Co zrovna čtete?

upraveno 6. listopadu 2010 v Literatura

Ahoj, všichni! Už jsem Vám na sebe prozradila, že jsem hrozný knihomol (či knihofil :D ), který když si nepřečte aspoň pár stránek, nepovažuje den za ukončený. Ráda bych věděla, co zrovna čtete vy, jaké máte svoje oblíbené knížky (kromě GRRM samozřejmě), co byste doporučili ostatním. Nebo třeba zkuste odpovědět na otázku, jakou knížku byste si s sebou vzali na opuštěný ostrov, čili jestli existuje taková, kterou jste četli už několikrát dokola a budete ji určitě číst znovu. Díky. :)

17778808283144

Komentáře

• upraveno 17. května 2013
    @sarven Ve spoustě věcí se shodneme a jsem rád, že jsi mi napsal svůj názor. Ale Jak už jsem zmínil Martin zatím celou sérii strašlivým způsobem zazdil Hostinou a Tancem, o kterých si nemyslím zase nic moc tak dobrého a proto Malaz, jehož kvalita, jakkoli uznávám, že je nižší než prvních tří dílů písně, tak se alespoň drží stále na stejné úrovni. (tedy, já mám za sebou 5 dílů, takže zatím) Mievilla tak úplně nepočítám do fantasy, protože to, co píše je žánr sám o sobě, ale mám ho o dost radši než Malaz a Gaiman je sice skvělý, ale přijde mi moc čitelný a že píše stále to samé jen s malými obměnami. Jinak jsi celkem trefně shrnul nejlepší fantastické počiny posledních let. (Když započítám i toho Mievilla, kterého nepovažuji za úplně fantasy) :applause:
  • Askia napsal(a):

...ale přijde mi moc čitelný ...

No to je katastrofa =D
  • @Arutha2321 Ale no tak, synonymum od slova předvídatelný přece! =D
  • @Askia To potom áno, len som si ťa predstavil, ako čítaš a hovoríš si: "Sakra, to sa mi číta až moc dobre, je to naprd." :D
  • @Arutha2321 Čeština je někdy taková, jak bych to... "nečitelná" =D
  • @Askia Čeština je nádherný květnatý jazyk poskytující nespočet možností pro vytváření soukromých vtípků založených na dvojsmyslech. :D
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    MissUtahraptor napsal(a):

@Askia Čeština je nádherný květnatý jazyk poskytující nespočet možností pro vytváření soukromých vtípků založených na dvojsmyslech. :D

Asi ako
    image
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    První problém Malazu (v prvním díle) je v tom, že se ničemu nevěnuje pořádně, neustále skáče tam a sem a nevidímv tom nic sofistikovaného, jen roztěkaného. Ani postavě, ani dějovýmu úseku.
    Za druhý se neustále kupí elementy zasahující do děje. nejde o to, že by se v tom zorientovat nedalo, ale čtenář vpodstatě nemá během četby možnost si udělat v hlavě obrázek o rozložení sil, protože každej problém, kterej se objeví, se řeší tím, že se tam objeví nějekej element další, dosud neznámej.
    A za třetí mocmocmoc magie. Tryskání blesků, bourání hranice realit, létající šutry, magický karty, vzkříšení tyranové, to není pro mne.
  • Někdo tu kdysi dávno (Tyna) přirovnával objev Sapkowského vůči ostatní fantasy produkci k tomu, jako kdyby si šlehl dávku kokainu. Jestli je tedy Sapkowski kokain, pak Martin je herák a Erikson je... takový toluen v sáčku. ;-)
  • @heavy_head Spíš LSD, flanker má pravdu s tím bouráním realit a blesky všude, Terry by řekl "přemnozí efektové"
  • Návykoví jsou asi všichni. Ale tak každému, co jeho jest.
    @Askia Kdyby se to zabejvalo třeba jen Paranem nebo to alespoň trochu zklidnilo to přeskakování semtam a hlavně to bylo trochu strídmější co se týče neustále vstupujícíhc novejch sil (ať už kouzelníků nebo rydý gardy nebo prostě všech těch, co se zjeví odnikud a dosud o nich nikdo neřekl ani slovo přestože je to nějakej veledůležitej mocenskej hráč), tak by se to četlo mnohem líp.
  • @flanker.27 Někomu to vadí, ale mě to třeba přišlo velmi zajímavé. Překvapit čtenáře jde v zásadě dvěma způsoby, buď zvratem, který nečekal nebo prostě tím, že mu předem zatajíš potřebné informace k pochopení. Martin dělá to samé, Erikson s tím jde, pravda, do extrémů.
  • Dostala som od Gaimana Zahrobnu knihu a stale mi lezi v policke. Dosial som od neho nic necitala. Oplati sa vytahovat? :-k
  • Kniha hřbitova? Ano. Ale je to čtení pro mládež. :-)
  • @Hildegarda Tuhle knihu jsem od něj zrovna nečetl, ale Gaiman je velmi kvalitní autor. i když, jak už jsem zmiňoval, má lehce Remarquovský komplex.
    @Askia sama vojna? :)
    heavy_head napsal(a):

