Nejtemnější kniha ?

upraveno 25. února 2010 v Literatura
Zajímalo by mě, jaké dílo (kniha, sága, klidně i báseň) považujete za nejtemnější jaké jste kdy četli.

Dílo u něhož nešlo jen o to, že jste se báli usnout, ale takové, u něhož jste byli vrženi na samý pokraj černoty vaší vlastní duše.

Teď jsem položil těžkou otázku sám sobě a musel jsem se jít podívat do knihovny. Chvíli vedlo 1984, ale nakonec se přeci jen musím přiklonit k NAHÉMU OBĚDU Williama Seward Buroughs.
24

Komentáře

• AvivAviv
    upraveno 29. února 2016
    No jo. Na tomhle fóru jsou poklady, ale vyhrabat je dokáže jen nekromancer. :D
    Na TV-tropes je dokonca pojem And I Must Scream. Tipujem, že odtiaľ, ale nepoznám to.
  • Aviv napsal(a):

Raz mi naša dejepisárka na základnej požičala Kladivo na čarodějnice od Václava Kaplického. Je to podľa reálnych udalostí z Česka koncom 17. storočia, konkrétne o inkvizícii. Ľudia, ja som chcela vraždiť. A plakala som. To bolo pre mňa naozaj temné čítanie.

Předpokládám, že filmové zpracování ze šedesátých let, které je navíc parafrází na komunistické zinscenované procesy, moc vidět nechceš :twisted:
    Já už nejsem člověk... já jsem nahoře.
  • Videla som. Otakar Vávra natočil vskutku bezútešný film. A ten záver, že Boblig sa ešte oženil a pokojne dožil svoj život v pohodlí z bohatstva nakradnutého od obetí, to bolo ako klinec do truhly.
  • A to "Tvrdí, že bola mučená." "Klame, použili sme len bežné vypočúvacie praktiky." "Aha." (uspokojene, že je všetko ako má byť), alebo niečo v tom zmysle to krásne zosumarizovalo.
  • upraveno 29. února 2016
    Jinak, teď čtu To od Kinga, celkem jsem se na těšila a je pravda, že mi ta knížka dává celkem zabrat, King nenechá čtenáře ani na chvíli vydechnout a hned na něj valí další a další hrůzné výjevy, takže už to raději nečtu před spaním, ale pomalu ve mě sílí obavy ze samotného závěru...
    hlavně proboha ať To není nějaký UFOun
  • Od Kinga som čítala Carrie (to bolo skôr smutné) a Dievča, ktoré malo rado Toma Gordona. To bol survival, ale ten nadprirodzený prvok v podobe Boha a záver jej putovania bol jednoducho fantastický. Ja som si ešte predstavila alternative ending, kedy zastane na kraji cesty, ale napokon sa rozhodne vrátiť do lesa a naša lesná príšera ju už nemôže prenasledovať ako korisť, ale rešpektovať, lenže to by vyžadovalo trocha inú predohru.
  • Já mám s některými závěry u Kinga trošku problém :) největší asi u Svědectví, to mě fakt rozčílilo a u hřbitova Zvířátek, tam ten úplný doslovný konec také nemusel být.
  • upraveno 29. února 2016
    Pro mě je prozatím nejtemnější knihou z mé četby Chladnokrevně od Capoteho. Byla jsem znechucená, ale zároveň mě ten příběh fascinoval a nemohla jsem ho odložit, dokud jsem nedočetla poslední řádky.

Jinak vidím, že se tu dost skloňuje 1984. Do toho jsem pustila konečně loni v létě a bylo to samozřejmě skvělé, ale spíš než temné mi to přišlo neskutečně depresivní, především ten konec... Nic tak rezignovaného jsem dlouho nečetla :-D
  • @Dreamer Kde se to dá sehnat? 8-O
  • @Everett_Young někde v temných vodách internetu ;-)
    google, hned první odkaz, ve formátu pdf
  • @Dreamer koukám, že to má jen 13 stránek, ale nevadí. Zítra přečtu, dnes večer už je můj mozek mimo.
  • Já načetla 1984, jen o ní, když jsem psala práci o odpovědnosti ve škole a připletl se mi do toho Carl Rogers a behaviorizmus. Už len to čítanie obsahu bolo deprimujúce. Keď minule popoludní zaznelo v rozhlase, že v ktorejsi krajine ustanovili Ministerstvo šťastia, normálne som sa v prvej chvíli zľakla, lebo som si spomenula na Ministerstvá hojnosti, mieru, pravdy a lásky. Potom mi však vylepšili náladu reakcie našincov na otázku "Aké ministerstvo by ste založili v SR?" - "Ministerstvo zdravého rozumu".
  • @Aviv 1984 je hodně dobré. Sice dost depresivní, ale skvěle napsané. Taky 451 stupňů Fahrenheita je hodně dobrých, i když je to takový slabší odvar. Obě tyhle knihy jsem měl zapsané k maturitě, a obě se mi hodně líbily.
  • AvivAviv
    upraveno 29. února 2016
    V knižnici to máme a ešte Zvieraciu farmu, tak sa na to možno pozriem.
    Dle martinusu ten Fahrenheit zní zajímavě. Trocha jako Equilibrium.
    A ešte v zbierke poviedok Těžká planeta je jedna o experimente s pohonom rakety, ktorý sa nevydaril a poslal úbohého pilota gogolplex rokov do budúcnosti, kedy celý vesmír pomaly zomiera. Popri čítaní som počúvala pieseň z Leona v podaní Fragile a pocítila som naozaj silnú melanchóliu.
  • @Aviv Farma zvířat je skvělá i jako ten animovaný film, ale je opravdu dost drsný.

