Historie vojenství, od kyje k pušce
Máte oblíbené období co se vojenství týče? Starověký Egypt a válečné vozy převzaté od Hyksósů, řecké a makedonské falangy, římské legie či nahé Kelty, Germány pijící víno z lebek zabitých nepřátel, středověké rytíře, anglické lučištníky, husity s jejich rozvojem palných zbraní, arkebuzy a muškety, španělské tercie třicetileté války, 18. století s vojáky v pestrých uniformách pochodujících proti sobě za dělové palby, nebo moderní armádu s automatickými zbraněmi?
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.

Komentáře
Jediné na čo sa zmôžu je argumentácia "To bola iná doba". Keď to bola doba, kedy popravenie moslimských vierozvestcov nebolo nič zlé, nemôže to byť iná doba, kde si ľudia vysvetľovali javy kravinami?
Ad stabilnejšie rodiny: Zaujímalo by ma, koľko z nich je prirodzene stabilných a v koľkých sú len deti naprogramované na nekonfliktnú nenázorovosť. Ak dieťa poslúcha na slovo rodiča je to krásne, ale potom má tendenciu byť iba na úrovni rodiča a nevyvinúť sa vlastným spôsobom. To môže byť pre rodinu stabilné, ale je to umelo držaná stabilita. Verím, že sa nájde asi viac nerozvedených rodín, ktoré sú katolícke, čo je krásne, ale pre mňa irelevantné. Boží trest nemusí byť striktnou súčasťou vyýchovy. Ak by boli deti učené myslieť na spoločenské dôsledky od útleho veku, nepotrebovali by nad sebou hrozbu pekla, aby sa nesprávali ako banda vzpriamených opíc s miernou schopnosťou artikulácie. Ale to je len názor, takže čo sa týka rodín by som to ďalej nerozvádzal.
A když je teď výročí 25 let od sametové revoluce - často pranýřovaná církev měla v listopadových událostech pozitivní roli. Od Svatořečení Anežky České Janem Pavlem II. které také přispělo k pádu režimu třeba po projev kardinála Tomáška - " V této důležité hodině zápasu za pravdu a spravedlnost v naší zemi jsem já i katolická církev na straně národa ". Myslím, že v době kdy se poslancem stane příslušník pohotovostního pluku Veřejné bezpečnosti, který mlátil v 89 studenty dobrý připomenout.
Na druhú stranu teta nábožensky založená takto tiež "pevne" držala manželstvo vyše desať rokov, aj keď jej manžel nebol zrovna príkladový. Teraz zistila, že ju zase podvádza takže sa chce rozviesť. Niekedy je držané manželstvo a stabilné manželstvo horšie než rozvedené (prvú neveru odpustila kvôli malým deťom, tie sú dneska temer dospelé).
Nevyvraciam to, že Cirkev sa o to zaslúži, ale... Ech no cirkev bola blokovaná a zakazovaná. Cirkev je v mojich očiach len spoločnosť s klientmi. Samozrejme zastúpili zvrhnutie režimu, v ktorom nemohli voľne podnikať. Aj za Hitlera bola určitá časť Cirkvi "na strane národa".
V manželství záleží především na lidech a navzdory tomu, že moje názory na manželství jsou relativně konzervativní, tak brát ho jako svatost za cenu toho, že se bude udržovat svazek lidí, kteří se nemají rádi, nic k sobě necítí nebo dokonce jeden ubližuje druhému mi připadá hloupé.
http://www.stream.cz/blanik/10004034-demokrat-miroslav
http://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/354257-porosenko-prijal-zemanovo-pozvani-do-prahy.html
Jinak na tuhle akci jsou přizváni presidenti všech spojeneckých zemí z 2. sv. akorát novinky a tv nova se omezili na oznámení "Zeman zve Putina do Prahy" což je jen kousek pravdy. Navíc Zeman ani Česká Republika nejsou pořadatelem ale pouze hostitelem akce a na tu se zvou pokaždé ti samí hodnostáři - takže ruského presidenta tam pozvala i země poskytující této akci zázemí před námi.
@brbr: Podle mě by to měli pořádat v Polsku, ať tam přijede ten, pro koho to něco znamená.
Dneska jsem mimochodem viděl po dlouhé době kus té Války v barvě, zrovna to bylo o konci bojů v Evropě.
Akce, včetně zvaní státníků, je připravována už dlouhou dobu, nikoliv až od 17 listopadu. Kdo odpovídá za načasování diskutované zprávy je otázka. Mohou to být novináři, mohla to být i prezidentská kancelář.
Konec konců Zeman rád popichuje svoje odpůrce. Jeho hlasití odpůrci jsou pro něho skoro stejně důležití, jako jeho hlasití příznivci a důležitější než tiší, ať už odpůrci nebo příznivci. Koho však rozhodně nemá rád, jsou lidi, kterým je „úplně ukradenej“.