Hra o trůny 6×08 – Nikdo - Ice & Fire

upraveno 24. srpna 2016 v 6. řada
imageHra o trůny 6×08 – Nikdo - Ice & Fire

Zatímco Jaime zvažuje své možnosti, Cersei odpoví na žádost. Tyrionovy plány přinášejí ovoce. Arya čelí nové zkoušce. Scénář: David Benioff & D.B. Weiss Režie: Mark Mylod

Číst celý článek zde

145791019

Komentáře

• Ještě bych se rád zeptal na jednu věc, kterou nechápu ani v seriálu, ani v knihách. Jak fungují havrani ? Ještě bych chápal, že např. havran ze Zimohradu, který je vypuštěn v KP, doletí na Zimohrad, protože prostě nějak najde cestu domů (ono je to teda taky nesmysl). Ale jak havran ze Zimohradu, který se dejme tomu narodil na Severu a byl na něm celý život, najde cestu třeba do Mořské stráže ? Navíc Brien v poslední díle seriálu posílala Sanse havrana do polního ležení bůh ví kde. To mi teda hlava nebere ...
  • haladdin napsal(a):

Mimochodem, to první manželství nebylo "konzumováno" Tyrionse s ní nevyspal, takže nebylo platné.

To je neplatnost tzv. relativní, čili formálně platné je, dokud jeden z manželů nepředstoupí před zástupce církve (státu) a neprohlásí, že požaduje, aby manželství bylo prohlášeno za neplatné protože nebylo konzumováno.
  • upraveno 15. června 2016
    @Beleg
    Nezapomeň , že je to fantasy. Draci, ženská, co v ohni neshoří, čarodejník, co vyrábí zombie,- Děti....inteligentní havran s GPS v hlavě je moucha ;-)
  • @Terezička

Máš pravdu.
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    Vzhledem k tomu, že v ukázce zvolili tu snad nejstupidnější strategii jakou mohli, to jest polní útok proti mnohonásobné přesile, by se člověk a velitel, který prožil tři války (Válku devítigrošových králů, Robertovu rebélii a Válku pěti králů) takže jakožto zkušený velitel Sanse mohl pomoct a to hodně.
    Když byl starý a unavený, proč se obtěžoval s tím, že obsadil Řekotočí? A pokud chtěla posádka Řekotočí tak moc žít, proč vůbec do toho zatraceného hradu lezli, hmm? Nebylo nejjednodušší Černou rybu poslat od začátku do prdele. Co se týče výberu, když už bych se dobrovolně rozhodl zúčastnit se útokou na hrad proti stonásobný přesile, tak bych rozhodně nechtěl, aby po té vynaložené námaze ten hrad získat byl vydán zpátky nepříteli naprosto bez boje, tak bych raději zemřel. Ti lidi, co šli s Blacfishem na Řekotočí museli vědět, že nemohou vyhrát, tak proč s ním šli? Tohle prostě hoši neokecáte, Brynden zachoval jako idiot a tečka.
    Druhá věc, Stannis neměl méně mužů než Boltonové, v seriálu byl narozdíl od knihy v přesile měl víc koní a mužů, ale většina z nich dezertovala než došli k Zimohradu, takže asi tak.
    Co se týče vztahu Jaime a Cersei, tak tady se musím seriálu zastat, lépe řečeno Jaime jenom odraží to, že v seriálu se na konci s Tyrionem rozešli jako nejlepší kámoši, ačkoliv v knize se rozešli ve zlém, protože Tyrion ho chtěl zabít za to, co Jaime pomohl udělat Tyše. A hlavně v seriálu Jaime pořád neví, že Cersei šoustala s půlkou Králova přístaviště, kdyby věděl, že měla románek s Lancelelm, určitě by jí takhle loajální nebyl. A třeba se to ještě doví :twisted:
  • @haladdin I fantasy může mít (a dobrá i má) svá pravidla a logiku. Píseň vytváří ucelený svět se svými zákonitostmi, ať už jsou jakékoliv. Tak jsem si myslel, že je to někdo vysvětleno a já to jen přehlédl. Konec konců - seriálu se tu stále vyčítají nějaké nelogičnosti, tak jsem myslel, že kniha je nemá 8-)
  • @haladdin ale jelikož seriálovou Sansu už stihl několikrát znásilnit Ramsay, tak stejně nebude moct prokázat, že s Tyrionem nespala.
  • @Tyrion Lannister

