Knihu jsem nečetl, ale mohl by mi někdo do spoileru napsat, co všechno Ramsay Jeyne Pool provede? Spoilery mi nevadí, jen jsem to nikde nenašel dopodrobna :D
Nejhorší na tom celém je, že když jim George dovolil ho předběhnout, tak zmizela jediná páka, která ho mohla nutit psát rychleji. Jinými slovy dokončení ságy v roce 2021-3 a to za předpokladu, že udrží současné tempo jedna kniha za 6 let, s tím že seriál skončí opravdu dřív než kniha. Snad ten závěr aspoň bude stát za to.
no tohle je ocividne ona...ja spis narazel na moznost, ze Aryu uplne vynechaji a Myranda bude proste falesna Sansa...ale takyto muze byt uplne jinak :D
@up_er Nicméně z předchozích sérií je celkem vidět, že v Ramsayho ložnici vládne Myranda, ne Ramsay, takže doufám že kluci z HBO zase neudělají jejich oblíbenou změnu charakteru o 180° a Myranda zůstane taková jaká je.
@Everett_Young Základní chyba byla, že jim Martin dovolil ho předběhnou, teď už si s tím můžou dělat, prakticky co chtějí. Nechápu, proč je to tak velký problém. Když to chtěj natáhnout, ať udělají preqeuleovou sérii, jako se to plánuje v případě 2. sezóny Farga. Je tu Robertovo Povstání, povídky s Dunkem a Eggem a pak poměrně dost obsáhlý materiál z historie Západozemí. Předně je to ovšem vina scenáristů. Po skončení 4. řady měli před sebou děj ze dvou opravdu HODNĚ tlustých knih. A teď v páté řadě už předbíhají děj?!!! Vždyť zase vynechali s prominutím tři p*dele PODSTATNÉHO děje. Z nového traileru je vidět, že jak Greyjové, tak Martellové budou hrát ne druhé, ale rovnou dvanácté housle. V případě Greyojů je vůbec otázka, jestli se ještě objeví. U Martellů seškrtali polovinu rodiny.
A ne, neberu argument, že Arianne není důležitá. Ona rozjela spiknutí, od ní se odvíjí všechny základní kameny dějové linie v Dorne a ona byla ta, která to svým selháním nastartovala. Nahradit ji Trystanem(opět se musím mlátit hlavou do stolu, že třináctiletou postavu, zase hraje dvakrát, tak starý herec, ale co to je přece detail) není zrovna šikovná strategie.
Můj názor je, že si za tenhle průšvih mohou sami. Uznávám, že kniha je jiné médium než seriál, ale aby vynechávali klíčové aktér a rovnou celé dějové line a roky, to je trochu silná káva. V knihách je dost materiálu na 20 řad, když na to přijde. A nenasytnost HBO, také hraje svou roli, protože držkovat po šesti letech vysílání, při průměrné délce ostatních seriálů a s přihlédnutím k tomu, že jedna série trvá 10 hodin, také není fér. I když se jim nevidím, že to nechtěj pustit, další takovýhle matroš už asi jen tak neseženou.
Scénáristé GOT jsou opravdu tragédi. Dostali do rukou excelentní předlohu, se skvěle vypointovanými scénami a vynikajícimi dialogy a oni z toho udělaj průměrnej seriál. To, že má seriál vysokou sledovanost, neznamená, že je nějak kvalitní. Rozhodně není. Pominuli lokace a výpravu, tak byl pro mě seriál ve všech ohledech spíše zklamáním.
@Chmur Ber to tak, že ve srovnání s ostatními seriály je to samozřejmě výjimečný počin, mnohem přelomovějším než je předloha mezi knihami(byť i tam je to určitá revoluce a věřím, že za 20 let se o Martinovi bude učit v hodinách literatury na SŠ a VŠ, protože jde o vskutku nadčasové dílo, které bude aktuální pořád), ale ve srovnání s předlohou slabota. A přitom, kdyby tu předlohu víc ctili, mohla to být ještě větší pecka a rozpačitě příjimané poslední dvě série by si udrželi úroveň s jejich předchůdci. Faktem, ale zůstavá, že jestli začnou dělat nějaký čistě svůj materiál, který nebude s knihami mít nic společného(spinn-offy apodobně), tak to samozřejě bude problém. Jinak by mě velmi zájímalo, jak vypadá ta smlouva s ďáblem, kterou Martina uzavřel s HBO, když jim prodával práva na ztvárnění Písně. Nejsem sice odborník v oblasti autorských práv(berte následující s rezervou, ale jestli jim prodal práva pouze na samotnou ságu (to jest těch 7 knih), tak bez jeho dalšího souhlasu, cokoliv jiného točit nemůžou. Vize Jackson mohl zfilmovat Hobita a LOTRA, ale už by nemohl zfilmovat Silmarilion, protože na něj nemá nyní práva.
