!!! Spoiler !!! - Teorie ve světe ASoIaF - POUZE KNIHY

upraveno 12. června 2020 v Spekulace
Po článku, pod kterým se diskutuje o 3 nejznámnějších teoriích ( Rhaegar+Lyanna = Jon; Sarella = Alleras; Ohař neni mrtvý), by se tady mohlo diskutovat o všelijakých dalších teoriích, které se obejvily a nebo stále objevují s (pomalu) postupujícím dějem.

Tady je pár dalších známých teorií:

zelenověštec Brynden = Brynden Bloodraven

Jojen byl v tom pokrmu z čarostromu, co dostal Bran na "probuzení" svých schopností

Brynden se občas vtěluje do Mormontova havrana

Aegon není Targaryen, ale Blackfyre, případně ještě k tomu je potomkem nebo alespoň příbuzným Illyria nebo Varyse

Varys je nějak pokrevně spřízněný s Targaryeny

Západozemí postihne velká epidemie Šedého lupusu, který tam zavleče (už zavlekl) Jon Connington

Brienne je potomkem Duncana Vysokého - potvrzeno GRRM v roce 2016.

Jaime je valonqar

Myrcella a Tommen zemřou ještě před smrtí Cercei, navíc už jako Lannisteři, ne Baratheonové

Euron Greyjoy si najal Muže bez tváře, aby zabil Balona a zaplatil za to dračím vejcem

roh, který dovezl Sam do Citadely a který Jon našel u Pěsti Prvních lidí je Joramunův roh zimy

Námořníkova žena z Braavosu je ve skutečnosti Tyša a její dcera je Tyrionova

Robert Strong je nemrtvý Gregor Clegane

Jeyne Westerling je těhotná, případně porodila chlapce a utekla (možná s Blackfishem, proto i ta zástava Starků), zatímco Jaimemu byla představena její mladší sestra

Septa Lemore je Ashara Dayne

Zelená Milost je Harpyje

Dany je zase plodná (event. potratila dítě, co čekala s Daariem)

Dany se nikdy nedostane do Západozemí

Dany sama někomu způsobí jednu ze zrad jí předpovězených

Rickon je na Skagosu (a stane se nakonec pánem Zimohradu)

Sansa nakonec pochopí hru o trůny a odstraní Malíčka

Olenna Tyrell se podílela na vraždě Joffreyho - bráno jako 100% na základě toho, co řekl Malíček Sanse

Jaqen H´ghar je tím tajemným Alchymistou a nyní i Patem

Syrio Forel je jedna z identit Jaqena H´ghara

Syrio Forel je/není mrtvý

Muži bez tváře způsobili konec Valyrie

Dračí ocel je/není Valyrijská ocel

mistři z Citadely zabili poslední draky a pokusí se o to znovu

Lord Manderly nechal upéct svatební koláč z mrtvých Freyů

Benjen je/není mrtvý

Benjen je/není Studenoruký - není, potvrzeno z poznámky GRRM pro editora - https://i.imgur.com/FfI1goA.jpg

Stanis není mrtvý a vyhrál bitvu u Zimohradu/ bitva se nekonala a on použil Karstarkovy havrany, aby oklamal Boltony

Jon není mrtvý - byl jen zraněn a dostane se z toho / Melissandra mu dá ohnivý polibek / bude chvíli sdílet tělo s Duchem než se vrátí do svého opraveného těla

můj osobní tip na závěr - vznik Bílých chodců je nějakým způsobem z minulosti spojen se zelenověštci (proč by jinak neútočili na čarostromy a jak by je mohl Brynden tak lehce odblokovat)

Pokud projdete Stínem(za Ašajem), tak vyjdete na sever od Zdi - tato teorie se objevila v debatě, tak ji přidávám

Tak diskutujte, co je/není pravděpodobné, případně se podělte o další a další teorie, které se vám zdají pravděpodobné...
1154155157159160243

Komentáře

• To jedno z Freyovských dvojčat má s největší pravděpodobností na svědomí někdo jiný než Mance a kopinice, jedna z kopinic zapřísáhle tvrdila že to není jejich práce. Kdo to udělal nevím. Jinak doufám že se objasní co vlastně dělala Shae v Tywinově posteli, z jakého důvodu si jí tam vzal (že by měl Tywin jenom plné koule? To se mi nezdá).
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    @Jay S tým sa stotožňujem. Tiež mi to prišlo tak, že jedna lož v tom liste nemusí činiť lžou to ostatné. V prvom rade Ramsay tam barda označuje za Manceho, pokiaľ viem. Teda zrejme len ak by ho chytil a mučil, dozvedel by sa o tom, že je to Nájazdník a o pláne s kopijnicami. Stannisov pád si zrejme vymyslel, pretože to akožto idiot čo sa cíti neporazitľný považuje za samozrejmé a pretože bol naštvaný.