Byl feudalismus, všechno rozhodoval pán a vůdce rodu, úkolem ostatních bylo poslouchat, i když rozhodl blbě.
    A ostatní byli nedůležití a postradatelní.
    Co já vím, třeba počítala černá rybe jen s Freyi, a ty by snad zvládnul. Možná dokonce odrazil s krvavýma hlavama.
    Asi nečekal Králokata s 8000 mužů. A ten se tam dostal víceméně intrikami Nejvyššího Vrabčáka Asi mu králokat s vojskem v hlavním městě překážel. Jinak celkem nebyl důvod pro Targaryeny se angažovat. Oni Freyům Řekotočí dali, nechali si ho vzít, tak ať se snaží....
    Everett_Young napsal(a):

@haladdin ale jelikož seriálovou Sansu už stihl několikrát znásilnit Ramsay, tak stejně nebude moct prokázat, že s Tyrionem nespala.

Třeba Ramsay ukázal prostěradlo :-)
    Ale pokud by Ramsay zrušil manželství, kvůli tomu , že byla vdaná za Tyriona, Sanza se zlobit nebude.
    A pokud Ramsaye mezičasem někdo zapíchne, bude vdova :-)

Možná Tyriona mohli prohlásit za mrtvého.

@haladdin Blackfish jako psanec na útěku měl feudální autoritu houpacího koně, takže ti, co s ním šli s ním rozhodně šli dobrovolně.
  • Napadlo mě , kam jel Varys - zlikvidovat Cersei strejčka, co teď dělá pobočníka.
    Toho, co tak neslušně vyhnal Cersei na galerku.
  • Havrany chápu tak, že mistři je chovají v každém hradu a pak si je vyměňují mezi sebou. Takže v každém hradu by měl být havran od každého hradu, odkud chtějí brát zprávy. Každý havran tak zná dvě důležitá místa - kde se narodil a vyrůstal a kde žije. To není zas tak těžký princip, pokud vím, tak na podobném principu fungují holubi.
    To, že Brienne posílá havrana někam do háje, je spíš seriálový kiks. Pokud si vzpomínám, tak komunikace přes havrany fungovala hlavně přes hrady, mimo hrad se vysílali poslové.
    Tyrion Lannister napsal(a):

@haladdin Blackfish jako psanec na útěku měl feudální autoritu houpacího koně, takže ti, co s ním šli s ním rozhodně šli dobrovolně.

V očích Lannisterů a spol určitě. Ale pro vazaly Řekotočí tomu tak nebylo.
    pro ně byl stále zastupce pána v zajetí.
    Ná právní výroky někoho, proti komu bojujeme se většinou kašle
    Samozřejmě, byli i takoví (vždycky jsou) co si řekli " Jde o krk, vypadá to na porážku, tak sklopíme uši, a na slib věrnosti se vykašleme."
    A klekli před Freyi.

• Denebola napsal(a):

Havrany chápu tak, že mistři je chovají v každém hradu a pak si je vyměňují mezi sebou. Takže v každém hradu by měl být havran od každého hradu, odkud chtějí brát zprávy. Každý havran tak zná dvě důležitá místa - kde se narodil a vyrůstal a kde žije. To není zas tak těžký princip, pokud vím, tak na podobném principu fungují holubi.
    To, že Brienne posílá havrana někam do háje, je spíš seriálový kiks. Pokud si vzpomínám, tak komunikace přes havrany fungovala hlavně přes hrady, mimo hrad se vysílali poslové.

Malej problém - hradů jak na....., a aby si každej měnil havrany s každým by asi byl problém. Nehledě k dopravním problémům s distribucí havranů.
    Holubi fungují jen jednosměrně. Po příletu domů se musej zase někam dopravit v kleci.

haladdin napsal(a):

Zřejmě bylo podmínkou dohody vydání Černé ryby. Ostatně, Blackfish mohl utéct bez ohledu na to,
    ale nechtěl. Byl starý, unavený, a budouctnost chmurná. A jeden meč víc nebo míň pro Sanzu nehraje roli. Sám nakonec řekl, že už hodně dlouho osobně nebojoval.
    A Jon - - on věděl že byl zabit a vskříšen. On věděl, že dosloužil do smrti. A jen to je důležité - jeho vlastní vědomí, že přísahu dodržel. Co si myslí někdo jiný , je mu úplně fuk.
    Sanza - za bigamistu považuju člověka, který z zistných důvodů , dobrovolně vstoupí do několika manželství.
    To není tenhle případ. Ona se nevdala dobrovolně ani jednou, a Ramsay věděl, že byla vdaná za Tyriona. V případě první svadby byla znásilněna obrazně, v druhém případě doslova.

