Hostina pro vrány

upraveno 5. května 2011 v Píseň ledu a ohně
Čtvrtý díl ságy ledu a ohně.

Anotace

Po staletích krutých zápasů a osudových zrad se sedm mocností vládnoucích jedné říši navzájem zdecimovalo natolik, že jim nezbývá než nyní žít v tísnivém příměří. Nebo to tak alespoň vypadá…

Pár jedinců si stále ještě dělá nárok na kdysi zoufale žádaný “Železný trůn”, ale jsou příliš slabí nebo vzdálení, než aby se jim to mohlo podařit. Válka, která zuřila tak...

Číst celý článek zde
1234689

Komentáře

• upraveno 24. ledna 2013
    Krisa napsal(a):

Já mám radši dělení časové než prostorové, takže mi chyběly některé postavy a číst POV

Cersei
    pro mne bylo utrpením (nevím, jestli to je spoiler).
    A já hned doplním, že ty její kapitoly zrovna mě bavily. Tzv. "paranoidní kráva" byla příjemným zpestřením po ufňukaném Samíčkovi a nudné Brienne. :D
    Mno, pro mě Hostinu táhnou Arya a Jaime, zbytek byl zklamání. Tanec má svoje chyby a stejně jako Hostina je vzhledem k ději zbytečně dlouhý, ale vrátil se aspoň k postavám, které mě zajímají.
  • Takže....Hostinu pro vrány mám přečtenou už delší čas, takže si až tak čerstvě nevybavuju přesné události, ale mile mě překvapila po tom, co jsem všude četla, jak moc je nudná ;-)
    Je pravda, že tam nebylo tolik zvratů jako v předchozích dílech, ale na kvalitě to neubralo...přece jen se taky musí postavy trochu vydýchat, ne? :-D
    Nevím, nejspíš jsem divná, ale postupně zjišťuji, že mě prostě čím dál tím míň baví kapitoly za mořem, tzn. jak moc mám ráda Aryu, tak její kapitoly jsem málem přeskakovala, o Dany se ani nezmiňuju, Sam mi přišel taky nudný...
    No...za to Jaime mě začíná honě bavit, on podle mého názoru nikdy nebyl vyloženě prvoplánově zlý, třeba jako Hora, udělal pár špatných věcí, se kterýma nesouhlasím, dokonce jsem ho na začátku nesnášela...byl to pro mě typický bohatý a arogantní synek...ale jak se říká, nic není tak, jak to vypadá...no, prostě jeho postava má skvělý vývoj, občas udělá něco, čím mě šokne, protože bych to od něj nečekala... :applause:
    sama za sebe jsem velmi ocenila postupné probírání se z "velké lásky" k Cersei :-D
    a Cersei....při každém setkání bych jí vždycky dala tečku, ale její psychopatická osobnost je zde skvěle prezentována a bylo to velmi příjemné zpestření nudných částí knihy....
    a ještě jedno....Brienne už bez Jaimeho nemá takový švih, její nový sparringpartner nemá šťávu :-k
  • Tak to ste mi teraz zamotali hlavu, že 4. a 5. kniha sa odohráva v tom istom čase... čiže všetky PoV čo sú v 4. dieli nebudú v 5.?
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 24. ledna 2013
    FireAndBlood napsal(a):

Tak to ste mi teraz zamotali hlavu, že 4. a 5. kniha sa odohráva v tom istom čase... čiže všetky PoV čo sú v 4. dieli nebudú v 5.?

Ne tak docela. Část Tance se odehrává souběžně s Hostinou a pak se linky víceméně časově sjednotí. Pár POV tam postavy z Hostiny taky mají.

Bordel teprve bude, až vyjdou Vichry s kapitolami (asi nejen) Sansy, které budou zase pro změnu dohánět děj Tance...
    Arya je v oboch ak sa nemýlim, a myslím že Jaime má v 5. knihe tiež jednu kapitolu. Inak POV postavy zo 4 dielu v 5tom niesu.

