Hra o trůny 3×03 – Ulička trestu - Ice & Fire
Hra o trůny 3×03 – Ulička trestu - Ice & Fire
Tyrion přijímá nový úděl. Jon se vrací na Pěst Prvních lidí. Daenerys se setkává s otrokáři. Jaime uzavírá dohodu se svými vězniteli.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
Cože??? Četla jsi tu stejnou knihu jako já? Dokud Cersei neměla svoji POV, tak si ještě dokázala hrát na matku, co se bojí o své děti - navenek. Ale jak začala mít POV, tak všem došlo, že jí je ukradený všechno kromě Cersei , znova Cersei, mocné Cersei a jediné královny Cersei.
Vím, že to myslíš ironicky, ale jestli je v sáze nějaká osoba, která by tohle mohla říct vážně, pak je to Lady Sansa. :applause:
Pokud jde o tu neustále propíranou rozdílnost/podobnost knižní předlohy a seriálu, chtěl bych k tomu podotknout následující. Knihy a seriál jsou dvě různá média a je třeba k nim tak přistupovat. Já sám jsem původem "konvertita", který začal knížky číst až po shlédnutí první řady seriálu. Okamžitě jsem si jej zamiloval, stejně jako jsem si okamžitě zamiloval knížky. A to, že některé věci se v knize a seriálu poměrně dost odlišovaly, mě nijak zásadně nepobuřovalo. Je třeba si uvědomit, že seriál je dělán nejenom pro milovníny knižní předlohy, ale i pro nečtenáře. A těm je srdečně jedno, jesli se manželka Roba jmenuje Talisa Maegyr nebo Jayne Westerling, nebo jestli Jaimemu usekne ruku šéf Chrabrých kumpánů Vargo Hoat nebo voják ve službách rodu Boltonů Locke. Jim nevadí, že Cersei je "lidštější", nebo že naopak Stannis není tak "studený" prostě z toho důvodu, že knihy neznají. Jestli si někdo představoval, že tvůrci seriálu pojedou na 100% podle knižších předloh, tak byl hodně naivní. Pokud někdo žehrá nad tím, že těch změn začíná být seriálu až moc, nebude z budoucích řad nijak nadšený, neboť jich bude neustále více. Pokud uděláte několik změn ve Hře o trůny, tak jejich důsledky budou v dalších dílech logicky pořád narůstat. Ostatně sám Martin o tom hovořil při premiéře třetí řady seriálu. Rovněž si myslím, že kdyby Martinovi některé změny DOPRAVDU vadily, tak bych si vymohl jejich korekci. Mě spíš vadí, jak nás tvůrci šidí na bojových scénách, ale i proto je dobré vysvětlení. Proč plýtvat penězi na epické bitevní scény, když tvůrci dokážou pořád zvyšovat sledovanost i bez nich?! Je to možná dost cynické, ale dokážu si představit, že takovým způsobem uvažují kravaťáci v HBO. Ano, i mně vadí některé změny, raději bych byl, kdyby tam zůstala nějaká původní scéna z knihy a nebyla nahrazena nějakou plytkou náhražkou. Pokud jde o scény s "kozami", tak ty tam jsou bezpochyby jen kvůli zvýšení sledovanosti. Ale třeba ta poslední s Podrikem mi přišla jako docela vtipná :-D Pokud si chcete seriál doopravdu užít, nemůžete neustále porovnávat jeho rozdílnost s knižní předlohou. Ten, kdo to tak čini, bude jen pořád zklamaný. Já se k seriálu snažím přistupovat individuálně. Pokud je to přesně jako v knize, jsem jenom rád. Pokud to není přesně jako v knize, ale má to smysl, jsem jenom rád. A pokud to není přesně jako v knize a moc smyslu to nedává, tak si holt řeknu, že nic není dokonalé...
A dle rozhovoru s nebožtíkem Nedem si uvědomovala, že moc znamená přežití. Nepochybuji, že po ní šla i proto, že jí prostě chtěla, ale nebyl to jediný důvod. :)
Teď nechápu, kam má ta poznámka směřovat? Závidíš? =D
@Branislav_Gepeto Jo, to je možný, já jsem to tak pečlivě nečetla ;-)
@Honza A myslíš kamaráde, že všichni ti remcalové tady, co mají hned aféru z toho, že Catelyn má dvouminutovou scénu s neštovicema (a já se hrdě hlásím mezi ně), jsou taky tak velkoryse nad věcí? :-)
Že jsou kniha a seriál různá média se tu otáčí jak buddhistickej mlýnek, ale to nemá naprosto co dělat s tím, že z kvalitních a propracovaných postav dělají idioty, charaktery líčí povrchně a dělají změny, které jsou změnou média naprosto neopodstatněné. Vyměnit kvalitní dialog za pitomej dialog eště pokud možno aspoň s jednou postavou suplovanou někým jiným opravdu nemá co dělat s jiným médiem. Změny v charakterech Jona, Robba, Stannise a dalších nemají co dělat jiným médiem. S jiným médiem a třeba rozpočtem by mělo co dělat, že by třeba se o bitvě na Černovodě jenom mluvilo. Jako to bych oželel podstatně snadněji než výše uvedené.
