Tanec s draky

upraveno 21. května 2011 v Píseň ledu a ohně
27. dubna 2011 - Kong je mrtev!

Číst celý článek zde
145791049

Komentáře

• upraveno 26. ledna 2009
    Léto píše:
    Už jsme se tuším bavili o tom, že kdyby na Sever přijel s padesátitisícovou armádou a sjednocenou říší za zády, bylo by to o chlup lepší...
    Jen by přijel pozdě, ale to je drobnej detail. Stejně jako ten, že Stannis by říši nikdy nesjednotil, ne ohněm, jak plánovala Melisandra.

Léto píše:
    Co je tak nepochopitelné ho slovech "jen proto, že snili o moci a slávě"? Jinak Penrose věděl, že Joffrey je nemanželský, Davos s ním už dříve jednal. Přesto se rozhodl podpořit Renlyho. Jen proto, že snil o moci a slávě.
    Já nezpochybňuju význam těch slov, ale to, že nejsou objektivní a že se vlastně netýkají přímo Penrose. A jeho pohnutky byly imo už úplně jiné. Je to jako s Davosem, Stannis si ho pro něco váží a tak Davos tak činí, i když se to Stannisovi nelíbí a může upadnout v nemilost. Davosovi tak nezbývá než doufat, že Stannis prozře a nezkrátí ho mezitím o hlavu. :-) Dalším příkladem můžou být oblíbení Tudorovci a Thomas More. Ani Davos, ani More, ani Penrose nezradili pro "moc a slávu", snažili se jen zastávat stále stejné hodnoty s vírou, že jednou budou tyhle hodnoty zase "in" a oni k tomu můžou svou nezdolností přispět.

Léto píše:
    Tak jako tak to byli zrádci.
    Jistěže to byli zrádci. Zradili právoplatného krále Joffreyho. A nepodložená Stannisova povídačka na tom nemohla nic změnit.
    Píše:
    Edrik se u Stannise měl dobře a nebyl mu zkřiven ani vlásek na hlavě.
    Ano a byl tam v takovém bezpečí, že ho Davos potají poslal pryč...Léto..Tady nejde o myšlenku. Tady už měla myšlenka hodně blízko k činu. Příklad..dva lidé se vážně baví o tom, že někoho nechají upálit. Nechalo by tě to chladným?

Píše:
    Ekonomika se musí přizpůsobovat člověku, nikoliv člověk ekonomice.
    Jaktože na to 70% lidské populace žijící v bídě ještě nepřišlo?

A) Daný stav jim vyhovuje

B) Je to naprostá blbost

Píše:
    Mé argumenty nevycházejí z ničeho jiného než z textu, který nám pan Martin tak laskavě poskytl.
    To není pravda. Tvé argumenty vycházejí z tvé interpretace textu a tvých názorů na danou situaci. Příklad: Renlyho zabil stín mající co do činění s Mel a Stanem a) Léto tvrdí, byl to spravedlivý trest

b) Chmur tvrdí, byla to vražda

Oba se snaží podpořit svá tvrzení nějakými "důkazy". Kdo má pravdu? Ten, komu bude věřit více lidí? Ten, který je neústupnější?

Tady nejde o žádné překrucování, ale pouze o postoj k dané situaci, vycházející z našich vnitřních nastavení k jednotlivým skutečnostem.
    Alek píše:
    Jen by přijel pozdě, ale to je drobnej detail. Stejně jako ten, že Stannis by říši nikdy nesjednotil, ne ohněm, jak plánovala Melisandra.
    Nikde není řečeno, že by v takovém případě přijel pozdě. Mezi Bitvou na Černovodě a Stannisovým příjezdem ke Zdi uplynulo skoro půl roku. Říši sjednotit klidně mohl - provdal by Shireen za Willase Tyrella, Lannisterům by zahrál "Deště Kastameru" a bylo by. Samozřejmě, to všechno jsou jen spekulace.

Alek píše:
    Snažili se jen zastávat stále stejné hodnoty.
    Tak teď jsem zcela ztracen. Jaké "hodnoty" se snažil zastávat Penrose? Dal se zkrátka k Renlymu, protože mu připadalo, že Renly vyhraje. Druhou možností je, že se k němu přidal z čiré lásky a oddanosti - to by jeho jednání sice také vysvětlovalo, ale neomlouvalo.

