Ideální vládce

upraveno 23. listopadu 2010 v Akce a hlasování
Všichni tušíme, kdo má právoplatný nárok na vládu po Robertovi I. Baratheonovi. Ale je tím nejvhodnějším? Komu fandíte vy? Kdo přinese říši mír a sjednotí ji před hrozbou přicházející zpoza Zdi? Který vládce zachrání Západozemí před zkázou?

Jde o vaše osobní preference, žádné "ten je právoplatný a basta", kdo by dle vás byl ideálním vládcem. Omezme se prosím na žijící hráče o trůny a ty, kteří přicházejí v úvahu.
17810121319

Komentáře

• flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 19. října 2009
    Ale upřímě, vy co jste dali hlas Dany, skutečně jí věříte coby vládkyni, nebo hlasujete pro archetypální albínku bez ohledu na soutěž?
  • upraveno 19. října 2009
    Ale prosím tě, vždyť jí to všechno naklikal Alek někde z učebny... :-)
    Já ti taky naklikam! :-)
    upraveno 19. října 2009
    Tak dobře. Aleku, skutečně Dany věříš coby vládkyni, nebo hlasuješ pro archetypální albínku bez ohledu na soutěž?
    Skutečně ideální pro mě ona není. Když pro ni hlasuju, hlasuju spíš pro tu představu, pro to, co s ní (snad) přijde, s kým bude spoluvládnout. Tady stále věřím, že ona může spojovat to nejlepší, co říše nabízí (Jon, Tyrion, Doran atd.) A ani nemusí sama vládu vykonávat, klidně může zůstat na východě a Západozemí nechat v rukách svého zástupce.

Kdežto u Stannise (zatím její jediný konkurent ve stejné váhové kategorii) takový potenciál nevidím. On se příliš opájí myšlenkou svého oprávnění, své spravedlnosti, možná odplaty. A tohle je cesta, která vede jen do dalších střetů a bouří. Kdepak, Stannis je muž, který svou důležitou úlohu ještě sehraje, ale v novém věku pro něho není místo...
    podpisujem alekov text a dodávam, ani Stanis sa nemôže rovnať Danny. z jednoduchého dôvodu: to čo je na S. dobré je minulosť. v súčasnosti sa otáča k zlému. naopak D. sa otáča od tragédie rodiny a dievčaťa k vládkyni, ktorá rozumie aj žiaľu aj ohňu.
    Hezky si to mažete vzájemně kolem té huby. :-)

Jenže bez Stannise by Dany neměla už čemu vládnout, až by se konečně milostivě uráčila uchvátit Západozemí. (drobný detail)
    Vy si tu Daenerys pořád idealizujete. Milujete tu představu o ní, kterou jste si sami vytvořili, ne ji, zavíráte oči před tím, jakí je ve skutečnosti. A skutečnost se poměřuje podle "skutků."
    upraveno 19. října 2009
    Tak tak, já zas podepisuju sera těžkohlavého. Já v Dany zatím nevidím jedinou věc dobrého vládce. Zruší jen tak otroctví a co z toho je? Masakr. Vypustí draky - další masakr. Vše jen pro svou dračí krev. Tvrdíte, že Stannis se opájí svými právy. Naopak, ten je nese jako zátěž. Právě Dany je posedlá pomstou, přesvědčená o dokonalosti svého bratra, kterého zná jen z doslechu. Jsem fakt zvědavej, jak bude řešit tu záležitost s jejím miláčkem, co sežral to dítě.
  • upraveno 21. října 2009
    zábudate koľko je jej rokov, a čo boli jej pohnútky. iste s tými otrokmi to bola hlúposť, ale jej otovorilo dvere milosdrenstvo. podobne ako to bolo s tou čarodejnicou z ovčieho ľudu, napr.

A Stanis sa hrá na spravodlivého kráľa, ale čo je jeho motiváciou? rannená pýcha? prečo sa nepridal na stranu Starkovcov? lebo ho Ned nahradil v Robertovom srdci?

Nie, páni, ja vidím konkrétne skutky a aj to prečo sa udiali. Jediné pojítko Stanisa k dobru sa viaže cez Davosa. dokedy?
    upraveno 21. října 2009
    Spousta zločinů se stává skrze "milosrdenstvo" (aneb "cesta do pekel je dlážděna dobrými úmysly"). I když v případě Dany mi ani ty dobrý úmysly moc neseděj. Ona je na jednu stranu "matka" osvobozených otroků nebo jak ji to nayývaj, na druhou stranu je ale pěkně zavřená v pocitu své vznešené ohňokrevné nadřazenosti, takže to pro ni budou vždycky jen takové milodary vrchnosti chudině. Podobnými činy začínali svou vládu Caligula i Nero a dokonce i Hitler.
    Píše:
    Jenže bez Stannise by Dany neměla už čemu vládnout, až by se konečně milostivě uráčila uchvátit Západozemí. (drobný detail)

To nezpochybňuju, říkám přece, že Stannis měl svou úlohu a tu splnil.