Takisto sa špekuluje, že list ani nemusel napísať Ramsay. Existuje teória o Throneovi, ktorý chcel takto pomstiť Slynta a o Melisandre, ktorá si chcela dopomôcť ohľadom veštby. Osobne mi tieto dve možnosti prídu nepravdepodobné, ale páči sa mi zhrnutie, čo všetko pisateľ musel vedieť:
    Whoever wrote the letter needs to know about:
    Stannis and his army
    Stannis's "Lightbringer" sword
    Melisandre
    The burning of false-Mance
    Mance and the six spearwives going to Winterfell
    That Ramsey's bride had left him
    That Selyse and Shireen are at the Wall
    Val
    The wildling prince (but NOT know that he has been swapped with Gilly's babe)
    Reek.
    I don't know who sent the letter - and it drives me mad! - but I don't think that it was Ramsey. However, I don't think that it could be one of the men at the Wall, nor Mel either, because they don't know everything/one that is mentioned in the letter.
  • ja si osobne myslim ze pravdou je v tom liste akurat ze Ramsey chytil nejaku/e kopijnice a mucenim zistil pravdu o Mancem. Ostatne veci o Stanisovi, jeho meci a pobyte jeho rodiny a Mel vedia od Karstarka. Manceho samotneho podla mna nechytili, ale je to samozrejme dost mozne. Mne ten dopis pripada ako Ramseyho frustracia, ktoru si vybil potom co mu zdrhol Theon i Jenny Poole a ako barlicka na vysvetlenie pochybnej Jonovej zrady NW (stale som to nerozchodil).

Mladeho Waldera Freya urcite zabili na Prikaz Manderlyho (verim kopijnici co to v DwD vravela). To ze si Manderly a Freyovia pojdu po krku hned ako vyjdu zo Zimohradu pokladam tiez za iste. Roose ten ich spolocny utok dobre naraficil. je to prenho win-win. zbavil sa zradcu a bud sa s nenavidenymi freymi zabiju navzajom, alebo oslabia stannisa. on je zatial v teple v zimohrade. len neratal s tym ze prijde o 'Aryu'.
  • @duny

Win Win? Když se mu jeho armáda pobije, kdo mu bude hlídat Zimohrad proti Stannisovi? Už jen vlastní posádka a hrad je v rozvalinách.
    Jinak podle stylu toho dopisu bych řekl, že to psal sám - je to totiž jeho slovník i výbušnost a zloba. Spíš je otázka toho, co je z toho opravdu true a co false.

Jinak by mne zajímalo, co si myslíte o tom, kam zmizel Černá ryba...
  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    @Damocles podplaval pod bránou a čeká na prolog další knihy kdy zbytečně zemře.
  • Tak Stanice určitě nezrejdovali. Pač příchozí útok se Standa dozví až v kapitole Theona, které už je venku z připravovaných Větrů zimy. A můj tip Manderliho chlapci se do Freyů pustijou až u jezera kde se utábořil Stanis.
    @Petr489 Tá kapitola mala byť súčasť Tanca, čiže je tu možnosť, že sa odohráva pred dopisom. Takže by som ju ako stopro potvrdenie nebral.

@Everett_Young To, že ten prológ bude jeho súdiš podľa toho, že tam má byť Jeyne, alebo to potvrdil? Alebo je to len taký skeptický tip? :D
  • Damocles napsal(a):

@duny

Win Win? Když se mu jeho armáda pobije, kdo mu bude hlídat Zimohrad proti Stannisovi? Už jen vlastní posádka a hrad je v rozvalinách.

