Hra o trůny 3×03 – Ulička trestu - Ice & Fire

upraveno 15. dubna 2013 v 3. řada
imageHra o trůny 3×03 – Ulička trestu - Ice & Fire

Tyrion přijímá nový úděl. Jon se vrací na Pěst Prvních lidí. Daenerys se setkává s otrokáři. Jaime uzavírá dohodu se svými vězniteli.

Read the full story here

13468912

Komentáře

• @Tenebris Ale jo, to máš pravdu, že ze současných seriálů (a nejen žánrových) je to zdaleka nejlepší titul. Když to srovnám (a někde výš už to tuším od někoho zaznělo) s takovým "Zaklínačem", který šel v mnoha ohledech zcela proti předloze, je to nebe a dudy. Takové "Jméno růže" mám rád i jako film, stejně tak mi nevadí "Pán prstenů" i když u obou titulů jsou knihy velice odlišné (u "Jména růže" včetně konce a vyznění) a patří k mým nejoblíbenějším.
    Jenom mi prostě připadá, že se ta odlišnost v 3. řadě začíná nějak moc zrychlovat a stupňovat...
  • Kniha je kniha a seriál je seriál. Kniha má svoje silné momenty, atmosféru.
    Ak niekto od seriálu očakáva skvelú adaptáciu knihy, tak je samozrejme sklamaný. Ja beriem seriál, akoby to bol obyčajný seriál a nestotožňujem si postavy a ten seriál mi hneď príde lepší a zábavnejší. Ja sa pri jeho sledovaní bavím a nemám k nemu nijaké očakávania, čo sa týkajú kníh a v žiadnom prípade ho neporovnávam s knihou, ktorej sa nemôže rovnať.
  • Hmm, já mám prostě problém s tím, že se charaktery řady postav tak mění a z mnoha dělají vyložené trotly (proč?), navíc některé ze změn a "vatové scény" by mi asi přišly pitomé bez ohledu na to, zda bych znala knižní předlohu.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    To vůbec nejhorší v seriálu je totální mrvení charakterů. Snad kromě Aryi, která je v seriálu podstatně snesitelnější, a Davose, kterej odpovídá předloze, se všichni ostatní shlukli buď na "jen další aspiranty na moc" (vždyť jakej je teď rozdíl mezi Tywinem, Stannisem, dokonce i Robbem, kterej začíná bejt docela prevít), nebo naprostý osly (to co udělali s Jonem je zhůvěřilost). A tvrdín, že to fakt není proto, že by k tomu tvůrce seriálu něco nutilo. Nejde přece o to, že by ty chyby byly v nedostatku financí. Oni prostě vynechají senzační scénu, kdy Robb mistrně navleče setkání s matkou tak, aby mu musela odpustit jinej sňatek, a místo toho sledujeme jakýsi pochybný Catelyniný hovory o Jonovejch neštovicích. Ne, to fakt není o tom, že by to v seriálu NEŠLO udělat tak jak je to v knize, to je jen a pouze o tom, že vymýšlejí HOVADINY.

Mám fakt pocit, že nad tím vším bych kroutil hlavou i bez znalosti předlohy.
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    Tenebris napsal(a):

žiadnom prípade ho neporovnávam s knihou, ktorej sa nemôže rovnať.

V podstate máme rovnaký názor, iba ty moje názorové litánie zhrnieš proste do toho, že kvalitatívne tvorcovia nebudú schopní spraviť seriál taký, aká je kniha. Je jedno, či za to môže predstava tvorcov, že tak bude seriál a príbeh vyzerať lepšie alebo nízky rozpočet...

A Robb je v tomto prípade už skok cez hranicu.
    Stannis je rovnaký pokrytec ako Tywin, Robb je rovnaký vodca ako Tywin. Tywin everywhere.
  • Catelyniný hovory o Jonovejch neštovicích. Ne, to fakt není o tom, že by to v seriálu NEŠLO udělat tak jak je to v knize, to je jen a pouze o tom, že vymýšlejí HOVADINY.