A Sanza žádnou vraždu nespáchala.A proč nechali Černou rybu umřít ? Pravděpodobně potřebovali vyškrtnout z výplatní listiny pár herců :-)
    Mimochodem, to první manželství nebylo "konzumováno" Tyrionse s ní nevyspal, takže nebylo platné.

Ježiš, ty máš argumenty.
    Starý unavený muž brání hrad stůj co stůj, je připraven na tvrdé obléhání a odmítne výhodnou nabídku na odchod. Jasně.
    To je moc hezké, že Jon to ví, ale oficiální realitu můžou lordi vidět jinak. Pokud chce jejich podporu, tak je tenhle detail dost důležitý. Seriál se tomuto vyhnul, aby to nemusel řešit, a tváří se jakože nic.
    To samé Sansa, že nezabila krále ví určitě jenom ona, Malíček a Ollena. Myslíš, že ti dva se jí zastanou? =D Oficiálně je minimálně podezřelá, a její okamžitý útěk z KP toto podezření jenom posílil.
    Pokud vím, tak Malíček dal Sanse na výběr, "vezmi si Boltona nebo se zase někde skryj a schovej". (Ostatně, to je taky úžasná logika, "pomstím se Boltonům - jednoho si vezmu" =D ) Zas tak úplně nedobrovolně do toho nešla. To, že nevěděla, co je zač, jako argument moc neobstojí.
    Jasně, jsou to v srdci kladné postavy, ke kterým se svět chová nefér. Ale my tu diskutujeme logiku chování postav v tomto světě, a postavy reagují na to, co je ve světě oficiálně známo.
    haladdin napsal(a):

Napadlo mě , kam jel Varys - zlikvidovat Cersei strejčka, co teď dělá pobočníka.
    Toho, co tak neslušně vyhnal Cersei na galerku.

To asi myslíš to nelepší na celém dílu. Ty voe, ten sexistickej čurák nechce tygří mámě dovolit, aby manipulovala Tommenem, když už toho podělala víc než dost, no jak si to může dovolit, tohleto :D
    @svoa00
    Nepamatuju si to přesně, ale v knize ho zavraždí s tím, že proti němu nic nemá, že je slušnej člověk,ale že potřebuje destabilizovat vládu v Západozemí kvůli Danaerys.
    Rozhodně si nemyslím, že by ho likvidoval kvůli tomu, že odstavil Cersei. :-)
    I když.. při těch průserech, co Cersei dělá, když je u moci by to nemuselo být marné...
    To s Cersei a balkónem bylo jen upřesnění.Já už zapoměl, jak se tenhle Lanister jmenuje, a nechtělo se mi to hledat.
  • haladdin napsal(a):

@svoa00
    Nepamatuju si to přesně, ale v knize ho zavraždí s tím, že proti němu nic nemá, že je slušnej člověk,ale že potřebuje destabilizovat vládu v Západozemí kvůli Danaerys.
    Rozhodně si nemyslím, že by ho likvidoval kvůli tomu, že odstavil Cersei. :-)
    I když.. při těch průserech, co Cersei dělá, když je u moci by to nemuselo být marné...
    To s Cersei a balkónem bylo jen upřesnění.Já už zapoměl, jak se tenhle Targaryen jmenuje, a nechtělo se mi to hledat.