Alek píše:
    A nepodložená Stannisova povídačka na tom nemohla nic změnit.
    To, že Joffrey, Tommen a Myrcella jsou děti Jaimeho a Cersei, už pochopil i Kevan. Dokonce i Hodor! Penrose to taky věděl. Je zvláštní, že jen ty to stále popíráš. Nutí mě to ptát, zdali nejsi placen zrádcovským zlatem... zlatem, které tak trochu zapáchá. ;-)

Chmur píše:
    Nechalo by tě to chladným?
    Myslím, že by mě to docela rozehřálo. :-) Stannis by Edrika neupálil, pokud by to nebylo absolutně bezpodmínečně nutné (zůstali by poslední dva v pustině plné Jiných). V takovém případě by to ale jistě jak Robert, tak i Penrose pochopili.

Chmur píše:
    B) Je to naprostá blbost
    Vysvětlím. Pokud se padesát lidí rozhodne pěstovat brambory a padesát lidí vyrábět nástroje, pak z toho vyplývají jejich vzájemné hospodářské vztahy. To dá rozum, ne? Tudíž ekonomika závisí na tom, co dělají lidé.

Opačný případ je ten, kdy si řeknu: hmmm, takže bude vyrobeno sto kusů nářadí a pět set kilo brambor. Každý člověk dostane pět brambor a každý zemědělec obdrží dva nástroje. No dobře, zní to hezky, ale jsou to jenom slova - a pokud lidé fakticky vyrobí jen osmdesát kusů nářadí a osm set kilo brambor, pak ta slova nijak nemůžu převést do praxe. Prostě to nejde. Realita je silnější.

Co se týče té mírňoučké demagogie o smutném GRRM... nu, řekněme, že tu by snad nebral vážně ani sám Stannis, který údajně nemá smysl pro humor. :-) Jinak souhlasím, že samozřejmě jde o názor - a názory mohou být různé. Kdo má pravdu, k tomu těžko nějak dojdeme.
    Stannise a Melisandru bych už vážně uzavřel, bylo to zajímavé, ale už se točíme v kruhu - a pochybuji, že ještě někdo vymyslí něco nového.

Jděte radši na fórum a napiště tam názor k těm proroctvím Dany. :-) Ať pro změnu na něčem spolupracujeme.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 26. ledna 2009
    Léto píše:
    Ekonomika se musí přizpůsobovat člověku, nikoliv člověk ekonomice.
    Zlatá slova, řekni to vládě. :) Ovšem jak zařídit např. vyrovnaný důchodový systém, když budou ubývat jeho plátci, toť otázka.

Léto píše:
    Tohle je taky demagogie.

Lidé často tvrdí, že hladoví po pravdě, ale když je jim naservírována, zřídkakdy se jim její chuť zamlouvá.
    Je mi líto, ale když na jednu stranu řekneš, že Robert nebyl Aerys a obhajuješ jeho vzpouru a na druhou stranu křičíš, když obhajuju někoho, že dodržuje příkaz právě toho Roberta (oba citáty jsem už uvedl), není to férová argumentace ale snaha za každou cenu se prosadit. To nemůžu schvalovat a jak říká po česku "Pro pravdu se člověk zlobí," tedy obdoba onoho západozemského "Lidé tvrdí, že touží po pravdě..."

Léto píše:
    Nemám moc rád osoby s nadměrně vyrostlou čelistí. Zaklínal se Jinými a plival na Pána světla; nuže, proč nešel za Zeď, za svými?
    Byl upřímný. Zatím jsem ale neslyšel nějakou podporu tvrzení, že byl zrádce.

Léto píše:
    Už jsme se tuším bavili o tom, že kdyby na Sever přijel s padesátitisícovou armádou a sjednocenou říší za zády, bylo by to o chlup lepší...
    5000 dnes je mnohdy lepší než 50000 zítra. Známo každému stratégovi.