A pro jistotu v dalším díle zase truchlí, že neuvidí Brana a Rickona vyhlížet jí, až se bude vracet.
  • Už jsem kdysi říkala, že seriálu odpustím všechno, ale změny postav k horšímu nikdy. Scéna se Stannisem a Mel působila, jako by na ni žárlil, a když řekl, že ji chce, doslova jsem udělala "facepalm". Jsem jedna z těch, co si Davosův popis přeložili tak, že ti dva spolu spí, ale není to sakra žádná žhavá romance. O Catelyn se radši nebudu zmiňovat.
  • Mi se většina změn líbí. Aspoň je to zase něco jiného, co člověka překvapí, i když to četl. Změny charakterů mi taky nevadí. Děj v seriálu beru jako jinou dimenzi děje v knížce - v nějakém bodě se prostě ty dva světy rozdělily a trochu se od sebe liší, ale pořád jedou po stejné lince.
    Scéna, kde Cat mluví o Jonovi byla nejsilnější scéna s ní od... no... za hodně dlouhou dobu. Podle mě ji chtějí teď víc ukázat v dobrém (opatrovnickém) světle, aby si diváci mohli pěkně poplakat v 9. díle :D.
  • Mno, mě změny vadí hodně, ani se mi na ten třetí díl nechce dívat. A to jsem to stáhl už v pondělí ráno. Musím přiznat, že v Písni ani moc nejde fandit frakcím, ale jednotlivým postavám, takže to, že sahají negativně na jejich charaktery mi přijde jako ničení podstaty celé ságy, která mě drží u čtení jen díky tomu, že postavy jsou reálné a vyvíjející se. Taky mi přijde, že v seriálu se nevyvíjejí, třeba Sansa nebo Tyrion, který by měl být nasraný na celý svět a nepřijde mi tak, je to furt ten veselej trpajzlík, jako vždycky.
  • upraveno 17. dubna 2013
    ------
  • @M1on Co si pamatuju v knížce, tak už po černovodě byl nasranej jak sviňa a pak už to jen kulminovalo...
  • Tenebris napsal(a):

Mne sa všetky tri diely 3. série páčili. Naozaj nemá zmysel kritizovať maličkosti. Každý diel ako celok pôsobí naozaj dobrým dojmom a určite to je momentálne top seriál.
    Nechápem, ako môže niekto čakať,že sa seriál čo i len priblíži knihám... Seriál je to výborný a je trocha nefér neustále ho porovnávať s knihou, na ktorú samozrejme nemá. Seríal si proste plynie vlastnou cestou

Amen
  • @FireAndBlood čo si tým "amen" chcel povedať :) ?
    Co se mě týče, tak jediné, co mě opravdu naštvalo, byl začátek Jona s Ygritte (tam z něj fakt udělali idiota, když jí nedokázal zabít, proč za ní pak běžel? Chtěl si jí tahat na provázku přes celý sever?), jinak mi nic nepřišlo až tak hrozné, jak to tu někteří líčí.

A ohledně Robba, počítám, že jeho charakter chtějí tvůrci zkazit schválně, aby pak tak nebolela RW, i když i tak to bude špatné.

@flanker.27 Co konkrétně ti přišlo nesnesitelné na Arye?
    @Bortas jo přesně, zmrvení vztahu Jon/Qhorin kvůli vztahu Jon/Ygritte mě se..štve úplně nejvíc. Tahle debilní zkratka, udělaná snad jen proto, aby se Ygritte mohla posmívat Jonovu panictví, mě hodně mrzí. Jsem schopná odpustit jim skoro vše (ať se klidně Stannis tulí k Melisandře, Catelyn lečí Jonovi neštovice, dobře, s jedním zavřeným okem se vydržím dívat i na Talisu), ale tohle ne.
    Bortas napsal(a):

Co se mě týče, tak jediné, co mě opravdu naštvalo, byl začátek Jona s Ygritte (tam z něj fakt udělali idiota, když jí nedokázal zabít, proč za ní pak běžel? Chtěl si jí tahat na provázku přes celý sever?), jinak mi nic nepřišlo až tak hrozné, jak to tu někteří líčí.

@haladdin
    Holt jsou chlapi, kterým dělá problém zabít ženskou, zvlášť takový pjekný řezivo ;-)
    No a nechat ji běžet taky jaksi nešlo - bonzla by je , a průzkumná výprava by byla v háji.
    jak se nakonec stalo.
    Necchápu, co je na jeho počínání divného.....

