Hra o trůny 3×03 – Ulička trestu - Ice & Fire

upraveno 15. dubna 2013 v 3. řada
imageHra o trůny 3×03 – Ulička trestu - Ice & Fire

Tyrion přijímá nový úděl. Jon se vrací na Pěst Prvních lidí. Daenerys se setkává s otrokáři. Jaime uzavírá dohodu se svými vězniteli.

Read the full story here

16791112

Komentáře

• flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    @Stark z hor Tak to, že nemá vliv na směřování seriálu ani právo veta není nic novýho chytrolíne. A že dostal zaplaceno za licenci je normální součást smlouvy, to snad jako student práv víš. Že toho moc nenapsal přiznává sám a co že tio ještě bylo? Jo, že ti mrká voko.

Ad sex s Mel viz Nevada. Jestli na něj používá nějaký hypnózy možná, rozhodně ale Stannis nestojí nikde na břehu a neříká chci tě, chci další stín nebo co to tam bylo za ptákovinu.

@Anvil Proč HBO utrácelo za licenci Písně ledu a ohně, když točí něco jiného? :)

@Johnny A není jich tam dost už tak? Já to zcela chápu, ani se nedá říct, že to odsuzuju, podstata trhu je vydělat peníze. Vydělat peníze se dá různě, třeba "hudbou" jako Miley Cyrus. Je to hudební sračka, ale prachy to nese. Ale proč bych to měl poslouchat.
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    Johnny napsal(a):

flanker.27 napsal(a):

Flanker
    Nemyslím si, že by z některých postav dělali idioty. Pitomých dialogů není v seriálu mnoho, krom toho jsou i v knihách. Rozhodně si taky nemyslím, že by seriál šel do kopru.

Už spravili idiotov z Jona (aj keď toho už vôbec neriešim... Ten mi v niektorých veciahc ako idiot pripadal aj v knihe, ale to je môj osobný názor) a najnovšie aj z Robba. A našlo by sa toho viac.

Johnny napsal(a):

Nevada napsal(a):

Johnny napsal(a):

Nevada

Promiň, ale nemám čas číst všechny ty předchozí komentáře. Nechtěl jsem tady chytračit, jen jsem chtěl poukázat na určité rozpory ve vnímání seriálu a knih..

Lenže ona nenarážala na to, že to tu už zaznelo, ale že je to absolútne logické - kto inteligentný by očakával 100%-nú adaptáciu (iba ak rozprávka, kde číta predčítač) -, takže to nič nové neznamenalo a rieši sa tu skôr to, prečo je tam
    toľko zbytočných zmien.
    flanker.27 napsal(a):

@Johnny Ne, není zdůvodnitelné médiem, že řada postav má s těma knižníma společnáý jenom jméno.

=D A aj toto sa už rieši v prípadoch ako Yara, Talisa, Locke
  • Já se fakt směju. V knížkách se šuká minimálně 3x za kapitolu, tak nechápu, proč by nemohli ukázat kozy 3x za díl. Až budou točit tu scénu lesbických hrátek Dany s (v seriálu pravděpodobně) Missandei, tak se tady asi všichni picnou. A zbytečné scény? Jako třeba xstránkový sloh o večeři v Dorne? Neúplné charaktery? Copak jim vidíme do hlavy jako v knížce? - v knížce jsou taky Sam, Theon atd. popsaní povrchně - dokud nemají vlastní POV a my nezjistíme, o čem přemýšlí.
    A je fatk zábava tady číst komentáře od furt těch stejných lidí, co jenom držkují, jaký je seriál shit. Když se vám nelíbí, tak si běžte ukájet ego třeba do diskuze o "Nenávidím seriál" a ne sem spammovat ke každému dílu. Něco jiného je normální kritika pravidelného diváka, který napíše, že díl byl nic moc a něco jiného je neustálé shazování jak seriálu, tak lidí, kteří ho sledují a líbí se jim.
    Sorry, že jsem tak upřímná, ale muselo to ven...
  • upraveno 19. dubna 2013
    @sveva Některá témata se prostě nikdy neomrzí (třeba ještě jako Sansa vs. Arya). Vy to tak doma/s kamarády/s kýmkoli jiným nemáte? :-)

