!!! Spoiler !!! - Teorie ve světe ASoIaF - POUZE KNIHY

upraveno 12. června 2020 v Spekulace
Po článku, pod kterým se diskutuje o 3 nejznámnějších teoriích ( Rhaegar+Lyanna = Jon; Sarella = Alleras; Ohař neni mrtvý), by se tady mohlo diskutovat o všelijakých dalších teoriích, které se obejvily a nebo stále objevují s (pomalu) postupujícím dějem.

Tady je pár dalších známých teorií:

zelenověštec Brynden = Brynden Bloodraven

Jojen byl v tom pokrmu z čarostromu, co dostal Bran na "probuzení" svých schopností

Brynden se občas vtěluje do Mormontova havrana

Aegon není Targaryen, ale Blackfyre, případně ještě k tomu je potomkem nebo alespoň příbuzným Illyria nebo Varyse

Varys je nějak pokrevně spřízněný s Targaryeny

Západozemí postihne velká epidemie Šedého lupusu, který tam zavleče (už zavlekl) Jon Connington

Brienne je potomkem Duncana Vysokého - potvrzeno GRRM v roce 2016.

Jaime je valonqar

Myrcella a Tommen zemřou ještě před smrtí Cercei, navíc už jako Lannisteři, ne Baratheonové

Euron Greyjoy si najal Muže bez tváře, aby zabil Balona a zaplatil za to dračím vejcem

roh, který dovezl Sam do Citadely a který Jon našel u Pěsti Prvních lidí je Joramunův roh zimy

Námořníkova žena z Braavosu je ve skutečnosti Tyša a její dcera je Tyrionova

Robert Strong je nemrtvý Gregor Clegane

Jeyne Westerling je těhotná, případně porodila chlapce a utekla (možná s Blackfishem, proto i ta zástava Starků), zatímco Jaimemu byla představena její mladší sestra

Septa Lemore je Ashara Dayne

Zelená Milost je Harpyje

Dany je zase plodná (event. potratila dítě, co čekala s Daariem)

Dany se nikdy nedostane do Západozemí

Dany sama někomu způsobí jednu ze zrad jí předpovězených

Rickon je na Skagosu (a stane se nakonec pánem Zimohradu)

Sansa nakonec pochopí hru o trůny a odstraní Malíčka

Olenna Tyrell se podílela na vraždě Joffreyho - bráno jako 100% na základě toho, co řekl Malíček Sanse

Jaqen H´ghar je tím tajemným Alchymistou a nyní i Patem

Syrio Forel je jedna z identit Jaqena H´ghara

Syrio Forel je/není mrtvý

Muži bez tváře způsobili konec Valyrie

Dračí ocel je/není Valyrijská ocel

mistři z Citadely zabili poslední draky a pokusí se o to znovu

Lord Manderly nechal upéct svatební koláč z mrtvých Freyů

Benjen je/není mrtvý

Benjen je/není Studenoruký - není, potvrzeno z poznámky GRRM pro editora - https://i.imgur.com/FfI1goA.jpg

Stanis není mrtvý a vyhrál bitvu u Zimohradu/ bitva se nekonala a on použil Karstarkovy havrany, aby oklamal Boltony

Jon není mrtvý - byl jen zraněn a dostane se z toho / Melissandra mu dá ohnivý polibek / bude chvíli sdílet tělo s Duchem než se vrátí do svého opraveného těla

můj osobní tip na závěr - vznik Bílých chodců je nějakým způsobem z minulosti spojen se zelenověštci (proč by jinak neútočili na čarostromy a jak by je mohl Brynden tak lehce odblokovat)

Pokud projdete Stínem(za Ašajem), tak vyjdete na sever od Zdi - tato teorie se objevila v debatě, tak ji přidávám

Tak diskutujte, co je/není pravděpodobné, případně se podělte o další a další teorie, které se vám zdají pravděpodobné...
1129130132134135243

Komentáře

• Já nevím, možná by Cersei vadilo, že by se museli zbavit Tommena... =D
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Zcela určitě. Ať je to fena jaká chce, své děti má ráda.
    Navíc by přestala být regentkou a to by ji taky zrovna nenadchlo :)
  • Cersei zabije Jaime, nějak se vykroutí z pasti kterou na něj přichystalo bratrstvo a vrátí se do KL na poslední shledání. A sám by mohl spáchat sebevraždu, přeci jen jim bylo souzeno aby "umřeli spolu".
    JoffreyWater napsal(a):

A sám by mohl spáchat sebevraždu, přeci jen jim bylo souzeno aby "umřeli spolu".

