@baltim Tak ono nejde jen o to, jak jižně je. Kanada je na stejné zeměpisné šířce jako Británie a v Británii mají mírnější zimy. Proč by to nemohlo být podobné. Navíc, jak říkáš, žádná oficiální mapa celého světa není.
A tu teorii, že skrz Stín se dá dostat na sever, považuji za naprostý nesmysl. Jako může jít přes Stín, pak se objeví na Západě a odtamtud může jít na sever :).
@Omilis pravda, záleží na proudění vzduchu a asi i mořských proudů, ale tomu moc (skoro vůbec) nerozumím. A vzhledem k tomu, že GRRM vícemémě moc neřeší, vzdálenosti pochybuji, že by kdy měl cukání řešit i takovouto prkonitu... No každopádně, kdyby začalo u Meereenu hustě sněžit, asi by z toho v bitvě, ke které se schyluje dokázal nejvíce těžit Victarion... No, ale jen teorie :-)
@Miya Může tam být jakákoliv zápletka, Martin si s tim příběhem umí dost vyhrát a navíc mě tohle napadlo s tím "když chceš na sever, musíš na jih, na západ na východ... Nebo třeba půjde na východ a dostane se do westerosu ze západu. Ale spíš mě napadl ten sever, jediný směr od kterého by nikdo nečekal že tamtudy vpadnou Targaryeni, navíc by se jí třeba právě při tom přechodu krajinami věčné zimy značně zredukovala armáda(armádu má stejně už docela dlouho v plné síle, podle mě je jen otázkou času kdy jí začnou vychcípávat vojáci). Už si představuju ten popis ve stylu "Při druhém týdnu jejich pochodu ztratila dalších 100 mužů, myslela jsem si že jít tímto směrem je dobrý plán, tvrdila to i věštba, ale teď o tom začínám pochybovat, co když nás všechny vedu na smrt?". Samozřejmě je to jenom teorie která mě napadla, ale s Martinovo nevyzpytatelností by to klidně bylo možné.
Essos je Eurázia. Slobodné mestá sú politicky inšpirované EÚ alebo niečím tomu podobnému, všeobecne tou "súdržnosťou" odlišných miest so spoločnými základmi, ktoré sa rozdelili. Dothrakovia akoby mongoli, Dothracké more je rozlohou ako Rusko. Valyrijský cíp vyzerá na krajiny stredného východu až India - podľa toho, čo som čítal, to pred Islámom bola centrála ateizmu, výuky a objavov. Záliv a východ ako India - krajina svojím vlastným spôsobom rozvinutá s urdzenými pánmi. Tieňozem vyzerá trocha ako severný cíp Ruska oddelený Beringovým prielivom od Aljašky alebo dolný cíp Thajska. Preto si Ašaj a pod predstavujem značne inšpirovaný Čínou, Japonskom a pod.
@Petr489 Tak do západozemí bude muset po moři tak jako tak. A nikdo neví s kym se tam dostane, ono se může klidně stát že celou armádu nechá v Mereenu a přiletí tam na drakovi, nebo bude mít armádu po smrti, nebo bude mít nějakou úplně jinou armádu. Po přečtení 5 knížek už snad musí být každému jasné že se příběh může začít rozvíjet tím úplně nejnečekanějším směrem, může se rozvinout jakkoliv. Jenom mě v souvislosti s tou věštbou napadlo, že když jde někdo na východ tak po čase musí vyjít na západě, když jde někdo na jih tak po čase musí vyjít na severu atd... Prostě mě napadlo že se do západozemí dostane tak že to někudy obejde, v souvislosti s tou věštbou by to mohlo znamenat tohle. A v souvislosti s tím mě napadl sever. Nemusí to být takhle, ale taky může. Ale celý Westeros je obklopen mořem, takže jí nezbývá nic jiného než se tam dostat po moři :D
Čau lidi :D Četl jsem na internetu, že tajemný Jiný, kterého jsme mohli vidět na konci jednoho dílu ze současné serie je Night´s king . Co si o tom myslíte?
@Petr seriál bych do toho netahala, těžko říct, co je jen kreativita D&D založená na jejich domněnkách a co jsou spoilery z budoucích knih.
P.S. Byla bych ráda, kdyby čtenáři, co sledují seriál nepsali, i kdyby jen domnělé, spoilery ze seriálu sem. Je to jeden z důvodů proč už na seriál nekoukám, chci si to přečíst, nechci vidět zjednodušenou ořezanou verzi vytvořenou tvůrci seriálu. Děkuji.