• Nakonec, moct si ji dotáhnout domů je docela lákavá myšlenka :-D
  • Jaime si uvědomuje že jedna ruka netleská. Pro nečtenáře ten seriál musí být super.
  • @haladdin Jon se sám nabídnul, že ji zabije, i když to mohl nechat na půlrukém, ale nedokázal to. Což mu samozřejmě nevyčítám, ale zatímco v knize ji nechal jít (věděl, že nikoho varovat nebude, protože daný průsmyk byl jediná cesta k divokým a musela by proklouznout kolem nich), v seriálu se za ní pustil, i když netušil co s ní bude dělat a ještě se po odběhnutí těch 100 metrů zvládnul ztratit. Popravdě, jako nečtenář bych si o něm v daném momentě myslel, že je to úplný blbec. Jde hlavně o to, že v knize daná událost působila logicky a opravdu jsem nenašel jediný důvod, proč jí tak debilně překopat.
  • Kdyby byla knižní předloha jen o trochu horší než je, vrhalo by to na serial poněkud lepší světlo, bohužel pro tvůrce seroše je v poctatě nemožné napodobit tak užasnou, rozsáhlou a charakterově propracovanou předlohu. Pak se zdájí i drobné chyby v serialu jako totalní průser protože pak jednotlivé scény mají oproti knize několikanásobně slabší efekt, i když v jinem serialu by to byla čistě průměrná scéna. Tim samozřejmě nijak nehájim scény tipu Mell/Stannis nebo Edmure/Robb, spousta toho šla udělat líp, ale i hůř. V knihách měl G.R.R.M. dost místa na popsání všemožnejch detailů a povedlo se mu to výborně (i když zabít pul knihy popisem Meerenskeho jídelníčku taky nemusel :-D ) Jen chci prostě říct že knižní předloha je až moc velký nadstandart na to, aby se ji serial vubec kdy mohl přiblížit (byť se mu to relativně dařilo 1. serií) a dvojnásob to platí o Bouři. Uvidime jak to bude dál ale spiše bych zhodnotil na konci celou serii než jednotlivé díly.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    (Nadstandard.)
  • Tak mě to nepříjde že by to bylo s těma změnama charkterů tak tragický. Minimálně seriálový Lannisterové se podle mě nejsou jiný než v knihách. Třba rozhovor Tyriona s Tywinem o zásluhách mě přišel hodně dobře natočený. A seriálový Jaime je výborný.
    Co konkrétně ti přišlo nesnesitelné na Arye?
    O tom už tu bylo mnoho debat. V knize je to prostě takový fracek od začátku, co neumí krotit temperament a zbrkle považuje spoustu věcí za útok. Příliš nepřátelsky vnímá každý odlišný pohled na svět a má přehnané představy o svých možnostech.

Nejlíp to zodpověděl zatím Ugla:
    http://www.icefire.cz/forum/discussion/comment/89971/#Comment_89971
  • @derfel Hm, tak v tomhle se tedy můj názor dost liší:
    derfel napsal(a):

Tak mě to nepříjde že by to bylo s těma změnama charkterů tak tragický. Minimálně seriálový Lannisterové se podle mě nejsou jiný než v knihách. Třba rozhovor Tyriona s Tywinem o zásluhách mě přišel hodně dobře natočený. A seriálový Jaime je výborný.

Prosím, Jaime se ukáže celkem jako sympaťák, Joff totální zmrd, Tyrion a Tywin jsou taky v pohodě, ale CERSEI? To je v seriálu někdo úplně jiný než v knize - v knize je to patologická egoistická hysterka, posedlá mocí a pohrdající všemi a vším (kromě fotra, kterého nemá ráda a bojí se ho, ale respektuje ho), nakonec včetně Jaimeho. V seriálu bych naproti tomu její jednání dokázal nejen pochopit, ale skoro ji i omlouvat, neřku-li litovat. Tuhle postavu (stejně jako jejího prvorozeného parchanta) prostě nenávidím, přeju jí jen to nejhorší a seriál mi to tak trochu kazí .
  • Tenebris napsal(a):

@FireAndBlood čo si tým "amen" chcel povedať :) ?

"Amen" is a Hebrew word that stems from the word aman, which means "to be faithful, support, or confirm." The word "amen" actually means, "so be it," or "truly." :)
    Seriálový Jaime je zatím ještě větší hajzl než v knize, ale je asi "kůl" a holkám se líbí, takže je "kontroverzní" :)
  • Mi připadá, že na konci dílu (před useknutím) udělali s Jaimeho pěkného blbce tím "Můj otec sem, můj otec tam" a jak rychle si myslel, že mu Vargo (nebo jak se ten chlap v seriálu jmenuje) dá teplou večeři (a čistou postýlku :-))
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    brbr napsal(a):

Mi připadá, že na konci dílu (před useknutím) udělali s Jaimeho pěkného blbce tím "Můj otec sem, můj otec tam" a jak rychle si myslel, že mu Vargo (nebo jak se ten chlap v seriálu jmenuje) dá teplou večeři (a čistou postýlku :-))

1) Tiež som to hovoril, že ten Locke bol až moc ironický a Jaimemu to mohlo dôjsť
    2) Volá sa Locke. Aspoň myslím.
  • Locke je nějaká nová víceúčelová postava typu Ros, která v seriálu zastane funkci několika knižních? :-)
  • heavy_head napsal(a):

Locke je nějaká nová víceúčelová postava typu Ros, která v seriálu zastane funkci několika knižních? :-)

Pravděpodobně jo. Lepší než prznit Varga :-)
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.