Hra o trůny 3×03 – Ulička trestu - Ice & Fire

upraveno 15. dubna 2013 v 3. řada
imageHra o trůny 3×03 – Ulička trestu - Ice & Fire

Tyrion přijímá nový úděl. Jon se vrací na Pěst Prvních lidí. Daenerys se setkává s otrokáři. Jaime uzavírá dohodu se svými vězniteli.

Read the full story here

168101112

Komentáře

• Kolikokoli napsal(a):

@flanker.27 Cersei je tragická postava i v knize. Není vypočítavá mrcha, je jen trochu paranoidní

(kdo by nebyl, kdyby věděl, že mu umřou všecky děti). Cersei je stejná jako Cat, akorát víc rozmazlená. Obě to jsou především matky a obě ztrácejí své děti...)

Cože??? Četla jsi tu stejnou knihu jako já? Dokud Cersei neměla svoji POV, tak si ještě dokázala hrát na matku, co se bojí o své děti - navenek. Ale jak začala mít POV, tak všem došlo, že jí je ukradený všechno kromě Cersei , znova Cersei, mocné Cersei a jediné královny Cersei.
  • Já jsem teda asi četla tu flankerovu knížku, protože osud Cersei mi přijde hrozně smutný.
    Kdyby se třeba narodila do nějaké chudé rodiny a pomyšlení na trůn by jí přišlo nereálné, tak by to třeba ještě mohla být hodná holka. :-)
  • @Lady Sansa
    Vím, že to myslíš ironicky, ale jestli je v sáze nějaká osoba, která by tohle mohla říct vážně, pak je to Lady Sansa. :applause:
  • Nemyslím si, že by Cersei byla doposud v seriálu líčena nějak pozitivně. Je pravda, že ve srovnání s knižní předlohou vystupuje nejspíš trochu lidštěji, nicméně je si třeba uvědomit, že Cerseina doopravdová krutost se prodere napovrch až
    po Joffově smrti a hlavně v Hostině pro vrány.
    Tvůrci budou mít ještě dost času nato, aby Cersei vylíčili v pravém světle. A možná hraje svoji roli i skutečnost, že Lena Heady je jako Cersie neskutečně sexy (alespoň pro mě :-D ), a že jsem proto schopen jí ledacos odpustit...

