@Darkover Já četl jen první díl, ale docela to na mě zapůsobilo. Není sice pro mě až takovej kult, jakým je pro spoustu fanoušků, nicméně si rozhodně zaslouží kvalitní zpracování. Bojím se, aby z toho neudělali teen sci-fi.
Jinak se film připravuje snad deset let, dlouho se kolem toho točil třeba Wolfgang Petersen. Uvidíme.
@flanker.27 Po článku na wiki hneď budúci týždeň behnem do knižnice, lebo nechcem skončiť ako pri GoT - najprv seriál, potom kniha a toto vyzerá ako celkom pekný nářez, dík.
@flanker.27 Já četl Enderovu hru, Děti ducha, Mluvčí za mrtvé, Xenocidu a Enderův stín a můžu všechny jedině doporučit. (I když je pravda, že třeba Xenocida se dost vleče (mírně řečeno)). No, uvidíme, snad to natočej alespoň "přijatelně".
@Malena Mám pocit, že to vyšlo česky už všechno, jak knihy o Enderovi, tak tzv. Stínová sága. Ale úplně jistej si tím nejsem.
@Darkover Kaamrád, co mi kdysi doporučil právě první díl, tak říkal, že jemu se za ságy nejvíc líbilo Mluvčí za mrtvé a Enderův stín. Někdy se k tomu budu muset vrátit.
Večer pálím do anglického kina na Ironmana 3 v originálním znění (překvapivě) tak předem slibuji obsáhlou recenzi, zahrnující spousta ironie a možná i můj názor ;)
@flanker.27 Jo, Mluvčí za mrtvé je opravdu asi nejlepší, má to skvělý téma a hlavně spád, který pozdějším knihám trochu chybí. Enderův stín je taky fajn, to jsem čet zatím jako poslední. Je to vlastně děj Enderovy hry, jen z pohledu jiné osoby. Jak říkám, můžu jedině doporučit.
@Darkover@flanker.27 Asi mě ukamenujete, ale mě se líbila jenom Enderova hra, zkoušel jsem ještě číst mluvčího za mrtvé a odložil jsem to nedočtené. Místo jakékoli akce je tam jen vševědoucí Ender snažící se všechny pochopit a usmířit a každému se pitvá v duši (nesnášim víc než cokoli jiného, když se mi tohle někdo snaží dělat a tváří se, jak o mě ví všechno a zná mě líp než já sám sebe) Prostě osobní blok proti téhle knize.
@Riv No jo, proti tomu se nedá nic moc namítnout :-D Ty knížky jsou opravdu hodně rozvleklý a akce se tam člověk moc nedočká. Ale zase tě to odmění spoustou námětů k přemýšlení. Pamatuju si, že když jsem to čet poprvý (přibližně v 16 letech), tak mě to dost výrazně zasáhlo a přišel jsem na to, že na některý otázky nedokážu najít odpověď, o který bych moh s klidným svědomím říct, že je správná. Dodneška třeba nevím, jestli souhlasím s "Enderovým" názorem na úplné vyhlazení jednoho živočišnýho druhu jiným.
@Darkover Jo, kdybych to četl v 16 tak bych to asi taky přečetl jedním dechem, ale četl jsem to ve 20 a nic nového tam nebylo, že na některé otázky uspokojivá odpověď není jsem v tu dobu věděl už dávno. Taky jsem už v té době odmítal tu krásnou ušlechtilou sociální filosofii. V realitě to prostě někdo rozhodne, klidně já, nemám s tím problém a ublížím jedněm abych pomohl druhým, když je ta volba nevyhnutelná a něco se udělat musí. Všechno to ušlechtilé přemýšlení, jak nikomu neublížit totiž v realitě odpadá. Lidé jsou sobečtí a takhle se jenom přetvařujou před ostatníma lidma, aby nevypadali špatně, ale kdyby se nikdo nedíval, tak udělají, co je nejlepší pro ně. Tolik mých 21 let zkoumání lidstva. Takže se nestydím za to, že jsem sobec a udělal bych to, co je nejlepší pro mě nebo pro lidi, na kterých mi záleží. Žádné velké myšlenky při rozhodování o životech.
@Darkover A nechápej to špatně, klidně bych umřel, kdybych věděl, že tím zachráním víc lidí, na kterých mi záleží, ale kdyby přišlo rozhodnutí typu "lidé mě drazí vs. národ emzáků" tak bych neváhal, i když bych si to asi vyčítal, ale ne tak brutálně a netvářil bych se tak zasraně ušlechtile. Na smrti nic ušlechtilýho není a to mě na tom sralo strašně.
Stejnak ty filmový adaptace jsou pro ty co nečtou předlohu(buď o ní neví nebo se o ní dozví filmem).Zarytej fanoušek je v rozpacích, co udělali s jeho oblíbenou knihou.
@Darkover Je to tak, ta základní filosofie mi není vlastní, ono jde pochopit všechno, ale jak i říkal Ender v knize, nelze někoho chápat, aniž bys ho neměl rád, nebo alespoň neomlouval. Takže vlastně jeho celková filosofie je, že by se všichni měli mít rádi, přeloženo z těch složitejch úvah na jenoduchou myšlenku. No a já prostě všechny mít rád nechci, já do hloupejch nepříjemnejch lidí kopu rád a s chutí a nestydím se to přiznat jen proto, abych vypadal před ostatníma dobře :D
@Krisa Právě jsem se dojímala u traileru "originálního FG" a pak tam vidím tohle. Jen škoda, že dneska není apríl. A to s tou finanční tísní taky moc nedomysleli... :roll:
@Krisa Dávali? To netuším, já se na televizi nedívám, jenom jsem byla na čsfd a tam vidím FG v nejnavštěvovanějších filmech, tak jsem se prostě podívala na parodii :-)
EDIT: Na žádnou parodii jsem se napodívala, protože všechny budou beztak ubohoučké jako obvykle. Na trailer jsem se podívala, Koli mě mate :-)
Komentáře
Jinak se film připravuje snad deset let, dlouho se kolem toho točil třeba Wolfgang Petersen. Uvidíme.
V češtine boli už vydané všetky knihy?
@Malena Mám pocit, že to vyšlo česky už všechno, jak knihy o Enderovi, tak tzv. Stínová sága. Ale úplně jistej si tím nejsem.
Jak říkám, můžu jedině doporučit.
A jak může být FG na mizině, když vlastní akcie firmy zabývající se ovocem? :-k
EDIT: Na žádnou parodii jsem se napodívala, protože všechny budou beztak ubohoučké jako obvykle. Na trailer jsem se podívala, Koli mě mate :-)
http://www.databazeknih.cz/knihy/gump-co-36496
@M1on Zlatý reklamy (čumim do papírů třetí den a nevím nic)