Nebylo. To si jen vybásnila Cersei.
  • Jay napsal(a):

V diskuzi "Stannis a Rickon" podle mě není na pořadu dne, neboť zapomínáte, že hledat Rickona jel sice Davos, ale ne na příkaz Stannise (ten o Rickonově životě ani netuší), ale ne žádost Manderlyho, který na oplátku slíbil, že když zachrání "dědice Zimohradu", tak s severští lordové (on určitě, ostatní pravděpodobně) přidají ke Stannisovi.

Mám dojem že v CZ překladu řekl Manderly Davosovi, že jeho král je král Severu.

• Aegon je velmi vzdělaný mimo jiné v historii a že by si nepamatoval co udělali Lannisterové jeho předkum se mi zda hodně málo pravděpodobný.. Netvrdim, že bude po Kings Landing lovit Lannistery jako Oberyn, ale v lásce je mít nebude. Ikdyž Tyriona si asi celkem oblibil, tak fakt nevim :d Vezme si Sansu a tečka bude krásnej Happy end a pak se všichni probudí :d
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    Ale to by bolo zabávné, keby boli Cerseine obavy pravidvé. Žiadny epický príbeh o nešťastnej láske. Diabloský skřet ju zabije :D The Bear Imp and the Maiden Fair Sullied Queen
  • Já hlavně doufám v setkání Jaimeho s Branem, mohlo by to být zajímavé.
    Bran: "Zmrzačil jsi mě!"
    Jaime: "A ze mě je teď taky mrzák, jsme si kvit."
    Ikdyž je to asi nepravděpodobné, tihle 2 už nejspíš nebudou mít čas se shledat.
  • Rickon napsal(a):

Aegon je velmi vzdělaný mimo jiné v historii a že by si nepamatoval co udělali Lannisterové jeho předkum se mi zda hodně málo pravděpodobný.. Netvrdim, že bude po Kings Landing lovit Lannistery jako Oberyn, ale v lásce je mít nebude. Ikdyž Tyriona si asi celkem oblibil, tak fakt nevim :d Vezme si Sansu a tečka bude krásnej Happy end a pak se všichni probudí :d

Taky bych si dokázal představit, že Malíček opět využiju kouzlo jeho osobnisti a sjedná tento sňatek. Sansa je dost velká husa aby si ho vzala z lásky.
  • Petr489 napsal(a):

Rickon napsal(a):

Aegon je velmi vzdělaný mimo jiné v historii a že by si nepamatoval co udělali Lannisterové jeho předkum se mi zda hodně málo pravděpodobný.. Netvrdim, že bude po Kings Landing lovit Lannistery jako Oberyn, ale v lásce je mít nebude. Ikdyž Tyriona si asi celkem oblibil, tak fakt nevim :d Vezme si Sansu a tečka bude krásnej Happy end a pak se všichni probudí :d

Taky bych si dokázal představit, že Malíček opět využiju kouzlo jeho osobnisti a sjedná tento sňatek. Sansa je dost velká husa aby si ho vzala z lásky.
    Myslím, že Sansa po princi na bílém černém koni už dávno netouží. A pokud jí ho nakonec dohodí, tak to bude taková lehká ironie... šťastná z toho spíš nebude. Kdy byl někdo v Písni naposled šťastný? :-D
  • upraveno 11. června 2014
    Rickon napsal(a):

a tečka bude krásnej Happy end a pak se všichni probudí :d

image
    Nebo...

image
  • Petr489 napsal(a):

Mám dojem že v CZ překladu řekl Manderly Davosovi, že jeho král je král Severu.