Pokud jde o tu neustále propíranou rozdílnost/podobnost knižní předlohy a seriálu, chtěl bych k tomu podotknout následující. Knihy a seriál jsou dvě různá média a je třeba k nim tak přistupovat. Já sám jsem původem "konvertita", který začal knížky číst až po shlédnutí první řady seriálu. Okamžitě jsem si jej zamiloval, stejně jako jsem si okamžitě zamiloval knížky. A to, že některé věci se v knize a seriálu poměrně dost odlišovaly, mě nijak zásadně nepobuřovalo. Je třeba si uvědomit, že seriál je dělán nejenom pro milovníny knižní předlohy, ale i pro nečtenáře. A těm je srdečně jedno, jesli se manželka Roba jmenuje Talisa Maegyr nebo Jayne Westerling, nebo jestli Jaimemu usekne ruku šéf Chrabrých kumpánů Vargo Hoat nebo voják ve službách rodu Boltonů Locke. Jim nevadí, že Cersei je "lidštější", nebo že naopak Stannis není tak "studený" prostě z toho důvodu, že knihy neznají. Jestli si někdo představoval, že tvůrci seriálu pojedou na 100% podle knižších předloh, tak byl hodně naivní. Pokud někdo žehrá nad tím, že těch změn začíná být seriálu až moc, nebude z budoucích řad nijak nadšený, neboť jich bude neustále více. Pokud uděláte několik změn ve Hře o trůny, tak jejich důsledky budou v dalších dílech logicky pořád narůstat. Ostatně sám Martin o tom hovořil při premiéře třetí řady seriálu. Rovněž si myslím, že kdyby Martinovi některé změny DOPRAVDU vadily, tak bych si vymohl jejich korekci. Mě spíš vadí, jak nás tvůrci šidí na bojových scénách, ale i proto je dobré vysvětlení. Proč plýtvat penězi na epické bitevní scény, když tvůrci dokážou pořád zvyšovat sledovanost i bez nich?! Je to možná dost cynické, ale dokážu si představit, že takovým způsobem uvažují kravaťáci v HBO. Ano, i mně vadí některé změny, raději bych byl, kdyby tam zůstala nějaká původní scéna z knihy a nebyla nahrazena nějakou plytkou náhražkou. Pokud jde o scény s "kozami", tak ty tam jsou bezpochyby jen kvůli zvýšení sledovanosti. Ale třeba ta poslední s Podrikem mi přišla jako docela vtipná :-D Pokud si chcete seriál doopravdu užít, nemůžete neustále porovnávat jeho rozdílnost s knižní předlohou. Ten, kdo to tak čini, bude jen pořád zklamaný. Já se k seriálu snažím přistupovat individuálně. Pokud je to přesně jako v knize, jsem jenom rád. Pokud to není přesně jako v knize, ale má to smysl, jsem jenom rád. A pokud to není přesně jako v knize a moc smyslu to nedává, tak si holt řeknu, že nic není dokonalé...
  • @Phoebea Neřekla bych, že jí šlo jen o ni samou. Minimálně Joffa zbožňovala a nemyslím, že jí zbylá děcka byla lhostejná. Spíš na ně občas zapomínala, příliš zaměstnaná dokonalým Joffánkem a když o toho přišla (a hned na to ještě o otce, jako autoritu), prostě jí krapet hráblo a začala se bát, že začíná všechno ztrácet, jak jí bylo předpovězeno.
    A dle rozhovoru s nebožtíkem Nedem si uvědomovala, že moc znamená přežití. Nepochybuji, že po ní šla i proto, že jí prostě chtěla, ale nebyl to jediný důvod. :)
  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    @Phoebea Naprosto souhlasím. Nechápu jak s ní někdo může soucítit.
    Kdyby se takhle zbláznila až po smrti Joffa tak prosím, umřelo jí dítě. Ale ona se tak chovala už od narození, přesně jak říkají Tyrion, Jaime i ta jejich Lannisterovic teta kdoví odkud. Tohle chování není způsobeno žádnou událostí, má ho prostě v povaze.
  • PhoebeaPhoebea I see you
    upraveno 19. dubna 2013
    Hmm, ale třeba když Robb dostal tu zprávu ze Zimohradu. Proč řekl. že Bran a Rickon jsou nezvěstní. Proč neřekl , že jsou upálení ? Rozpočtem by to nehnulo ani o cent a zoufalství Catlin by dostalo jiný rozměr.
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    Lady Sansa napsal(a):

Já jsem teda asi četla tu flankerovu knížku, protože osud Cersei mi přijde hrozně smutný.

Kdyby se třeba narodila do nějaké chudé rodiny a pomyšlení na trůn by jí přišlo nereálné, tak by to třeba ještě mohla být hodná holka. :-)
    Zdalo sa mi ale, že flanker skôr spomínal, že takto ju vykreslil seriál :D Ak som to správne pochopil...
  • Je zajímavé, že sourozenci mají 3 děti, všechny fyzicky v pořádku, joff je trošku magor, tommen asi trošku zaostalý (vím, že je to dítě ale i tak mi to přijde) a ta holka je asi v pořádku.
  • @Blackfish napsal(a):

Je zajímavé, že sourozenci mají 3 děti, všechny fyzicky v pořádku, joff je trošku magor, tommen asi trošku zaostalý (vím, že je to dítě ale i tak mi to přijde) a ta holka je asi v pořádku.

:?: :?: :?:
    Teď nechápu, kam má ta poznámka směřovat? Závidíš? =D
  • upraveno 19. dubna 2013
    @Phoebea Nemyslela jsem to ironicky, ale tak to už je detail :-)
    @Branislav_Gepeto Jo, to je možný, já jsem to tak pečlivě nečetla ;-)
    @Honza A myslíš kamaráde, že všichni ti remcalové tady, co mají hned aféru z toho, že Catelyn má dvouminutovou scénu s neštovicema (a já se hrdě hlásím mezi ně), jsou taky tak velkoryse nad věcí? :-)
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    Rovněž si myslím, že kdyby Martinovi některé změny DOPRAVDU vadily, tak bych si vymohl jejich korekci.
    Takl ještě jednou. Už se to tu řeší asi dva roky ale dobrá: Martin nemá vůbec žádné právo veta. Ale dostal tzv. držhubné, takže se v tom moc nešťourá, navíc když mu seriál přitáhnul další čtenáře. V důsledku toho ovšem píše tu a tam epizodu, jezdí po světě ale tomu samotnýmu co ho udělalo slavným se moc nevěnuje.