@Kolikokoli Šak se směj. My, ten druhý tábor, se taky docela bavíme. ;-)
    Wanic napsal(a):

Proč vykreslovat Stanise takovýho jaký byl v knize a nedát mu taky nějakej ten sexuální apetit, když se to navíc osvědčilo jako perfektní lákadlo pro diváky, navíc tak působí realističtěji....

1) Pri všetkej arogantnosti som už niekoľkokrát narazil na to, že som len nerealistická knižná postava :D V mnohých situáciach by som sa zachoval ako Eddard (až na to, že neudvihnem popravecký meč) - budeme Neda považovať za príliš dokonalého? Prečo teda neošukal nejakú Ros keď mal toľkú príležitosť v Malíčkovom bordeli? Vyzeralo by to realistickejšie.

2) Nie som zástanca toho, aby sa príbeh podraďoval sledovanosti.

Takže tu sa nezhodneme.
  • @Lady Sansa Ani ne. Ale to bude asi tím, že to mám v povaze. Prostě se mi nechce pouštět do debat, o kterých dopředu vím, že nikam nevedou...
    A debatu Arya vs. Sansa taky moc nechápu, vždyť to jsou dvě úplně rozdílný postavy, každá má svoje klady a zápory, ale řešit, která z nich je horší nebo lepší mi přijde bezpředmětný.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    @sveva
    Tak nějak mám v plánu ještě třetí sérii přetrpět,
    abych viděla jak dobře si poradili s TOU scénou. Když se tak předháněli v tvrzení jak skvělá bude a jak nutně ji musí natočit.

Pak tak na 99 % dám seriálu sbohem a budu předstírat, že existuje jen 1. série.
    Kolikokoli napsal(a):

A je fatk zábava tady číst komentáře od furt těch stejných lidí, co jenom držkují, jaký je seriál shit. Když se vám nelíbí, tak si běžte ukájet ego třeba do diskuze o "Nenávidím seriál" a ne sem spammovat ke každému dílu. Něco jiného je normální kritika pravidelného diváka, který napíše, že díl byl nic moc a něco jiného je neustálé shazování jak seriálu, tak lidí, kteří ho sledují a líbí se jim.

Tomu se říká diskuze. Bývávalo to tady zvykem. Dokonce i ty donekonečna opakované. Aspoň do doby, než se ve vláknech ke knihám i seriálu začaly hromadně řešit věci jako dojivost krav v Horní Dolní a změny počasí v Somálsku.
  • @sveva Tak tady se opět projevuje moje barbie holčičkovská povaha, ale my (já a moje okolí) to tak máme skoro furt a pořád nás to baví :-)
    něco jiného je neustálé shazování jak seriálu, tak lidí, kteří ho sledují a líbí se jim.
    Bez veškeré úcty, jediný, kdo tu někoho shodil jsi te´d ty a to sama sebe. Nikdy tu nikdo neřekl, že lidi co se jim líbí seriál jsou blbci, nekulturní atd. Máme stejné právo seriál kritizovat, jaky ty vychvalovat. Ano, opakujeme stále stejné výtky, protože i seriál obsahuje stále stejné chyby. V knížce se skutečně dost souloží, ale v seriálu se souloží asi ta 10x tolik a knížka váně neobsahuje scénu Podricka v bordelu nebo Malíčka vysvětlujícího své mocenské ambice dvěma uspokojujícím se běhnám. Knížka neobsahuje jedinou milostnou scénu souložícího Stannise nebo Lorase lízáka.