A aj Cersei je POV v oboch, ale v 5tom diely už len v 1 alebo 2 kapitolách.
  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    NO, mě Aryiny kapitoly za mořem baví a moc. Kapitolu "ošklivé děvčátko" považuji asi za nejlepší z celého Tance.
  • BenjiBenji so much universe, so little time
    Já v Hostině trpěl při kapitolách z Dorne a Brienne, Arya a Jamie mně bavili nejvíc. A Cersei, tu jsem měl stochutí zhmotnit a pořádně jí vysvětlit, že na vládnutí nemá..
  • @Benji mě se Dorne líbilo =D
    I když jsem nepochopil proč Temnohvězda napad Myrcellu
    @M1on
    Ten Hoat nebo jak se menuje mi neskutečně lezl na nervy :-D
    A nepochopil sem tam víc věcí :-D
  • @M1on Pretoze chcel donutit Dorana k vojne.
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    M1on napsal(a):

@Benji mě se Dorne líbilo =D

I když jsem nepochopil proč Temnohvězda napad Myrcellu
    Lebo nečakal, že sa to urovná a chcel, aby ich Cersei obvinila a začal vojnu... A pretože je to debil...
    A nezapomínejte přitom, kdo ho tam přivedl a dal mu k tomu příležitost. Ano, sladká princeznička Arianne "jsembudoucíCersei" Martell.
  • Nevada napsal(a):

... princeznička Arianne "jsembudoucíCersei" Martell.

Nemyslím, že z Arianne roste druhá Cersei. Je mezi nimi dost rozdílů.
    Nevada napsal(a):

A nezapomínejte přitom, kdo ho tam přivedl a dal mu k tomu příležitost. Ano, sladká princeznička Arianne "jsembudoucíCersei" Martell.

Ale no ták... Arianne sa zachovala tak hlúpo ako len mohla... Neoplývala totiž schopnosťou vidieť do hlavy svojmu otcovi a podliehala pocitu, že keď od**e svojho otca tým, že mu čmajzne rukojemníčku a korunuje ju na vyvolanie vojny, spraví niečo dobré, čím sa zapíše do histórie. Ale všimni si, ako sa zmenila po ich rozhovore v kapitole Princezna ve věži. Teraz svojho otca chápe, váži si ho a poslúcha.

Okrem toho verím, že ona je tá princezná, čo zvrhne Cersei :D
    Dopřej jí pár neúspěchů a k tomu dostatek vína a máš to tam.
  • Nevada napsal(a):

Jenže tenhle "postup" pak lze aplikovat na jakoukoli trochu ambiciózní ženskou postavu. :(
    Nevada napsal(a):

Do rovnice chýba mladší bratrancosynovec, s ktorým by hrala lannisterské šarády, trpaslíči brat, ktorý ju má podľa proroctva zabiť a šialený syn.
    MissUtahraptor napsal(a):

Nevada napsal(a):

Jenže tenhle "postup" pak lze aplikovat na jakoukoli trochu ambiciózní ženskou postavu. :(
    Nemyslím si.
    Branislav_Gepeto napsal(a):

Nevada napsal(a):

Do rovnice chýba mladší bratrancosynovec, s ktorým by hrala lannisterské šarády, trpaslíči brat, ktorý ju má podľa proroctva zabiť a šialený syn.
    Zase to nepřeháněj a zkus občas před odesláním příspěvku zapřemýšlet.
    Och, ja som premýšľal o to sa neboj.

Cersei bola od detstva v úplne inej situácií. Narodila sa so snom byť ako muž. Potom prešla šialenou a spoločnosťou odsúdenou lovestory s bratom. Bolo jej predpovedané, že jej mladší malý bráško ju zabije a ona si nejako vyložila, že zabije aj jej deti, aj keď to má byť ona sama, kto ich zabije. Potom sa narodí trpaslík, ktorý zapričíni smrť jej matky (nepriamo). Potom je vydatá za starého opilca (alebo niekoho, kto k tomu spadol neskôr) a hlavne sukničkára, s ktorým žije asi 14 rokov s ambíciou o tom raz dokázať svoju silu. Má tri deti, z toho jeden šialený, ktoré miluje a toho šialenca miluje aj napriek jeho šialenosti, preto urobila veľa nie veľmi životu nevinných ľudí prospešných vecí. Musela sa tváriť ako príjemná kráľovná po mnoho rokov, aj keď by bola evidentne radšej krvilačný zbrojnoš. A jej otec bol chladnokrvný stratég, ktorému sa chcela tak veľmi podobať. Toto dokopy zapríčinilo väčšinu zo Cersei.