A docela mi dělá problém , myslet si, že Tommen manipulovanej Vrabčáky je lepší varianta.
    Takhle mocnej klér, s paralelní vojenskou mocí je zlej sen každého panovníka.
  • @haladdin Zdá se mi to, nebo si nějakým podivným způsobem pleteš Targaryeny a Lannistery? Jsem si říkala, o kom to vlastně mluvíš, v několik předchozích příspěvcích. Nebo už je to úplně šumák? =D
    Denebola napsal(a):

@haladdin Zdá se mi to, nebo si nějakým podivným způsobem pleteš Targaryeny a Lannistery? Jsem si říkala, o kom to vlastně mluvíš, v několik předchozích příspěvcích. Nebo už je to úplně šumák? =D

Ježišmarjá, asi už blbnu.
    Ten němec Alzheimer asi chodí kolem......Jdu opravovat

• Beleg napsal(a):

Ve většině civilizovaných společností platilo, že jakýkoliv vynucený právní úkon (přičemž svatba nepochybně právní úkon je), je neplatný. Nevidím důvod, proč by to mělo být jinak ve společnosti založené na víře v Sedm nebo ve staré bohy. Nazývat za téhle situace Sansu bigamistkou mi přijde jako silný kafe ...

No ty si myslíš, že dívky si mohli vybrat, pokud došlo k naplnění manželství tak se dokud neumřeli uvázaly.
  • Jak tady řešíme to manželství, dobrá otázka je jak to mají na severu? Pokud se nemílím není tam víra v sedm, ale ve staré bohy, takže otázka jak tam se staví k rozvodu
    @p1e9t9r2

Nepamatuju se, že by v knihách byla nějaká zmínka o rozvodech v Západozemí.
    Co se tu udává, jsou jen analogie se stavem v Evropě ve středověku.
    Například
    Vilém Maréchal (francouzsky Guillaume le Maréchal, anglicky William Marshal, 1145? – 14. května 1219) byl rytíř normanského původu, učitel a vychovatel dvou anglických králů – Jindřicha Mladíka a Jindřicha III. V letech 1216 - 1219 byl poručníkem a regentem nezletilého krále Jindřicha III. a rovněž vítězem bitvy u Lincolnu, po níž byla navždy vyhnána francouzská vojska z Anglie. Patřil mezi nejslavnější rytíře své doby, věrně sloužil pěti anglickým králům a byl uznávaným a respektovaným účastníkem rytířských turnajů.

O něm je známo, že měl dlouho existenční problémy. (čtvrtý syn ) Z domova ho více méně vykopli, ať se stará.
    Nakonec mu dohodili bohatou manželku.
    Sice ji nikdy dřív neviděl, takže dorazil na koni na příslušnej hrad, bleskurychle se oženil a ten samej večer konzumoval :-), aby byl zajištěn majetek.
    Ale prý to bylo nakonec vynikající manželství. :-D
  • Nalistoval jsem si ten příběh z knhy Meč a kříž od Jiřího kovaříka. Je to docela sranda.
    Marchall už měl přes 40, a král Jindřich mu slíbil manželku .Byl trošku problém, že Jindřich se se synátorem Richardem neráčili, ba dokonce spolu bojovali. Jindřichova strana dostávala na pérdel, a Marchall kryl ústup, a měl možnost Richarda zabít. Ten Richard si blbec nevzal přilbu a kroužkovou košili. A Richard škemral, poukazujíce na to, že nemá brnění
    :Marechalle, nezabíjejte mě, to by byla podlost, jsem proti vám bezbranný.
    MArchall byl poněkud nezdvořilej "Ať si Vás podřízne ďábel, ja Vás nepodříznu"
    A zabil pod Ríšou koně.
    Njn, janže král jindřich za dva měsíce umřel, a to, že mu slíbil bohatou manželku jaksi nedotáhl.
    A nový král byl Richard.
    No, Marchall ho nakonec ukecal, král dal svolení ke svatbě.
    A začaly se dít věci. To slyšení se udáo v Anjou...
    Marechal sedl na koně, mazal z Anjou do Normandie, loď už odplouvala, takže na ni skočil s koněm (poranil si nohu)
    Dojel do Lpndýna a dosavadního poručníka dotyčné děvy částečně podplatil , částečně zastrašil, aby mu onu děvu vydal, spěšně se nechal oddat a ve vypůjčeném domě a vypůjčené posteli sňatek naplnil.
    Neboť až konzumováním svátosti manželské se stával pravým vlastníkem statků své chot.
    Bylo mu tehdy asi 45, o děvče bylo o třicet let mladší.
  • Beleg napsal(a):

Ještě bych se rád zeptal na jednu věc, kterou nechápu ani v seriálu, ani v knihách. Jak fungují havrani ? Ještě bych chápal, že např. havran ze Zimohradu, který je vypuštěn v KP, doletí na Zimohrad, protože prostě nějak najde cestu domů (ono je to teda taky nesmysl). Ale jak havran ze Zimohradu, který se dejme tomu narodil na Severu a byl na něm celý život, najde cestu třeba do Mořské stráže ? Navíc Brien v poslední díle seriálu posílala Sanse havrana do polního ležení bůh ví kde. To mi teda hlava nebere ...