K tý "realističnosti" měřený podle soustání: tam jsem na tom asi jako Gepeto, takže jsem trochu Stannis a trochu Ned :)
  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    K tý "realističnosti" měřený podle soustání: tam jsem na tom asi jako Gepeto, takže jsem trochu Stannis a trochu Ned
    Tak v tom případě já jsem napůl Tristifer a napůl Jorah =D
    @Everett_Young S ohledem na to, jak povídáš o své přítelkyni, bych ti toho Tristifera docela věřil :)
  • flanker.27 napsal(a):

HBO utrácelo za licenci Písně ledu a ohně, když točí něco jiného? :)

si si istý, že pozeráš správny seriál? :D :D :D
    @FireAndBlood No asi jo, co někdo považuje za kosmetickou změnu, já považuju za naprostý odchýlení od předlohy...
    Seriál nemá POV, takže to musí pojmout jinak. Cersei má v knihách taky "slabé" chvilky, ale děje se tak za pomocí vnitřních monologů. To v seriálu udělat nejde, a tak se musí někomu "vybrečet". A tak tu máme scénku s Robertem a Tyrionem. Takové scény ji logicky zlidšťují. Ale zase na druhou stranu, aby mohla Cersei přežít musela se umět přetvařovat a v knihách ji známe především z pohledu Sansy a Tyriona, a před nimi se přetvařovat nemohla a ani nemusela. Takže kde je ten pokřivený pohled? Seriálu na knižní Cersei nebo čtenáře na seriálovou Cersei?
    Za další o Černé rybě ví čtenář od návštěvy Cat u svojí ségry. A během té doby se dozvěděl co je zač (o Edmurovi to platí také). V seriálu tomu tak logicky být nemohlo (už tak je tam postav jak ...), takže "sprdávací" scéna musela být odněkoho koho divák-nečtenář zná, a tím je Robb. Jinak by jeden neznámý řval na druhého neznámého, a známá postava by neudělala nic. Takže divák-nečtenář by si řekl: "WTF"?
    Kozy, kozy, kožičky .. je to americký seriál kabelové televize a z toho musíte vycházet. To že Evropan je ženskou erotikou dostatečně nasycen, neb ji má na talíři v podstatě každý den třebas na koupališti, tak to pro Amíka nic neznamená.. sexuální harašení, puritánská morálka apod. Proto tam prostě Amíci ty kozy vidět chtějí

Podstatné je se v sobě naučit oddělit knihu od seriálu. Pokud to budete nonstop srovnávat, tak jste s prominutím v háji, neb budete stále jen nadávat.
    p.s.: Mi se tam taky nelíbí Jonova linka
    a jsem dost zvědav jak z idiota udělají šéfa zdi, aniž by to vyšlo divně
    Jenže Cersei začali "zlidšťovat" (čti předělávat) od samotného začátku. Napadlo by někoho z nás při čtení Hry o trůny, že Cersei je líto zmrzačeného Brana natolik, že se na něj přijde podívat a u zlomené Catelyn se sama smutně rozvzpomene na své mrtvé černovlasé dítě? Což byl další naprosto zbytečný pohlavek předloze.

Nad tím Jonem jsem přesně takhle uvažovala už ve druhé sérii.
    skelet napsal(a):

Seriál nemá POV, takže to musí pojmout jinak. Cersei má v knihách taky "slabé" chvilky, ale děje se tak za pomocí vnitřních monologů. To v seriálu udělat nejde, a tak se musí někomu "vybrečet". A tak tu máme scénku s Robertem a Tyrionem. Takové scény ji logicky zlidšťují. Ale zase na druhou stranu, aby mohla Cersei přežít musela se umět přetvařovat a v knihách ji známe především z pohledu Sansy a Tyriona, a před nimi se přetvařovat nemohla a ani nemusela. Takže kde je ten pokřivený pohled? Seriálu na knižní Cersei nebo čtenáře na seriálovou Cersei?
    Za další o Černé rybě ví čtenář od návštěvy Cat u svojí ségry. A během té doby se dozvěděl co je zač (o Edmurovi to platí také). V seriálu tomu tak logicky být nemohlo (už tak je tam postav jak ...), takže "sprdávací" scéna musela být odněkoho koho divák-nečtenář zná, a tím je Robb. Jinak by jeden neznámý řval na druhého neznámého, a známá postava by neudělala nic. Takže divák-nečtenář by si řekl: "WTF"?