Nebudu se hádat, nevím (natož abych věděl, co psali v češtině) - každopádaně Davos jel za Manderlym aby jej získal na Stannisovu stranu, Manderly jej poslal pro Rickona, pak že se přidá (trošku mi to připomíná tu o kohoutkovi a slepičce, tak snad Martin nečetl bratry Grimmy, ta jejich nekončila dobře...). Já v tom moc lpění na království Severu neviděl (možná se mýlím), ale o "Starka radši než Boltona" tam jde určitě... Každopádně, já tím hlavně brzdil diskuzi k čemu využije Stannis Rickona - k ničemu, neví o něm.
  • Prosil bych o objasnění jedné věci, když při Tyrionovo druhém božím soudu rozhodli "bohové" o jeho vině, tak proč ho nepopravili hned ten den? Jeho "vina" byla prokázána, tak proč ho zavírali zpátky do cely a rovnou ho nepopravili? To mi nejde do hlavy. Hlavně Cersei která ho chtěla mít mrtvého co nejdřív, a Tywin to určitě taky nechtěl protahovat. Děkuji za vysvětlení.
  • @JoffreyWater Obchod. Jeden den je boží soud, přitáhne to spoustu diváků, prodá se cukrová vata, taková akce naláká turisty a pohnou se obchody. Poprava bude další pěknou atrakcí a tak je lepší ji udělat pár dní po souboji, ať lidi přijdou znovu.
  • Cersei si je vždycky moc jistá sama sebou a vždycky na to dojede - tím že mu přidá 24 hodin+ tak si to trýznění může vychutnat o něco déle..
  • JoffreyWater napsal(a):

Prosil bych o objasnění jedné věci, když při Tyrionovo druhém božím soudu rozhodli "bohové" o jeho vině, tak proč ho nepopravili hned ten den? Jeho "vina" byla prokázána, tak proč ho zavírali zpátky do cely a rovnou ho nepopravili? To mi nejde do hlavy. Hlavně Cersei která ho chtěla mít mrtvého co nejdřív, a Tywin to určitě taky nechtěl protahovat. Děkuji za vysvětlení.

Dobrá otázečka! Nad kterou sem prostě až do teď neuvažoval. Kdyby Oberyn vyhrál, určitě by chtěl Tyrion osvobodit okamžitě. Jediný důvod co mě napadá je, že ten souboj byl jen pro pár vyvolených. No a poprava měla být veřejná. Tak to teprve museli vyhlásit a naplánovat.

• Nebylo to spíš kvůli tomu, že se ještě nerozhodlo o jeho osudu? Přeci jen Tywin chtěl Tyriona poslat na zeď, druhý soudce ho chtěl asi nechat popravit a třetí soudce byl po smrti
  • @Sural pokud se nepletu, tak Tywin nabízel, že Tyrion půjde na zeď, pokud proběhne normální soud. Když si ale skřet zvolil souboj bohů, tak tam to prostě je buď nevinen nebo smrt. A krom toho i Tywin tam sám vyhlásil, že je odsouzen k smrti....
  • Taky myslím že Zeď už není řešení, Tyrion se měl přiznat a v souladu se zákonem požádat, aby byl poslán na Zeď. Místo toho požádal o rozsudek soubojem.
  • Je to jednoduché: před soubojem měl jít Tyrion na Zeď, po souboji měl jít Tyrion ke zdi. Proč byla poprava odložena je nejasné. Asi proto, aby ho mohl GRRM nějak zachránit.
  • IMHO popravu po rozsudku vykonával snad jen Charles Lynch :D. Nemyslim, že by bylo v západozemí povinnost ex lege se po tomto rozsudku odvolat k vyšší instanci :D. BTW: Ned byl trošku něco jiný případ :). Obecně byla poprava ve středověku vítaná show a ta se musí připravit... Hl. důvod je samozřejmě, že Jaime (v CZ dabingu Chajme ty voe a to si dovoli ted prohlasovat, ze delaj umeni..) musí Tyriona zachranit :d
  • @Rickon V češtině jsem viděla jen pár dílů, ale Chajme mě natolik zaujalo, že už to používám taky.
  • upraveno 13. června 2014
    :-o v českým dabingu je to Chajme? Nevěřim! :-@
    a jak je Jorah? Juráš?
    upraveno 13. června 2014
    Prosím vás pěkně, s tématem výslovnosti v překladu seriálu (na fóru už 100x probraným) v knižním vlákně o teoriích jděte laskavě do Koviru. Dík.
  • a pozdravte tam Esterada Thyssena :-)
    Poiedky Dunk a Egg som ešte nečítal (len začiatok, ďalej som sa nedostal) a nie som dosť oboznámený s tragédiou v Letohrade, takže táto teória môže mať mnoho nedostatkov z nevedomosti či dezinformácie (prosím potom o opravu). Avšak napadla mi jedna teória ohľadom tohto a zjavenia Aegona Griffa.

