Historie vojenství, od kyje k pušce

upraveno 12. ledna 2011 v Rozličný pokec
Máte oblíbené období co se vojenství týče? Starověký Egypt a válečné vozy převzaté od Hyksósů, řecké a makedonské falangy, římské legie či nahé Kelty, Germány pijící víno z lebek zabitých nepřátel, středověké rytíře, anglické lučištníky, husity s jejich rozvojem palných zbraní, arkebuzy a muškety, španělské tercie třicetileté války, 18. století s vojáky v pestrých uniformách pochodujících proti sobě za dělové palby, nebo moderní armádu s automatickými zbraněmi?
14849515354126

Komentáře

• KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 14. listopadu 2014
  • Tak nechci rozpoutat další kolo debaty o bibly, ale opravdu nevím o tom, že by dnes probíhaly války kvůli rozdílnému výkladu starého zákona. Další věc že minimálně já a věřící co znám, rozhodně speciálně celý starý zákon neřeší a ani detailně neznají. Ono to ani úplně nejde, jsou pasáže starého zákona, které jedu situaci popisují různě ( z hlavy mě napadá smrt Saula, která je v jedné knize popisovaná tak, že se zabil sám a v další že ho zabil voják, které pak David nechal zabít). Opravdu se nechystát v práci kamenovat vdanou kolegyni co měla románek s ženatým kolegou. Zase mě, ale příjde že výklad některých věci i z evangelií je v některých pasážích dost zvláštní a složitými konstrukcemi se popírá to, co tam je uvedené třeba Ježíšova rodina - jeho bratři.
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    @derfel Podľa učenia katechizmu sa má Starý zákon brať do úvahy. Takže katolícke učenie je o mierne psychicky narušenom Bohu, ktorý na základe hrišenej majority vyvraždí celý svet, no o pár rokov neskôr skrze svojho sebasyna vytiahne Milujte aj svojich nepriateľov. Je mi fuk, či niektorí berú alebo neberú vážne. Bolo povedané, že Starý zákon je tiež súčasť Biblie a je prostý fakt, že výsledok spojenia tých dvoch Bohov je narušený Boh. Nech teda pohnú rozumom a uznajú neplatnosť Starého zákona. Lenže potom by nemali o čo oprieť svojho Boha. Ups.

Jediné na čo sa zmôžu je argumentácia "To bola iná doba". Keď to bola doba, kedy popravenie moslimských vierozvestcov nebolo nič zlé, nemôže to byť iná doba, kde si ľudia vysvetľovali javy kravinami?
  • Nejsem kněž ani teolog, ale nechápu proč starý zákon který má desítky možná stovky příkazů, které křesťané nedodržují ( obřízka, zákaz vepřévého atd. ) tolika lidem vadí. Rozhodně se nechci pouštět do žádných teologických debat, ale já osobně nechápu proč třeba katolíci vadí tolika lidem. Úplně obecně křesťan by se měl snažit být slušným člověkem. Z svého okolí vidím, že věřící lidé mají stabilnější rodiny. Společnost obecně by měla chtít, aby většina manželsví vydržela. Pro děti je lepší, když vyrůstají ve fungující rodině. Pokud se 50 % manželství rozvede tak je ve společnosti něco špatně. Pak se řeší různý vyživný musí to řešit soudy, když se neplatí vyživný - tak třeba sebereme řidičák. Nebude to tak dlouho trvat a budeme mít problém, když jako národ vymíráme. Nechci aby vyznělo, že tvrdím že věřící jsou neco lepšího - jen tvrdím na základě svého okolí - pozoruju že věřící rodiny jsou stabilní.
    @derfel Odpovedal si si sám. Kresťan by sa mal snažiť byť slušným človekom. Katolík a kresťan je ale rozdiel. Debatoval som s tromi rôznymi kresťanmi. Jeden z nich dokonca otvorene zastával práva homosexuálov. Nemal som najmenší problém. Proste verili, že Ježiš nás nejako spasil, tam to začalo, tam to končilo. Nevidím problém. Ale katolík je čosi iné. Je možné, že som sa prepísal v predchádzajúcich komentároch, ale hovoril som o učení katechizmu a katolíkoch.

Ad stabilnejšie rodiny: Zaujímalo by ma, koľko z nich je prirodzene stabilných a v koľkých sú len deti naprogramované na nekonfliktnú nenázorovosť. Ak dieťa poslúcha na slovo rodiča je to krásne, ale potom má tendenciu byť iba na úrovni rodiča a nevyvinúť sa vlastným spôsobom. To môže byť pre rodinu stabilné, ale je to umelo držaná stabilita. Verím, že sa nájde asi viac nerozvedených rodín, ktoré sú katolícke, čo je krásne, ale pre mňa irelevantné. Boží trest nemusí byť striktnou súčasťou vyýchovy. Ak by boli deti učené myslieť na spoločenské dôsledky od útleho veku, nepotrebovali by nad sebou hrozbu pekla, aby sa nesprávali ako banda vzpriamených opíc s miernou schopnosťou artikulácie. Ale to je len názor, takže čo sa týka rodín by som to ďalej nerozvádzal.
  • @Krisa Kalousek je taky rus, jen to dobře skrývá :-D
  • @Gepeto Tak nevím jestli jsou děti katolických rodin naprogramované na " nekonfliktnú nenázorovosť " kvůli hrozbě pekla to si nemyslím. Spíše to beru že věřící manželé berou manželský slib vážněji než ostatní ( samozřejmě to neznamená že by se všechny necírkevní sňatky rozpadly )
    A když je teď výročí 25 let od sametové revoluce - často pranýřovaná církev měla v listopadových událostech pozitivní roli. Od Svatořečení Anežky České Janem Pavlem II. které také přispělo k pádu režimu třeba po projev kardinála Tomáška - " V této důležité hodině zápasu za pravdu a spravedlnost v naší zemi jsem já i katolická církev na straně národa ". Myslím, že v době kdy se poslancem stane příslušník pohotovostního pluku Veřejné bezpečnosti, který mlátil v 89 studenty dobrý připomenout.