Píše:
    Milujete tu představu o ní, kterou jste si sami vytvořili

My? Ale kdepak, to jen ty špatně čteš :-)

Píše:
    Ona je na jednu stranu "matka" osvobozených otroků nebo jak ji to nayývaj, na druhou stranu je ale pěkně zavřená v pocitu své vznešené ohňokrevné nadřazenosti

To možná je, ale již to nebude mít dlouhého trvání. Pomalu se k ní dostávají ti správní lidé, kteří ji vyvedou z bludů, v kterých vyrůstala. Už se to přeci děje, ser Barristan je první vlaštovka.
    Alek píše:
    Když pro ni hlasuju, hlasuju spíš pro tu představu, pro to, co s ní (snad) přijde...

Já čtu náhodou moc dobře. :-P

Alek píše:
    To nezpochybňuju, říkám přece, že Stannis měl svou úlohu a tu splnil

Takže podle tebe by měl Stannis porazit Jiné, udělat pořádek s Lannistery a pak jí Západozemí slavnostně předat do rukou, že ano? :-)
    Ale to není naše představa, tu představu vyvolává záměrně autor. ;-)

Mno, já to vidím tak, že Stannis bude chvíli odrážet Jiné, ale nebude mít sílu (draky) je porazit. A jelikož je to Stannis, stihne mezitím ještě uvrhnout říši do další mocenské šarvátky (při tom tvém dělání pořádku s Lannistery), protože on se prostě "neskloní" před nikým, už ne, to se raději "zlomí". A pak přijde naše Královna a rozehraje svou hru. :-)

Btw, tyhle dišputace jsou skvělý, jinak bych se nepřinutil svoje představy tak rozvíjet. Mám v hlavě nějaké základní rysy vývoje, ale až při diskuzi dostávají konkrétní rozměry. Snad to tak nemá i GRRM :-)
    upraveno 21. října 2009
    Ono je vůbec zajímavý že diskutujeme o neexistujících literárních postavách jako o živejch, přitom co udělaj nebo ne čistě věc autora, i když u Martina se mi zatim snad nestalo, že by se nějaká postava zachovala v rozporu s tim, jak jí do tý doby líčil a jak by jí odpovídalo. Asi právě proto takovýhle diskuse vůbec můžou vzniknout.

Alek píše:
    omalu se k ní dostávají ti správní lidé, kteří ji vyvedou z bludů, v kterých vyrůstala.

Tak toho si zatim moc nevšímám, samozřejmě uvidíme jestli pro ni bude důležitější drak nebo člověk. Prozatím vidím jen holku s mesiáškým komplexem a pocitem vlastní jedinečnosti a vyvolenosti.
    Ten Alek se kroutí neskutečně. :-) Já ho přistihnu při protimluvu a on takhle. :-P
    Flanker.27 píše:
    holku s mesiáškým komplexem a pocitem vlastní jedinečnosti a vyvolenosti

Chuděrka. Osud jí toho naložil na hrb tolik a ona se pokorně učí. A chybuje. Jako každý, jen její chyby mají závažnější důsledky. O to větší je její břímě. Meereen bude ohromná lekce, snad i proto ho GRRM pořád přepisuje. Dany se tam bude muset naučit vládnout za velmi krátkou dobu. I to je důkaz jejího moudrého rozhodnutí. Ta stvůra, kterou tu popisujete vy, by už mířila k břehům Západozemí a nedělala by si hlavu s vlastními schopnostmi a už vůbec by nehleděla na osud Meereenu.
    Je to nevyzrálá extremistka, s tím snad souhlasíš? :-)

Na Mereen se měla už dávno vykašlat a stvůrovitě vyrazit k břehům Západozemí. Tam by byla aspoň něco užitečná v boji s Jinými, až by zjistila, že vlastně existují. ;-)
    Zraje, zraje, nesmí se podtrhnout :-)

