Odkazy , obrázky...
Na stránkách http://www.shirepost.com/GeorgeMartin.html jsem našel fotky zajímavě zpracovaných "jelenů" a jiných platitel ze světa Písně. Dokonce je možné si je za rozumnou cenu objednat. Škoda jen, že tam nemají zlaté "draky", ale to by už asi bylo o něco málo dražší. :wink: Takže výzva pro všechny numismatiky! :)
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
Ale vážně, jak jsem psala, Martin si na návaznost nedal pozor na více místech. Už jen těch draků je na wiki vyjmenovaných víc než 19 :)
Jinak v těch Tyrionových vzpomínkách... 3000 let je fakt nářez,... nemůže to být chyba překladu? 6e by si Targaryeni z Valyrie odvezli prastarou lebku,... kdo ví (schválně kouknu do knihy v originále).
Ať to čtu jak chci, tak mi z toho pořád vychází, že
- nejstarší je 3000 tisíce let stará
- ty nejstarší jsou zároveň největší
- největší jsou lebky Baleriona a spol.
= Balerionova je ta největší a je stará 3000 let :)
Chyba v desetinné čárce v psaném slově asi odpadá, jak jsi vtipně hned poprvé reagoval na EY.
Představa, že v prosperující a rozlehlé Valyrii neměli draci pomalu co žrát, zatímco na kamenitém, poměrně pustém a malém ostrově jako je Dračí kámen se přecpávali k prasknutí, mě dost pobavila ;)
Možnost třetí - podle mě nejpravděpodobnější - je, že to Martin prostě přepískl a když se pak začal podrobněji věnovat drakům, tak na tuhle drobnou informaci zapomněl.
@Thorar
Jj, takovéto běžné chyby bývají zákeřné :-D
Spousta věcí bývá prostě nějak "nastřelená", dokud slouží pouze coby "umělecké pozadí" a ve chvíli, kdy vyvstane potřeba je kvantifikovat (časy, vzdálenosti), objevují se různé zádrhele. Například Sapkowského jsem minimálně jednou nachytal, že nějaké vzdálenosti lokací nesplňují trojúhelníkovou nerovnost. U Martina se mi párkrát nezdála topografie bojiště, ale s tím, jak často v překladu pletou východ se západem, bych musel nejprve konfrontovat originál.
Martin navíc informace často předkládá ne jako absolutní fakta, ale zprostředkovaně (formou vzpomínek, zápisů z knih apod.), čímž si ponechává určitý manévrovací prostor.
Tak mě napadá, jestli už jsem něco podobného jednou nepsal :-k
hapčí, kde je ľavá strana :D
toto je tiež jedno z mojich obľúbených, spolupráca Marvel a DC, Joker sa dostane do Marvelovského sveta, Batman ho ide zastaviť no natrafí na Hulka, ktorý chce zabiť ako Batmana tak Jokera. Ešte že ma Batman ten opasok!
oh nvm či kúpiť >_<
- Paradoxně možná neodpadá,... co my víme o Mistrovězpůcobu psaní? Třeba píše koncept v ruce a někdo mu to přepisuje a celkem bych chápal, že koncept napíše číslem.
- Ostatně je opravdu rozdíl mezi Valyrií, kde na větším prostoru žije po staletí spousta draků a malý DS, kde žije draků 5-3... ostatně, v takovém případě bych čekal, že se draci budou živit rybama... a DS pro ně mohl být nevylovený ráj hojnosti...