Nemôže byť Aegon Griff potomkom Egga?

Či už ako plán alebo improvizácia na mieste, Egg a Dunk nejako prežili, no rozhodli sa nechať svet v tom, že sú mŕtvi. Odišli do Slobodných miest, kde sa Aegon usadil. Našiel si ženu a splodil potomkov a založil tak novú líniu Targaryenov.

Po rokoch z nej zostali iba dve zbiedačené deti - brat a sestra (v stave Viserys a Dany - opakujúca sa história). Brat Varys a sestra (v ságe niet náznaku, že by nejakú sestru mal, takže je to len vyčarované tvrdenie) XY. Varys sa stretáva a paktuje s Illyriom. Illyrio sa zamiluje do jeho sestry a pojme ju za ženu - je to tá, ktorú ukazoval vo voze Tyrionovi (neviem, ale tuším spomínal, že táto bola z urodzeného rodu z Pentosu, slabý bod teórie). Spolu majú syna - Aegona.

Keďže Varys je indisponovaný čo sa týka udržania línie, za jedinú šancu udržania odkazu ich predka považujú Aegona (1. hoci je Targom po praslici/vareche, stále lepšie ako nič, 2. možno Egg sám mal ako posledné slová niečo epické typu "May they return home one day" alebo len Varys napriek vôli predka chcel Aegona dosadiť na trón, 3. vysvetlilo by to aj meno). Rozhodnú sa dosadiť ho na trón určitou machináciou - a tak sa začína celý príbeh okolo Varysa.

- Varys je opisovaný ako silná a podstatná, napriek tomu nenápadná a pavúčia osoba = ako vedľajšia postava, ktorá zohráva dôležitú úlohu v samotnej pointe diela
    - Aegon Griff by takto mal väčší nárok na trón než Dany a to niekoľkonásobne
    - Mohlo by to byť pevnejšie vycúvanie z jeho náhleho zjavu
    - Poviedky Dunka a Egga a ich koniec by mali v ságe väčší význam
    - Varys s Illyriom by mali lepší vzťahi, pretože by si boli zroveň švagri

Takisto Illyrio by v tej dobe nepredpokladal príchod Dany a Viserysa, Tyriona tam vedel ukryť a tak by nebol dôvod, prečo by ho nemohol vychovať v prepychu a blahu. Namiesto toho ho šupnú na špinavú loď. Aegon žil takto možno vpodmienkach ako Egg a mal tak "rovnakú lekciu života", čo by ho malo činiť lepším kráľom aj podľa slov Varysa v Tanci. A znova by tu bolo opakovanie histórie.

Veľmi vážnym nedostatkom je potom dôvod podpory druhej vetvy Targaryenov, ktoré Varys i Illyrio podporovali. Za týchto okoností by možno nemali veľa dôvodov - než len udržať líniu čistú.

Ak táto teória nepadne na nejakom podstatnejšom dôvode, ale detaily typu "Egg bol už vtedy príliš starý na plodenie detí" alebo "Vlastne sa to stalo inak", tak ma porazí, pretože spísať to na pokazenej klávesnici bolo umením. :wall:
  • TergasTergas Ten, který schází z kopců
    @Gepeto Teorie zajímavá, vždycky mě udiví co koho ještě nenapadne (myšleno v dobrém :D ) A troufnu si říct že ve světě GRRM ani 60 letý Egg nemusel být nutně bez dalších potomků (viz W. Frey - jestli mu teda ženu nanašťouchnul nějaký vnuk či pravnuk). Nevím, ale proč by zakládal další Targ. linii za mořem, která by v podstatě ohrožovala jeho vlastní následovníky na železném trůně. Leda by ji založil nechtěně.
    PS. jestli jsem dobře pochopil tak Aegon Young Griff by mohl být synovec Varyse a syn Illyria ?
    upraveno 13. června 2014
    @Tergas No to mám pravda nedomyslené. Možno len chcelžiť v pokoji zrazu a nezakladal líniu oficiálne. Len tak chcel žiť a až Varys možnosarozhodol ich navrátiť.

Áno, Varys by bol tak jeho strýko.

Tu ma napadá vtípek: Škoda, že nepomenovali toho syna Richard. Varys možno neklamal, iba Ned rozumel že slouží Říši zatiaľčo povdal, že slúži "Ríši/Ríšovi".
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.