Léto píše:
    Edrik se u Stannise měl dobře a nebyl mu zkřiven ani vlásek na hlavě.
    Ale jak dlouho by to trvalo? Jeho obětování už bylo fakticky jasnou věcí, jen Davosova akce tomu zabránila.

Chmur píše:
    Tvé argumenty vycházejí z tvé interpretace textu a tvých názorů na danou situaci.
    Souhlas. Týká se to nás všech. Co kdybychom toho nechali? Už jsem k tomu vyzýval jednou.
    Píše:
    Jaké "hodnoty" se snažil zastávat Penrose?
    Jaké? Každý v říši, když se řekne Penrose, si vybaví obléhání Bouřlivého konce a jeho nezdolnost. On se nepoddal, neotevřel bránu. Za to si ho přece cenili. (Přiznávám, že jsem línej hledat ted citace, takže to popisuju zpaměti, snad se nemejlim.) Čili věrnost, to byla ta Penrosova hodnota. Kdyby se poddal, už by to nebyl TEN věrný a nezdolný Penrose, ale TEN, který se poddal. A my bychom o něm dnes neztratili ani slůvko a když tak v negativním slova smyslu. Protože on vydal Edrika a Davos by ho nezachránil, protože by mu Mel neukázala Stín. Ale to už spekuluji...

Píše:
    To, že Joffrey, Tommen a Myrcella jsou děti Jaimeho a Cersei, už pochopil i Kevan.
    Jenže Kevanovi to víceméně potvrdila Cersei (nebo Jaime? možná oba). A to nikdy přímo, ani Kevan nemá pádný důkaz, pokud nepočítám ten všeříkající pohled. Jaký důkaz pak mají ti ostatní? Slovům Stannise by možná uvěřili, pokud by z toho sám Stannis netěžil Ale ježto je na tom postaven celý Stannisův nárok, je to fakt těžkouvěřitelné. Prostě, jak říkám, zkus se na to podívat jejich očima.
    Stannise a Melisandru necháme tedy už spát. :-)

Jenom jedna poznámka k Penrosovi: Davos si ho za to cenil, ale myslím, že kdyby se vzdal, jeho pověsti by to nijak výrazně neuškodilo. Nemusel hned přeskakovat do Stannisova tábora, stačilo by, kdyby odpískal válku a odešel... někam. Přece jenom, jeho pán byl v té době už pod drnem - a jakožto mrtvému mu Bouřlivý konec k ničemu nebyl. Ale slovo "kdyby" je v historii vždycky ošidné - a ve fikci dvojnásob.
    Ale uznáváš, že Melisandra je velmi tmavě šedá až dočerna? :-)
  • upraveno 28. ledna 2009
    Netuší někdo, jak je mistr daleko s Tancem? Žádné datum asi stanoveno není...?
    Co jsem se dočetl, tak na amazonu mají být knihy dostupné v polovině září...
    Loňského roku? :-)
  • upraveno 29. ledna 2009
    A Dance with Dragons: Book 5 of a Song of Ice and Fire (Hardcover)

by George R.R. Martin (Author)

--------------------------------------------------------------------------------

RRP: £20.00

Price: £12.00 & this item Delivered FREE in the UK with Super Saver Delivery. See details and conditions

You Save: £8.00 (40%)

Pre-order Price Guarantee. Learn more.

This title will be released on October 29, 2009.

Pre-order now!

Dispatched from and sold by Amazon.co.uk. Gift-wrap available.

1 new from £12.00
    Vzhledem k tomu, že mají vyjít ještě tři další knihy mě napadla nepříjemná věc...aby Marti neumřel ještě předtím, než to dkončí...
    Vesman: s tímto tempem je to celkem jistota
    no, tenhle rok snad vydá Tanec...pak pět let na každou knihu, tzn. že tak do 10 let by to mohl stihnout...to mu bude cca 75...pokud ho předtím neskolí infarkt, nebo něco opodobného, jak je u američanů zvykem...
    Neblázněte, lidi, GRRM je nesmrtelný, to přece ví každý! Jde o to, abychom se konce příběhu dožili my. :-)

Můj osobní tip je, že dokončení Tance bude oznámeno někdy na přelomu února a března. Sice nemáme žádné nové informace, ale můžeme důvodně předpokládat, že už je s psaním v cílové rovince.
  • upraveno 30. ledna 2009
    ad Amazon...tihle makři tam maj 29 říjen už několik let, jen každej rok přepíšou letopočet :-) Asi myslej, že tim GRRM dostanou pod tlak, ale on se jim vcelku vysmívá.