@derfel Ach ták myslené. Áno, berú to vážnejšie, za cenu dezinformácie, že ide o "magickú sviatosť". Myslím, že princíp manželstva by sa mal brať vážne aj s dopadom na spoločnosť, takže opäť ide o to vychovať deti k tomu, aby sa na to pozerali spoločensky.

Na druhú stranu teta nábožensky založená takto tiež "pevne" držala manželstvo vyše desať rokov, aj keď jej manžel nebol zrovna príkladový. Teraz zistila, že ju zase podvádza takže sa chce rozviesť. Niekedy je držané manželstvo a stabilné manželstvo horšie než rozvedené (prvú neveru odpustila kvôli malým deťom, tie sú dneska temer dospelé).

Nevyvraciam to, že Cirkev sa o to zaslúži, ale... Ech no cirkev bola blokovaná a zakazovaná. Cirkev je v mojich očiach len spoločnosť s klientmi. Samozrejme zastúpili zvrhnutie režimu, v ktorom nemohli voľne podnikať. Aj za Hitlera bola určitá časť Cirkvi "na strane národa".
    Ad manželství. Hrozně se mi líbí hlášky šlechticů v Manželé z roku II, že sice skoncují s republikou, ale tuhle vymoženost (rozvody) si musejí ponechat :)

V manželství záleží především na lidech a navzdory tomu, že moje názory na manželství jsou relativně konzervativní, tak brát ho jako svatost za cenu toho, že se bude udržovat svazek lidí, kteří se nemají rádi, nic k sobě necítí nebo dokonce jeden ubližuje druhému mi připadá hloupé.
  • AchileusAchileus Jsem příslušník Pražské kavárny
  • @Achileus: Zničit Amerického brouka!!!
  • Kalousek přece nemůže být kladný hrdina :-D

http://www.stream.cz/blanik/10004034-demokrat-miroslav
  • tak to je frajer :D ten se toho nebojí
    Kdepak, my jsme civilizovaní, my za sebe necháváme bojovat jiné :D
  • upraveno 20. listopadu 2014
    V sedmé minutě začína zajímavý rozhovor aneb jak se (ne)vykecat se sestřelení letdla :D

• @Achileus Zeman zve do Prahy právě i Porošenka :-)

http://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/354257-porosenko-prijal-zemanovo-pozvani-do-prahy.html

Jinak na tuhle akci jsou přizváni presidenti všech spojeneckých zemí z 2. sv. akorát novinky a tv nova se omezili na oznámení "Zeman zve Putina do Prahy" což je jen kousek pravdy. Navíc Zeman ani Česká Republika nejsou pořadatelem ale pouze hostitelem akce a na tu se zvou pokaždé ti samí hodnostáři - takže ruského presidenta tam pozvala i země poskytující této akci zázemí před námi.
  • upraveno 24. listopadu 2014
    @Everett_Young Myslím, že je pozval docela pozdě. Většina z nich už měla nějaký program předtím bych řekl. Takhle se jich tam moc nesejde :D
  • @Gorgloj S tím souhlasím, ostatně já bych neočekával ani ten tolik probíraný příjezd Putina (který ještě nic nepotvrdil a fakt pochybuji o tom že se bude natolik nudit aby se vypravil sem na setkání s Porošenkem a Izraelským premiérem).
  • @Everett_Young @Gorgloj A proč vlastně Zeman (potažmo ČR) pořádá oslavy osvobození Osvětimi? (Určitě to někde je vysvětleno, když já jsem tááák líná a včera jsem zjistila, že v Pze zavřeli dvě hospody, kde jsem strávila mládí, tak ke všemu držím smutek.)
  • @Everett_Young Já věřím, že "zástupců" pozvaných prezidentů bude mnoho, ale prezidentů bude nedostatek :D
  • @Achileus: Přesně jak píše EY. Protiruská liga už nadává na Zemana, aniž by si ověřila, kdo akci vlastně pořádá. Evropský židovský kongres jaksi není SPOZ a zváni jsou představitelé všech vítězných mocností 2.sv. války. Akorát pár blbců si z toho musí dělat další soukromou agitačku - nějaký holokaust mají totiž u zadku..

@brbr: Podle mě by to měli pořádat v Polsku, ať tam přijede ten, pro koho to něco znamená.

Dneska jsem mimochodem viděl po dlouhé době kus té Války v barvě, zrovna to bylo o konci bojů v Evropě.
  • Akci má pořádat evropské židovské sdružení (nepamatuji si přesný název). Datum souvisí s osvobozením Osvětimi, ale oslavuje se nejspíš osvobození všech koncentračních táborů. V tomto případě se část akce odehraje v Terezíně.
    Akce, včetně zvaní státníků, je připravována už dlouhou dobu, nikoliv až od 17 listopadu. Kdo odpovídá za načasování diskutované zprávy je otázka. Mohou to být novináři, mohla to být i prezidentská kancelář.
    Konec konců Zeman rád popichuje svoje odpůrce. Jeho hlasití odpůrci jsou pro něho skoro stejně důležití, jako jeho hlasití příznivci a důležitější než tiší, ať už odpůrci nebo příznivci. Koho však rozhodně nemá rád, jsou lidi, kterým je „úplně ukradenej“.
    upraveno 25. listopadu 2014
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.