali Šagove kozy.
    Aviv napsal(a):

A servítky si nebrali ani jeho zamestnanci. Ono to síce nebolo pekné vyhnať ich po obrane Kráľovho prístaviska, ale predstavte si, že by tam zostali - veľká časť obyvateľstva by chodila bez uší a miesto Diomedových koní by sme mali Šagove kozy.

On už by jim Tywin s Tyrelly vysvětlil jak se mají chovat

• NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Achileus napsal(a):

Chmur napsal(a):

No nevím ti lidé v Astasporu by ti řekli něco jiného, Tyrion rozhodně žádný vrah není, kdyby byl jako Daenerys, tak KL lehne v polovině Střetu popelem

No, tak jestli si myslíš, že Tyrion není vrah, tak jsi asi vážně četl jiné knihy. Tyrion je vrah dokonce několikanásobný. I když v ostatních případech nevraždil přímo, ale jen vraždu nařídil.
    Nevada napsal(a):

Achileus napsal(a):

Chmur napsal(a):

Již jsem se k tomu vyjádřil. Žádná města nevyvraždila. Poprava vůdců není vyvraždění města.
    Tyrion? No kdo ví, čeho se od něj dočkáme? Když o něco šlo, nebo se cítil v ohrožení, taky si nebral servítky.

No, tak jestli si myslíš, že Tyrion není vrah, tak jsi asi vážně četl jiné knihy. Tyrion je vrah dokonce několikanásobný. I když v ostatních případech nevraždil přímo, ale jen vraždu nařídil.
    Pokud vím osobně zabil jednoho člověka Tywina, ten vyděračský zpěvák si to zasloužil ("Měšec zlata koupí mlčení muže na čas, dýka navždy."), Vardis Egan a Oberyn přišli o život v souboji, dalo by se říct jejich blbost.
    Ano je to možná několika násobný vrah, ale není to vrah masový jako jistá Targaryenka

Jo, na chvíli jsem zapomněla, že se bavím s trollem. Tak popojedem.
    upraveno 2. prosince 2014
    Nevada napsal(a):

Jo, na chvíli jsem zapomněla, že se bavím s trollem. Tak popojedem.

Neurážej trolly

:-D
    Co je na Tyrionovy, kromě těch vražd špatného, uznávám byl to hnus, ale jako Martinovi fanoušci bychom měli být zvyklí na horší věci (I když po RW)
    Proč máš potřebu ty vraždy vyčleňovat jako by se jednalo o něco nevýznamného? Může to být největší sympaťák ságy, ale přesto je to vrah. Tečka.

Argument "Martinovi fanoušci by měli být zvyklí" je naprosto zcestný.
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    @Achileus A čo Šae? Tak sa mi zdá, že ju Tyrion uškrti, či čo.
  • Co je na Tyrionovy, kromě těch vražd špatného, uznávám byl to hnus, ale jako Martinovi fanoušci bychom měli být zvyklí na horší věci (I když po RW)
    Proč ti tedy vadí to, co dělá Daenerys?

Nikdo netvrdí, že je Tyrion nějaký sadistický vrahoun. Naopak. Myslím si, že v rámci prostředí je to vlastně docela dobrý člověk. Přesto zabil svou milenku a otce (to je mimochodem v Martinově světe jeden z nejhorších zločinů). Rozhodně to není žádný svatoušek.
    vyděračský zpěvák si to zasloužil
    To bys mohl tvrdit i o dobrých pánech z Astaporu.
  • Achileus napsal(a):

ten vyděračský zpěvák si to zasloužil

a čím jako? Pokoušel se dost neohrabaným způsobem intrikovat? Rozhodně konal méně zla nežli otrokářští páni Astaporu. Pokud vím, nenechal kastrovat tisíce malých chlapečků.... Do určité míry je tedy Tyrionův čin horší, jen je v menším měřítku. Kdyby měl Tyrion větší moc, jistě by zabil více lidí. (jen tak btw, kod nechal spálit cca 5000 lidí v Černovodém zálivu?)
  • Při srovnání Tyrionových a Daniných zlých skutků hovoří pro Tyriona jeden fakt.
    On u všech věděl, koho a proč připravuje o život. Což je teda omluva, která by mu vykoupila tak dvě vteřiny života navíc.
    V případě Astaporu však nebyla nijak zjišťována míra zapojeni do otrokářských činů. Prostě byly ve špatný čas, na špatném místě, ani nemuseli být zdejší. K tomu bych doplnil přísloví, je lepší pustit sto zločinců, než popravit jednoho nevinného.
  • Tak pro Tyriona hlavně svědčí fakt, že nechal spálit ty lidi v Černovodém zálivu, protože kdyby vyhráli, šlo mu o život. Jasná sebeobrana! =D Jinak samozřejmě vůbec netvrdím, že je to kdovíjak morální osoba. Se Sansou se nevyspal ne proto, že by byla tak mladá, ale protože ho nechtěla, a u Rudé svatby měl problém hlavně s tím, že o ničem nevěděl.
  • AvivAviv
    upraveno 3. prosince 2014
    Achileus napsal(a):

Aviv napsal(a):

A servítky si nebrali ani jeho zamestnanci. Ono to síce nebolo pekné vyhnať ich po obrane Kráľovho prístaviska, ale predstavte si, že by tam zostali - veľká časť obyvateľstva by chodila bez uší a miesto Diomedových koní by sme mali Šagove kozy.

On už by jim Tywin s Tyrelly vysvětlil jak se mají chovat

No jo, vysvětlili, kdyby si dali námahu. A tipuju, že taky bez servítky. U Martina proste servítky pred ústami nie sú v móde.
  • AvivAviv
    upraveno 3. prosince 2014
    Mne sa vidí, že Daenerys nie je ani tak krvilačná a krutá, ako skôr radikalistka. Keď dôjde na jednotlivcov a menšie skupiny ľudí, všemožne sa snaží urobiť pre nich dobrú vec, ale keď dôjde na masy ľudí, trocha stráca prehľad a volí síce jasné a rýchle ale katastrofické rozhodnutia. Myslím, že v tom má prsty aj prostredie... Tyrion narobí všeobecnej škody menej, ale zase si šetrí dávku pomstychtivosti a zloby pre posmievačných spevákov a milenky, čo zrádzajú a podobných ľudí.
  • No Daenerys mi ve srovnání s politikou států připadá jako USA. Něco obsadíme, přitom zabijeme největší odpůrce, dáme lidem demokracii, divíme se, že o ni nestojí a hrozně dlouho nám trvá, než odtamtud odejdeme.
    svoa00 napsal(a):

Tak pro Tyriona hlavně svědčí fakt, že nechal spálit ty lidi v Černovodém zálivu, protože kdyby vyhráli, šlo mu o život. Jasná sebeobrana! =D Jinak samozřejmě vůbec netvrdím, že je to kdovíjak morální osoba. Se Sansou se nevyspal ne proto, že by byla tak mladá, ale protože ho nechtěla, a u Rudé svatby měl problém hlavně s tím, že o ničem nevěděl.

A kdo je morální, a není mrtvý?

• @Achileus Stannis Baratheon? Barristan Selmy? Bran Stark? Meera Reed (doufejme)? Hodor? Našlo by se jich docela dost.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.