O havranech vyprávěli v knihách Branovi, že bývaly doby, kdy havrani přenášeli vzkazy ústně, protože jsou velmi chytří a navíc byli často ovládaní měniči. Postupem času ztratili havrani schopnost mluvit a nosí vzkazy písemné. Ale asi jim zůstal ten důvtip pro hledání adresáta :)
    Takže ano, je to vysvětlené, a ano, je to pořád jenom fantasy :D @haladdin

Podařilo se mi to vygůglit:
    „V tom havranovi byl ještě někdo,“ řekl lordu Bryndenovi po návratu do své vlastní kůže. „Nějaká dívka. Cítil jsem ji.“ „Žena, jedna z těch, co zpívají píseň země,“ řekl jeho učitel. „Dávno mrtvá, a přesto část z ní přetrvává, stejně jako by část z tebe zůstala v Létovi, kdyby mělo tvoje chlapecké tělo nazítří zemřít. Neublíží ti.“
    „To mají v sobě všichni ptáci zpěvánky?“
    „Všichni,“ odpověděl lord Brynden. „To zpěvánci naučili První lidi posílat vzkazy prostřednictvím havranů... jenže v těch časech uměli ptáci mluvit a předávali vzkazy ústně. Stromy si pamatuji, ale lidé zapomínají, a tak teď píší svoje vzkazy na pergamen a uvazují je k nohám ptákům, s nimiž se nikdy nedělili o jejich kůži.“
    @haladdin
    haladdin napsal(a):

Samozřejmě, byli i takoví (vždycky jsou) co si řekli " Jde o krk, vypadá to na porážku, tak sklopíme uši, a na slib věrnosti se vykašleme."
    A klekli před Freyi.

Tak pořád s ním určitě nešli, protože by museli, ale z vlastní dobré vůle, a i z vlastní dobré vůle mu pomohli získat Řekotočí. I tak je s podivem, že někdo kdo je vedl celým tímhle má menší autoritu, než vězeň, který spal se svou ženou, zatímco vraždili sestru a synovce :-D Prostě tohle je stejná záhada, jako převrat v Dorne a vražda Roose Boltona, davová psychologie v seriálu je trochu zvláštní.
    upraveno 15. června 2016
    image
    image
    Ty to fotky vzbuzují naději, že by ser Twenty Goodman mohl být konečně přemožen.
  • Tyrion Lannister napsal(a):

@haladdin

haladdin napsal(a):

A klekli před Freyi.

Tak pořád s ním určitě nešli, protože by museli, ale z vlastní dobré vůle, a i z vlastní dobré vůle mu pomohli získat Řekotočí. I tak je s podivem, že někdo kdo je vedl celým tímhle má menší autoritu, než vězeň, který spal se svou ženou, zatímco vraždili sestru a synovce :-D Prostě tohle je stejná záhada, jako převrat v Dorne a vražda Roose Boltona, davová psychologie v seriálu je trochu zvláštní.
    Neřekl bych , že je to zvláštní.
    Pokud byla hlava domu v zajetí, Byla ˇˇCerná ryba další v dnes by se řeklo "posloupnosti velen"
    Jakmile byl propuštěn, stal se šéfem on.

A ano, poctiví a čestní toto pravidlo dodržují, méně poctiví na to pravidlo kašlou.
    A klidně legálního šéfa zaříznou - buď sami, anebo si na to někoho najmou. Dorne, Roose
  • @Tyrion Lannister
    Zdálo se mi poněkud předčasné podle jedné fotky posuzovat Jonovu strategii v bitvě, která se odehraje až v příštím díle, a netušíme, jak skončila.
    Párkrát v historii se osvědčilo , když i slabší strana zaútočila na část fronty na které byl velitel a podařilo se ho zabít nebo zajmout.
    Dost často tím boj skončil porážkou silnějšího.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.