Co jiného číst?

upraveno 3. ledna 2011 v Literatura
Mých posledních snad 20 knih bylo všechno možné (Martinovy povíky, Irving, G.G.Marquéz, Vonnegut Jr.) jen ne kniha z fantasy ságy. Chápu, že nic tak dobrého jako icefire na trhu není, ale něco co by stálo alespoň za přečtení. Doporučte něco

PS: Nepište Feista ani Sapkowskiho. Něco nového (rok vydání 2006,07), co třeba zatím nevyšlo celé, ale autor to již ukončil.
1454648505193

Komentáře

• môj milovaný hrdina. po winetuovi druhý dôležitý v mojej mladosti. mám aj toto tričko :)
    http://www.kompot.sk/eshop/tricka/stopy-pan-tragacik-boy/
  • @sarven Tak uz viem, ako ta v meste poznam :)
  • Zná tu někdo Valhalu od Novotného? (Dlouhý den Valhaly atd.) Co na ní říkáte? Líbí/nelíbí?
  • aky su vasi najoblubenejsi fantasy spisovatelia? u mna je to 1. erikson 2. martin 3. gemmell 4. tolkien 5. abercrombie 6 . sapkowski
  • @zaklinac Nějak nevím, u všech autorů pozoruju stejnou chybu a to takovou, že všichni ve svém světě mají věci které se událi před "statisíci a statisíci lety" přičemž od té doby není žádný pokrok a naopak všechno upadá a civilizace je pořád horší atd. Erikson tímhle trpí opravdu hodně jak pořád přidává věci dál a dál do minulosti a je to jedna z mála věcí které mi na malazu vadili. U Martina mi zase dost vadí ta neschopnost dopsat 7 knížek za 18 let, hrozně se s tím sere a řekl bych že to dělá schválně. Gemmella jsem zatím nečetl. Tolkien je bezva, líbí se mi jak to má promyšlený všechno hezky do detailů. Sapek je celkem dobrej, ale 5. díl zaklínače (Křest Ohněm) byl křest ohněm leda pro mě tím jak moc mě to nebavilo. Docela mi v tvém žebříčku chybí Gaiman
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    Akurát som začal čítať Vládcu vlkov. Akokoľvek som Zalínača nečítal, príde mi to tak, že Červenák z neho určitým výrazným spôsobom vychádza. Spojenia bojovníka s černokňažníkom sa desím, asi mi bude znásilňovať môj obľúbený fantasy archetyp. A takisto mi príde tragické spojenie "americkej kúlovosti", ktorá z toho páchne s "úctou voči slovanským koreňom".

Najmä mi príde blbé, keď polovica vychádza zo skutočnej histórie, ale v pohode si tam pobehujú raráchovia a gnóm vlastní hostinec. A zo štýlu pravy postáv to vyzerá ako divné spojenie rozprávkovosti a slušnosti Tolkiena so špinavosťou krutosti Martina... To je proste... Blbé...

Ale som ešte len na začiatku. Len už teraz mi hlavný hrdina lezie na nervy. To rovno mohol nosiť marvelovský kostým.
  • @Everett_Young Gaiman ma nelaka to uz skor rozmyslam ze si nieco precitam od cervenaka od gemmella odporucam legendu jedna z najlepsich knih ake som cital
  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    upraveno 5. července 2014
    @zaklinac A Rothfuss? Jméno větru i Strach moudrého muže jsou přinejmenším dobré knihy, jsou velice zábavné. Akorát kdo ví kdy vydá Dveře z kamene.

EDIT: V LISTOPADU VYJDE SAMOSTATNÁ KNIHA O AURI!!!
  • čo všetkých tak zaujalo na Auri?
  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    upraveno 5. července 2014
    @JoeGyry Devi a Auri - moje dvě nejoblíbenější postavy :twisted: třeba to, že je tak trošku (solidně) pomatená samotářka žijící kdesi v háji co to nemá v hlavě úplně v pořádku? Pořád lepší než prvotřídní kráva Denna. Další samostatnou knihu by měl později dostat i Bast.
  • @Everett_Young mozno si to precitam ked vyjde aj 3 diel
  • upraveno 5. července 2014
    @Gepeto Červenák se mi četl líp než zaklínač. Zaklináčem se hodně inspiruje. Důkaz je v povídkách válka s běsy. Červenák spíš se zabývá samotným Černokněžníkem než celým světem jako Sapkowski.
  • EdemEdem GRRM jediny Boh Ice&Fire
    @Everett_Young kto bol je Auri nejak si neviem spomenut aj ked so mto cital dost nedavno.
  • @Edem Auri je ta poblázněná holka co žije v opuštěných částech univerzity. Kvothe jí chodí hrát na loutnu.
  • upraveno 5. července 2014
    @zaklinac Ja toho nemám zase tak veľa načítaného, takže u mňa je to: 1. Rothfuss, 2. Martin, 3. Tchaikovsky 4. Feist 5. Goodkind