Že jsou kniha a seriál různá média se tu otáčí jak buddhistickej mlýnek, ale to nemá naprosto co dělat s tím, že z kvalitních a propracovaných postav dělají idioty, charaktery líčí povrchně a dělají změny, které jsou změnou média naprosto neopodstatněné. Vyměnit kvalitní dialog za pitomej dialog eště pokud možno aspoň s jednou postavou suplovanou někým jiným opravdu nemá co dělat s jiným médiem. Změny v charakterech Jona, Robba, Stannise a dalších nemají co dělat jiným médiem. S jiným médiem a třeba rozpočtem by mělo co dělat, že by třeba se o bitvě na Černovodě jenom mluvilo. Jako to bych oželel podstatně snadněji než výše uvedené.

Seriál se podstatně zhoršuje a fakt nejde o nějaké kosmetické změny nebo změny nutné, co ho vedou do kopru.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    @Kolikokoli
    Cersei je tragická postava i v knize. Není vypočítavá mrcha, je jen trochu paranoidní
    Přečti si znovu Hru o trůny. Není to tragická postava (do Hostiny), je to vypočítavá mrcha a paranoidní je hodně (od Hostiny, ale v tomhle bodě se jí nijak nedivím).
    Johnny napsal(a):

Knihy a seriál jsou dvě různá média a je třeba k nim tak přistupovat.

Ach děkujeme. To jsme až dosud nevěděli...
    Johnny napsal(a):

Jestli si někdo představoval, že tvůrci seriálu pojedou na 100% podle knižších předloh, tak byl hodně naivní.

Aha, další novinka! Díky za upozornění.
  • flanker.27 napsal(a):

Rovněž si myslím, že kdyby Martinovi některé změny DOPRAVDU vadily, tak bych si vymohl jejich korekci.
    Takl ještě jednou. Už se to tu řeší asi dva roky ale dobrá: Martin nemá vůbec žádné právo veta. Ale dostal tzv. držhubné, takže se v tom moc nešťourá, navíc když mu seriál přitáhnul další čtenáře. V důsledku toho ovšem píše tu a tam epizodu, jezdí po světě ale tomu samotnýmu co ho udělalo slavným se moc nevěnuje.

Že jsou kniha a seriál různá média se tu otáčí jak buddhistickej mlýnek, ale to nemá naprosto co dělat s tím, že z kvalitních a propracovaných postav dělají idioty, charaktery líčí povrchně a dělají změny, které jsou změnou média naprosto neopodstatněné. Vyměnit kvalitní dialog za pitomej dialog eště pokud možno aspoň s jednou postavou suplovanou někým jiným opravdu nemá co dělat s jiným médiem. Změny v charakterech Jona, Robba, Stannise a dalších nemají co dělat jiným médiem. S jiným médiem a třeba rozpočtem by mělo co dělat, že by třeba se o bitvě na Černovodě jenom mluvilo. Jako to bych oželel podstatně snadněji než výše uvedené.

Seriál se podstatně zhoršuje a fakt nejde o nějaké kosmetické změny nebo změny nutné, co ho vedou do kopru.
    Já si na druhou stranu myslím, že to souvislost má. Že dělají z kvalitních a propracovaných postav idioty? Že je líčí povrchně? Pokud je vylíčen vývoj postavy v knize v jedné kapitole na 15-20 stránkách a v seriálu je po tom ta samá scéna scvrknutá na cca 5-10 minut, tak je jasné, že kvalitní a propracované postavy jsou vylíčeny do značné míry povrchně, neboť na to zkrátka není dost času. V první sérii nebylo tolik dějových linek jako v sérii druhé a třetí, takže postavy mohly být vykresleny do větší hloubky.Takže to má souvislost se změnou média a ne že ne. Nemyslím si, že by z některých postav dělali idioty. Pitomých dialogů není v seriálu mnoho, krom toho jsou i v knihách. Rozhodně si taky nemyslím, že by seriál šel do kopru.