Seriál se podstatně zhoršuje a fakt nejde o nějaké kosmetické změny nebo změny nutné, co ho vedou do kopru.
Cersei je tragická postava i v knize. Není vypočítavá mrcha, je jen trochu paranoidní
Přečti si znovu Hru o trůny. Není to tragická postava (do Hostiny), je to vypočítavá mrcha a paranoidní je hodně (od Hostiny, ale v tomhle bodě se jí nijak nedivím).
Jestli Martin dostává to tzv. držhubné, to vážně nevím. Třeba je to i pravda.
A to, co ho udělalo doopavdu celosvětově slavným, je seriál založený na jeho knihách. Tedy ne knihy samotné, ačkoli jsou skutečně vynikající. Já jsem o Martinovi předtím, než vznikl seriál, neslyšel ani slovo.
Proč je Stannis kurevník. Proč je Jon idiot zodpovědnej za smrt celý Qohorinovy výpravy. Proč se Robb chová jako držkatej floutek. Proč i ten Jaime, ač nejsem jeho fanoušek, vyznívá ještě hůř, když zabije v seriálu svýho bratrance. Proč bych si na základě seriálu od druhý série naprosto nevybral jedinou oblíbenou postavu.
Ne, nikdo mě nepřesvědčil, že kterákoli z těchto změn je nutná, že natočit to tak jak je to napsané není možné.
Pak je slavný na základě něčeho, co není jeho dílem...
@flanker.27"
Opět nemůžu jinak, než naprosto souhlasit.
Mě teda osobně připadá, že se seriálem to jde přímo úměrně z kopce a zatímco u první série jsem nemohla dospat pondělka, tak teď, u 3/3 jsem se koukla na prvních deset minut a šla jsem se dívat na Futuramu a to jako vážně.
;-)
mj. a to, že Stannis měl/má poměr s Mel vyplývá i z knihy, podle mě
;)
To Nevada: Ve svých posledních příspěvcích máš absolutní pravdu.. Johny nám nepřinesl zrovna nový názor, nový pohled na věc.. před podobným hodnocením, bych se ale zkusil zamyslet, jestli tu vůbec někdo napsal něco nového.... třeba na Flankera by se slovy: "no nepovídej", dalo reagovat příspěvek co příspěvek ;)) trochu respektu k ostatním diskutujícím :weirwood:
Protože ho neměl? Protože je to podle knih? Protože americké filmy "dle skutečných událostí" nemá nikdo rád?
"proč vykreslovat Jona s Robbem takové jaký byli v knize, když to byly jenom 16ti leté děti, pro mě opět působí realističtěji"
V knize pojetí věku jiné než v realitě, určitě sis všiml. Odpověď na otázku proč vykreslit postavy, tak jak jsou v knize je jednoduchá, seriál se jmenuje Hra o trůny, chápeš?
Pak je slavný na základě něčeho, co není jeho dílem... Jo, nebyl by první a určitě ani ne poslední, komu by se to stalo..
Pokud vám seriál tak strašně vadí a chytáte se při jeho sledování za hlavu, možná je na čase přestat ho sledovat (a to říkám jako přátelskou radu :) ). Kritiku ke konkrétním scénám u konkrétního dílu mě baví číst, ale věty typu "seriál jde do kopru" a "už se na to skoro nedá koukat" už tu byly milionkrát...
Btw. GRRM na jednom panelu říkal, že s producenty občas o něčem vedou živé debaty, ale rozhodující slovo mají oni, takže tolik asi k jeho vlivu na seriál.
Co se týče "šoustacích" scén, tak těch je podle mě v knížkách pořád mnohem víc (a ano, většinou i zbytečných), akorát v seriálu mají Cersei, Tyrion a spol. ve smlouvě, že se nemusí svlíkat, takže to musí "zastat" nějaký no name prostitutky.