Aj keď Feist a Goodkind spadajú už skôr do guilty pleasure kategórie, a z Goodkinda ma bavili tak prvé 3-4 knihy, potom sa začína strašne opakovať a demagogizuje.
  • @Arutha kde máš tolkiena?
    u mě je to: 1. tolkien 2. martin 3. sapkowski 4. lewis 5. heitz
  • Ech Tolkiena som zabudol. Ale pravdupovediac nie som z neho nejak odvarený, dal by som ho tak na štvrté miesto.
  • upraveno 6. července 2014
    1. Tolkien 2. Lovecraft 3. Gaiman 4. Martin (Píseň mám rád, ale to čekání a prokousávání se skrz sáhodlouhé popisy jídel...) 5. Červenák/Renčín/Sapkowski
    (k tomu červenákovi: osobně se mi spíš než vládce vlků líbila sekera z bronzu popřípadě kapitán bathory... Nečetl tu někdo Bohatýra?)
  • @Everett_Young Jop, Auri je boží :) Denna mi začala být trochu sympatická až ke konci, jinak jsme tu její dokonalost jaksi nepobrala (holt jí ve skrytu duše závidím, jak je perfektní a nejkrásnější a tak) Jinak co se týče Jména větru, univerzitní "potterovská" část mě neskutečně nebavila, oproti předchozí skvělé první polovině silný sešup dolů :(
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    upraveno 6. července 2014
    Dreamer napsal(a):

univerzitní "potterovská" část mě neskutečně nebavila,

A mě právě tyhle části baví nejvíc. Stejně i u Trudi Canavan :)

Já asi nedám do kupy žebříček s pořadím, ale 1. je pro mne Tolkien, pak mám nečíslovaně Trudi Canavan, Tchaikovskiho, Abercrombieho, Martina, Rothfusse a Sapkowskiho (a určitě jsem na někoho zapomněla, koho bych tam při kouknutí se do knihovničky připsala)

Jinak teď čtu Tajemství nesmrtelného Nikolase Flamela od MIchaela Scotta, což je taková fantasy pohádka pro děti a je to hrozně milé (před lety jsem přečetla první díly a teď chci dočíst celou ságu).
  • Pán ledové zahrady 4, konečne sa mi to dostalo do rúk. Zatiaľ veľmi dobre aj keď ma mrzí že si už nespomínam na tie všetky menej dôležité postavy poprípade náznaky na názvy miest. Celkovo mi tam chýba mapa, podľa ktorej by sa dalo orientovať. Človek si hneď viac váži awoiaf.
    Ona sa toho HP nepustí :D
    To už radšej naozaj mohla spraviť ,,2. sériu" zo súčasnosti. Pokiaľ viem, časovo sa HP odohrával na konci minulého storočia, tak mohla zaexperimentovať s čarodejmi v modernom svet(l)e (hoci HP mal pravé kúzlo práve v čiernobielych novinách a podobných tradicionalitách). K tomu nový antagonista, ktorý by pre istotu nebol zlý černokňažník ale nejaký psychopatický fanatik z MM.

I keď HP príbeh vyzeral až príliš čiernobielo, neviem či by tam sedelo čosi z iného súdku.
  • Ja som stále pri HP premýšľal aké super drogy/alkohol tam musia mať. A ona tu tému nikdy nerozvinula :(
    @JoeGyry Dalo by sa povedať, že vo svete, kde ľudia čarujú tému drog v pozadí rozvíjala celých sedem kníh =D
    Martinus asi ide do slovenského prekladu
    image
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    @Gepeto Máte hezkou obálku :)
    @flanker.27 Hádam by sme nechceli nejakú vlastnú, keď nám ich môžu urobiť američania :D
    Akokoľvek sa mi páčia tie české prebaly tiež, tak zrovna túto súrodú považujem za dobrú voľbu. Ešte aby Vichry boli čierne s Rohom zimy a je to zaujímavý komplet.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Hm, dejte potom někdo vědět, jaký je překlad. Možná bych i oželela změnu názvosloví a do slovenského vydání zainvestovala. Vážně bych chtěla mít Píseň bez výrazných chyb :(
    Tak druhý diel by mohol byť pár mesiacov po prvom. Tretí a piaty budú rozdelené na dve knihy (obávam sa, že to ale cenovo neprispôsobia). Prekladajú dve ženy (jedna z nich prekladala knižnú Twilight ságu). Bude vraj použitá americká grafika, zo slova grafika súdim, že nie len obálka, ale aj fonty, hraničenie nadpisov kapitol.

Teraz ma už len zaujíma, či budú názvy prekladateľ doslovne, ale budú preferovať eng. verzie. Stále verím v Janu Západlinskú a Mireka Rudovína =D

A takisto byma zaujímalo, do akej miery sa budú inšpirovať českým prekladom.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.