Jestli Martin dostává to tzv. držhubné, to vážně nevím. Třeba je to i pravda.

A to, co ho udělalo doopavdu celosvětově slavným, je seriál založený na jeho knihách. Tedy ne knihy samotné, ačkoli jsou skutečně vynikající. Já jsem o Martinovi předtím, než vznikl seriál, neslyšel ani slovo.
  • Nevada napsal(a):

Johnny napsal(a):

Knihy a seriál jsou dvě různá média a je třeba k nim tak přistupovat.

Ach děkujeme. To jsme až dosud nevěděli...
    Johnny napsal(a):

Jestli si někdo představoval, že tvůrci seriálu pojedou na 100% podle knižších předloh, tak byl hodně naivní.

Aha, další novinka! Díky za upozornění.
    Promiň, ale nemám čas číst všechny ty předchozí komentáře. Nechtěl jsem tady chytračit, jen jsem chtěl poukázat na určité rozpory ve vnímání seriálu a knih..
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    @Johnny Ne, není zdůvodnitelné médiem, že řada postav má s těma knižníma společnáý jenom jméno. Není zdůvodnitelné médiem, že scéna, která osvětlí vývoj charakteru, je vyhozená a místo ní se objeví další šoustání nebo vata žaroucí čas. není zdůvodnitelné médiem, že se změní komplet celá scéna, ač by v původní podobě nezabrala o nic větší prostor. Naprosto nic z toho nební zdůvodnitelný.

Proč je Stannis kurevník. Proč je Jon idiot zodpovědnej za smrt celý Qohorinovy výpravy. Proč se Robb chová jako držkatej floutek. Proč i ten Jaime, ač nejsem jeho fanoušek, vyznívá ještě hůř, když zabije v seriálu svýho bratrance. Proč bych si na základě seriálu od druhý série naprosto nevybral jedinou oblíbenou postavu.

Ne, nikdo mě nepřesvědčil, že kterákoli z těchto změn je nutná, že natočit to tak jak je to napsané není možné.

Pak je slavný na základě něčeho, co není jeho dílem...
    Johnny napsal(a):

... jen jsem chtěl poukázat na určité rozpory ve vnímání seriálu a knih..

No ne. Nepovídej... ;)

@flanker.27"
    Opět nemůžu jinak, než naprosto souhlasit.
  • @Johnny V seriálu opravdu není tolik času na zkoumání hloubky charakteru jako v knížce, ale seriálovej Standa, seriálovej Jon, seriálový nekonečný scény o ničem, to už je trošku přehnaný, ne?
    Mě teda osobně připadá, že se seriálem to jde přímo úměrně z kopce a zatímco u první série jsem nemohla dospat pondělka, tak teď, u 3/3 jsem se koukla na prvních deset minut a šla jsem se dívat na Futuramu a to jako vážně.
  • Johnny: To víš, on flanker chodí pravidelně na pivo s GRRM a tak přesně ví, co dostal a nedostal a jaký má slovo při tvorbě seriálu, atp. - takže klasicky všechno ví, všude byl, od všeho má klíče
    ;-)

mj. a to, že Stannis měl/má poměr s Mel vyplývá i z knihy, podle mě
    ;)
  • @Stark z hor napsal(a):

... mj. a to, že Stannis měl/má poměr s Mel vyplývá i z knihy, podle mě
    ;)

Yep, ale neplazil se po ní jak břečťan... ;)
    Stark z hor napsal(a):

mj. a to, že Stannis měl/má poměr s Mel vyplývá i z knihy, podle mě
    ;)