Proč jí pořád cpete do Západozemí? Já bejt jí, taky bych nepospíchal do země, z který na mě posílali nájemný vrahy. (Tedy pokud bych neměl dostatečnou sílu rozdrtit veškerý odpor. :-))
    upraveno 21. října 2009
    Na to jsem právě zvědavej čemu by eventuelně říkala odpor. Che, učí se vládnout. Vládnout možná ve stylu orientální despocie s pomocí kultu zbožštění panovníka. Je to jako by najednou přesadili japonského císaře na trůn evropské země. Ještě že má svoje malé pískoviště, kde si může trénovat své schopnosti, holt na to někdo doplatí, ale hlavně že z ní pak bude dokonalá královna (BTW vlastně tohle je ta myšlenka z poslední knížky od Lukjaněnka, proto se to jmenuje Nanečisto). Fuj, hnusná představa. A to eště bych musel věřit tomu, že se bude zlepšovat. Možná tomu věří, ona spousta diktátorů věřila, že všechno dělají pro větší dobro.
  • upraveno 22. října 2009
    je zaujímavé čitať názory niekoho, kto je tak "vedle jak jedle" podľa môjho subjektívneho vnímania, ale zároveň vie prečo tvrdí, čo tvrdí a má na to podklady. Pre mňa je to veľmi dôležitý dôkaz, že diskusia/hádka/spor nemusí byť vždy len medzi pravdou a nepravdou, alebo múdrosťou a hlúposťou, ale že naozaj môže existovať viac relevantných a pritom protichodných názorov.

ak to nie je jasné, tak tým vzdávam česť diskutujúcim v tejto diskusii.

čo sa týka argumentov, tak prišiel Baristan, prichádza Tyrion. Ak tam budú títo dvaja (a obzvlášť ten druhý), tak budem veriť svojmu pocitu a budem stáť na strane Dany. :)
  • upraveno 23. října 2009
    Takže, jestli jsme to dobře pochopil, sarvene, souhlasíš se všemi a zároveň jsi proti všem. :-)
  • upraveno 25. října 2009
    :D :D :D snáď nie :D
    upraveno 25. října 2009
    Ser sarven rytířsky složil poklonu svým soupeřům.
  • upraveno 26. června 2010
    Ze seznamu nikdo, osobně trpím na Brana Starka, ale ten se příští hlavou sedmi království nestne, :-) proto hlasuju pro rozdělení říše.
  • upraveno 27. června 2010
    Taky jsem dal hlas pro rozdělení říše. Západozemí mi tak trochu připomíná bývalou Jugoslávii, která taky byla násilně sjednocena, taky v ní žili různé náboženství a taky se při první příležitosti rozpadla (v obou případech po smrti silného vůdce). Jediné co by je mohlo sjednotit by byla bezprostřední hrozba ze Severu, ale to by muselo dojít opravdu na lámání chleba a možných kandidátů na trůn by bylo hned několik - Stannis, Dany, možná Bran (ale spíš ne), ale jinak je možný skoro kdokoliv. O Jonovi neuvažuju, je vázán přísahou, kterou kupodivu ctí. Napadla mě ale varianta, že by se ale mohl stanout vysoko v říšské hierarchii, jakožto králův poradce v Malé radě (samozřejmě povolávaný, jen při důležitých záležitostech, týkajících se Zdi atd.) nebo tak něco, za úspěchy při obraně Severu.
    Já bych na trůnu ráda viděla Daenerys. Alespon z těchto nabízených možností. Jinak si myslím, že nejlepší schopnosti k vládnutí má Tyrion, jenže jako Lannistera by ho tam nejspíš nechtěli.
    upraveno 27. června 2010
    Svoje názory na Daenerys jsem tu řekl již několikrát, třak se omezím na to, že to by byla jedna z nejhorších variant, Dany je vychovaná v Orientálním světě s úplně jinými vztahy, jiným stylem života a jinou mentalitou. Dany je plně přesvědčená o svá vyvolenosti a nadřeenosti. I když možná propouští otroky (což občas mívá dost problematické dopady), je to jen taková milost od draka (co si v zájmu vyššího dobra občas pochutná na člověku). Přirovnal jsem to k tomu přesadit nějakého orientálního vládce do Evropy.
    Napadlo mě, co kdyby se Dany rozhodla, že se na železný trůn vykašle (vím, těžko představitelná varianta :-)) a vybudovala by novou Valyrii na východě. Postupně by tak mohli vykrystalizovat dvě mohutné říše, jedna na západě, druhý na východě, s nezávislými státy na svých hranicích - divadlo pro budoucí konflikt jako dělané. :-)
    upraveno 27. června 2010
    Proč ne, ve východních zemích asi bude lepší než je místní průměr. Vládce je stejně do značný míry mocnej podle toho, jak je ta moc obecně uznaná. Jestliže jí tam přijmou, ať jim vládne, když občas budou chtít nakrmit její dráčky mráčky. V Západozemí by ji patrně uznali maximálně Martellové, zvlášť pokud by přišla s cizí armádou (jak se říká, nikde nemají rádi ozbrojené misionáře, což nejsou schopni pochopit mocní ani v reálu). Paradoxní by bylo, kdyby k tomu skutečně došlo, že zatímco při první invazi Targaryenů byli Martellové jediní, kdo dokázal vzdorovat, nyní by to byli právě oni, kdo by s dobyvateli (ať si Dany o svých nárocích myslí cokoli) šel v řadě.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.