Na Zimohradě snad nejsou jenom Freyové, Manderlyové a Boltoni, n? (i když vojska těhle tří rodů budou asi nejpočetnější)
  • Třeba Manderly otevře bránu Stannisovi. Podle mě se Stannisovo a Boltonovo armády nestřetly, brání jim v tom sněhová závěj. Ramsayho dopis obsahuje lži, například tvrdí že má Aryu, přitom ta přeci utekla se Smraďochem. Stejně tak to je podle mě s porážkou Stannise. U Manceho nevím, moje osobní teorie je že se stane novým Smraďochem. Možná třeba utekl, ale podle mě je to nepravděpodobné. Jak by to udělal? Při útěku Smraďocha vyšlo najevo že ta šestice kurviček (nebo kolik jich bylo) jsou infiltované kopinice a vědělo se že tam jsou se zpěvákem (Mancem), tudíž si museli dát 5 a 5 dohromady a Mance neměl šanci utéct protože tam jistě učinili přísná bezpečnostní opatření. Samozřejmě také záleží na Autorovi, jenže autor je v tomhle ohledu realistický, pro mě je nepravděpodobné že by se mu povedlo utéct. Taky mi mohlo něco uniknout, pokud ano opravte mě.
  • JoffreyWater napsal(a):

Já bych Martina někam zavřel, třeba do sklepa, a pokud by denně nenapsal aspoň 20 stránek tak bych ho mučil. Mě už nebaví spekulace, chci další knížku

Ber to tak, čím viac ho budeme naháňať a náhliť, tým viac našich obľúbených postáv zomrie :O ! :D
  • @Peterko A pokud ho nahánět nebudeme tak umře on a nedozvíme se kdo další to odsere, tak si vyber :D
    @JoffreyWater Mance už bol v Zimohrade raz nenápadne. Buď prechcanec, alebo možno pozná nejakú východiskovú cestu. Aj to je možnosť. Hoci stále si myslím, že ho Ramsay má.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    JoffreyWater napsal(a):

Ramsayho dopis obsahuje lži, například tvrdí že má Aryu, přitom ta přeci utekla se Smraďochem.

Netvrdí, naopak.
    Já dostanu svoji nevěstu zpátky. Jestli ty chceš zpátky Manceho Nájezdníka, přijeď si pro něj. Mám ho v kleci, aby ho celý Sever viděl, jako důkaz tvých lží. Klec je studená, ale já jsem mu udělal teplý plášť z kůže šesti děvek, které s ním přišly na Zimohrad.

Chci svoji nevěstu zpátky.
    bla bla bla
    A chci svého Smraďocha.
    Pošli je ke mně, bastarde a nebudu obtěžovat tebe, ani tvoje černé vrány. Odepři mi je poslat a vyříznu ti to tvoje bastardí srdce a sním je.
  • @Nevada Tak na to jsem zapomněl, já myslel že tam píše že má Aryu a právě proto zareagoval tak blbečkovsky a rozhodl se porušit přísahu. Už jsem zapomněl jak zněl ten dopis, ale fakt jsem myslel že píše o tom že má Aryu. Ale... pokud by opravdu zničil Stannise jak tvrdil, tak Smraďoch a "Arya" byli s ním, tudíž už by je měl a nemusel by je vymáhat od Sněha. No, uvidíme co se z toho nakonec vyklube.
  • @JoffreyWater: No, ještě tu je (nepatrná) možnost, že Standu porazil a Smraďoch s Jeyne utekli... přeci jen v době doražení dopisu Ramík neví kde jsou, Jon neví, kde jsou, čtenář neví kde jsou (linky jsou chronologicky řazené, ale interakce mezi linkami dost často pokulhává...)
  • Já si myslím že se armády ještě nestřetly, brání jim v tom závěj.
  • Tak jsem si zrovna přečetl ten dopis. Ale když si to vezmeme tak alespoň jedno tvrzení musí být pravdivé (zajetí Mance nebo porážka Stannise). Protože jak jinak by se Ramsay dozvěděl o Světlonoši a rudé děvce?
  • Snáď celé kráľovstvo vie o Mel a o tom že Stannis prijal Červeného za svojho. A o meči vie taktiež celé kráľovstvo keďže Stannis používal meč v Bitke pri Černovode. Takéto gossipy o čarodejniciach a čarovných mečoch sa dostanú do sveta veľmi rýchlo.
  • upraveno 13. srpna 2014
    Myslím, že je jasný jen to, že Ramsey dostal kopinice. Od nich se mohl dozvědět vše ostatní, metody na to má. Takže nevíme nic :-) I kdyby byla pravda, že porazil Stannise, ostatně je v tý vichřici dost oslabenej, tak Jeyne ani Smraďocha mít nemusí, pokud si dobře vzpomínám, tak v tý kapitole z Vichrů
    chtěl Jeyne poslat na Zeď a Smraďocha popravit, takže ani jednoho nemusel Ramsey najít...
  • @Miya Tak díky že jsi mi odhalila tu kapitolu z vichrů... Fuck you G.R.R. Martin. To je prostě tak když si myslíte že vám po dočtení páté knížky nehrozí žádný spoiler a pak zjistíte že je venku X kapitol z šesté knížky protože autor je kokot. Já sem fakt přestávám chodit.
  • upraveno 13. srpna 2014
    @JoffreyWater Tak to se omlouvám, tak nějak jsem předpokládala, že v topicu spoiler to nemusím zakrývat :-( ale je fakt, že kapitoly z Vichrů jsou asi něco jinýho, tak ještě jednou omluva, zakryju to, ať to neodhalím ještě někomu dalšímu... :-# I když ani jedno se v té kapitole neodehrálo, jen je to tam naznačeno.
  • @Miya Já se nezlobim na tebe, bylo jenom otázkou času než se to dozvim :D sám jsem přeci vlezl do topicu s označením spoiler. Já se zlobím na Martina.
  • Mně spoilery nevadí až na jednu výjimku - když jsem si prohlížel na HBO serveru charakteristiky postav, tak jsem se ke svému překvapení dočetl o Rudé svatbě a Robovi a Catelin dávno předtím, než měla svatba být... to bylo nepříjemné. Ale jinak si rád čtu uvolněné kapitoly:)

