Oblíbená postava?

upraveno 2. června 2011 v Akce a hlasování
1141517192059

Komentáře

• upraveno 12. října 2008
    O tom, jestli je Aerys dobrý nebo špatný král, Daynovi nepříslušelo vůbec uvažovat. Přísahal mu věrnost, dal mu svůj meč, tím to pro něj haslo. V případě, že by začal řešit nějaká morální dilemata a začal by "jaimeovat", mohl s velkou pravděpodobností očekávat nějakou tu "horkou lázeň", což asi nebylo jeho cílem. Rytíř totiž v překladu znamená "ten, který drží přísahy". Ne nadarmo byl Jaimeho nedostižným vzorem. :-)
    Já to beru tak, že když někdo složí tak zásadní přísahu, spojující ho s jiným člověkem, tak součástí té přísahy je i vyrovnání se se svým svědomím, když bude nucen dělat věci, které se mu příčí... To je asi obecně problém nezrušitelných přísah (nejdou zrušit ;-). Za těchto podmínek bych ji prostě neskládala, protože vím, že se s tím nesrovnám...
    Asi si dovedu představit, že v situaci, kdy by mě o to požádál dobrý kamarád či kamarádka, asi by se mi to odmítalo hůř. Zvláště kdybych musela vysvětlovat, že nikomu nelze důvěřovat stoprocentně....
    Bylo by zajímavé, co by Arthur Dayne udělal, kdyby byl u svého krále v Králově přístavišti, a ne ve Věži radosti, kde hlídal Lyannu. Jestli by ho bránil až do posledního dechu. Velmi pravděpodobně by byl určen k tomu, aby chránil Rhaegarovu ženu a děti a ti by tak přežili. Chtěl bych slyšet dialog mezi ním a Jaimem ve chvíli, kdy před branami města stanula Tywinova armáda.
    rytíř nebo hrdina, však sme jedna rodina :-)
  • upraveno 13. října 2008
    Obávám se, že přísaha "chránit krále" má větší váhu než "chránit nevinné a slabé".
  • upraveno 14. října 2008
    Tím chceš říct, že Dunk by taky podřezal Aeryse?
    Takže Jaime se stal lepším nebo horším rytířem, když udělal to, co udělal? On odmítl příkaz bojovat proti svém u otci a vzal věci do svých rukou. Jednal správně? Ve svých očích - ano. Připadal si jako hrdina. V očích celé říše - ne. Připadal jim jako Králokat. Neřídil se očekáváním ostatních (přísahami), ale vlastním svědomím. To je sice lidsky chvályhodné, avšak rytířsky neodpustitelné. Takže se dá říct, že oba, Dunk i Jaime, prostě neuznávali a porušili hierarchii přísah a řídili se svým žebříčkem hodnot. Je toto rytířský ideál, o který by měl každý čerstvě pasovaný rytíř usilovat?
    Kromě toho: rytířská přísaha je jednostranná, skládaná do rukou bohů. Její porušení proto není v žádném případě ospravedlnitelné. Naproti tomu všechny ostatní přísahy jsou skládány do rukou jiných lidí, a tudíž může být za některých podmínek jejich porušení ospravedlnitelné (šílenství lorda, příkazy kruté nebo zneucťující a jiné situace).
    Zajímavá diskuze, já jako obvykle sázím spíš na morálku než přísahy, ale to jsem říct nechtěl. Jen jsem dnes četl pár kapitol z ACOK a jedna pasáž se k tomuhle hodí. Brienne přísahá Catelyn, že jí bude sloužit a stejně tak Catelyn přísahá, že se Brienne bude mít stejně jako ona sama a mimo jiné jí slibuje, že jí nikdy nepověří úkolem, který by znevážil její čest. A podle všeho, takto přísahal i Ned svým mužům, když je přijímal. Samo tohle není rytířstvo nebo garda...asi záleží dost i na tom pánovi, co danému rytíři slíbil.
    Co se týče Tywina... Inu, to, že je někdo nemilosrdný, krutý nebo sobecký, ještě neznamená, že nerozumí konceptu rytířství. Může ho považovat za zbytečný nebo se mu může vysmívat, to jistě. Ale zároveň je mu jasné, že takový Gregor do tohoto (vysmívaného) konceptu prostě nezapadá.
    Když skončí válka, přetaví se meče na pluhy a velká většina vojáků se rozejde, aby orala na svých polích. Co by Tywin dělal s armádou Gregorů, až by dosáhl svých válečných cílů? :-)
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.