Myslím, že si tu celkem protiřečíte,... to že ve čtvrté sérii vynechali děj znamená, že jej mohou doplnit v páté či šesté a mohou se tak na konec "Tance" dostat až za dva roky... takže díky plytkosti seriálového děje třeba Martina naopak nepředběhnou (nebo alespoň ne zásadně). Pokud teď budou řešit Dorne, pak Greyjoye, události na Zdi/Zimohrad, tak klidně ještě dva až tři roky můžou žít ze "známého"... Neviděl bych to tragicky. Dunk a Egg / Robert - něco takového navrhoval Martin,... ale nemyslím, že by to byl super nápad, protože by jim skokově zestárli herci Písně... Ale pokud z toho hodlají ždímat po dotočení ságy, pak za mě nic proti (ne že by na mém názoru tvůrcům záleželo :o)).
Myslím, že si tu celkem protiřečíte,... to že ve čtvrté sérii vynechali děj znamená, že jej mohou doplnit v páté či šesté a mohou se tak na konec "Tance" dostat až za dva roky... takže díky plytkosti seriálového děje třeba Martina naopak nepředběhnou (nebo alespoň ne zásadně). Pokud teď budou řešit Dorne, pak Greyjoye, události na Zdi/Zimohrad, tak klidně ještě dva až tři roky můžou žít ze "známého"... Neviděl bych to tragicky. .
Doufám, že to bude tenhle případ - nicméně se obávám, že to tak nebude, protože co sé týče novýho castingu, neni tam jedinej novej Greyjoy,
ani Aegon
. A Železné ostrovy celkově poslední dobou flákaj, jestli se nepletu, tak
v seriálu dokonce ještě žije Balon Greyjoy
. Doufám, že všechno tohle nevynechaj, ale třeba to plánujou až na další série.
@Jay Neviděl si trailer, vždyť tam jasně říkájí, cituju: ,,Stannis Baratheon has an army at Castle Black and is looking to claim the north" to znamená, že přinejmenším části dění ze Severu se dočkáme už nyní. Navíc podle těch Arrynů na Zimohradě se zdá
, že Malíček a Sansa napadnou Sever s armádou z Údolí. Jak by to udělali? Úplně jednoduše. Vojsko z Údolí se vylodí v Bílem přístavu a rozdrtí, jak Boltona, tak Stannise, kteří budou zaměstnaní vzájemným bojem. A vzhledem k tomu, že Sansa je Stark, tak většina lordů Severu přeběhne na její stranu.
Tudíž je možné, že se možná dočkáme celé Severní linky, přinejmenším do chvíle než
mrtvoly prolomí Zeď anebo se vítěz z tria válčících stran Stannis, Roose, Malíček/Sansa rozhodnou pro další tah.
Ale to už jsou jen spekulace. Faktem zůstavá, že si nemyslím, že by mohli tak snadno doplnit dějové linie později, když se ty dějové linie vzájemně ovlivňují.
Euronova invaze ovlivní politické klima v Králově přístavišti. Dornská linie ovlivňuje zase jižní intriky a významně i Daenerysinu linii, kterou ovlivňují i Greyjoyové zejména Victarion. A významně, vždyť ten roh se zdá být do budoucna důležitý.
Prostě ne. Protiřečí si oni, těmahle rošádama, ne my, kteří se akorát podivujeme nad tím, že si někdo stěžuje, že už musí končít, když maj před sebou děj minimálně na dalších pět řád.