@Dreamer No, bylo to docela drsné, nicméně pod pojmem nekonečné mučení jsem si představoval spíše něco ve stylu Petry Neomillnerové :twisted: Ale tohle bylo i tak hodně brutální.
  • @Everett_Young bylo celkem stručné, to je pravda, ale nevím jestli bych to chtěla číst v nějaké delší a podrobnější verzi :D
  • upraveno 1. března 2016
    Tak ještě ke Kingovi - průběh příběhu je u něj vždycky temný, ale hlavní postava nebo postavy u něj většinou přežijí, i když mají psychické a občas i fyzické trauma na zbytek života. Carrie je v tomhle spíš výjimečná. On to vraždění postav až tak k příběhu nepotřebuje, jak ostatně dokazuje i Vykoupení z věznice Shawshank a Zelená míle :) Svoje nejděsivější věci napsal v kokainovém rauši, ale od devadesátých let má rád hlavně nostalgickou atmosféru.

Jinak jsem během posledních dvou let přečetla část povídek od Lovecrafta a pro jeho temnou fantazii mám zvláštní slabost. Atmosféru V horách šílenství jsem si prvotřídně vychutnala. Dost děsiví Prastaří a jejich ještě děsivější dekapitující nenávistní sluhové - obojí mimo lidské chápání...

Kdybyste v záplavě návrhů na temné čtivo potřebovali oraz, nabízím fotku roztomilého koťátka =D

image
  • @svoa00 já jsem četla od Lovecrafta povídkovou sbírku pod názvem Cthulhu a to mi přišlo místy úsměvné, hlavně ty rasisticky podbarvené povídky :D ale Krysy ve zdech stály za to.
  • @Dreamer Já jsem uculovala při představě, jak tenhle postoj vidí PC brigáda, která nemůže tak jednoduše docela známého spisovatele nazvat náckem, rasistou, xenofobem a Hitlerem :twisted:
  • Neviem, či to kategorizovať ako temnú literatúru, obzvlášť keď je to v podstate len teen angst, ale určité psycho momenty sa nájdu aj v Môj skvelý brat Robinzon. Hlavná postava je quite a mess.
  • svoa00 napsal(a):

@Dreamer Já jsem uculovala při představě, jak tenhle postoj vidí PC brigáda, která nemůže tak jednoduše docela známého spisovatele nazvat náckem, rasistou, xenofobem a Hitlerem :twisted:

A byl by to problém? Ten člověk žil před sto lety (11 hore dole) a byl docela nekonvenční osobností. Zajímalo by mě kolik běžnějších lidí na tom bylo s názory tou dobou jinak. Aristoteles tisícky rokov dozadu napríklad považoval ženy za menejcenné oproti mužom a otroci preň boli len toľko čo náradie a je z toho azda nejaké haló? Produkt svojej doby a spolutvorca svojej a nasledujúcej doby a fakt, že s niektorými myšlienkami nesúhlasíme neznamená, že tie myšlienky ostatné klesajú na hodnote.
  • AchileusAchileus Jsem příslušník Pražské kavárny
    Můj top žebříček depresivních knih:
    1) Deník Anny Frankové
    2) 1984
    3) Muž z vysokého zámku
  • @Aviv Však já to chápu, ale míň to můžou chápat hlubáčci, co všechno měří moderní optikou. Oni mimochodem i ti hnědolidi, o kterých měl Lovecraft tak nízký názor, byli před sto lety jiní.
  • Achileus napsal(a):

Můj top žebříček depresivních knih:
    1) Deník Anny Frankové
    2) 1984
    3) Muž z vysokého zámku

Niekedy teraz má tuším vyjsť i seriálová adaptácia. Eagles and suns everywhere...

• @Aviv Pokud myslíš The Man in the High Castle, tak toho už seriálová adaptace je, a je docela slušná.

http://www.csfd.cz/film/403167-the-man-in-the-high-castle/prehled/
    @Everett_Young Jo to je ono, když jsem četl knížku, No byla to hrůza.
    Asi to souvisí s tím, že pokaždé, když si někdo vymyslí alternativní příběh 2. Světové s vítězstvím Osy, tak mám husí kůži. Proboha jaká zrůda si může přát, aby Osa vyhrála válku?
  • Ja myslím, že to nie je o prianí, len o rozvíjaní odpovede na otázku "Čo by bolo keby...?".
  • Everett_Young napsal(a):

@Aviv Pokud myslíš The Man in the High Castle, tak toho už seriálová adaptace je, a je docela slušná.

http://www.csfd.cz/film/403167-the-man-in-the-high-castle/prehled/

No, tak už to vyšlo.
    @Aviv I tak mi to přijde zvrhlé, fuj, v takovém Světě bych žít nechtěl, stejně bych nejspíš určitě nežil, ale i tak...
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.