Co zrovna čtete?

upraveno 6. listopadu 2010 v Literatura

Ahoj, všichni! Už jsem Vám na sebe prozradila, že jsem hrozný knihomol (či knihofil :D ), který když si nepřečte aspoň pár stránek, nepovažuje den za ukončený. Ráda bych věděla, co zrovna čtete vy, jaké máte svoje oblíbené knížky (kromě GRRM samozřejmě), co byste doporučili ostatním. Nebo třeba zkuste odpovědět na otázku, jakou knížku byste si s sebou vzali na opuštěný ostrov, čili jestli existuje taková, kterou jste četli už několikrát dokola a budete ji určitě číst znovu. Díky. :)

17576788081144

Komentáře

• upraveno 8. května 2013
    @Lucretat Od Rollinse mam Ve stínu sfingy.Hlavní hrdina asi 13letý kluk, který by strčil do kapsy nejednoho profesora historie. Takže je spíš literatura pro 13 letý.Nevim teda, jak je to u ostatních knížek.
  • @M1on Tak zrovna ta je ze série Jake Ransom, která je opravdu určena mladším čtenářům. Já čtu romány ze série Sigma Force (začíná to právě tou Písečnou bouří) a ty jsou už pro starší :)
  • @Lucretat Já za to nemoh, já to dostal =D
  • upraveno 9. května 2013
    Dneska, lehce nasrána, neboť Comics Point má otevíračku přesně tak jak já odpolední směnu, zaplula jsem v Londýnské do knihkupectví a zaskórovala Miévillovským double - Ambasadov a Kolejmoří. Ty dvě co nemám - Město a Město a Kraken musí počkat na jindy.

Jinak pro komiksové fajnšmekry, nevím, jestli o tom víte, ale pár (asi 18) starších omnibusů od BBartu je místo 999,- Kč za 299,- Kč. V Comics Pointu.
  • @Vlcacka Bas-lag už jsi četla? Btw, Miéville je jedním z mých oblíbených autorů, takže za mě jednoznačně +1!
  • upraveno 9. května 2013
    @Riv
    Všechny tři, Krále Krysu taky, Un-Lun-Dun je fenomenální, jen ty poslední čtyři mi unikly, tak jsem se nakrkla a obnovila svou starou lásku.
  • @M1on Jo a na cestě mám i knihu Pulse od Jeremyho Davise a ta vypadá taky slibně :)

http://www.goodreads.com/book/show/6405913-pulse
  • U Malazu jsem v polovině sérii a jak už tady někdo napsal tak je to docela zvláštní čtení,které asi ne každému sedne.Má to své kouzlo,které se ovšem skrývá v tom co spoustu lidí odradí-spousta knih se spoustou stránek a v nich spousta postav a děje na obrovské ploše území a času.