@Kalam Mekhar Dle tržeb, sledovanosti a recenzí si myslím můžu dovolit nazvat GoT výjimečným počinem. Fargo mám také velmi rád, to je přímo vynikající hlavně díky tandemu Freeman-Thornton, kteří se pohybují v krásném černohumorném příběhu a neodpoustím si udělat mu tady menší reklamu a rozhodně doporučuji všem seriálovým nadšencům. Myslím si, že nejde moc srovnávat Fargo, protože jde o velmi rozdílené věci. Fargo je krutá, černohumorná krimi komedie s dramatickými prvky, zatímco Hra o Trůny je historické fantsy. Já jsem vůbec hrozně neobjektivní, takže takhle z fléku srovnávat nedovedu.
@Stannis_Baratheon: No, jako nepochybuji, že budou chtít "pohnout" dějem ve všech směrech, takže se třeba dozvíme něco nového o Branovi, který už teď byl na hraně konce Tance, ale také říkám, že spousta linek je buď ukrutně pozadu... (třeba Aemon zatím někde v Hostině, Královo přístaviště, Tyrion, paní od oběšenců...), nebo úplně nerozjetá (Dorne, Rovina, Greyjoyové)... Já nepochybuji, že ty linky promažou a ale tím, že my-víme-koho neobsadili možná dávají najevo, že jenom srovnat všechny linky na konec Tance jim může ještě nějakou dobu trvat... podle toho jak si D'n'D namíchají poměr děje a panoramatické pohledy na stáda koz to může být jedna ale třeba i tři série. Údolí dobýt sever... no,... a nebo "Sansa" dorazí místo "Aryi" a dopraví ji Orel místo Lva. Jak říkám, z obrazů těžko usuzovat na děj a ze seriálu těžko usuzovat na děj v knize... Jinak pád Zdi? Ten čekám až za (posledního) příznačně 1000tého Lorda Velitele (takové kulaté číslo může dotat jedině kulatý Tarly :o))... No, uvidíme.
er to tak, že ve srovnání s ostatními seriály je to samozřejmě výjimečný počin, mnohem přelomovějším než je předloha mezi kniham
S tím nesouhlasím už proto, že by seriál bez předlohy vůbec nevznikl. Navíc Martin je skvělej spisovatel. Drtivá většina věci, které vytvořil, je na hodně vysoké úrovní. Má talent od Mnohotvářného boha a píše skvěle sci-fi, fantasy i horor. Ve fantasy je Píseň absolutní špička. Je GOT špička mezi seriály? Podle mě ne. Například Řím i Vikingové mě baví víc a přijdou mi, aspoň co se týká scénáře a režie, mnohem lepší. GOT vládne výpravou. Je vidět, že HBO do toho vložila obrovské peníze. Super. Hodně peněz, skvělá předloha a podprůměrní scénáristé = průměrný seriál. Ano má vysokou sledovanost, ale to neznamená, že je to nějaké přelomové dílo. Vysokou sledovanost má v ČR i Ulice či Ordinace v Růžové zahradě a já z toho na větvi fakt nejsem. Podle mě GOT táhne lidi hodně proto, že je to jeden z mála, aspoň průměrných, fantasy seriálů a diváky fantasy láká. Stačí se podívat na žebříčky filmů dle tržeb. Kromě Titanicu se v popředí jedná o samé filmy s prvky magie či neskutečna - Avatar, Avengers, Harry Potter atd.
@Chmur Já mám taky oblíbenější seriály než GOT, když pominu ty scénaristické pičičmundičky, které jdou mimo předlohu, tak u mě hodnocení snižuje fakt, že vím, co bude dál. Prostě mi chybí moment překvapení.
V tom plivání na seriál nějak zapomínáte, že třeba první série byla skvělá a povětšinou ji vítali i zarytí fandové knih. Včetně mě, přičemž na druhou sérii jsem brblala, na třetí nadávala a na čtvrtou se nedokoukala.
Neviděl si trailer, vždyť tam jasně říkájí, cituju: ,,Stannis Baratheon has an army at Castle Black and is looking to claim the north" to znamená, že přinejmenším části dění ze Severu se dočkáme už nyní. Navíc podle těch Arrynů na Zimohradě se zdá
, že Malíček a Sansa napadnou Sever s armádou z Údolí. Jak by to udělali? Úplně jednoduše. Vojsko z Údolí se vylodí v Bílem přístavu a rozdrtí, jak Boltona, tak Stannise, kteří budou zaměstnaní vzájemným bojem. A vzhledem k tomu, že Sansa je Stark, tak většina lordů Severu přeběhne na její stranu.