Kniha hřbitova? Ano. Ale je to čtení pro mládež. :-)

Ako pre mna :)
    Na fb mam jednu fotku, kde mi vsetci hadaju 14 a mam tam 27 :)
    Tiez si cital? ;)
    @Hildegarda Nein, spíš, že většina děl mi přišla jako opakování jednoho schématu. :)
    upraveno 17. května 2013
    @Hildegarda dej si Stardust, Nikdykde nebo Dobrá znamení - ty psal s Terry Pratchettem.
    Askia napsal(a):

@flanker.27 Někomu to vadí, ale mě to třeba přišlo velmi zajímavé. Překvapit čtenáře jde v zásadě dvěma způsoby, buď zvratem, který nečekal nebo prostě tím, že mu předem zatajíš potřebné informace k pochopení. Martin dělá to samé, Erikson s tím jde, pravda, do extrémů.

Jenže třeba u Martina od začátku víš, že Robert měl bratra Stannise. A prakticky o všech zásadních frakcích od začátku víš. Můžou tě překvapit tím, že zareagujou jinak než čekáš, ale málokdy něčím, o čem vůbec nevíš že existuje. V Zahradách tam pršel jeden faktor za druhým, o kterým člověk do tý doby bnetuší že existuje. Asi jako kdyby čtenář Písně až do třetího dílu nevěděl, že existuje Nočníhlídka a najednous e tam objevil Jon Sníh, kterýho všichni znaj jako bastarda neda Starka ale dosud o něm nepadlo slovo.
  • @flanker.27 To, na co jsem chtěl ukázat je, že Martin taky mnoho vazeb zamlčuje. A Erikson je extrém, na tom se shodneme bez debat, ten ani neřekne, kdo je kdo. Martin pro změnu neřekne, co se komu s kým stalo.
    @Askia Martin rád naznačuje. Viz třeba Cersei a její vzpomínky, jak utopila svojí kamarádku, páč se jí líbil jaime. Dávkuje to celou Hostinu. Erikson se řídí heslem "my nesmíme ani naznačovat." :)
  • Hildegarda napsal(a):

Ako pre mna :)
    Na fb mam jednu fotku, kde mi vsetci hadaju 14 a mam tam 27 :)
    Tiez si cital? ;)

Myslíš tvůj facebook? I tento som čítal. :-)
    A jestli myslíš Knihu hřbitova, tak tu taky. Líbilo se mi to hodně. Je to sice mírně morbidní, ale pořád pro děti. Ty postavy si oblíbíš.
  • @flanker.27 Dala by som, ale vzhladom na to, ze mam doma neprecitanych asi 15 knih, co som si nedavno zaobstarala, na nove prachy nezbyli, do kniznice som s infantom este nenabrala odvahu, tak mi zostava zatial tato :)
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    MissUtahraptor napsal(a):

@Branislav_Gepeto No, jsou i lepší... :)

Samozrejme, že sú, ale toto mi utkvelo v pamäti ako zaujímavé synonymum
    upraveno 17. května 2013
    @Hildegarda S dítětem do knihovny klidně. Kdybys tušila, kolik máme čtenářů do pěti let, co si pučujou Kámasútru... :D
  • @flanker.27 A to nemate nieco take ako na cigaretach? Do 18 rokov zakazane? :)
    @Hildegarda Pochopitelně si to půjčí rodič (dětská karta je zadar). Teoreticky by se na dětské průkazky mělo půjčovat čtivo pro děti, ale kdo to rozhodne... Jsou sice extrémy, ale ani ty se nedají vždycky uhlídat (nechci se chlubit, ale takových 7 000 000 knih půjčených ročně, tam se všechno nechytne).
  • @flanker.27 Ja to chapem :). Ked som este chodila do kniznice, tak sa mi stal opak. Dve asi desatrocne skolacky si chceli na mamin preukaz pozicat Angeliku, zevraj mama kazala. Knihovnicka ich odkazala do patricnych medzi s tym, ze nech si po take ctenicko pride mama sama, ale takymto mladistvym to urcite davat nebude. =D
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.