@Dreamer ... bohužial, miešaju sa tu dva rozne svety.. serial a kniha, ludia zasahuju do oboch a spoilery budu aj ked ich nechceme.. Podobne je to aj na edna.cz ..
@Dreamer Budu se snažit na to lidi upozornit, pokud si něčeho všimnu, ale s postupem času to bude čím dál těžší, řekla bych... ne každý čte příspěvky dozadu, takže o tom ani třeba nebude vědět, a ne každý čte pravidla diskuze (kdyby nějaká byla). Zeptám se ještě Aleka, jestli by se to výhledově nemělo nějak řešit, protože teď už je jasné, že seriál knihy předběhne.
To je pravda, ale bylo by fajn, kdyby tohle vlákno zůstalo čistě v rovině spekulací týkajících se informací z knihy. Pochybuji, že cokoliv ohledně Jiných v seriálu se dá považovat za nějaké "potvrzení" toho či onoho. D&D si jedou podle sebe, použijí, co se jim hodí, jak se to hodí jim, hlavně aby to vypadalo dobře v televizi. Nedělám si iluze, že GRRM má do tohohle tvůrčího procesu moc co kecat a dohlíží na všechno. Prostě bylo třeba připomenou ty zmrzlý zombíky ze severu, tak je tam práskli.
EDIT: @sveva děkuji :) snad nejsem jediná komu by tohle vyhovovalo. Jasně, pokud vlezu do diskuze pod seriálem, je to čistě můj problém, že narazím na něco, co jsem vědět nechtěla. Možná by pomohlo, založit nějaké nové vlákno, kde by se tyhle teorie ze seriálu a z knih mohli vesele mixovat.
Nestačil by topic Teorie ve světě seriálu GoT? Pak už by si to musel každý přispěvatel pohlídat, nečekám že by to zamezilo spoilerům být tam kde být nemají na 100%, ale...
Mně přijde jako blbost nějaké seriálové náznaky míchat sem. S nejvyšší pravděpodobností se jedná pouze o výplod fantazie tvůrců seriálu, který do děje přidali kvůli zatraktivnění pro televizního diváka. Nepřikládala bych tomu absolutně žádný význam vzhledem k vývoji knižní ságy. Upřímně, nebaví mě takové míchanice založené na záběrech v seriálu číst, uznávám čistě můj problém. Ale pokud seriál skutečně předběhne knihy a začne hrozit nebezpečí vyzrazení děje, nechci to vědět a nerada bych na to narazila, proto by bylo dobré určit alespoň nějaké minimální hranice.
Já si stejně nemyslim že by to byli takové svině a spoilerovali, protože by jim za to spousta lidí nejspíš posprejovalo barák, vysklili okna a poškrábali auto. Oni z toho spíš dělají úplně jiný příběh, aspoň mi to tak přijde.
Nemyslim, ze by se serial dramaticky lisil od knizky. I samotný GRRM se vyjádřil, že neptří k autorům, co by jako pedant hlidali jestli mela postava na kosili 3 nebo 4 knofliky, ze to zna i z druhy strany, kdy on byl scenarista. Příjde mi to dost divný vymezovat se takhle proti serialu, jsou tam rozdily v deji, ale nepovazuje za neco co by dramaticky zmenilo cely pribeh. Nevim jak Vám, ale v knížce jsem měl kolikrát pocit, že každá postava vnímá vybranou událost zcela odlišně, přičemž nelze z jedný POV usuzovat, že je vše o je psáno stoprocentní pravda..
Komentáře
A tu teorii, že skrz Stín se dá dostat na sever, považuji za naprostý nesmysl. Jako může jít přes Stín, pak se objeví na Západě a odtamtud může jít na sever :).
Pod Sothoryosom si predstavujem Afriku.
Četl jsem na internetu, že tajemný Jiný, kterého jsme mohli vidět na konci jednoho dílu ze současné serie je Night´s king . Co si o tom myslíte?
P.S. Byla bych ráda, kdyby čtenáři, co sledují seriál nepsali, i kdyby jen domnělé, spoilery ze seriálu sem. Je to jeden z důvodů proč už na seriál nekoukám, chci si to přečíst, nechci vidět zjednodušenou ořezanou verzi vytvořenou tvůrci seriálu. Děkuji.
EDIT: @sveva děkuji :) snad nejsem jediná komu by tohle vyhovovalo. Jasně, pokud vlezu do diskuze pod seriálem, je to čistě můj problém, že narazím na něco, co jsem vědět nechtěla. Možná by pomohlo, založit nějaké nové vlákno, kde by se tyhle teorie ze seriálu a z knih mohli vesele mixovat.
Kdo ví, možná by zdědili nějaké materiály, těžko říci..