@Everett_Young ďakujem za tú obetu a povedala si mi to :D Ja tu teraz nehovorím že to je dokonalé prepracované dielo ale má to niečo do seba (myslím knihy)
@Draconos HP bola v prvom rade kniha. A prvá kniha, vzniknutá bez ambície stať sa veľkolepou knižnou alebo filmovou sériou pre rozličné vekové kategórie, bola detská. Takže prekladateľ bral do úvahy to, že je to pre deti.
@Draconos mně se ten právě ten překlad jmen líbí, do výčtu oblíbených bych ještě přidala: Prasinky a Chroptící Chýši :D knihy jsem nečetla, takže ostatní perly mi naneštěstí unikly.
A? Překlad je od toho, aby umožnil čtenáři pochopit děj. Včetně jmen. Angličtiny neznalý Čech slovo "lovegood" nepřečte pořádně ani foneticky. A takových je pořád hodně moc.
Samotné Hostiny ne. Kdyby to tak bylo už od prvního dílu, bylo by to o něčem jiném. Ale Hostina pro vrány je opravdu extrém, tam je zvolený způsob překladu opravdu nešťastný.
@Draconos Takže Luna Lovegoodová sa bude prechádzať po Bradaviciach. Keď už sa tak začalo, tak to tak aj dokončili. V slovenskom sa to nepreložilo a nejako mi to nevadilo, ale niektorým by mohlo.
Takže hloupé skloňování anglických jmen jako Dumbledorovy, Lovegoodová je fajn :D Pro mě by bylo otřesné to číst v takovém překladu. Jsem rád za Brumbála a Láskorádovou.
Tak to teda prrrr! Český překlad HP je skvělý (sice trochu uteklo skloňování jmen), ale ty názvy sedí k pohádkovým knížkám. Co řekne jméno Lovegood třeba sedmiletému děcku? Asi nic, ale Láskorádovou pochopí každý. Navíc by se určitě psalo Lovegoodová a to byste teprve prskali ;)
@Blackfish stále menej trhá uši ako tá Láskorádová :D ale to už je o zvyku :D ale vy Česi v tom stále máte takú zaľubu príkladom je drak Šmak, Karlík a tvováreň na čokoládu a mnoho ďalších a @Krisa sedmileté decko HP5 určite nečíta :D
Komentáře
No samozrejme že to je pravdepodobne len blud ale predsa... čo by ste na to povedali vy?
http://moviepilot.com/stories/1081082-batman-vs-superman-movie-cast-rumor-could-orlando-bloom-be-bruce-wayne?stamp=46142&subscribe_to=711870&utm_campaign=orlando-bloom-to-play-batman-in-man-of-steel-sequel&utm_medium=facebook&utm_source=fb-channel-superheroes
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_highest-grossing_films
A aj ostatné tabuľky sú zaujímavé :)
a @Krisa sedmileté decko HP5 určite nečíta :D