Nejtemnější kniha ?
Zajímalo by mě, jaké dílo (kniha, sága, klidně i báseň) považujete za nejtemnější jaké jste kdy četli.
Dílo u něhož nešlo jen o to, že jste se báli usnout, ale takové, u něhož jste byli vrženi na samý pokraj černoty vaší vlastní duše.
Teď jsem položil těžkou otázku sám sobě a musel jsem se jít podívat do knihovny. Chvíli vedlo 1984, ale nakonec se přeci jen musím přiklonit k NAHÉMU OBĚDU Williama Seward Buroughs.
Dílo u něhož nešlo jen o to, že jste se báli usnout, ale takové, u něhož jste byli vrženi na samý pokraj černoty vaší vlastní duše.
Teď jsem položil těžkou otázku sám sobě a musel jsem se jít podívat do knihovny. Chvíli vedlo 1984, ale nakonec se přeci jen musím přiklonit k NAHÉMU OBĚDU Williama Seward Buroughs.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
Damnation game je úplně beznadějné, ale vyzní nakonec heroicky.
1984 je beznadějné po všech stránkách.
Malý svět Lewise Stillmana je jen povídka, ne celá kniha.
Na pokraj černoty vlastní duše mne vrhla maximálně Teorie státu a práva; jinak mne temné knihy naplňují spíš optimismem, a čtu si je, když je mi těžko ("on je na tom podstatně hůř, než já").
Zamjatin: My
Fuks: myši Natálie Mooshabrové
Mieville:Nádraží Perdido
1984 jsem četla, líbilo se mi tak, že jsem si nihu i koupila (ta původní byla z knihovny), ale zase tak depresivně na mne nepůsobila. Nejspíš proto, že jako dítko roku 1989 nějak nevěřím v trvalost totalitních režimů (já optimista:-).Hodně temně na mne zapůsobila Ukolébavka od Palahniuka. A taky Nadaný žák od Kinga, takový absolutní rozklad lidské duše bez jediné stopy naděje...
"Jsem pán světa!" vykřikl mohutným hlasem do vysokého nebe a na chvíli zdvihl oběma rukama pušku nad hlavou. Pak si ji přehodil do pravé ruky a vykročil k místu na dálnici, kde se svažoval terén a kde mu padlý strom poskytne úkryt. Teprve o pět hodin později, když už se skoro setmělo, ho umlčeli.
"Jsem pán světa!"
Kvůli téhle knize hodně lidí umřelo ošklivou smrtí.
budí ve mně ty nejtemnější nálady...
Někde doleji jsme už Barkera řešili. IMHO je nejtemnější jeho dílko Damnation game.
Nedávno jsem ovšem četl Mikulášovy patálie pod peřinou, bez baterky, a taky mi to připadalo docela temné.
právě jsem dočetl Terror (D.Simmons) a musím říct, že závěr knihy byl pořádně temný a zůstane mi ještě pěkně dlouho v hlavě...