Co se týče toho, zda je pravda, že Stannis prohrál - je tu jedna analogie. Na konci jedné knihy se také jasně psalo, že Davos umřel a je rozsekán na kousky a napíchnutý na kopí. A ejhle, přišel Tanec a bylo to jinak. Takže na konci Tance tu máme dopis o prohrané bitvě....
  • Mě za celou četbu naštěstí potkal jenom jediný spoiler, a to jak umře Joffrey. Jeden dobrák si nejspíš myslel že jsem celý žhavý se dozvědět jak co bude než si to přečtu.
  • Jinak ty uvolněné kapitoly mě neskutečně iritují, já si radši přečtu celou knížku od začátku do konce než to číst po kapitolách odněkud z půlky knížky.
  • Když jsem začínal číst Bouři mečů, potkal jsem se se čtenářem, který měl všechny díly zmáklé. Bohužel mu nedošlo, že otázka "Už ti umřel Robb? " není moc vhodná, když chce zjistit kam jsem došel.
  • @Oops Řekla jsem to už několikrát a řeknu to znova. Ten čtenář byl kokot, ale pokud jsi četl Catelyninu druhou třetí kapitolu, tak tě asi moc nepřekvapilo, co se stane s Robbem. U Catelyn jsem nečekala, že ji Martin jako vypravěčku kapitol odkrouhne (samozřejmě to už udělal s Nedem, ale to přece napsal jako ukázku čtenáři, že se ani s důležitými postavami mazlit nebude, a opakovaný vtip není vtipem).
  • Ono to je asi jako s kamarádem když mi půjčujeje nějaký film a stihne mi během toho říct co všechno se v tom filmu odehrává. A mě nezbývá než odpovědět "Hm, tak už mi ho půjčovat nemusíš".
  • @svoa00 Ona není tak úplně mrtvá. Což je škoda, měl jsem opravdu radost když umřela, je to totiž jedna z mých nejneoblíbenějších postav. A najednou si ožije, měl jsem fakt vztek.
  • @JoffreyWater: Na druhou stranu, myslím, že tu situaci omlouvá několik věcí:
    - ta zmiňované kapitola je v některých vydáních Tance s draky
    - ta zmiňovaná kapitola je o něčem jiném, tohle je spíše okrajové téma a hlavně
    - nikdo nemůže předpokládat, že se ozveš až na toto, kdyžse tu jakou dobu probírá "pokud Ram porazí Standu, ne/získá J a T"... pokud vím, v Tanci se říká pouze, že nějaká parta Standových zvědů J a T našla...
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.