Z knihy vyplývá to, že spolu tráví hodně času za zavřenými dveřmi a že si z toho času Stannis moc nepamatuje. Dejme tomu - jsem ochotná připustit, že šlo o sex, i když jsem mně to při čtení nedošlo, ale známe Martina. Nicméně aby se Stannis na veřejnosti a před svými vojáky(!) tiskl k Melisandře a naléhavě jí sděloval "chci tě"... s tím ať jdou do cirkusu, kreténi.
    A když jsme u toho - dalo by v seriálu tolik práce, aby ta rudá flundra Stannise před sexem skutečně "očarovala"? IMHO nedalo.
  • WanicWanic The real hedonism is not dead!
    hh pro mě je třetí řada zatim nejlepší :applause: a důvod proč mi ty změny tak nevadí.. Martinovo dílo se mi líbí víc než Pán Prstenů a podobné pohádky právě díky své realistickosti... a myslim že seriál v tomhle udělal od knih další krok kupředu... Proč vykreslovat Stanise takovýho jaký byl v knize a nedát mu taky nějakej ten sexuální apetit, když se to navíc osvědčilo jako perfektní lákadlo pro diváky, navíc tak působí realističtěji.... proč vykreslovat Jona s Robbem takové jaký byli v knize, když to byly jenom 16ti leté děti, pro mě opět působí realističtěji.. proč vykreslovat Cersei takovou jaká byla v knize.. opět její seriálovou verzi vnímá relističtěji... navíc samotná podstata zůstává stejná..

To Nevada: Ve svých posledních příspěvcích máš absolutní pravdu.. Johny nám nepřinesl zrovna nový názor, nový pohled na věc.. před podobným hodnocením, bych se ale zkusil zamyslet, jestli tu vůbec někdo napsal něco nového.... třeba na Flankera by se slovy: "no nepovídej", dalo reagovat příspěvek co příspěvek ;)) trochu respektu k ostatním diskutujícím :weirwood:
  • "Proč vykreslovat Stanise takovýho jaký byl v knize a nedát mu taky nějakej ten sexuální apetit"

Protože ho neměl? Protože je to podle knih? Protože americké filmy "dle skutečných událostí" nemá nikdo rád?

"proč vykreslovat Jona s Robbem takové jaký byli v knize, když to byly jenom 16ti leté děti, pro mě opět působí realističtěji"

V knize pojetí věku jiné než v realitě, určitě sis všiml. Odpověď na otázku proč vykreslit postavy, tak jak jsou v knize je jednoduchá, seriál se jmenuje Hra o trůny, chápeš?
  • @flanker.27 Proč je Stannis kurevník? No nejspíš proto, aby měli tvůrci důvod ukázat odhalené holandské křivky :-D Aby tím zvedli sledovanost u určitých skupin diváků. To je nejspíš důvod výskytu všech těch prostitutek a bordelů. Soudě podle neustále rostoucí sledovanosti se jim to daří...HBO nevysílá seriál kvůli tomu, aby věrně rekonstruovala knihy, ale aby viděla peníze. Spoustu peněz. Proto nejspíš všechna ta sexuální vata. Je to možná dost smutné, ale je to tak.

Pak je slavný na základě něčeho, co není jeho dílem... Jo, nebyl by první a určitě ani ne poslední, komu by se to stalo..
  • Není trošku smutný nechat si jako podklad zemi a jména postav, ale totálně jim změnit charaktery? To si potom můžou natáčet úplně jinej fantasy seriál, kde děvky a sexuální maniaci mají hromadu prostoru, a od GOT dát ruce pryč.
  • Moc nechápu smysl téhle debaty pod každým dílem. Očividně tu existují dva tábory, jednomu změny v seriálu nevadí nebo je přejde s klidem, druhému vadí dost. Je přece jasný, že na tomhle se nikdy neshodneme...
    Pokud vám seriál tak strašně vadí a chytáte se při jeho sledování za hlavu, možná je na čase přestat ho sledovat (a to říkám jako přátelskou radu :) ). Kritiku ke konkrétním scénám u konkrétního dílu mě baví číst, ale věty typu "seriál jde do kopru" a "už se na to skoro nedá koukat" už tu byly milionkrát...

Btw. GRRM na jednom panelu říkal, že s producenty občas o něčem vedou živé debaty, ale rozhodující slovo mají oni, takže tolik asi k jeho vlivu na seriál.

Co se týče "šoustacích" scén, tak těch je podle mě v knížkách pořád mnohem víc (a ano, většinou i zbytečných), akorát v seriálu mají Cersei, Tyrion a spol. ve smlouvě, že se nemusí svlíkat, takže to musí "zastat" nějaký no name prostitutky.
  • @Wanic Hej dík! Občas si tady připadám jako terč na střelnici..
  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    @sveva
    Však on Lenu ten smích v cca. 5 sérii přejde
    :twisted:
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.