Arianne je akosi úplne opačný príklad. Neverím že pár pohárikov a nejaké problémy by z nej spravili až tak veľkú kravu, ktorá by vo veľkej miere ublížila nevinným len kvôli vlastným cieľom (vo veľkej miere)
    Promiň, to vyznělo hruběji, než bylo zamýšleno.

Nevím proč, ale hodně lidí zapomíná na Cersei z Hry a Střetu a pamatuje si hlavně tu z Hostiny.
    Cersei se nenarodila se snem být jako muž. Cersei se, hlavně v té alkoholické fázi (ale občas i předtím) opíjela představou, že je schopná jako muž, resp. jako její otec, že to ona je pravou dědičkou Lannisterů. S Arianne ji spojuje touha po moci, přesvědčení o tom, že musí vládnout stůj co stůj (Arianne na to měla aspoň dědický nárok), intrikaření a naivní představa, že je chytřejší než ostatní a udělá tím dojem na/převeze vlastního otce, víra ve vlastní genialitu a ochota jít přes mrtvoly. Nečekám, že napodobí Cersei ve všem. A stejně jako u Cersei i Arianne stačila malá výchovná lekce a zkrotla jako beránek. A u obou je otázkou, na jak dlouho. Dokud bude na princezničku dohlížet papá, tak to bude O.K. Kdyby měl Doran zemřít - jako že k tomu nemá daleko - tak bude v háji a s ní i celé Dorne.
    No takto zrekapitulovane tu podobností je dosť, ale mne by tá úplná bezcitnosť k Arianne nesadla. Možno sa neštíti ísť cez mr´tvoly, presne tak ako Cersei (prílišné odhodlanie), ale stále ju nepovažujem za až tak bezcitnú. Je pravda, že Arysa viac-menej len zneužívala, ale dosť veľa smútku cítila po jeho smrti. Zato Cersei len bezcitne používa svoje partie na ovládanie ostatných. Ako som povedal, Arianne od toho nemá ďaleko, ale stále si nemyslím, že je v nej až taká bezcitnosť.
    Povedzme však, že
    Arianne si vezme Aegona (tento plán sa vraj spomína v jednej z vypustených kapitol Winds of Winter a neviem si spomenúť, či bol spomenutý aj už v Tanci v tej kapitole Strážce, tak či onak je to pre túto sekciu SPOILER). Za 14 rokov, Ak by sa Aegon stal arogantným, tyranským, mal by násilnické sklony a výrazne by to zhoršilo jeho vzťah k Arianne, Aegon by nešťastnou náhodou zomrel pri love a Arianne bola kráľovná regentka... Nu, ktovie, možno v tomto bode by sa tam ozývala tichá Cersei...

Ale verím, že to nestane.
  • Já myslím, že Arianne má předpoklady k tomu, aby toho pohnojila ještě daleko více než co zatím stačila tou svojí hrou na válku. Nevěřím, že by ji v Martinově světě čekal happy end. Rozhodně na mě zatím působí jako povrchní rozmazlená husička, která není schopna dohlédnou až tak daleko, aby si uvědomila následky svých činů. Doufám, že ji Doran ještě stihne alespoň trochu vychovat. Jako cílevědomá a vychytralá žena na mě tedy zatím rozhodně nepůsobí a řekla bych, že nad Arysem tesknila asi tolik, jako by se jí rozbila oblíbená panenka, nějaký hluboký žal nad zbytečně zmařeným životem jsem tedy nepostřehla.
  • Jeden z těch případů, kdy ambice žalostně překonávají schopnosti.
  • Kdyby měl Doran zemřít - jako že k tomu nemá daleko - tak bude v háji a s ní i celé Dorne. .
    To by bylo překvapení, kdyby ho Martin nechlal na živu. :-)
  • Arianne sice není dvakrát politicky předvídavá, ale není ani taková zákeřná mrcha jako Cersei. A má romantická část věří, že měla Aryse opravdu ráda.
  • Ale až v druhém plánu. ;-)
    Ne, to by byla nuda.
    @M1on je překvapení, když nechá naživu jakoukoli "normální" postavu :-D
  • @Benji Tohle je napsáno na csfd v zajímavostech

Když byl autor knižní předlohy George R.R. Martin tázán, zda má vymyšlené řešení či konec zdánlivě nekonečného konfliktu, odpověděl, že závěr si představuje jako prach či sníh, který se prohání napříč rozlehlým hřbitovem plným hrobek.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.