1) Zrovna Cersei sa mi v seriáli páči, Lena je pekná a svedčí jej to, hrá ju zaujímavo, ona je tá posledná, ktorú osobne riešim.

2) :D A čitatelia si hovorili "OMG!"
    Nevada: ano když to takhle vyjmeš z kontextu seriálu, tak je to polidšťování, ale pokud to zanecháš v tom pozadí, tak právě Cersei vyzní jako "zrůda", neb je představena jako lítostivá matka, ale zároveň z předchozích minut víme, že jí byl plachtící Bran tak nějak ukradený ;-)
    Prostě ať na tím přemýšlím, jak nad tím přemýšlím, tak jediná hodně divná linka je u Jona, s kterou budou mít hodně práce. Ostatní linky se jim daří držet v rámci knihy. Pochopitelně jsou ty linky nepřesné, ale vedou stejnou cestou.
    Gepeto: a já pravím Ámen! :-D
    upraveno 19. dubna 2013
    Já bych spíš řekla, že ty linky vedou jinými cestami ke stejnému cíli. Někdy zkratkami a někdy zbytečnými oklikami.
    Třeba Cersei není příliš v rámci knihy. Už tu bylo vzpomenuto, jak do seriálu přidali scénu truchlení nad dítětem, které měla s králem. Proti tomu v knize:
    "Dvanáct let," řekl Ned. "Jak je možné, že nemáš žádné děti od krále?"
    Vzdorovitě zvedla hlavu. "Tvůj Robert mne jednou obtěžkal dítětem," řekla hlasem zastřeným pohrdáním. "Můj bratr našel ženu, která mne toho zbavila. Nikdy se to nedozvěděl. Mám-li být upřímná, stěží snesu, když se mne dotkne, a do sebe jsem ho nepustila už celé roky.

A ty ostatní jsem tu už zmiňoval několikrát. Jo, z Malíčka je taky idiot, co se naprosto pitomě vytahuje před Cersei a ještě se teleportuje. Tywinovy řečičky s Aryou, to že je v rámci knihy?
    flanker.27 napsal(a):

Jo, z Malíčka je taky idiot, co se naprosto pitomě vytahuje před Cersei a ještě se teleportuje. Tywinovy řečičky s Aryou, to že je v rámci knihy?

:D A toto trikrát podčiarknúť...
    Musím zvolat "Boha márja". To jsou jen zkratky, kterými se shrne to co čtenář ví z "26tisících stranek", oni to musejí udělat během 13 dílů.
    Takže ta lítost nad mrtvým dítětem je prostě jen naznačení její zrůdnosti, protože před tím jí létající Bran nevadil atd. Malíček se chvástá, a ona ho prostě a jednoduše sejme = opět ukáží, že je to mrcha, která člověka nechá odkráglovat aniž by mrkla. Ano, v této scénce udělali z Malíčka idiota, ale aspoň divák-nečtenář bude v napětí jestli se Sanse ten útěk povede nebo ne.
    Tywinovi řečičky s Aryou (například o Jaimem) byly jen o tom ho ukázat jako cílevědomou a hodně trpělivou osobnost. Což v tomto díle řekl i samotný Robb. Prostě to byla zkratka jak divákům-nečtenářům aspoň zhruba představit Tywina.
    skelet napsal(a):

bude v napětí jestli se Sanse ten útěk povede nebo ne.