Jen zas nezakládajte tipovací soutěž, to už tu bylo. Nejpesimičtější tip jsem měl snad já a i ten už 20. ledna pominul, když to Obama zbarackoval (skloňování podobné jako Vojta zvojtil :-)) na přísaze.
    upraveno 30. ledna 2009
    Asi se mistr ještě neprobral z opojení stromovinským (nebo dornským?).
  • upraveno 30. ledna 2009
    Možná už je dva roky mrtvý, ale tajné služby nám to zatím tají...?
  • upraveno 20. února 2009
    majster sa zdá byť v depresii a nahnevaný. to nie je veľmi dobré. aj keď zdá sa, že dobrý polrok 2008 je málo. možno toto pomôže.

no a Sansa, tá naša troublemakerka... hm...
  • upraveno 20. února 2009
    Dobrá zpráva ovšem je, že Sansa přežije minimálně až do THE WINDS OF WINTER, což se o všech postavách s jistotu říct nedá. :-)
  • upraveno 21. února 2009
    Já si myslím, že lže. Jestli to tedy můžu říci takto natvrdo. :-)
    Jako že Sansa nepřežije Tanec? Nebo co říkáš natvrdo? :-))

Jo, trochu jsem doplnil přidružený článek o info od GRRM a o pár informací o nových POV a počtu kapitol postav.
    Ne, ser Těžkohlavý nelže, tomu je koncept nepravdy zcela cizí. Tím lhářem je GRRM: klame a vymlouvá se, aby nemusel přiznat, že je ve zpoždění prostě proto, že se fláká. :-) IMHO!

Quentyn jen jedna kapitola? To jako, že jeho očima uvidíme Volantis - a pak už nic? To se mi nějak nezdá, taky bych tipoval, že jich nakonec bude více. Ale uvidíme.
    Aha, tak to jo. Těmhle domněnkám velmi nahrávají jeho posty o tom, jaký sledoval včera seriály apod. :-) Ale na jednu stranu chápu, že ho nahnípnou hloupý kecy cucáků o tom, že je jednou nohou v hrobě a měl by si pospíšit. Já bych to snad na jeho místě radši ani nečet a zavřel bych blog.

Quentyn...no tak nahrávalo by to tomu konceptu z Hostiny, ale byla by to škoda, na něj se fakt těším, Martellové mi halt učarovali. :-)
  • upraveno 21. dubna 2009
    Víte jak se bude jmenovat poslední kapitola v Tanci?

A mezitím zpátky v Západozemí...
  • upraveno 15. června 2009
    Zrovna jsem si četla náš (ne)dávný spor s Létem související s dispustací čisté lásky a ideálů na straně jedné a cynizmem a požitkářstvím na straně druhé (modří už vědí) a dumala jsem nad tím, jak se mi taková věc mohla stát. Tedy, ne že bych dříve takové disputace nevedla, jen jsem kopala za opačný tým. A pak mi to došlo... S hrůzou jsem se vrhala ke Hře o trůny a zjistila jsem, že v době, kdy jsem ságu začala číst jsem byla zhruba ve věku Sansy a teď se zdatně dotahuju na Cersei... A než to GRRM dopíše, předhoním mistra Aemona (to už by mohla přijít i ta moudrost...)
  • upraveno 15. června 2009
    A jak dlouhý už je tvůj řetěz? :D (jinak perfektní příspěvek :))
  • upraveno 4. července 2009
    Mno, před týdnem jsem po velkém úsilí dosáhla na stejný titul jako má Illyrio

:-) I když kov získaný za "dějiny komunikačního výzkumu" a "metodologickou obhajitelnost diplomové práce" jsou trochu odřené :-)
    upraveno 4. července 2009
    Vítej mezi nás magistry :))
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.