Tudíž je možné, že se možná dočkáme celé Severní linky, přinejmenším do chvíle než
mrtvoly prolomí Zeď anebo se vítěz z tria válčících stran Stannis, Roose, Malíček/Sansa rozhodnou pro další tah.
Ale to už jsou jen spekulace. Faktem zůstavá, že si nemyslím, že by mohli tak snadno doplnit dějové linie později, když se ty dějové linie vzájemně ovlivňují.
Euronova invaze ovlivní politické klima v Králově přístavišti. Dornská linie ovlivňuje zase jižní intriky a významně i Daenerysinu linii, kterou ovlivňují i Greyjoyové zejména Victarion. A významně, vždyť ten roh se zdá být do budoucna důležitý.
Prostě ne. Protiřečí si oni, těmahle rošádama, ne my, kteří se akorát podivujeme nad tím, že si někdo stěžuje, že už musí končít, když maj před sebou děj minimálně na dalších pět řád.
Já se spíš obávám, že linka na Severu dopadne tak, že Malíček uzavře s Boltony spojenectví a společně vytáhnou proti Stannisovi. Cenou za spojenectví bude Sansa jako nevěsta pro Ramsayho. Ale rozhodně si tuhle domněnku nehodlám ověřovat sledováním...
Komentáře
malicka vynechejte, nechtela se me hledat samostatna fotka se sansou z pate serie
no tohle je ocividne ona...ja spis narazel na moznost, ze Aryu uplne vynechaji a Myranda bude proste falesna Sansa...ale takyto muze byt uplne jinak :D
:wall: :wall: :-@ :-@ Skoro každej ví, že co má začátek má i konec, ale jakmile jsou v tom peníze, tak kujme železo dokud je žhavé.
Jinak by mě velmi zájímalo, jak vypadá ta smlouva s ďáblem, kterou Martina uzavřel s HBO, když jim prodával práva na ztvárnění Písně. Nejsem sice odborník v oblasti autorských práv(berte následující s rezervou, ale jestli jim prodal práva pouze na samotnou ságu (to jest těch 7 knih), tak bez jeho dalšího souhlasu, cokoliv jiného točit nemůžou. Vize Jackson mohl zfilmovat Hobita a LOTRA, ale už by nemohl zfilmovat Silmarilion, protože na něj nemá nyní práva.
Pokud teď budou řešit Dorne, pak Greyjoye, události na Zdi/Zimohrad, tak klidně ještě dva až tři roky můžou žít ze "známého"... Neviděl bych to tragicky.
Dunk a Egg / Robert - něco takového navrhoval Martin,... ale nemyslím, že by to byl super nápad, protože by jim skokově zestárli herci Písně... Ale pokud z toho hodlají ždímat po dotočení ságy, pak za mě nic proti (ne že by na mém názoru tvůrcům záleželo :o)).
U mě Martin neskutečně klesl a ukázal se jako prodejná děvka.
osobne me tam Greyjoys strasne chybi...
Já nepochybuji, že ty linky promažou a ale tím, že my-víme-koho neobsadili možná dávají najevo, že jenom srovnat všechny linky na konec Tance jim může ještě nějakou dobu trvat... podle toho jak si D'n'D namíchají poměr děje a panoramatické pohledy na stáda koz to může být jedna ale třeba i tři série.
Údolí dobýt sever... no,... a nebo "Sansa" dorazí místo "Aryi" a dopraví ji Orel místo Lva.
Jak říkám, z obrazů těžko usuzovat na děj a ze seriálu těžko usuzovat na děj v knize...
Jinak pád Zdi? Ten čekám až za (posledního) příznačně 1000tého Lorda Velitele (takové kulaté číslo může dotat jedině kulatý Tarly :o))... No, uvidíme.
Protože umí zpeněžit svoje dílo? Máš dost zahořklý přístup k životu... Já se spíš obávám, že linka na Severu dopadne tak, že Malíček uzavře s Boltony spojenectví a společně vytáhnou proti Stannisovi. Cenou za spojenectví bude Sansa jako nevěsta pro Ramsayho. Ale rozhodně si tuhle domněnku nehodlám ověřovat sledováním...