Jinak jsem právě dočetl Terror od Dana Simmonse a jsem fascinován.Po dlouhé době jsem četl doslova "do úmoru" a to i když od je samého začátku jasné jak moc špatně to dopadne....
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    @NesijícíKraken Terror je výbornej až na finální rozřešení, to byl trochu horor :)
  • @flanker.27 Zakončit knihu x-stránkovým exkurzem do eskymácké mytologie moc šťastné není.Podle mě by se román klidně bez "věci z ledu" obešel.V panu Hickeym bylo tucetkrát víc temnoty než v nějakém inuitském bubákovi.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    @NesijícíKraken Což o to, ten bubák sám o sobě byla dobrá věc. Ale jeho původ... Kdyby to byla nestvůra z vesmíru, snad by to bylo snesitelnější než tohle...
  • O víkendu jsem vstřebala dva Terminátoří omnibusy - je moc hezké vidět, kam se fantazie scénáristů ubírala po druhém díle, kolik bylo útoků na Sáry Connorové celkem a pak po druhém díle. Trochu mne ale iritovali jiní výtvarníci v jednom příběhu. Nemám to ráda.
  • prave som docital tanec s draky , dost ma to sklamalo prvych 800 stran sa tam skoro nic nedeje ale konec to ako tak zachranil kebyze mam hodnotit vsetkych 5 knih ako celok tak dam 70 percent , teraz asi zacnem citat malazku knihu padlych je to zlozitejsie nez pisen ledu a ohne ? je to lepsie ? kebyze mate hodnotit malaz a pisen ledu a ohne v percentach ako ich ohodnotite?
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Jsem zhruba v polovině Malazské Knihy padlých. Je to vážně divné čtení. Na jednu stranu mě otravuje ten podivný styl a na druhou stranu mě to nutí číst dál, jen abych se vzápětí naštvala, že to skočí zase k úplně novým postavám a podrobným popisům nových míst :(
    Dlouho jsem si nemohla najít postavu, která by mi byla aspoň trochu sympatická. A když se zadaří, tak ji příběh rychle opustí... Teď se poprvé představil Caladan Chmur. U něj mě napadla jedna teorie, ale nevím jestli nejsem už moc zblbá z Martina, jestli tam takovéhle kousky čekat.
    Tak jsem zvědavá jak to půjde dál.
  • @Nevada Malazská kniha padlých je velmi složitá na orientaci v postavách a ději, doporučuji použít nějaké internetové stránky se zabělenými spoilery (zde jedna z variant, tahle česky: http://malaz.legie.info/doku.php) Já třeba také první díl četl dvakrát hned za sebou a myslím, že mi to pomohlo. Jinak, jakmile se budeš obstojně orientovat, tak doufám, že si knihy užiješ, tak jako se to podařilo mě. Myslím, že jsou literárně na skvělé úrovni.
    V postavách se zatím orientuju. Spíš mi dělají problém armády. Ale jak jsem zjistila, tak ani to nemá dlouhého trvání, protože právě některé sloučili :)
  • Takhle, pamatovat si postavy pro mě taky nebyl problém, spíš bylo těžké si zapamatovat jejich motivy, co dělají a proč. A co budou dělat. Já jako správný čtenář odhaduji děj každé knihy předem :)
  • Můj hlavní problém s Malazem byl, že mi ty postavy byly naprosto ukradené a celý ten svět mi připadal velmi sterilní a až příliš neuvěřitelný (příliš mnoho čar, mágů, polobohů...). Jak už jsem tu někde psala, spíš jako encyklopedie než příběh :)
  • @Dreamer Já jsem ten hodně logický typ. Rozpitval, prozkoumat, znát všechno a tak. Takže já vzal jako výzvu předpovědět, co se stane dál a vyznat se v motivech všech postav. A bavilo mě to velmi. A našel jsem dost postav, které jsem měl rád. Paran není špatný, Paliči mostů snad komplet všichni, z pátého dílu ti tři bratři, Dujek. A vůbec většina obyčejných vojáků jsou sympaťáci.
  • Já došla jen kousek za polovinu prvního dílu a naštvaně jsem to odhodila smazala, takže většinu těch kostrbatých jmen si nepamatuji. Já zase v knihách hledám pocity a tady mi chybělo něco, co by mě chytilo za srdce :)
  • @Dreamer Třeba to ještě časem zkusíš, ale ten svět je umírající a ta kniha je kronika. Nic co by chytalo za srdce.
  • Temné příběhy mám ráda, jenže tohle mi přišlo, jak jsem řekla sterilní, atmosféra veškerá žádná a jazyk autora se mi nelíbil, takže odkládám spíš na trvalo, než na neurčito. Přece jenom je to poměrně rozsáhlé dílo a ze zahraničních komentářů nemám pocit, že by se to mělo v následujících pokračováních zlepšit.
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    Cože? Vy jste se všichni pročetli dál než já? (1/4 první knihy)
    Ale ještě jsem to nesmazal. Asi někdy před rokem jsem si dal na chvíli pauzu a ta ještě neskončila. :D
    Askia napsal(a):

Takhle, pamatovat si postavy pro mě taky nebyl problém, spíš bylo těžké si zapamatovat jejich motivy, co dělají a proč. A co budou dělat. Já jako správný čtenář odhaduji děj každé knihy předem :)

Tak to se v první polovině první knihy odhaduje dost těžko, protože ty postavy nesdělují své motivy ani ve svých vlastních myšlenkách. Vždycky je to jen náznak typu "A tehdy si to Besana uvědomila." A šlus, neřekne co. Radši hop s příběhem úplně jinam. Ale právě tohle mě zatím při čtení drží - chci vědět co, kdo, jak a proč :)
  • Mě naopak docela vyděsilo, že na to "Co?Kdo?Jak?Proč?" autor potřebuje kolik, deset tlustých bichlí? :D
  • @Nevada Ano, přesně. Ale já po prvních 100 stránkách byl schopen odhadnout, co se stane. Intuice, něco málo ze znalosti postav a žánrových klišé a tak podobně. Velmi mě to bavilo, je to jako skládat rubikovu kostku poslepu, ale jde to :)
    Dreamer napsal(a):

Mě naopak docela vyděsilo, že na to "Co?Kdo?Jak?Proč?" autor potřebuje kolik, deset tlustých bichlí? :D

Já si o tom záměrně nic dopředu nezjišťuju, ale neřekla bych, že všech 10 knih se drží stejných postav na krátkém úseku. Spíš bych tipla, že se to bude hodně posouvat v ději i čase. Ale můžu se plést. Nevadila by mi ani jedna varianta. Jsem vycvičená Martinem :)
    Askia napsal(a):

@Nevada Ano, přesně. Ale já po prvních 100 stránkách byl schopen odhadnout, co se stane. Intuice, něco málo ze znalosti postav a žánrových klišé a tak podobně. Velmi mě to bavilo, je to jako skládat rubikovu kostku poslepu, ale jde to :)

No, já moc fantasy načteno nemám. Vlastně skoro vůbec :)
  • Kronika. Desítky let, stovky postav, různé národy, rasy kontinenty a prostředí. Přeskakovat sem a tam se bude hodně a čím dál víc :)
  • @Nevada Jsem vycvičená Martinem :)
    No právě, já bych spíš řekla, že jsem se poučila od Martina :)
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.