Viac v napätí by boli, keby nevedeli, že za tým stojí Malíček. Už aj keby použili namiesto Dontosa Ros by mi to vadilo menej.
    oni to musejí udělat během 13 dílů.
    Jestli na to nemají, ať to nedělají, toť má odpověď :)
    Ne, s prominutím je to pitomost, ani třináct dílů, ani 26000 stránek. Jedinej problém je v tom, že autoři nedokážou izolovat, co je důležitý pro popis a zachování charakteru. To ze všech postav, který aspoň párkrát promluvěj, zvládli u Davose a u Tyriona jakožto čestnejch výjimek, všechno ostatní jsou buď oslí můstky nebo logický kiksy, kdy se velitel armády zpovídá neznámému děvčeti, o němž se dokonce dovtípí, že je vznešeného původu, a poznáváme, jak je ve skutečnosti citlivý, jen to nemůže dávat najevo. Jednak to nebylo naprosto nutný, jednak to není Tywin z knihy. A navíc tím opět ořízli Ramsayho.
    Chtějí ukázat, že je Cersei mrcha - hmm, ale ona vlastně nic neudělá, jen demonstruje sílu. A to za cenu přidání nesmyslný scény shazující jinou postavu. Truchlení nad děťátkem - další nesmyslná a naprosto zbytečná scéna, jestlůi jí opravdu TAKHLE chtějí ukazovat jako mrchu, pak mají štěstí, že to tak pochopil jeden člověk :)

jakoukoli citovanou změnu udělali, udělali vždy na úkor chrarakteru postavy, jiné postavy nebo příběhu (resp. obvykle všeho najednou). Ne, naprosto to nezvládli po stránce věrnosti knize, píší něco jiného.
  • @flanker.27 logický kiksy, kdy se velitel armády zpovídá neznámému děvčeti, o němž se dokonce dovtípí, že je vznešeného původu, a poznáváme, jak je ve skutečnosti citlivý, jen to nemůže dávat najevo.

V knize je to ještě horší, tam se velitel armády vyspí s děvčetem, které zná sotva pár dní (jestli vůbec tak dlouho) a ještě ke všemu s dívkou, která je dcerou rodičů, kteří jsou vazaly jeho nepřátel. A korunu tomu nasadí druhý den, kdy se s ní ožení :-)
    Johnny napsal(a):

@flanker.27 logický kiksy, kdy se velitel armády zpovídá neznámému děvčeti, o němž se dokonce dovtípí, že je vznešeného původu, a poznáváme, jak je ve skutečnosti citlivý, jen to nemůže dávat najevo.

V knize je to ještě horší, tam se velitel armády vyspí s děvčetem, které zná sotva pár dní (jestli vůbec tak dlouho) a ještě ke všemu s dívkou, která je dcerou rodičů, kteří jsou vazaly jeho nepřátel. A korunu tomu nasadí druhý den, kdy se s ní ožení :-)

Tam nič chbné nevidím. V knihe sa dala dovtípiť "romantika" toho, ako sa mladé dievča stará o mladého nadržaného 15-ročného chasňa. Ten uznal, že spravil chybu, no uprednostnil jej česť pred svojou. Pretože Jeyne už tak z nepodstatného rodu mala malú šancu na naozaj dobrý sobáš, nieto ešte poškvrnená.

V seriáli dvadsaťročný nadržaný kráľ sa zamiluje do nejakej amputátorky. Keby tam spomenuli aspoň to, že si ju berie kvôli tomu, že ju poškvrnil, by to tak nevadilo.

Obe zachraňuje to, že to bolo celé narafičené, aby to sadlo. U toho druhého len ako možnosť, ktorú dúfam, naozaj ukážu za pravdivú.
  • @Branislav_Gepeto Robbovi je v seriálu 17.
    Kolikokoli napsal(a):

@Branislav_Gepeto Robbovi je v seriálu 17.

:-s :-| :-s :-|

Ned tam mal byť teda už o paličke...
  • @Kolikokoli Fakt? Tak málo? Pamatuju si, že Joffovi má být 17, ale není Robb o trošku starší?
  • Jestli si dobře pamatuju, tak Rickonovi je v seriálu šest a v knize 3. Pokud bychom použili stejný převod i na další Starkovic děti, tak by Robbbovi mělo být 18.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.