Hostina pro vrány
Čtvrtý díl ságy ledu a ohně.
Anotace
Po staletích krutých zápasů a osudových zrad se sedm mocností vládnoucích jedné říši navzájem zdecimovalo natolik, že jim nezbývá než nyní žít v tísnivém příměří. Nebo to tak alespoň vypadá…
Pár jedinců si stále ještě dělá nárok na kdysi zoufale žádaný “Železný trůn”, ale jsou příliš slabí nebo vzdálení, než aby se jim to mohlo podařit. Válka, která zuřila tak...
Číst celý článek zde
Anotace
Po staletích krutých zápasů a osudových zrad se sedm mocností vládnoucích jedné říši navzájem zdecimovalo natolik, že jim nezbývá než nyní žít v tísnivém příměří. Nebo to tak alespoň vypadá…
Pár jedinců si stále ještě dělá nárok na kdysi zoufale žádaný “Železný trůn”, ale jsou příliš slabí nebo vzdálení, než aby se jim to mohlo podařit. Válka, která zuřila tak...
Číst celý článek zde
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
Je pravda, že tam nebylo tolik zvratů jako v předchozích dílech, ale na kvalitě to neubralo...přece jen se taky musí postavy trochu vydýchat, ne? :-D
Nevím, nejspíš jsem divná, ale postupně zjišťuji, že mě prostě čím dál tím míň baví kapitoly za mořem, tzn. jak moc mám ráda Aryu, tak její kapitoly jsem málem přeskakovala, o Dany se ani nezmiňuju, Sam mi přišel taky nudný...
No...za to Jaime mě začíná honě bavit, on podle mého názoru nikdy nebyl vyloženě prvoplánově zlý, třeba jako Hora, udělal pár špatných věcí, se kterýma nesouhlasím, dokonce jsem ho na začátku nesnášela...byl to pro mě typický bohatý a arogantní synek...ale jak se říká, nic není tak, jak to vypadá...no, prostě jeho postava má skvělý vývoj, občas udělá něco, čím mě šokne, protože bych to od něj nečekala... :applause:
sama za sebe jsem velmi ocenila postupné probírání se z "velké lásky" k Cersei :-D
a Cersei....při každém setkání bych jí vždycky dala tečku, ale její psychopatická osobnost je zde skvěle prezentována a bylo to velmi příjemné zpestření nudných částí knihy....
a ještě jedno....Brienne už bez Jaimeho nemá takový švih, její nový sparringpartner nemá šťávu :-k
Bordel teprve bude, až vyjdou Vichry s kapitolami (asi nejen) Sansy, které budou zase pro změnu dohánět děj Tance...
A aj Cersei je POV v oboch, ale v 5tom diely už len v 1 alebo 2 kapitolách.
Ten Hoat nebo jak se menuje mi neskutečně lezl na nervy :-D
A nepochopil sem tam víc věcí :-D
Okrem toho verím, že ona je tá princezná, čo zvrhne Cersei :D
Cersei bola od detstva v úplne inej situácií. Narodila sa so snom byť ako muž. Potom prešla šialenou a spoločnosťou odsúdenou lovestory s bratom. Bolo jej predpovedané, že jej mladší malý bráško ju zabije a ona si nejako vyložila, že zabije aj jej deti, aj keď to má byť ona sama, kto ich zabije. Potom sa narodí trpaslík, ktorý zapričíni smrť jej matky (nepriamo). Potom je vydatá za starého opilca (alebo niekoho, kto k tomu spadol neskôr) a hlavne sukničkára, s ktorým žije asi 14 rokov s ambíciou o tom raz dokázať svoju silu. Má tri deti, z toho jeden šialený, ktoré miluje a toho šialenca miluje aj napriek jeho šialenosti, preto urobila veľa nie veľmi životu nevinných ľudí prospešných vecí. Musela sa tváriť ako príjemná kráľovná po mnoho rokov, aj keď by bola evidentne radšej krvilačný zbrojnoš. A jej otec bol chladnokrvný stratég, ktorému sa chcela tak veľmi podobať. Toto dokopy zapríčinilo väčšinu zo Cersei.
Arianne je akosi úplne opačný príklad. Neverím že pár pohárikov a nejaké problémy by z nej spravili až tak veľkú kravu, ktorá by vo veľkej miere ublížila nevinným len kvôli vlastným cieľom (vo veľkej miere)
Nevím proč, ale hodně lidí zapomíná na Cersei z Hry a Střetu a pamatuje si hlavně tu z Hostiny.
Cersei se nenarodila se snem být jako muž. Cersei se, hlavně v té alkoholické fázi (ale občas i předtím) opíjela představou, že je schopná jako muž, resp. jako její otec, že to ona je pravou dědičkou Lannisterů. S Arianne ji spojuje touha po moci, přesvědčení o tom, že musí vládnout stůj co stůj (Arianne na to měla aspoň dědický nárok), intrikaření a naivní představa, že je chytřejší než ostatní a udělá tím dojem na/převeze vlastního otce, víra ve vlastní genialitu a ochota jít přes mrtvoly. Nečekám, že napodobí Cersei ve všem. A stejně jako u Cersei i Arianne stačila malá výchovná lekce a zkrotla jako beránek. A u obou je otázkou, na jak dlouho. Dokud bude na princezničku dohlížet papá, tak to bude O.K. Kdyby měl Doran zemřít - jako že k tomu nemá daleko - tak bude v háji a s ní i celé Dorne.
Povedzme však, že
Ale verím, že to nestane.
Když byl autor knižní předlohy George R.R. Martin tázán, zda má vymyšlené řešení či konec zdánlivě nekonečného konfliktu, odpověděl, že závěr si představuje jako prach či sníh, který se prohání napříč rozlehlým hřbitovem plným hrobek.